Timpuri grele pentru sah

La inceputul săptămânii trecute, Silvio Danailov, managerul lui Veselin Topalov, a declarat într-un interviu că M-Tel Masters nu se va tine în acest an, deoarece sponsorul principal, după care a fost denumit turneul, s-a retras. (Interviul a fost publicat in ziarul Trud si preluat de către site-ul Chessdom.com).

In ambele probleme albul muta si da mat in 2 mutari

Compania a decis că ar obţine mai mult prin sponsorizarea lui Topalov în meciul de campionat mondial împotriva lui Viswanathan Anand.

Danailov a spus că el speră că turneul, care se desfasoara de obicei in luna mai, va reveni anul viitor. Meciul de campionat mondial incepe pe 23 aprilie la Sofia.

Turneul M-Tel a inceput în 2005, aşa că nu are o tradiţie îndelungată, dar a devenit unul dintre turneele de top din calendar şi face parte din Grand Slam Chess Association, pe care Danailov a fondat-o. Grand Slam, care este modelat după cele de la tenis şi golf, este compus din turnee de elită, inclusiv Corus, Linares şi de Pearl Spring.

În 2008, Grand Slam a organizat o finala la Bilbao, Spania, cu participarea castigatorilor turneelor şi alţi doi jucători de top. Acest turneu a fost un succes, în parte pentru că acest eveniment a avut parte de o participare stelara.

Anul trecut, cu toate acestea, finala a fost deja diminuata din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial. Desi s-a calificat pentru campionat, Topalov a renuntat, deoarece organizatorii au trebuit să reducă fondul de premiere. Având în vedere că întreaga idee a fost gandita de Danailov, a avut o  importanta simbolica.

M-Tel nu este singurul turneu care a pierdut sprijinul sponsorilor. Clasic Mainz a avut probleme similare şi anual isi pierde din prestigiu.

În trecut, Classicul a inclus un turneu open de sah rapid, în care mulţi dintre jucători de top din lume au concurat, un campionat mondial de sah rapid cu patru semifinalisti, un open de chess960 (cu multi dintre jucatorii din openurile de sah rapid), şi un campionat de chess 960, din nou cu patru semifinalisti.

Dupa cum a spus Chessbase, Classic Mainz în acest an va avea doar un turneu open de sah rapid, iar câştigătorul va fi încoronat campion mondial la sah rapid. Nu va fi nici un turneu de chess 960 sau campionat, asa ca Hikaru Nakamura, nu va avea să-şi apere titlul  castigat anul trecut. Fondul de premii va fi de 30.000 de euro, care este considerabil mai mic decât în anii precedenţi. În loc de o durată de o săptămână, festivalul va fi de trei zile.

sursa: de MCCLAIN Loeb Dylan, The New York Times Chess Blog

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.