Boris Gelfand: “I-am făcut un cadou frumos mamei de ziua ei”

Boris Gelfand, din Israel, a castigat Cupa Mondiala 2009. El l-a invins pe jucătorul de şah ucrainean Ruslan Ponomariov, în tie-break, cu 7-5.

Am reuşit să câştig în tie-break, deşi a fost foarte greu, – si-a împărtăşit impresiile fericitul câştigător in fata jurnaliştilor.  Cred că as fi putut avea deja un rezultat bun în al doilea joc rapid. Dar stresul şi tensiunea s-au făcut simtite, şi am început sa gafez. Ruslan, de asemenea, a facut greşeli, asa ca jocul s-a terminat la egalitate. Am avut un avantaj avantaj si în jocul al patrulea. Singurul lucru pe care trebuit sa-l fac era sa dau gol cu poarta goala. Dar am gafat din nou. Ruslan a început un contraatac şi am cedat. Apoi am început să jucam blituri. Aici totul depinde de stapanirea de sine şi capacitatea de a-ti păstra calmul.
Ati simtit ca veti câştiga tie-break-ul?

Mi-am dat seama că ma asteapta un meci de greu. Stiam ca va trebui să lupt. Astăzi este aniversarea mamei mele, şi nu puteam să o las fără vreun cadou. Ea a făcut foarte multe pentru mine. Ii sunt foarte recunoscător pentru toate. De asemenea, ii sunt foarte recunoscător si tatălui meu, fie memoria lui vesnica. Sunt foarte recunoscător si soţiei şi fiicei mele, de care mi-e foarte dor. Sunt, de asemenea, recunoscător tuturor celor care m-au ajutat şi m-au antrenat. Lucrez impreuna cu Alexander Huzman deja de 20 de ani. De asemenea, în timpul acestui turneu m-a ajutat secundantul meu, Maxim Rodshtein. El a părut să nu doarma deloc, facand pregătire la adversarii mei. Prietenii mei m-au sunat si mi-au scris. Vă mulţumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Victoria mea este meritul dvs., de asemenea.

Puteti numi Cupa Mondială 2009 cel mai bun turneu din cariera dvs.?

Cred că pot compara castigarea Cupei Mondiale 2009 doar cu locul al doilea la Campionatul Mondial de Şah 2007 din Mexic.

Sunteţi cel mai in varsta dintre participantii la Cupa Mondiala. Sunteti multumit ca ati putut sa va arătati puterea in fata tinerilor jucători?

Fără îndoială, vârsta influenţează performanţa. Cu cat un mare maestru este mai în vârstă, cu atat mai experimentat este acesta in joc. Incepand cu 1997 am participat la aproape fiecare turneu eliminatoriu. De atunci am castigat o mare experienta, mai ales în tie-break-uri. Au fost atât de mulţi jucători de şah puternici şi tineri, care s-au “prabusit”, după primele lor înfrângeri. Lor le-a lipsit tăria morală, ei nu au putut uita infrangerea ca sa poata continua lupta în jocurile urmatoare. Cred că asta vine cu experienta.

Situaţia în care jucătorul cel mai bine cotat la startul unui turneu il si câştigă este rară.

Eu nu am fost apăsat de faptul că eram cotat ca primul la start. Au fost aproximativ 20 de jucători de şah care aveau toate motivele să se aştepte la câştigarea Cupei.

Aveti ceva de spus adversarului dvs.?

Ruslan nu are nevoie de consolare. El jucat foarte bine în timpul întregului turneu, şi s-a descurcat bine in multe tie-break-uri. Adversarul meu este foarte bun la turnee eliminatorii, lucru confirmat de rezultatele sale din cursul ultimilor doi ani. Ponomariov a demonstrat inca o data că este un mare jucător de şah.

De unde va luaţi energia pentru a participa la astfel de turnee lungi?

Pur si simplu imi place sa joc şah. De aceea muncesc mult; încerc să-mi îmbunătăţesc rezultatele.

Simţi compasiune pentru adversarul tău atunci când câştigi?

Nu este o luptă intre gladiatori. Noi jucam şah. Cineva castiga, altcineva pierde. Asta este sportul.

De mulţi ani la societatea şahului este interesata de ceea ce aveţi în această sticla speciala pe care o aduceti la jocuri?

Nu este vorba de dopaj… (rade). Am fost verificat la ultimul Campionat Mondial, asa ca totul este legal.

Este important pentru dvs. sa aveti un public atunci când jucati?

Da, ar fi mai plăcut daca sala ar fi aglomerata. Dar este evident că principalii nostrii de spectatori sunt pe internet. Ori de câte ori un turneu are loc, aproximativ 90-95% din spectatori urmaresc jocurile pe internet.

Se scria prin anii ‘80, că nu contează dacă mergeti de-a lungul salii, sau va uitati in jur, intotdeauna faceţi mutarea cea mai mai puternică…

Poziţia este întotdeauna cu tine, in capul tau. Indiferent unde te uiti: în jur sau la tabla de şah.

Ce faceti in timpul liber?

Imi place sa-i citesc pe clasici: Puskin, Bulgakov, Maugham. Ma uit cu regularitate la fotbal şi tenis. Îmi place sportul.

Vreti sa ne impartasiti impresiile despre Khanty Mansiysk?

Aş dori să mulţumesc orasului pentru acest turneu minunat. Nu am avut niciun fel de problema aici. Cu fiecare an, este din ce in ce mai bine în Khanty Mansiysk. Singurul lucru care a complicat sederea mea aici au fost variatiile de temperatură: de la -30 grade la 0 grade. Este mai greu să suporti acest lucru cu vârsta. Există multe instituţii culturale şi sportive aici: biblioteca, galeria de imagini, palatul hocheiului, centrul de tenis. Centrul de Arta pentru copii talentaţi din Nord – locul de desfăşurare al turneului – este o constructie fantastica. M-as întoarce cu placere aici anul viitor. Sper doar că vremea va fi mai uşoară. Sper că vom avea şansa de a vizita oraşul.

Jucati şah, de aproape o lună, fără odihnă. Cum aveti de gând să va refaceti?

Mai mult de o lună. Cu două săptămâni înainte de începerea Cupei Mondiale am luat parte la Memorialul Tal si Campionatul Mondial de Blit, doua cele mai grele turnee. Acum ma voi relaxa, voi recupera somnul pierdute, ma voi plimba cu fiica mea. Deci, ma voi întoarce la viaţa “normala”.

Ati ales vreun suvenir din regiunea Ugra?

Cupa Mondială este cel mai bun suvenir!

Sursa : http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_58.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.