Dr.Ţacu Victor Mihai Gabriel – 1938-2015

Articol scris de catre domnul Mircea Pavlov pe siteul http://www.frsah.ro/

Tacu

Iulian Ceausescu: ” Ne va fi dor de doctorul Victor Tacu, un sahist care a respirat sah pana in ultima sa zi. Probabil ca acum joaca sah printre stele, invatand ingerii tainele sportului mintii! Ramas bun doctore, ne vom vedea cu totii intr-o zi!”

În ziua de 06.11.2015 ne-a părăsit, după o îndelungată suferinţă un mare prieten al şahului, Victor Ţacu.

Născut pe 13 Ianuarie 1938, a urmat şcoala şi liceul în capitala ţării Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, devenind un medic generalist deosebit de apreciat, profesându-şi meseria cu pasiune şi înalt profesionalism în Spitalul din Găesti.

A îndrăgit şahul, ca şi Alexandra Nicolau sau subsemnatul la Palatul Pionerilor din Bucureşti (actualul Palat Cotroceni, care în acea vreme, anii 1951-52, a fost atribuit copiilor-pionieri, cu diverse preocupări artistice şi sportive) sub îndrumarea unor eminenţi pedagogi, foştii campioni de şah ai României, maesştrii Petre Seimeanu şi Traian Ichim.

Ne-am împrietenit atunci când mi-a cerut să-l conduc la o finală a ţării ce se desfăşura la Clubul Dinamo, finală cu participarea maeştrilor vremii, Tudor Flondor, Ion Bălănel, Gică Alexandrescu, Petre Seimeanu, etc şi am rămas prieteni buni de-a lungul a peste jumătate de veac.

A practicat şahul de turneu în perioada şcolii elementare şi a liceului, renunţând la jocul practic odată cu intrarea la Facultate, fara a renunţa la şah, dedicându-se şahului prin corespondenţă.unde a obţinut frumoase rezultate internaţionale.

Un mare admirator al şahului, un cititor asiduu de presă şahistă, el a strâns după părerea mea, probabil cea mai completă bibliotecă de cărţi şi reviste de şah din ţara noastră.

În anii de pensie a revenit în şah, dedicându-se şahului rapid şi blitz. In anul 2014 el a cucerit titlurile de campion national de veterani la sah rapid si blitz, si medalia de argint la şahul clasic. Bun organizator, el s-a dedicat şi muncii de pregătire a copiilor şi juniorilor, în cadrul clubului din Moreni unde a reusit să formeze şi o echipă participantă la Superligă.

A contribuit la popularizarea presei şahiste fiind în colectivul de redactare şi distribuţie al revistei ŞAH, editată de Uniunea Cluburilor de Şah din România.

În ziua de 06.11.2015 aflându-mă în drum spre casă, în autobuzul Bucureşti-Constanţa, Victor m-a sunat la telefon interesându-se de data apariţiei Nr. 5 al revistei, pe care el o distribuia prietenilor săi. Întrucât nu reauşeam să-l aud bine i-am promis că îl voi suna când ajung acasă. La ora 16:30 când l-am sunat nu mi-a mai răspuns nimeni…

Ne-a parasit un mare iubitor al şahului, un om de înaltă educaţie şi cultură. Dumnezeu ni-i ia pe cei mai buni…

Condoleanţe familiei îndoliate,
Mircea Pavlov

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Mamaia2015

    R.I.P Dr.Ţacu Victor Mihai Gabriel !
    Respect Mircea Pavlov !

    noiembrie 9, 2015 - 5:32 pm Raspunde
  • Mizdrache

    RIP și aici Doctore!
    Nene iancule, l-ai cunoscut pe Domnul Doctor Țacu Victor-Mihai-Gabriel?
    Eu da.
    Pun pariu pe o navetă de bere că dumneata doar ai citit despre dânsul.

    PS
    Astăzi 10.11.2015 cei care l-au cunoscut pe Domnul Doctor pot juca un “blitz” in memoriam la Restaurant Secret, Str. Schitu Darvari nr 4, sector 2, Bucuresti începând cu orele 16.00.

    noiembrie 10, 2015 - 12:52 am Raspunde
  • Mamaia2015

    Mizdrache raspunsul este DA
    Din vedere ,stiu ca maestrul a jucat multe turnee open pe litoral chiar si la Mamaia prin anii 80′.
    Dumnezeu sa il Ierte si sa-l Odihneasca in Pace !

    noiembrie 13, 2015 - 9:05 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.