Fantoma lui Fischer il bantuie pe Larsen

Bent Larsen un Kamikaze?

Bent Larsen la maturitate sahista

Daca toata lumea stie ca Bent Larsen a istorie alaturi de Mark Taimanov prin aceea ca amandoi au fost adversarii lui Fischer in meciurile candidatilor pentru titlul mondial. O alta asemanare care nu se va uita vreodata este ca amandoi marii maestrii au jucat parca tenis cu preaputernicul Bobby Fischer, care i-a spulberat fara sa le lase vreo sansa cu 6-0, 6-0. Nu stiu ce-o fi fost in sufletul acestor 2 mari maestrii reprezentativi pentru generatia de atunci a sahistilor, insa stiu ca au avut si ei sansa lor de remize in acel meci, dar combativi cum sunt au fortat prea mult si au reusit sa piarda toate cele 6 partide la 0.

Larsen -legenda a sahului mondial

Revenind la titlu, articolul de fata nu se refera in special la perioada trecuta ramasa in istoria de aur a sahului mondial ci la o noua “bantuire a lui Fischer ” pentru bietul Larsen!

Olaffson – Larsen 5-3, Reykyavyk Noiembrie 2003-meci revansa

Larsen – Olafsson 4,5- 3,5 Reykyavyik,1956

Originalul mister Larsen

Nu este o poveste ceea ce va relatez aici insa performanta de mai sus a fost intrecuta de marele maestru danez intr-un mod cu totul original. De fapt, cam si cum a tratat deschiderile partidelor pe care el le-a jucat intr-o revenire a sa ce se dorea a fi un remember a acelui original mare jucator care deja este o legenda vie a sahului. Cel mai frumos si important lucru este ca Larsen a inceput sa joace din nou sah de performanta. Este prima aparitie a danezului intr-un concurs oficial din anul 2004. Si pana acum el a fost prezent in viata sahista, neputand sa stea prea departe de sah, articolele sale pline de continut din revista de sah germana Kaissiber, au incantat cititorii de pe intreg mapamondul pe langa cei germani.

Larsen la varsta de 73 ani revine in lumea sahului

Larsen participa la turneul de la Buenos Aires

Invitat sa participe la turneul de sah de Buenos Aires din Argentina, Larsen s-a straduit sa evite pregatirea teoretica de exceptie a adversarilor sai, cu deschideri care de care mai originale si mai ciudate. Rezultatele nu au fost pe masura si putem spune ca s-au intors impotriva lui ca un bumerang in cele noua runde jucate in acest concurs de cosmar pentru el. El a reusit prin stilul sau nonconformist si original de tratare a deschiderii sa socheze din nou lumea sahista pentru o contraperformanta greu de egalat

Larsen traieste in Argentina cu sotia sa din 2000

Dupa 0-6 cu Fischer, a urmat 0-9 cu adversari modesti in Argentina

. In cele noua runde, marele maestru Bent Larsen a “reusit”, de fapt nu a reusit sa faca nici macar o remiza. Nu este ceea ce va asteptati dumneavoastra ci este o nebunie cu adevarat: Larsen nu a castigat nici o partida, pierzand toate cele partide cu stilul sau, prin care se spune ca a vrut sa evite pregatirea de acasa a adversarilor sai care nu erau jucatori de top. Respectabilul Bent Larsen, ajuns la 73 de ani a incercat sa ii calce pe urme lui Korcinoi care la 77 de ani se razboieste cu tineri competitori fara sa aiba teama, si cu rezultate excelente.


Larsen de 4 ori candidat la titlul mondial si primul Oscar sahist!

De 6 ori campion al Danemarcei si de 4 ori candidat la titlul mondial in 1965, 1968, 1971 si 1977, Bent Larsen a castigat de 3 ori turneele interzonale si alte multe turnee intternationale. In anul 1967 el a primit primul Oscar pentru sah din istorie! Sotia sa fiind argentinianca, din 1970 Larsen a petrecut cea mai mare parte a timpului sau in Argentina , insa din 2000 a jucat numai cateva turnee acolo. Dupa cum glumea un comentator, el a reusit sa isi “imbunatateasca” scorul sau faimos cu care a pierdut la Fischer. Motivele care au dus la catastrofalul scor de 0-9 in acest turneu, se pare ca ar fi varsta sa si nu lipsa sa de intelegere a sahului.

Primul Oscar Sahist din 1967    Bent Larsen 2008 la fel de rebel

Deschideri inedite cu care astazi nu se mai poate surprinde

Danezul a evitat cu stoicism teoria si pregatirea de exceptie care o au in ziua de azi jucatorii de peste 2400, jucand parca cumva ca si Strategos la turneele Colosseum de pe www.playchess.com. Si anume la alb 1. g4 (Deschiderea Grob) iar la negru 1.e4 a5!!? si 1.b4 Deschiderea Sokolsky .Nici macar cum juca Miles in tineretea sa, 1.e4 a6 (Fianchetto de dama) devenita celebra dupa ce englezul a castigat titlul de campion mondial de juniori si mai ales dupa ce a castigat in aceasta deschidere la Anatoly Karpov! Aceasta partida era exemplificata in cartea de capatai a incepatorilor, “Sahul pentru toti” scrisa de cea mai prolifica jurnalista si scriitoare de carti de sah inainte de 1989, marea maestra Elisabeta Polihroniade in 1984. Am mai vazut deschiderea lui Miles si anul acesta si anul trecut la un junior interesant, Dancanet Vlad 1652, ce anul trecut la divizia B pe echipe, juca invariabil la negru 1…a6. Si de fiecare data, juniorii mei au castigat la el, insa stiu ca a facut si ceva victime in randul celor ce s-au lasat surprinsi de inedita deschidere.

Deschiderea Grob in marime naturala, ridicata la rang de turneu la Buenos Aires

Despre propuneri de remiza cu totul… inedite

Chiar si asa, un adversar al danezului din vremurile bune si anume Carlos Garcia- Palermo , a incercat printr-o propunere de remiza sa tempereze dorinta de victorie a lui Larsen. Acesta a refuzat aceasta propunere facuta cu mult bun-simt de argentinian la mutarea a saptea si a pierdut teribil in acea partida, fiind demolat si fugarit cu regele pe celalalt flanc dupa ce acesta a rocat. Daca ne amintim, de un caz pe undeva asemanator, cand la turneul “Memorialul Vidmar”, “MM din Carpati”, Alexandru Crisan a reusit sa il surprinsa pe Mihalcisin cu o propunere de remiza, intr-o pozitie in care se mai puteau incerca destule planuri de castig. Dupa cateva runde, cand a vazut ce fel de pozitie “Philidor” a pierdut  Crisan, s-a cait amarnic ca a fost de acord cu acea remiza. La Larsen nu a fost vorba de o nestiinta a jocului de sah, ci cred ca varsta in special si mai ales folosirea unor deschideri originale, in conditiile in care el nu a mai jucat sah de performanta. Pregatirea adversarilor, plus avantajele mai sus amintite au dus la dezastrul care nu face decat sa il aduca in fata pe simpaticul Bent Larsen.

Larsen a refuzat propunerea de remiza a lui Garcia – Palermo

ChessMainz 960 sau “Turneul regilor” de la Bazna pentru Bent Larsen?

Si daca la anul va fi invitat la “Turneul regilor” nu cred ca Larsen nu se va bate pentru primele locuri din turneu. Cel mai important lucru este ca el a revenit in lumea sahului din nou. Si mai ales el dupa cum il stiim noi, nu va lasa lucrurile sa se termine asa pentru el. Nu si-a spus ultimul cuvant in sah, mai ales ca asta il va ambitiona sa fie si mai serios si sa reia teoria la care a lipsit toti acesti ani, pe undeva motivat. Si daca indemnul pentru organizator a fost poate mai mult decat ironic:- Domnule Hans Walter- Schmidt, va rugam invitati-l la anul la Chess Mainz960  2009 pe Bent Larsen, pentru ca cu sah 960 ar putea fi in elementul sau de neprevazut si originalitate. Eu cred ca Bent Larsen odata revenit, va mai avea de spus destule despre sah iubitorilor sahului din intreaga lume. Noi il asteptam cu drag la Bazna sa putem sa il vedem la lucru la “Turneul regilor “, unde va putea beneficia de ospitalitatea romaneasca si de caldura cu care romanii stiu sa primeasca adevaratele valori ale sahului mondial.

Pentru a descarca partidele in format .pgn, dati click aici

Din 29 Septembrie - 09 Octombrie
ELO Mediu 2452 (Turneu de  Cat. IX) Norma de GM: 6,5 din 9  si Norma de MI: 4.5.

GM  Andres RODRIGUEZ    2531    (Uruguay)
GM  Bent LARSEN         2461    (Dinamarca)
GM  Carlos G. PALERMO   2456    (Italia)
MI  Diego VALERGA       2502    (Arg.)
MI  Damian LEMOS        2479    (Arg.)
MI  Sandro MARECO       2477    (Arg.)
MI  Lucas LIASCOVICH    2435    (Arg.)
MI  Daniel CONTIN       2304    (Ita.)
MF  Gustavo MAHIA       2441    (Arg.)
MF  Ramiro DOS SANTOS   2435    (Arg.)

MAGISTRAL INTERNACIONAL RUIBAL- CLUB ARGENTINO 2008

No. Apellido y Nombre  Nac Tit ELO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Pts. SB
01) CONTIN, Daniel. .  ITA MI 2304 * 0 0 1 0 0 0 = = 0 2.00 ..
02) LIASCOVICH, Lucas  ARG MI 2435 1 * = 1 = 0 = = 0 0 4.00 ..
03) RODRIGUEZ, Andres  URU GM 2531 1 = * 1 1 = 1 1 1 = 7.50 ..
04) LARSEN, Bent       DIN GM 2461 0 0 0 * 0 0 0 0 0 0 0.00 ..
05) MARECO, Sandro     ARG MI 2477 1 = 0 1 * = = 1 0 0 4.50 ..
06) VALERGA, Diego     ARG MI 2502 1 1 = 1 = * = 1 = 1 7.00 ..
07) DOS SANTOS, Ramiro ARG MF 2435 1 = 0 1 = = * 1 0 = 5.00 ..
08) MAHIA, Gustavo     ARG MF 2441 = = 0 1 0 0 0 * 0 0 2.00 ..
09) LEMOS, Damian      ARG MI 2479 = 1 0 1 1 = 1 1 * = 6.50 ..
10) GARCIA PALERMO, C. ITA GM 2456 1 1 = 1 1 0 = 1 = * 6.50 ..
ELO Promedio: 2452, Norma de GM. 6,5. Norma de MI: 4,5.

2 Comentarii

  • Deschapelles

    KAMIKAZE=cuvant format din kami(zeu, zei, divin) si kaze(vant), semnificand “Vantul Divin”, si se refera la taifunul care a scufundat mare parte din flota mongola a lui Kubilai Han pe cale sa invadeze Japonia in 1281. Mai tarziu, propaganda nationalista a Japoniei in timpul celui de-al doilea razboi mondial a folosit acest nume pentru pilotii sinucigasi care se aruncau asupra navelor americane in speranta de a le distruge. In zilele noastre, kamikaze inseamna in primul rand in acceptiunea vestului un atac sinucigas.

    octombrie 14, 2008 - 12:25 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Multumim pentru punctualitatea ta Deschapelles! Si data trecuta am scris la fel de rau, Kamikadze in loc de Kamikaze. Azi- noapte cand am scris, aveam o indoiala in mine, pentru ca nu stiam sigur care este forma corecta, mai ales ca luasem stirea dintr-un articol de revista olandeza. Nu am mai avut insa puterea sa mai caut forma corecta, o lasasem pentru azi. Imi era teama sa nu las articolul pentru azi, la cat eram de obosit. Multumim pentru interventiile tale foarte pertinente si incerc de fiecare data sa gresesc cat mai putin. Daca se mai intampla, imi asum responsabilitatea pentru asta. Speram insa sa apreciati si calitatea intrinseca articolului despre Bent Larsen, la care am muncit 7-8 ore bune. Oricum am pus mult suflet ca la mai toate articolele pe care le postez.

    octombrie 14, 2008 - 4:04 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.