Interviu cu Tigran Petrosian: “Nu vreau sa fiu comparat cu marele Tigran Petrosian”

– Unde si cum a inceput Tigran Petrosian sa cucereasca Olimpul Sahului?

– Joc sah inca de la varsta de 5 ani. Atunci am inceput sa urmez o scoala de sah si primul antrenor a fost Gagik Sargsyan. La varsta de 9-10 ani am inceput sa particip in turneele mondiale si europene de sah. Am reusit primul succes la varsta de 13 ani, am devenit campion olimpic de juniori chiar la Istanbul. Apoi am devenit campion al Armeniei si am castigat cateva turnee internationale. La varsta de 19 ani am castigat titlul de MM.

– Tigran, nu te simti obligat de numele al lui Tigran Petrosian, tizul tau, sau nu iti da anumite puteri?

– Tatal meu a dorit foarte mult sa devin sahist. Acesta esta motivul pentru care m-au numit Tigran. Cand eram copil, numele de Tigran Petrosian m-a obligat foarte mult. Acum cred ca am ajuns la un mic, dar considerabil succes. De aceea nu imi place cand sunt comparat cu batranul Petrosian. Fiecare din noi are propriul sau loc si rol in istoria sahului armean. Asadar, eu consider ca batranul Tigran Petrosian a fost cel care a lansat sahul armean in istorie.

– Esti cel mai tanar membru al echipei. Este o mai mare responsabilitate sau celor mai tineri li se iarta totul?

– Sigur, sunt cel mai tanar din echipa, dar diferenta de varsta nu este asa de mare fata de ceilalti. De exemplu, Gabriel este cu un an mai mare decat mine, Levon cu 2 ani. In sah, un an sau doi nu este asa de important. Daca se intampla sa existe greseli sau partide mai putin reusite, nimeni nu reproseaza nimic.

– Secretul victoriei echipei noastre se considera a fi unitatea. Ce va uneste pe voi?

– Unitatea vine din prietenia noastra. In afara turneelor, noi suntem foarte buni prieteni. Totul vine de acolo. Nu vezi astfel de lucruri in alte echipe. De exemplu, se aduna pentru Olimpiada, dar nu vezi unitate. Noi nu ascundem nimic in sah. Impartasim analizele noastre si daca unul din noi nu joaca bine, fiecare din noi incercam sa il ajutam si sa il incurajam. Traim ca o mare familie si sincer tinem unul la celalalt. Toate acestea au o influenta considerabila asupra rezultatului. Daca aluneci pe o panta gresita in timpul partidelor pe echipe, trebuie sa fi sigur ca prietenul tau va veni si te va ajuta.

-Ce crezi, toate victoriile vin cu aceeasi placere?

– Nu, ca in orice alt sport, si in sah medaliile Olimpice sunt cele mai valoroase. Aceasta Olimpiada, ce a avut loc in Istanbul, a fost unica. In primul rand, nu am avut rezultate buna la ultima Olimpiada si dupa ce am castigat titlul de campion al Armeniei, am revenit la echipa. Astfel, am demonstrat ca echipa Armeniei este una din cele mai puternice echipe din lume, daca nu cea mai puternica.

– Ce medalie lipseste din vitrina de trofee a lui Tigran Petrosian?

– Urmatorul pas, vreau sa imi cresc ratingul individual. In ianuarie voi participa in campionatul Armeniei. Apoi, voi participa in campionatul European. In acest moment stiu doar despre aceste doua turnee, la care voi participa cu siguranta.

– Cum iti vei serba ziua de nastere?

– Dupa revenirea acasa, fiecare se pare ca este in sarbatoare. Imi este teama ca ziua mea de nastere va fi asimilata in una din aceste zile de sarbatoare si va fi o zi obisnuita. Acesta este motivul pentru care vreau sa fac ceva special pentru acea zi. Poate ca voi chema familia si prietenii la Yerevan si vom organiza ceva interesant.

Interviu luat de  Varvara Hayrapetyan

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Nedelcu Cristian

    Super interviu …intr o echipa trebuie sa fie toti prieteni …pentru a se obtine rezultate bune .

    septembrie 15, 2012 - 1:38 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.