Conferinţa Internaţională de Cercetare „Şahul în sistemul educaţional rusesc şi mondial”

Articol de pe site-ul Federaţiei mondiale de şah (World Chess Federation) – traducere

Universitatea rusă socială de stat (RSSU), 1-3 februarie 2009

rssu

În timpul Festivalului Internaţional “Moscova Open 2009” care a avut loc la UniversitateaRusăSocială de Stat, Conferinţa Internaţională de Cercetare “Şahul în sistemul educaţional rusesc şi mondial “, a avut loc în acelaşi loc şi timp. Printre participanţii la conferinţă au fost profesor Uvencio Blanco (VEN), preşedintele Comitetului FIDE “Şahul şi Şcoala”; Elisabeta Polihroniade (ROM), membru de onoare FIDE; profesor N. Weisman (ISR); profesor Fornal-Urban (POL); Boris Hristov (BUL), preşedinte al Fundaţiei Naţionale de Şah pentru copii “Morsko Konche”; GM Yuri Razuvaev, preşedinte al Comitetului de Antrenori FIDE; I. Suhin, doctor în ştiinţele educaţiei (şeful de dezvoltare al proiectelor WEB, şah global şi educaţie); Galina Kovaleva, CEO al Centrului de conducere al Şahului pe Internet din Regiunea Autonomă Khanty-Mansiysk ; Boris Shaidullin, CEO al Academiei de Şah din Tomsk; Alexander Kostyev, Şef al Catedrei de Şah; A. Timofeev, un doctor în Ştiinţe Economice; E. Umanskaya, un director adjunct  al şcolii № 758 din Moscova; V. Martinov (Kolomna), un profesor de educaţie extinsă; Yurij Remizov (Chita), un antrenor de şah şi alţi profesori şi experţi.

Participanţii la Conferinţa Internaţională de Cercetare „Şahul în sistemul educaţional rusesc şi mondial” au discutat problema includerii materiei “Şah”, ca obiect de studiu, în Programă la Şcoala elementară. Este de presupus că şahul va fi un instrument puternic pentru copii. De aceea, unele recomandări practice au fost făcute deja.

Experienţa a demonstrat că introducerea lecţiilor de şah în şcolile Internaţionale (Venezuela, Spania, SUA, Canada, Suedia, China, Slovenia, India şi altele) şi în şcolile ruseşti(Republica Kalmykia, Republica Sakha, Regiunile Tomsk şi Pskov, Regiunea Autonomă Khanty – Mansiisk, Moscova şi în alte regiuni ruseşti) permite creşterea rapidă a nivelului raţionamentului logic la copii, îi forţează pe aceştia să ia decizii în nume propriu, să-şi dezvolte abilităţi de a învăţa şi de a executa acţiuni “în minte”. În cele din urmă aceste efecte pozitive cresc progresele educaţionale ale copiilor din şcoli în învăţământul elementar. Acest pas este considerat necesar, pentru că acum multe ţări îşi arată nemulţumirea faţă de sistemul de învăţământ. De asemenea, căutarea de noi subiecte de învăţământ este capabilă să facă să crească calitatea educaţiei.

Pe baza celor de mai sus-menţionate, Conferinţa face următoarea solicitări:

Federaţiei Mondiale de Şah (FIDE):
1. Să ia în considerare iniţiativa preşedintelui FIDE, K. Ilyumzhinov cu privire la introducerea materiei “Şah” în Programa şcolilor elementare ca ghid al Programului de acţiune al comisiilor naţionale “Şahul în şcoală”.
2. Să organizeze în 2010, în timpul clei de-a 39-a Olimpiade de  Şah, Congresul Internaţional cu privire la problemele de educaţie în şah.

Guvernului Federaţiei Ruse:
1. Să introducă în nomenclatorul de stat un nou post numit “profesor de şah la clasa întâia”
2. Să desemneze Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă să elaboreze standarde educaţionale pentru materia “Şah” în cadrul standardului educaţional al Statului Federal pentru educarea noii generaţii.

Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă:
1. Să ia în considerare materia “Şah” ca instrument pentru modernizarea sistemului de învăţământ.
2. Să permită subiectul de predare “Şah” în şcolile ruseşti în cadrul programului educaţional general în prima jumatate a zilei (ca un subiect la alegere pentru copii)
3. Să recomande împărtăşirea experienţei creării catedrei de şah în Universitatea Rusă Socială de Stat (RSSU), care instruieşte profesori de şah-organizatori pentru munca în şcoli şi cluburi de copii.

Federaţiei Rusă de Şah:
1. Să elaboreze concepţia de formare a cadrelor didactice din şcoli, pe baza sistemului de învăţământ extins cu ajutorul unor metode de formare la distanţă a profesorilor.
2. Să solicite autorităţilor executive regionale, interesate de crearea şi dezvoltarea sistemului de educaţie în şah, să organizeze în 2009-2010 conferinţe regionale despre educaţia în şah, folosind materialele conferinţelor de ştiinţe practice care au avut loc la Tomsk (2008 ) şi Moscova (2009).

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.