Stiri din ciclul mondial 2013-2014

Imagine

Cu ocazia vacantei de vara venita relativ repede pe meleaguri texane, consider ca este timpul sa imi reiau datoria de blogger amator cu un mic articol care face un sumar al competitiilor importante din ciclul mondial masculin (nicio farama de discriminare, un articol asemanator urmand a fi publicat saptamana viitoare pe aceeasi tema in circuitul feminin!)

Meciul pentru titlul mondial se va desfasura in noiembrie 2013 pe terenul actualului campion, indianul Viswanathan Anand. Acesta va incerca sa isi apere titlul impotriva celui mai bine clasat jucator in topul mondial,  tanarul norvegian Magnus Carlsen (rating live 2866!). Invingatorul acestui meci va fi desemnat campion mondial, urmand a-si apara titlul in noiembrie 2014.

In acest moment, nu se cunosc numele jucatorilor care vor evolua in Turneul Candidatilor 2014 (de unde primul clasat va deveni oficial salangerul castigatorului de la Chennai) , acestia urmand a se stabili dupa terminarea ciclului Grand Prix 2012-2013 (dupa 3/6 etape, pe locurile calificante se afla Topalov – 310p, urmat de Mamedyarov – 240p), si a Cupei Mondiale 2013 (Tromso, Norvegia – 3 locuri calificante). Acestor 5 jucatori li se vor adauga cei mai buni 2 jucatori dupa rating (medie iulie 2013 si ianuarie 2014), plus invinsul de la Chennai.

Coborand pe aceasta veritabila “scara” a turneelor, ajungem la Campionatul European Individual, care se desfasoara in aceste zile in Polonia. Romanii au amintiri frumoase legate de aceasta tara, victoria lui Dieter Nisipeanu venind aproximativ acum 8 ani la Varsovia, in competitia cu acelasi nume! Miza acestui C.E. este clasarea in primii 23, aceasta asigurand calificarea la Cupa Mondiala din septembrie. Momentan doar GM Constantin Lupulescu (2634) este in “grafic” pentru aceasta performanta, fiind clasat pe 2, cu 6,5/8. Costica urmeaza sa joace in aceasta dupa-amiaza la masa 1, cu albele, impotriva liderului actual GM Alexander Moiseenko (2698, UKR). Sa speram ca el isi va continua evolutia buna de pana acum (unele victorii venind ca urmare a unor mutari extrem de precise efectuate in jocul de mijloc)!

Ma voi opri aici, realizand ca aceasta piramida ar putea fi extinsa destul de mult catre baza ei, fara beneficii pentru cititori. Sper ca am reusit sa localizez spatio-temporal prezentul in sahul de top masculin!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.