Zi: 25 februarie 2009

Ivanchuk ataca, campionul mondial contreaza uimitor in final

Asteptam aceasta intalnire de ceva timp, mai ales ca aveam un  material pregatit, pe care vi l-am prezentat ca un preambul la aceasta intalnire care se anunta pasionanta cu mult inainte de inceperea ei. Nu stiu ce se intampla cu Anand, insa cand joaca cu Ivanchuk parca se intampla ceva cu el si nu poate fata presiunii impuse de ucrainean.

Ivanchuk initiaza “Atac impotriva lui Anand”

Partidele dintre ei au ceva special, o incrancenare cu care lupta Ivanchuk in fata campionului mondial, poate si pentru motivul

Citeste Articolul
  • 10
  • 715
  • 2

Activizarea turnului in finaluri si importanta ei (1)

Un subiect pana acum neglijat pe blogul nostru iese la lumina. O sa-l luam sa-l stergem de praf ca sa para mai frumos, sa-l poata admira tot omul. Este vorba despre finalurile de tip turn+pioni contra turn+pioni. Nu se cuvine sa pastram tacerea asupra acestui tip de final, deoarece apare foarte frecvent in practica. Si de multe ori putem vedea jucatori de sah cum transpira la tabla pusi in fata unor situatiuni practice, nevoiti sa se bazeze doar pe calculul brut al variantelor, in lipsa unor principii de baza ce trebuiau cunoscute. Ba mai mult, nu o sa ma ascund dupa deget, am patit-o si eu, si nu o data. Cel mai dramatic exemplu personal a fost la un open disputat la Mamaia prin 19… vara unde junior de categoria I fiind, am intalnit un maestru (nu spui cine…persoana importanta). Dupa o partida foarte buna a mea, am intrat intr-un final de turnuri si pioni cu pion in plus…ca sa inchei partida cu un pion in minus si infrant deoarece nu am stiut sa tin o remiza de manual!


Ma indepartez prea mult de la subiect; spuneam ca finalurile de turnuri si pioni apar foarte des in practica. Aceasta se intampla deoarece de obicei dureaza destul de mult pana ce turnurile intra in joc. In plus, turnurile devin active abia dupa ce se deschid cateva coloane. Astfel incat sunt sanse foarte mari ca sa ramana doua turnuri pe tabla pana in final.

Citeste Articolul
  • 14
  • 636
  • 0

Catalin Ardelean revine cu “Imbunatatirea pozitiei figurilor” (1)

IM Catalin Ardelean, prietenul blogului nostru,  revine cu un nou serial cel putin de interesant la fel ca si precedentul cu” Gandirea Sistematica. Acest serial se refera la strategia jocului de mijloc, mai precis despre “Imbunatatirea pozitiei figurilor” . Multi dintre sahisti au probleme in pozitii complicate, cand nu stiu ce au de facut si ce plan sa aleaga. Incertitudinea si indecizia de cateva mutari sau de o singura mutare poate costa punctul pus in joc, si munca noastra de creatie de cateva ore se poate prabusi in doar cateva mutari slabe. Serialul lui Catalin se va desfasura pe parcursul a  9 episoade cu pozitii foarte interesante si instructive totodata. Tin sa ii multumesc mult pentru promptitudinea cu care ne ajuta si ne pregateste materiale din ce in ce mai interesante.

(1) Imbunatatirea pozitiei figurilor

[Catalin,Ardelean]


In partidele de sah se intampla de multe ori sa consideram ca una din parti are mare avantaj, desi numarul de piese de pe tabla este egal. Carui fapt se datoreaza aceasta apreciere, de altfel una corecta? Evident se explica prin diferenta de activitate a figurilor. Deseori, in momentele de maxima confruntare a pieselor pe esichier, una din parti are mai multe piese “iesite din joc”. Cum putem evita astfel de situatii? Simplu,respectand principiul imbunatatirii figurilor (conform rusilor enuntat pentru prima data de Makogonov ) care arata ca:

Citeste Articolul
  • 11
  • 884
  • 3