Ruslan Ponomariov: “Daca nu bei, eşti un ticălos”

Al doilea finalist al Cupei Mondiale este cunoscut: este Ruslan Ponomariov din Ucraina, care si-a depasit adversarul, jucătorul rus de şah Vladimir Malahov, în cel mai dur tie-break, scorul fiind de 4:2.

– Care este impresia dumneavoastră despre tie-brek-ul de azi?

• R.P.: Fiecare joc de tie break este dificil. Multe lucruri depind de noroc. În primul joc am obtinut o poziţie de perspectivă din deschidere, dar Vladimir a găsit o resursă puternică pe care n-o remarcasem. Înfrângerea a fost un şoc pentru mine. Intelegeti situaţia dificilă a meciului: doar un joc cu albul.

Eram încă sub stres, şi acesta a fost motivul pentru care am jucat ingrozitor deschiderea din jocul al doilea. Am încercat să ma apar persistent. La final situaţia s-a schimbat, şi am avut chiar şanse de câştig. Cred că adversarul meu a fost, de asemenea, sub mare tensiune, aşa că a început să facă greşeli. Daca pierdeam si acest joc, totul ar fi fost absolut diferit.

• V.M.: Da, jocul al doilea a fost decisiv. Energia mea nu a fost suficienta şi, la un moment dat, creierul meu a incetat sa functioneze. În jocul al treilea, nu ştiu de ce, dar am jucat, din senin, un “Gambit al damei”, pe care il joc rar. Când Ruslan a jucat e3-e4, am înţeles că sunt într-o poziţie nefamiliara. Am făcut două mutări “norocoase” în mod automat, după care poziţia mea era inimaginabil de dificila. În jocul al patrulea cunoştinţele mele de deschidere au fost mai mici decât ale adversarului meu. Deja pe la mutarea 8-9 poziţia mea era mult mai rea.

– Consideraţi ca pierderea se datoreaza formei fizice?

• Nu sunt primul jucator de sah de la acest turneu, care nu mai gandeşte tocmai într-un moment decisiv. Nu ai ce face, acesta este specificul unui turneu. Nu poti sa joci 20 de zile, fără vreo scapare. Dacă as fi gafat 20 minute mai târziu, scorul ar fi fost 2-0. Si as fi putut juca mai sigur al patrulea joc.

– Ruslan, Boris Gelfand a spus că aveţi un scor egal. Este adevărat?

• RP: In sahul clasic am avut numai remize. Am câştigat de câteva ori în partide rapide. În blitz am pierdut două jocuri, şi am câştigat patru. Este amuzant: la Memorialul Tal am jucat primul şi ultimul meu meci împotriva lui Gelfand. Ultimul joc de la Campionatul Mondial de Blitz l-am jucat tot împotriva lui Boris. Şi aici, din nou ultimul meci împotriva lui Gelfand.

– Vladimir, dupa tine, cine va câştiga?

• VM: Cred că amandoi concurenţii au jucat perfect în acest turneu. Estimez şansele lor ca fiind egale. Aceasta înseamnă că vom avea un meci interesant. O multime va depinde de pregătirea deschiderilor. Jucătorul care va reuşi să-si păstreze prospeţimea în gândire, va castiga.

– Ruslan, vei sărbători victoria de azi?

R.P.: Mai am înca patru jocuri de jucat. În jocurile finale ale Cupei Mondiale din 2005, am pierdut în meciurile rapide cu Levon Aronian. Dar apoi m-am calmat, m-am relaxat şi am băut ceva. Imediat m-am simtit mai bine, si am vrut să cânt. Am intrat în avion şi aveam în minte un cântec: “konfetki, baranochki,” – Ruslan a început să cânte la conferinţa de presă. Cred că mulţi oameni din Siberia beau. Trebuie să ştii când să te opresti. Dacă nu bei, eşti un ticălos!

Sursa: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_43.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.