Iordachescu despre el si elevul lui – Vugar Gashimov

Viorel Iordăchescu: „Tind mereu să progresez în şahul de performanţă”

Redutabilul şahist moldovean Viorel Iordăchescu, al doilea şahist ca valoare din R. Moldova, întotdeauna a avut şi are aspiraţii nobile. El, împreună cu minunatul său prieten Viorel Bologan, duce faima Republicii Moldova  pe toate meridianele globului pământesc şi se străduie să promoveze tinerele talente din şahul naţional. Marele nostru maestru a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru săptămânalul Sport Plus.

iordachescu1Viorel Iordachescu 2584 are un inceput de an fantastic

– Viorel, cum ai petrecut Revelionul?

– Împreună cu soţia Stela şi fiica Giulieta ne-am deplasat la ţară, la părinţii soţiei. Acolo, am petrecut Revelionul într-o atmosferă veselă, plăcută şi agreabilă. De obicei, înainte de Revelion mergem cu fiica la teatru sau la circ. În anul 2007, bunăoară, am fost la Teatrul de Operă şi Balet, la premiera spectacolului „Spărgătorul de nuci”, după Hoffmann, iar anul trecut – la circ.
– Care este obiectivul tău sportiv primordial pentru anul 2009?
– Să mă calific la Cupa mondială şi să acced, din nou, printre cei mai valoroşi 100 de şahişti din lume! Apropo, am făcut chiar un rămăşag cu elevul meu Vugar Gaşimov din Azerbaidjan, precum că până la finele anului voi reuşi să ating un ELO de 2630 puncte. Vom trăi şi vom vedea. Aspiraţia mea constă în necesitatea de a progresa mereu în şahul de performanţă.

gashimov2009rd01

Vugar Gashimov  2723 – un jucator complet care a urcat in elita sahista si a avut putere sa ramana acolo

– Ai putea să evidenţiezi câteva partide reuşite pe care le-ai jucat în 2008?

– Desigur, am partide de calitate. Aş remarca, în mod special, disputele cu Predrag Nikolic, din Bosnia şi Herţegovina şi Pavel Tregubov, din Rusia. De fapt, partida cu Tregubov, în pagina Chesspro a fost inclusă printre cele mai bune 10 partide ale lunii respective. Ea a fost înalt apreciată de 10 valoroşi experţi, printre aceştia fiind Sutovski, Notkin, Landa, Zagrebelnâi, Barski ş. a.

iordachescubologanscripcencocopiiceauremizatcupartac1

Viorel Iordachescu in mijlocul copiilor impreuna cu Mihai Bologan si D-l Skripcenko

– Recent, ai revenit de la superturneul Grand Prix FIDE, care a avut loc la Elista, Rusia, unde te-ai aflat în calitate de secundant al azerului Gaşimov. Cum ai caracteriza evoluţia elevului tău, care s-a clasat pe un onorabil loc 4?

– Din start, conform ierarhiei ELO, Vugar Gashimov pornea tocmai cu şansa a 10 – ea, din cei 14 participanţi. Locul 4 este un mare succes, ţinând cont de faptul că la Elista au evoluat asemenea granzi ca Peter Leko, Ungaria, Alexandr Grişchuk, Rusia, Vladimir Akopian, Armenia, Teimur Radjabov, Azerbaidjan ş.a. E important că a început sigur concursul, câştigând la Pavel Eljanov, Rusia.
– Vugar l-a învins pe experimentatul A. Grischuk, unul din învingătorii turneului. Cum a decurs partida?

– A fost un duel haotic. Adversarii au optat pentru sistemul Najdorf, din Apărarea siciliană. Gashimov a jucat repede şi încrezut. Pe parcurs, însă, ambii concurenţi au nimerit în criză de timp. Din fericire, elevul meu s-a descurcat mai bine şi a repurtat victorie.
– Se vorbeşte că Grişciuk e şi un puternic jucător de pocher…

– Precizez, e un jucător profesionist şi face parte chiar din prima sută a variantei respective de pocher.

MEXICO-CHESS-WORLD CHAMPIONSHIP-GRISCHUKAlexander Grischuk este in primii 100 de jucatori si la poker!

– Ai putea să te referi la cea mai integră partidă a discipolului tău?

– Aş evidenţia 2 partide. În runda a noua, Gaşimov l-a învins pe compatriotul său Shakhriyar Mamediarov. Luând în consideraţie faptul că adversarul lui Vugar joacă Atacul Rauzer din Apărarea siciliană, noi nu am ales continuarea cu variante lungi şi forţate, ci am preferat un joc deschis, bazat pe manevre. Lui Gaşimov i-a reuşit atacul combinat pe flancul regelui şi în centru. De fapt, a fost o partidă-model. De asemenea, deosebit de important e duelul cu Dmitri Iakovenko, Rusia. Ca intensitate a jocului, partida respectivă o consider drept cea mai integră. Ambii adversari au jucat la înălţime. Gaşimov, însă, a avut mari şanse la victorie. Spre regret, câştigul în această partidă a fost unul atipic pentru homo sapiens.

gashimov_cappelle-5Vugar Gashimov elevul silitor al lui Iordachescu

– Unicul eşec al elevului tău s-a produs în confruntarea cu renumitul Peter Leko, cel mai experimentat jucător al competiţiei. Cum au derulat evenimentele în duelul respectiv?

– În deschidere, Leko şi-a surprins adversarul. El şi-a asigurat avantajul perechii de nebuni şi o structură mai bună de pioni. Gashimov, însă, a jucat mai solid în jocul median. Vugar, fiind în criză de timp, avea o poziţie destul de bună. Din nefericire, dânsul nu a găsit continuarea optimă. Leko a jucat foarte exact şi a materializat avantajul. În fine, dacă în ultima rundă Vugar izbutea să-l învingă pe ex-campionul mondial Rustam Kasimdzanov din Uzbekistan, atunci împărţea locul 1.

– Ai reuşit deja să tragi concluzii vizavi de evoluţia lui Gashimov?

– El are un potenţial şahistic foarte înalt şi se află în perpetuă ascensiune. Evident, Vugar e un jucător de elită!
– Dar punctele vulnerabile?
– Are un repertoriu îngust de deschideri şi adversarii reuşesc lejer să se pregătească de întâlnirile directe. De asemenea, lasă de dorit şi forma sa fizică. El uneori nu rezistă în partidele lungi şi tensionate. Aceste neajunsuri, însă, pot fi lichidate.
– În plan cultural, ai avut prilej de o satisfacţie sufletească?
– La deschiderea competiţiei, m-au impresionat dansurile şi muzica Kalmucă. În ziua liberă, am vizitat hramul budist, unul dintre cele mari din lume. Am nimerit chiar la o procesiune religioasă.

viorel-iordachescu

Viorel Iordachescu vrea sa treaca bariera de 2600 si sa ajunga la finele lui 2009 la eloul  de 2630

– Organizarea şi cazarea au fost la nivel?

– Da. Eu şi Gashimov ocupam, practic, un apartament şi eram sub patronajul Departamentului de statistică din Republica Autonomă Kalmukia. În timpul turneului, a fost organizată o amplă audioconferinţă, la care au participat şahişti din diferite colţuri ale lumii – Viswanathan Anand, Veselin Topalov, Vasile Ivanchuk, Levon Aronian ş. a. S-a discutat despre viitorul şahului, despre cea mai bună formulă de desfăşurare a Campionatului mondial. Kirsan Iliumjinov, Preşedintele FIDE, deseori apărea în Centrul de presă şi se interesa de rezultate.
– Consideri că turneul a fost mediatizat la înălţime?

– Bineînţeles. Au fost foarte mulţi ziarişti de forţă. Iată doar câteva nume sonore: Iuri Vasiliev de la revista Sport-Express, Ilia Odesski, Sergei Makarâcev ş.a. Ex-campionul mondial, celebrul Boris Spasski comenta partidele.
– Elista a devenit un oraş modern?

– Iată un lucru care mă alarmează. Am mai fost la Elista în anul 1998, la Olimpiada Mondială. Spre regret, pe parcursul unui întreg deceniu, practic, nimic nu s-a schimbat. A avut de pierdut însăşi imaginea oraşului. Nu a fost reînnoită nici măcar conducta de apă, una absolut învechită. Păcat.

iordachescu_ancona2008Viorel Iordachescu castiga turneul Ancona 2009

– Ţi-ai stabilit agenda competiţională pentru anul 2009?

– În prima jumătate a lunii ianuarie voi evolua la Ancona-open, Italia( Aveti aici articolul in care aflati ca Viorel a castigat Turneul de la Ancona) . Va fi un turneu de antrenament, în ajunul competiţiilor de anvergură – Moscova-open (ianuarie-februarie), apoi voi juca la Campionatul Europei, individual (martie).

iordachescu011

Iordachescu a jucat excelent si la Moscova 2009

Liviu-Dieter Nisipeanu, cel mai valoros şahist din România, mi-a propus să desfăşurăm un cantonament. Probabil, voi accepta. Iar în luna aprilie, preconizez să organizez Memorialul „Valerian Vasiloi”, cel care a fost îndrumătorul şi primul meu antrenor de şah.

Interviu realizat de Viorel Ciobanu

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.