Interviu cu GM Kiril Georgiev – despre recordul doborat la simultan

INTREBARE: Buna ziua Kiril, felicitari pentru stabilirea unui nou record mondial. Mai intai si intai spune-mi, te rog, cum ti-a venit de fapt ideea de a bate recordul?

kiril-georgiev-126781

RASPUNS: Multumesc pentru felicitari. Ei bine, acum doua luni am stat de vorba cu Nikolai Todorov, presedintele clubului de sah ‘Levski’ Sofia, si el a venit cu ideea doborarii recordului mondial. Am ezitat o vreme, dar pana la urma mi-am dat seama ca am sanse bune sa reusesc asa ca pana la urma am spus”Da” si am inceput sa ma pregatesc.

INTREBARE: Stiai cat de obositor poate fi? Si ca va dura multe ore?

RASPUNS: Desigur, eram constient ca va fi foarte dificil sa termin simultanul cu bine. Sunt un sahist profesionist si pana acum recordul meu personal era de 45 partide jucate simultan. Acest proiect a necesitat o pregatire foarte buna atat fizica cat si psihologica. O partida de sah obisnuita poate dura pana la 6 sau ore, dar la un simultan ca acesta nimeni nu ar fi putut sa ghiceasca cat va dura. Ne asteptam la 10 ore poate, dar a durat un pic peste 14.

INTREBARE: Ai jucat foarte taios, toate partidele au inceput cu 1.e4. Era aceasta o parte a planului tau, sa elimini rapid cat mai multi adversari ar fi fost posibil.?

RASPUNS: Exact, 1.e4 este cel mai rapid mod de a ajunge la regele adversarului. Am vrut sa obtin cat mai multe victorii rapide pentru a-mi usura plimbarea intre mese si a micsora cercul. Cred ca aceasa a fost cea mai buna decizie, am jucar taios, cu multe gambituri, sacrificii de pioni, ca sa tin  regele adversarului in mijlocul tablei si sa execut un asalt rapid.

INTREBARE: Ai in plan sa incerci si alte recorduri?

RASPUNS: Nu(razand), nici macar nu ma voi gandi la asa ceva.

INTREBARE: Inseamna ca, probabil, te vei concentra pe cariera ta sahista obisnuita. Unde vei juca urmatoarele turnee?

RASPUNS: Da, ma intorc la sahul de turneu. Urmatorul meu turneu va fi Campionatul European Individual si dupa aceea voi lua parte la cateva competitii pe echipe – Austria, Croatia, Romania

INTREBARE: Acum o luna ai jucat in Memorialul Fischer de la Pancevo; cum a fost pentru tine turneul?

RASPUNS: A fost o excelenta oportunitate pentru mine sa-mi extind pregatirile pentru incercarea de record. A fost un turneu de sah rapid si m-am folosit de el pentru a ma antrena sa joc rapid, deoarece vroiam sa joc rapid in simultan – nu mai mult de 3 secunde la o mutare.
Kiril ne-a explicat de asemenea ca regulile Guiness Book a fost foarte stricte. Spre exemplu , nu i s-a permis sa faca ‘mutarea Spassky’ – sa invite toti jucatorii sa puna pe tabla 1.e4, ca sa-l scuteasca de un circuit. De asemenea a fost interzis sa se faca mai mult de o mutare la aceeasi masa pana cand s-a incheiat circuitul.

(Interviul a fost preluat de pe siteul Chessdom)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.