Ruslan Ponomariov: “Ce, acum să nu mai jucam 1.e2-e4 deloc?”


Primul joc al meciului final al Cupei Mondiale 2009 s-a terminat remiza, după o desfasurare dura in Apararea Rusa. Marii maestrii si-au împărtăşit impresiile cu jurnaliştii la tradiţionala conferinţă de presă.

• RP: Este dificil sa ai o imagine obiectivă, fără analiză. In mintea mea, noi am jucat egal. Mi-a plăcut poziţia mea, toate piesele erau centralizate, am avut un atu in potenţialul meu pion trecut d. Dar adversarul meu a găsit întotdeauna mutări bune.

• B.G.: Ruslan a avut o poziţia mai de perspectivă. Dar piesele negre nu aveau aproape niciun punct slab. Cred că m-am aparat destul de bine şi nu i-am permis adversarului meu sa dezvolte nicio iniţiativă.

– Ruslan, crezi că are sens să joci Apărarea Rusa împotriva unui adversar renumit pentru ca o joaca foarte bine?

• R.P.: Ce, acum să nu mai jucam 1. e2-e4 deloc? Vrei să spui că sahul poate fi considerat mort din cauza Apararii Ruse? Deşi nu am câştigat –  şansele mele cu albul au fost irosite.

– Boris, tu crezi că Apărarea Rusa va ucide şahul?

• B.G.: Nu, nu poti omori şahul. Da, am jucat “rusa”, dar am avut o poziţie care a dat sanse ambilor adversari. Astazi am fost egali. Dacă cineva gafa, s-ar fi putut ajunge la victorie.

– Boris, este important pentru tine sa ai de spectatori, în sala, în timpul meciului?

• BG: Desigur, e mai plăcut să se joace cu spectatori, care sa urmăreasca meciul nostru. Dar este evident că şahul are o audienta imensa pe internet. Indiferent unde are loc un turneu, 90-95% din spectatori urmaresc jocurile prin internet.

– Cum v-ati petrecut ziua de odihnă?

• R.P.: M-am relaxat, castigand energie. Aceasta este a treia mea vizită la Khanty Mansiysk, asa ca, in general, am cam văzut totul.

• B.G.: Am încercat, de asemenea, sa obţin mai multă energie. Un lucru bun este că am reuşit să vizitez Biblioteca regională şi Galeria de fotografii. Am fost uimit de varietatea de fotografii bune din galerie. Ştii ce m-a uimit cel mai mult? Sculptura “Magnus”. Cum a reuşit să apară aici mă întreb? Sunt sigur că ma inţelegeţi …

Sursa: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_44.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.