Zi: 28 februarie 2009

Nakamura – jucatorul spectacol (1)

Daca ar fi sa facem un sondaj sa vedem cati sahisti au auzit de Nakamura, cred ca cea mai mare parte ar spune ca au auzit de el. Am mai avut o partida de spumoasa de a sa  pe blog, de la Olimpiada comentata de MM  Vlad Jianu.  Cu ce a reusit sa iasa in fata acest sahist venit dintr-o tara unde sahul nu prea a avut si nici nu prea are reprezentanti de seama ai sahului. Insa cum se intampla cateodata si in tarile unde nu exista traditie in sah, se naste un nou jucator de mare spectacol si clasa la Osaka, cu un tata japonez si o mama americana. A reusit sa coboare recordurile de precocitate a titlurilor de maestru si mare maestru SUA, recorduri stabilite de legendarul Robert Fischer si a adus un suflu nou in sah.

Nakamura este considerat un jucator agresiv care impresioneaza prin exploatarea tuturor sanselor de castig la tabla. Inzestrat cu o creativitate uimitoare si o viziune iesita din comun de rapida, el aduce in sah acea pata de culoare care ne ajuta sa vedem spectacolul oferit de sah. Jucator de temut de blitz la timp redus, adica 1 sau 2 minute, Nakamura reuseste sa vada combinatii chiar la acest timp. Imediat dupa ce a reusit sa obtina titlul de campion al SUA, Nakamura a acceptat sa joace partide cu 1 minut  timp de gandire cu toti amatorii  care au fost acolo. Din pacate, desi a reusit sa treaca dincolo de bariera de 2700, Nakamura ar merita sa joace in superturnee chiar cu rezultate excelente, cred eu. Din pacate si noi avem aceeasi problema cu Dieter Nisipeanu, care nu prea este invitat la turneele mari si cred ca lista poate continua cu destui jucatori foarte puternici. Ramane de urmarit evolutia acestui jucator care atrage atentia tuturor, acolo unde joaca si reuseste sa faca spectacol acolo unde se aseaza la tabla de sah.

Citeste Articolul
  • 13
  • 692
  • 2

Sambata ne pregatim de Lasata Secului cu 4 diagrame

In prag de lasatul secului am pus mana de mana cu Gabriela si am facut o rubrica pentru iubitorii de diagrame, care sunt in numar destul de mare. Dupa cum vedeti primele doua sunt putin mai usoare, pentru cei care sunt inca la inceput, iar ultimele 2 sunt cu un grad sporit de dificultate. Va urez succes si cand aveti un pic de timp si scapati de la facut maioneza si de la tocat carne, aruncati un ochi peste ele. Sigur ca maioneza va iesi mai buna si friptura va iesi mai gustoasa, pentru ca veti avea pofta de viata si de sah mereu de acum.

Citeste Articolul
  • 12
  • 883
  • 6

Campionatul Capitalei juniori 2009 – dezlegari- sectiunea 16-20 ani –

Campionatul capitalei la dezlegari – sectiunea juniori (16-20 ani) a avut loc vineri 26 februarie la Sala Juventus din Capitala. Prin bunavointa arbitrului sef al acestei competitii, domnul Dinu Nicula va putem furniza clasamentele finale de la sectiunea juniorilor 16-20 ani.  Aveti mai jos  clasamentele finale de la sectiunea juniorilor 16-20 ani.

Castigatoarele la fete :Vasilescu Maria, Elisaveta Bogdan, Ilie Maria-Ruxandra si arbitrul Sef, D-l Dinu Nicula.

Citeste Articolul
  • 11
  • 756
  • 0

Catalin Ardelean ne prezinta – Imbunatatirea pozitiei figurilor(3)

Aici puteti revedea – ” Imbunatatirea pozitiei  figurilor (2)

IM Catalin Ardelean, prietenul blogului nostru,  revine cu un nou serial cel putin de interesant la fel ca si precedentul cu” Gandirea Sistematica. Acest serial se refera la strategia jocului de mijloc, mai precis despre “Imbunatatirea pozitiei figurilor” . Multi dintre sahisti au probleme in pozitii complicate, cand nu stiu ce au de facut si ce plan sa aleaga. Incertitudinea si indecizia de cateva mutari sau de o singura mutare poate costa punctul pus in joc, si munca noastra de creatie de cateva ore se poate prabusi in doar cateva mutari slabe. Serialul lui Catalin se va desfasura pe parcursul a  9 episoade cu pozitii foarte interesante si instructive totodata. Tin sa ii multumesc mult pentru promptitudinea cu care ne ajuta si ne pregateste materiale din ce in ce mai interesante.

Exemplul 3

Citeste Articolul
  • 16
  • 910
  • 4