Levon Aronjan explica de ce sahul este un razboi si nu un lucru pentru femei
Domnule Aronjan de la inceputul jocului, barbatii au dominat sahul. De ce ?
Femeile nu pot juca sah.
Dar asta nu e o explicatie. Nu sora dumneavoastra v-a invatat sah?
Este adevarat. Dar femeile sunt in general prea emotionale pentru a juca sah. Daca doresc sa joace foarte bine, trebuie sa isi schimbe caracterul si sa isi suprime instinctele naturale. Trebuie sa ia calitatile unui barbat. Pana la urma, sahul este un joc dur si greu.
Jucatorii de sah sunt “macho”?
Ca si jucator de sah, una este sa sa iti controlezi sentimentele alta este sa fi rece ca o masina. Noi barbatii nu ne lasam prada emotiilor si sentimentelor. Dar exista un paradox in sah.
Care este acesta?
Paradoxul este ca cei mai buni jucatori de sah sunt emotivi.
Concluzia logica ar fi ca trebuie sa lasi frau liber parti feminine pentru a a atinge varfurile clasamentelor – ca dumneavoastra?
Poate un pic. Trebuie sa fi foarte pasional si romantic pentru a creea o capodopera care sa dainuiasca peste secole. Acesta este varianta mea, la care anumiti jucatori nu inteleg si zambesc. Dar nu imi pasa. Pentru mine a face o capodopera este mult mai important decat sa castigi.
Sa e intoarcem la femei. Ce este gresit in logica lor? Nu este suficient de buna pentru sahul de performanta la nivel inalt?
Da, stiu ca exista un mit conform caruia sahul este un joc extrem de logic. Dar sahul este plin de decizii spontane si determinare. Prin sah nu iti poti antrena gandirea logica. Multi cred ca sahul si matematica sunt strans legate. Dar noi jucatorii de sah nu sunt neaparat buni la matematica.
Cu siguranta nu poti atinge varful ierarhiei fara logica?
Sahul devine un joc logic cand te apropii de final. In jocul de mijloc este un joc de intuitie, creativitate si pasiune. Uneori imi place sahul logic, geometria unor anumite jocuri. Dar eu nu sunt un jucator de sah cu o structura logica.
Dar…?
Asa cum am mai spus, sunt un romantic. Imi place literatura, arta si muzica. In arta, Titan este favoritul meu, in muzica clasica il admir pe pianistul Svjatoslav Richter. Este plin de pasiune, si imi place astfel de pasiune. In jazz imi place Coltrane dar si Keith Jarrett. Ascult muzica lor inainte de meci. Ma inspira.
Puteti trage concluzii despre caracterul unui adversar dupa cum joaca?
Nu neaparat. Un gentleman la tabla de joc poate devii imediat un barbar. Precum Anand.
Va referiti la campionul mondial?
Da, este un jucator metamorfic. Intr-o clipa se poate transforma intr-o persoana complet diferita, dintr-un jucator aproape dogmatic, intr-o bestie.
Cum caracterizati sahul pe computer?
Programele de sah sunt dusmanii nostri, ele distrug romantismul sahului. Elimina orice frumusete a jocului. Orice poate fi calculat. Dar avem cel putin 20 de ani.
Dar nu te poti pregatii fara computere?
Daca nu lucrezi cu un computer nu ai nicio sansa. A devenit foarte greu pentru toti. Este foarte absurd.
La ce va referiti cand spuneti absurd?
Uneori ai impresia ca te gasesti intr-un thriller cu spioni. Nu cu mult in urma era important sa ai cea mai buna baza de date cu jocuri. Apoi a devenit important sa ai jocurile marilor maestrii care au fost jucate cu o zi in urma. In ziua de azi cautam jocuri jucate cateva minute in urma, intr-o curte, undeva in lume. O adevarata nebunie. Toate astea ma inspaimanta. Este precum un razboi – cine are cele mai bune arme, cele mai bune rachete si bombe atomice.
Computerele devin mai umane?
Devin mai bune, dar nu mai umane. Computerele nu au un plan, nu au idei, filozofie, simturi estetice. Spre deosebire de oameni, ele nu au nci o banuiala cum turnurile, cai, pionii trebuie mutate pe tabla. Sti, cand joc sah, am impresia ca ma aflu intr-un basm, ca sunt introdus intr-un taram plin de fantezie.
Care sunt slabiciunile dumneavoastra?
Problema mea este ca uneori in timpul meciului, devin prea excitat emotional, simt ca zbor si fac greseli. Uneori am prea mult sange in creier si nu mai pot sa gandesc. Nu pot vedea cele mai simple lucruri, sunt complet confuz.
Ca si cum ai fi indragostit?
Da. Adrenalina iti curge prin vene si incepe sa fiarba.
In sah este sa fi fericit sau nefericit in dragoste?
Hmm. Probabil este mai bine pentru jocul tau daca esti indragostit. Pe de alta parte, cand esti indragostit, exista riscul ca pasiunea ta sa nu fie suficienta pentru amnadoua si astfel cu siguranta vei fi dezamagit de jocul tau si in acelasi timp o dezamagesti si pe iubita ta.
Vorbiti din experienta?
Da.
2 Comentarii
“Sti, cand joc sah, am impresia ca ma aflu intr-un basm, ca sunt introdus intr-un taram plin de fantezie”
noiembrie 21, 2008 - 10:20 pm“Problema mea este ca uneori in timpul meciului, devin prea excitat emotional, simt ca zbor si fac greseli. Uneori am prea mult sange in creier si nu mai pot sa gandesc. Nu pot vedea cele mai simple lucruri, sunt complet confuz.”
Parca ma vad pe mine in aceste fraze.
Si la mine e o situatie aproape similara…numai ca eu simt ca am prea putin creier in sange…dar ultima fraza pe care ai citat-o ma caracterizeaza exact 🙂
noiembrie 21, 2008 - 11:00 pm