Dortmund 2008 – un turneu ce se arata incitant de la inceput!

Dupa ce in prima runda toate partidele s-au terminat remize, ca un reflex in runda 2-a trei, am avut partide decise. Tanarul Gustafsson( elo 2603 ) dupa ce in prima runda a reusit sa il tina in sah pe Kramnik, remizandu-l fara ca acesta sa aiba replica,intr-o deschidere pe care comentatorii o credeau o greseala de editare sau eroare de computer (  am citat aici Grunfeld deschidere nefolosita de Vladik niciodata intr-o partida oficiala! ), a castigat impotriva favoritului local, Arkadij Naiditsch surprinzator! Peter Leko l-a pus la punct pe Ivanchuk ce a incercat sa tina pozitia cu o piesa in minus insa argumentele au fost prea putine in fata tehnicii de invidiat a ungurului ( va mai amintiti ce lectie i-a administrat lui Khalifman ce era campion mondial FIDE  4,5-1,5? ).

Partida ce a fost aleasa cea mai buna a rundei de comentatori si de specialisti a fost Kramnik – Van Wely in care Vladimir a aratat cine este favoritul turneului Dortmund 2008.

V Kramnik – Van Wely,L1-0

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Cf3 Cf6

Gambitul damei refuzat, cu intrarea in semislava, specialitatea lui Kramnik. Cred ca la 2.c4 Van Welly a strambat din nas ca nu ii place ce joaca!

4. e3 e6 5. b3

Zvonurile turneului erau: Kramnik a jucat Grunfeld prima runda si acum iesirea din teorie pentru a evita sa arate lui Anand orice pregatire in acest turneu.Dar si implicit sa evite pregatirea luiVan Wely care este un specialist in varinata anti-Moscova 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Cf3 Cf6 4.Cc3 e6 5.Ng5 h6 6.Nh4 dxc4 7.e4 g5 8.Ng3 b5. Kramnik vrea sa arate cine este cel mai bun din turneu din runda II. El alege o mutare mai rara iesind din teorie, evitand surprizele pregatite de Van Wely. Si cum in prima runda a fost remizat aproape fortat de Gustafsson (elo 2603 fata de 2788 al lui Kramnik!!) dupa ce a jucat Grunfeld la negru ( Spre uimirea comentatorilor care intrebau sa nu cumva sa fie eroare, pentru ca “era prima partida serioasa in care joaca Grunfeldul Kramnik”).Asadar pe un teren neutru se va vedea marea forta de joc aprimului favorit de la Dortmund, l-am numit aici pe Kramnik! 5… Cbd7 6. Nb2 b6 7. Nd3 Nb7 8. O-O Nd6 Ambele tabere se dezvolta cat mai repede pentru a-si pune in valoare piesele 9. Cbd2 O-O 10. Ce5 De7 11. Df3 !

Aceasta este prima mutare prin care albul isi arata intentiile agresive de joc. Planul de joc de a juca Df3-h3 si f4 este foarte interesant ! 11… Tfd8 12. Dh3 h6 13. f4 Nb4 14. Cdf3 Ce4 15. Cxd7 Txd7 16. Ce5 Tc7 17. Nxe4

dxe4 Kramnik nu a facut nimic spectaculos pana acum si trebuie sa vedem de ce prefera pozitia albului el. Nebunul din b2 este mai bun ca cel din b7, calul din e5 sta foarte bine si este greu de inlaturat. Daca incearca sa schimbe nebunul de negru pe cal, prin reluarea fxe5 ar capata sanse bune de atac. De fapt toate acestea spuse sunt premisele pentru urmatoarea mutare excelenta a albului

18. c5 bxc5 19. a3 Na5 20. dxc5 Dxc5 21. b4

Albul a sacrificat un pion pe c5 ca sa faca furculita dama-nebun, dar oare negrulnu a vazut mai departe?21… Db5

Pozitia asta au urmarit-o amandoi. Negrul a gasit solutia sa nu piarda o piesa, pentru ca nebunul dina5 este intangibil pentru ca se pierde cel alb din b2. De fapt piesele albe sunt pozitionate pentru un atac la rege si acest sacrificiu de pion aavut rolul de a atrage majoritatea pieselor pe flancul damei, pentru a nu putea apara regele deja slabit.

22. Dg3 ! Nb6 ? Comentatorii au recomandat aici ca negrul sa joace imediat22… f5 si turnul din c7 sa apere campul de mat g7 , pentru ca nebunul din a5 nu se poate lua. 22…Nb6? este eroarea ce face ca partida sa aibe pana la sfarsit elemente tactice speculate exemplar de alb. 23. Cd7 !

Calul nu se poate lua pentru ca urmeaza simplu Dg7 mat! 23… g6 Albul are rezultate admirabile. A slabit pozitia regelui si asa dezgolit de piese ce se afla pe flancul damei. Acum urmeaza executia olandezului 24.Cf6+ Rf8 25. Ne5

O mutare ce ameninta cu tempo turnul si sahul pe d6 si « şurubul » lui Kramnik se simte ca strange regele ce se sufocã. O continuare energica si buna ar fi fost 25.f5! deschizand linia reginei spre d6. 25… Tcc8 26. Dh4 h5 27. Ch7+ Re8 Cu mutari simple si fortate a adus regele inapoi incentru sub atacul a 3 piese albe ce colaboreaza perfect sub bagheta campionului rus.

28. Nd6 Ameninta brutal mat la e7 28… Tc7 29. Tfd1!

Turnul vine in joc decisiv pe coloana d, taind retragerea spre flancul damei a regelui negru. Ameninta 30.Cf6+! Si apoi sah dublu cu castig de material fortat sau mat, iar atacul ramane la fel de puternic. Van Wely a cedat, incercand sa isi pastreze fortele si calmul pentru ca rundele viitoare sa ramana in echilibru dupa o dominare categorica, mai ales tactica a lui Kramnik.Asteptam partida de la negru de astazi din runda III, cu favoritul publicului, Arkadij Naiditsch, ce a pierdut in runda II cu Gustafsson, spre uimirea asistentei. Se pare ca vor fi multe surprize anul acesta la Dortmund 1-0

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.