Cand calul face prapad pe tabla de sah cat o herghelie !

 

Va propusesem rubrica trecuta o pozitie in care sa aveti inspiratie de …vis pentru o combinatie de acelasi tip. Sper ca nu am reusit sa va fac sa adormiti sau interesul pentru a citi ce s-a intamplat cu rezolvarea nu este pierdut definitiv. Asteptam miercurea aceasta sa dezvolt subiectul si sa mai caut cazuri similare.  Spre satisfactia mea am gasit, dupa cum imi amintisem cateva indicii, si pozitii similare cu cea pe care am numit-o de vis. Asa ca tema aceasta se poate spune ca a devenit putin mai larga si imi place sa cred ca va place gustului dumneavoastra sahist. Sa revenim la pozitia cu pricina intai ca sa nu credeti ca am uitat de ea:

Diagrama 1

Negrul aici nu prea are multe planuri si idei de joc. Are numai regele ceva mai bine pus pe adapost si pionii mai compacti. Albul se poate lauda cu un pion liber pe coloana “e” care se transforma pe campul de culoarea nebunului sau. Aici intervine bogatia sahului in elemente combinative superbe. 1…Dh3+!! sacrificiul de dama pentru ca recastiga cu tempo regina, desi nu pare ca negrul are mare lucru decat un sah la f4. Si totusi, pentru acest sah este jertfita regina neagra ( a carei culoare da contur  miercurii trecute ) . Sahul acesta aduce regele intr-o postura nefavorabila la h3 (necapturarea reginei duce la pierderea damei de la c3, ce se afla pe legatura orizontala cu regele din g3 ), si apoi pe singurul camp ramas, g3, pentru a da la e2 sahul si dama decisiv. Dupa fortatul 2.Rxh3 3.Cf4+! Rg3 mutare unica! Totul este fortat si negrul recastiga materialul castigat cu avantaj decisiv . 4. Cxe2+ si apoi captureaza regina din c3 si castiga usor punctul. Este de remarcat colaborarea extraordinara intre calul din f4 si pionii g5,h5 si un element ajutator ce ajuta negrul este pionul din h2 ce blocheaza refugiul regelui pe un camp mai bun in afara fatidicului g3. Un cal cu adevarat special ce a dovedit ca poate face in anumite situatii exceptionale chiar cat o herghelie! Am gasit si o alta diagrama pe aceeasi tema insa putin mai complexa.

Diagrama 2

Ultima mutare a negrului a fost 1…Cxf1 dupa care albul a jucat normal 2.Dxc3 captureaza cu tempo turnul din c3, amenintand in acelasi timp si mat la g7! Amenintarea de mat se pare ca nu poate fi parata si matul este imparabil. Ce ati face in locul conducatorului pieselor negre? Ati ceda fara sa mai calculati? Aici nu a fost asa, si prima mutare, a fost de fapt ultima incercare a negrului de a mai pune probleme albului care deja avea un avantaj de 2 piese pentru 2 pioni, si amenintari mai clare de mat. Aici a venit lovitura foarte subtila si excelent pregatita de negru, cum rar se vede pe o tabla de sah 2…Dxh2+!!!

Diagrama 3

 

Sacrificiul de dama din nou pentru un tempo si un sah la g3, pentru ca dama nu poate fi capturata decat cu calul! A urmat fortat pana la capat 3.Cxh2 Cg3+! 4.Rg1 Cxe2+prima captura este de turn insa totusi dezavantajul material pare prea mare pentru negru, si totusi parca merita sa vedem ce va urma pana la urma

Diagrama 4

Este timpul bilantului si se pare ca toate eforturile negrelor nu au facut totusi ceva schimbari ale deznodamantului final, pentru ca albul este in avantaj cu un nebun. Observam cu uimire ca albul nu are nici un camp bun pentru nebunul din a2! Asa ca negrul va captura si acest nebun dupa ce a capturat pe rand, turnul, regina. A elimina 4 figuri ale albului, fara a fi prins, este o performanta cu adevarat extraordinara . Dupa o partida similara jucata magistral de campionul mondial Alehin, cand un cal a produs un dezastru asemanator,  celebrul  comentator si spiritualul Tartakower a scris urmatoarele:      ” Nu un cal, ci o herghelie intreaga a navalit in tabara adversarului!” .Numai in pielea albului sa nu fii in cele doua partide, in care albul a fost calcat de o herghelie adevarata!

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.