Magnus Carlsen despre evolutia sa la Amber (1)

http://www.arcticsec.no/image/Magnus_Carlsen.jpg

Pe blogul personal al lui Magnus Carlsen, acesta a relatat zilnic evolutia sa la Amber 2010, prilej pentru noi sa aflam o serie de amanunte foarte interesante.

Amber, Runda 1

0/2 impotriva lui Vassily Ivanchuk azi, un start absolut groaznic!

In partida de sah-orb am avut Albul, si dupa o deschidere neconventionala am comis o greseala mare la mutarea a 10-a. Dupa asta lupta a devenit inegala, si dupa o orbire teribila la mutarea 31 totul s-a terminat. Ca un amanunt amuzant, la un moment dat uitasem pozitia, deoarece imi imaginam ca are doi pioni pe coloana g, in loc de 3. Spre norocul meu, am realizat la timp, si nu am pus dama in priza, asa cum intentionam. In partida a 2-a am obtinut o pozitie buna dupa deschidere, si adversarul meu a sacrificat mai intai un pion, apoi inca unul, pentru initiativa. Am ajuns la un final unde cei doi pioni in plus imi da avantaj, dar datorita structurii mele de pioni ravasita si a faptului ca piesele lui erau mai active, el a ramas cu sanse rezonabile de remiza. Pana la urma, in timp ce cautam o cale de a obtine avantaj, am gasit cam singurul mod in care puteam sa-mi inrautatesc pozitia, si dupa alte cateva mutari am pierdut la timp intr-o pozitie pierduta la mutarea 49. Ivanchuk conduce, impreuna cu Ruslan Ponomariov, care l-a invins pe Boris Gelfand de doua ori. Din fericire, mai sunt multe runde de disputat, timp suficient pentru a recupera terenul pierdut. Maine joc impotriva lui Levon Aronian, care a castigat si a pierdut cate o partida azi. Cu siguranta o oportunitate excelenta de a-mi reveni!

Amber, Runda 2

Dupa ce a, pierdut de doua ori ieri, am scris ca azi ar fi un moment bun pentru a ‘lovi’ inapoi. Si sunt mandru sa spun ca am facut intocmai, invingandu-l pe Levon Aronian cu 2-0. In partida de sah orb am jucat Indiana Regelui la Negru, deschidere care duce de obicei la un joc taios si complicat. Am obtinut o pozitie dinamica, si in momentul in care am obtinut sansa de a sacrifica un cal pentru doi pioni si atac la mutarea 20, am simtit ca evenimentele de pe tabla se deruleaza in favoarea mea. Dupa ce el a ratat sansa de a complica pozitia la mutarea 25, totul s-a incheiat , si el a cedat la mutarea 28. O vitorie foarte placuta, deoarece am consumat doar 10 minute pe ceas pentru intreaga partida. Partida de sah a fost o poveste complet diferita. S-a ajuns la o pozitie egala dupa faza deschiderii si nu s-a intamplat nimic deosebit in primele 50 de mutari. Apoi, intr-o pozitie clara de remiza, el a facut o greseala pe care tot incercasem sa o provoc, cu 50…h5, subestimand raspunsul meu 51.g5! Brusc, pozitia nu a mai fost clara, si cu presiunea aditionala a timpului, pozitia adversarului meu s-a prabusit si am castigat 18 mutari mai tarziu. Vassily Ivanchuk si Ruslan Ponomariov sunt inca la conducerea clasamentului cu 3 puncte din 4 partide, ambii facand doua remize azi, impotriva lui Peter Svidler, respectiv Alexander Grischuk. Svidler este adversarul meu maine. Campion al Rusiei de 5 ori, el a fost in ultimii 10 ani o prezenta constanta in top 10, si piede rar. Cu siguranta un adversar tare, dar sper sa continui in acelasi stil ca azi.

Amber runda 3

2-0 din nou azi, de data asta impotiva lui Peter Svidler. Startul foarte slab pe care l-am avut este de acum uitat! Partida de sah-orb de azi a inceput intr-un mod amuzant. Intrucat de obicei se schimba culorile zilnic mi-am inchipuit caumva ca voi avea Albul in partida de sah orb, fara sa verific imperecherile cu atentie. Drept rezultat, am fost foarte surprins cand 1.e4 a aparut pe monitorul meu, deoarece intentionam sa joc 1.d4. Apoi am stat si m-am gandit cateva minute, deoarece nu pregatisem inca nimic la Negru. Dupa deschidere a aparut o pozitie interesanta in care ambele parti aveau sanse. Dupa ce el a ratat mutarea-cheie 22…Bxg2, pozitia s-a intors definitiv in favoarea mea. Desi ulterior am ratat cateva continuari mai bune, cele alese de mine au fost suficient de bune ca sa-l fac sa cedeze dupa 25 de mutari, intr-o pozitie in care amandoi am crezut ca Albul este pierdut. Totusi, dupa cum amandoi am realizat mai tarziu, el a cedat prematur, intrucat in pozitia finala el mai putea sa continue lupta cu 26. Nd7, o mutare pe care amandoi am ratat-o. Totusi, Negrul ar fi ramas int-o pozitie clar mai buna, dar mai era mult de jucat. Partida de sah rapid a curs mult linistit. Intr-o Indiana Grunfeld, am ajuns la o pozitie placuta, care a devenit din ce in ce mai buna pe masura ce cresteam presiunea, timp in care el a comis cateva inexactitati. El a cedat la mutarea 34 intr-o pozitie fara sperante, cu un pion in minus. Ivanchuk a devenit lider azi, invingandu-l pe Sergey Karjakin 1.5-0.5. El este cu jumatate de punct in fata mea, a lui Ponomariov si a lui Kramnik. Adversarul de maine este Jan Smeets. Olandezul este jucatorul cu cel mai mic ELO din turneu, dar nu trebuie subestimat, mai ales daca imi reamintesc partida jucata impotriva lui la Corus anul acesta, cand am suferit mult pana sa castig cu Albul in criza reciproca de timp. In orice caz, sper sa continui trendul pozitiv al ultimelor doua runde.

(SURSA: http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.