Intelegerea pozitiei Lucena (2)




Continuam cu seria de articole dedicate incepatorilor, cu asa-numitele “Pozitii Lucena”.

Traducere a unui articol de Steve Goldberg de pe www.chesscafe.com

Aici puteti vedea prima parte a articolului

 
Dar daca este un pion de pe coloana turnului?

Strict vorbind aceasta nu ar mai fi o pozitie Lucena, dar vom studia problema chiar si asa. Daca albul are un pion pe coloanele a sau h, mai poate sa castige, sau pozitia este remiza?
Răspunsul este că depinde de asezarea pieselor. Să ne uitam la un exemplu:




În acest caz, ca şi în multe alte situaţii în care pionul singuratic este un pion de pe coloana turnului, pozitia este remiza. Albul ar dori să-şi aduca turnul la b8, forţând turnul negrului sa plece de pe coloana b, si apoi sa-si mute regele, ca sa faca loc pentru transformarea pionului. Cu toate acestea, în această poziţie, regele negru este destul de aproape de acţiune asa ca acest lucru nu este posibil. Chiar daca turnul alb ajunge la b8 şi turnul negru se mută pe coloana a, regele negru va face pur şi simplu naveta între c7 şi c8, în funcţie de locul în care se afla tura albă. Asta il tine captiv pe regele alb în faţa pionului lui şi jocul va fi remiza.


De exemplu, jocul ar putea continua cu 1.Rf8 Kc7 2.Rb8 Ra3 3.Rb7+




Aici negrul trebuie să fie atent. 3… Kc8 menţine remiza prin păstrarea regelui alb la a8, iar regele negru va muta pur şi simplu între c8 şi c7,
după cum am menţionat mai sus. Dar el poate rata remiza cu 3… Kc6??, deoarece asta permite 4.Kb8, şi fie pionul se transforma, fie negrul va trebui să renunţe la turn ca să-l opreasca.

Aici puteti vedea pozitia!


Acum, haideţi să ne uitam la aceeaşi poziţie de start, dar cu regele negru mai departe cu o coloana:




Aici jocul ar putea continua cu 1.Rh2 Kd7 2.Rh8 Kc7 3.Rb8 Ra3 4.Rb7+




Şi ne gasim in aceeaşi poziţie ca mai devreme – remiza.

Aici puteti vedea pozitia!


Din nou, sa ne uitam la poziţia iniţială, dar sa deplasam regele negru si mai departe, cu încă o coloana, (şi turnul alb, de asemenea, astfel ca regele negru sa nu fie in sah):

Acum este o altă poveste. 1.Rh2 Ke7 2.Rh8 Kd7 3.Rb8 Ra3




4.Kb7 Rb3+ 5.Ka6 Ra3+



6.Kb6

Desigur, nu 6.Kb5 Rxa7 şi jocul este remiza. 6… Rb3+ 7. Kc5. Nimic nu se câştiga cu 7.Ka5 Ra3+ 8.Kb6. 7… Rc3+ 8.Kb4




Si acum albul va transforma pionul şi va câştiga.

Negrul poate opune, totusi, ceva mai multa rezistenta. După 1. Rh2 Ke7 2.Rh8, în loc de 2… Kd7, el poate juca 2… Kd6:




Jocul ar continua cu 3.Rb8 Ra3 4.Kb7 Rb3+




Acum, mutarea 2… Kd6 devine mai clară. Dacă albul mută 5.Ka6, el nu poate ajunge la turnul negru prin c5; de exemplu, 5… Ra3+ 6.Kb6 Rb3+ 7. Ka5 Ra3+ 8.Kb6 şi regele alb nu poate avansa. Totusi, cu 5… Ra3+ 6.Kb7 Rb3+ 7.Kc8 pozitia se transpune în linia câştigătoare de mai jos:


5.Kc8 Rc3+ 6.Kd8 Rh3




Negrul îl provoaca pe alb sa-si transforme pionul. Dacă 7.a8Q?? Rh8#, avem o inversare bruscă a situatiei! Dar si albul are un as pe maneca, de asemenea: 7.Rb6+ Kc5 8.Rc6+!




Această mutare surprinzătoare parafeaza victoria pentru alb. Dacă negrul incearca 8…Kxc6 atunci 9.a8Q+, sau la 8… Kb5 atunci 9.Rc8 Rh8+ 10.Kc7 Rh7+ 11.Kb8. Iar la 8… Kd5 9.Ra6 rezolva situatia.

Aici puteti vedea pozitia


Rezumat al pozitiei cu pionul pe coloana turnului


Deci, ce am învăţat din această poziţie Lucena cu pion pe coloana turnului? Cu pionul alb pe coloana a, regele negru ar trebui să fie pe colona f sau mai departe pentru ca albul sa castige; altfel este pozitia este remiza. În mod similar, în cazul în care pionul alb este pe coloana h, regele negru ar trebui să fie pe coloana c sau mai departe pentru ca albul sa obtina victoria. Cu alte cuvinte, trebuie să existe cel puţin patru coloane care sa separe pionul de regele advers.

Dar cat de importanta este pozitia Lucena, cu adevarat?


Interesant, fiecare dintre antrenorii cunoscuti la nivel naţional cu care am discutat au spus că predau poziţia Lucena elevilor lor, dar exista o largă divergenţă de opinii cu privire la relevanţa ei.
MM Susan Polgar noteaza sec că elevii au tendinţa de a fi mai atrasi de problemele tactice, dar, atunci când ea a fost întrebata dacă predă poziţia Lucena, ea a spus: “Absolut, dar de obicei, numai acelora care ajung la un rating în jur de 1000 sau mai mare. În ceea ce priveşte cât de des o intalnesc jucătorii, ea a răspuns,” Eu m-am intalnit destul de des cu asa ceva. Nu se intalneste foarte des la nivel de copii. Cred că la nivel de club (1200-1800) este mult mai frecventa.”

 
Eliot Weiss de la Liceul Edward R. Murrow descrie pozitia Lucena şi pozitiile similare ca fiind “situaţii de final extrem de importante.” El si-a amintit de o serie de cazuri în care elevii lui au obţinut astfel de poziţii pe tabla, dar au uitat cum să trebuie sa se ocupe în mod corespunzător de acestea. “Un jucator mai puternic ar putea avea un avantaj major având strategii mai bune pentru finaluri”, a declarat el.


Pe de altă parte, autorul Novice Nook şi gazda radio a ICC Dan Heisman a recunoscut că în postura de tanar jucator în formare, care era deja si un expert puternic, el ştia puţin, asta dacă stia ceva, despre poziţiile Lucena şi alte poziţii similare şi că acestea au apărut destul de rar în jocurile sale.
“Asta ne arată cat de (ne)importante sunt din punct de vedere al cunoştinţelor necesare pentru a deveni un bun jucator”, a spus el. “Pe de altă parte, predarea oricaror modele logice, şi felul in care şi de ce funcioneaza, în general, îi ajută pe elevi să înveţe sa găseasca mutari bune. “Heisman nu preda, in general, pozitiile Lucena elevilor sai până când nu ajung la un rating aproximativ de 1600-1700.


Elizabeth Vicary de la Scoala de mare succes I.S. 318 din Brooklyn gandeste la fel ca si Heisman: “Eu încă predau [Lucena]”, a spus ea, “dar numai o dată, intr-o perioadă de timp de nouă ani, am vazut sa apara pozitia într-un joc de copii. ”
Ea a spus ca nu-si aminteste ca pozitia Lucena sa fi aparut în propriile sale jocuri in peste douăzeci de ani de joc. Dar, adaugă ea, “un argument convingator pentru predare este acela că este un foarte bun exemplu al modului în care turnurile interacţioneaza cu regii pe o tabla deschisa”.


În Silman’s Complete Endgame Course, foarte respectatul autor de şah, MI Jeremy Silman spune despre pozitia Lucena, “Aceasta este una dintre acele farame de cunoştinţe de şah pe care orice jucător serios trebuie să le aibă. Atat este de important”.
Judecând după plasarea pozitiei Lucena în manualul lui de finaluri, reiese clar că Silman considera că aceasta ar trebui să fie un material necesar pentru jucatori de clasa C şi mai mare (USCF 1400 +).

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.