Brăila: Marina Makropoulou ar vrea să se introducă sportul minţii în şcoli

Fiica brăilencei Maria Albuleţ, este prima jucătoare a României care a primit distincţia de mare maestră internaţională a şahului şi este legată de Brăila prin Turneul Internaţional de Şah “Memorialul Maria Albuleţ”, aflat la cea de-a doua ediţie.

marina_makropoulou_ad

Şahista ar vrea să introducă sportul minţii în şcoli. FOTO: MĂDĂLINA GROSU

Marina Makropoulou a început să se familiarizeze cu şahul încă din clasele primare, însă i-a desluşit misterele după ce a împlinit 12 ani. Pasiunea pentru şah a moştenit-o din familie, mai exact de la mama ei, dr. Maria Albuleţ, care s-a născut şi a crescut în Brăila, oraş care a devenit de suflet şi pentru Marina.
Vicecampioană olimpică, dr. Maria Albuleţ s-a născut la Brăila pe 16 iunie, 1932. A fost prima jucătoare din România care a obţinut titlul de maestră internaţională şi a cucerit de trei ori titlul de campioană naţională la senioare.
Pe 19 ianuarie 2005, dr. Maria Albuleţ a încetat din viaţă la Ploieşti. Aceasta a fost înmormântată la Brăila, în oraşul său natal. “Mama îmi vorbea atât de frumos despre şah. Am iubit şahul aşa cum m-a învăţat mama. Am făcut şi volei şi înot dar m-am oprit la şah“, povesteşte Marina.

MArina_Makroppoulous2

Marina Makropoulou (Stanga) premiata cu echipa sa de club

Regimul comunist nu i-a mai permis sa joace pentru Romania
Marina Makropoulou este prima jucătoare a României care a primit distincţia de mare maestră internaţională a şahului.
Avea doar 20 de ani pe atunci şi îşi aminteşte cu mult entuziasm de acel moment mai ales că şi mama ei, brăileanca Maria Albuleţ a primit titlul de maestră internaţională a României. Alături de echipa României, a obţinut locul II la Olimpiada de la Lucerna, Elveţia, din 1982.
“A fost un rezultat foarte bun pentru noi”, a adăugat şahista.
În 1986, fiica regretatei vicecampioane olimpice, dr. Maria Albuleţ s-a căsătorit şi s-a stabilit în Grecia. Doi ani mai tâziu a aflat că numai poate juca şah pentru România.

“Din 1988 nu am mai putut să joc şah pentru România, mi s-a spus clar că nu mai am voie, că nu se mai poate  iar dacă vreau să continui cu şahul să o fac în altă parte.  Eu am insistat, nu vroiam să renunţ la România, însă vrând- nevrând a trebuit să joc şah pentru o ală ţară
“, povesteşte cu tristeţe în glas, Marina. Ea detine şapte titluri de campioană a Greciei.

MArina_Makroppoulous

Marina Makroupoulou premiata  (stanga)

Acum, se pregăteşte să joace la Turneul Internaţional Akropolis, la Campionatul Mediteraneean din Croaţia şi la Campionatul european pe echipe.
Brăila i-a rămas în suflet
Marina nu a copilărit la Brăila ci la Ploieşti, pentru că acolo a primit mama sa repartiţie după terminarea facultăţii. Cu toate acestea, Marina cunoaşte Brăila din povestirile mamei sale.
“Îmi amintesc cu drag cum în vacanţe veneam cu mama la un unchi şi o mătuşă din Brăila. Mama îmi povestea mereu despre strada pietrei, despre plimbările la Dunăre. Despre frumuseţea Brăilei îmi vorbea adesea cu o căldură deosebită. Mama iubea Brăila. Atunci când vorbea de Brăila, mama folosea cele mai frumoase cuvinte“, spune Marina.
Daca aş avea putere aş introduce şahul în şcoli. Orice copil ar trebui ca măcar până la 12 ani sa ştie şah. Îi ajută din punct de vedere intelectual pe copii extraordinar, la autoconcentrare, la răbdare, la forţă de muncă” spune Marina Makropoulou.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.