Laurenţiu Anuţa: Istoria şahului prahovean

Anuta_laurentiu

O vorba inteleapta spune sa ne cunoastem si sa ne respectam predecesorii. Daca pana acum am trecut in revista realizarile celor mai tineri reprezentanti ai uneia dintre cele mai noi grupari sahiste ploiestene, este cazul sa cunoastem trecutul sahului prahovean. Trebuie sa recunosc ca am ezitat daca sa abordez un subiect atat de amplu, intr-o forma cat mai concisa, tocmai eu, un “intrus”, venit pe aceste meleaguri cu iz de legenda sahista, acum 27 ani. Am prins curaj insa atunci cand am constatat ca multe din personalitatile sahiste care au facut cunoscut Ploiestiul in tara si in lume au venit si ele din alte zone ale tarii, sau si-au cautat ulterior destinul departe de Prahova, sau chiar de tara.Pentru cei ce nu stiu, trebuie sa amintim ca Ploiestiul s-a remarcat o lunga perioada in sportul national si international prin sahistii sai, Florin Gheorghiu , Maria Albulet, Marina Pogorevici, Paul Diaconescu, Carol Partos si Adrian Negulescu fiind doar cei mai reprezentativi. La acestia mai adaugam alte nume cu adanci rezonante in sahul romanesc, precum Corvin Radovici, Margareta Perevoznic si Corneliu Butnariu, nu numai jucatori de valoare, dar si antrenori de marca.
Gheorghe Mititelu, Emil Macarie, Daniela Dobos, Nicolae Barbu sunt alte nume binecunoscute sahistilor romani, care au contribuit la promovarea sahului prahovean.  Dintre cei crescuti in “laboratoarele Ploiestiului”, care au terminat de mult junioratul, s-au remarcat prin titlurile de campioni nationali de juniori cucerite, sau titlurile sportive obtinute, (wGM) Mihaela Sandu, (wMI) Viorica Ilie, (MI) Lucian Vasilescu, (M) Alexandru Constantin, (wMF) Anca Andriana, Anisoara Stefanescu, Dan Zara, Alina Manu, (MI) Andrei Cioara, (MI) Doru Ionescu, (MI) Dragos Dumitrescu, (MI) Petre Grigore, (MI) Vlad Tomescu, (MF) Daniel Hristodorescu, (wMF) Nicoleta Andreescu, Alexandru Gociman, (M) Roxana Adoamnei, ( MF) Cristian Tocan, (wMF) Madalina Hanes, (wMF) Liliana Apostoaie, (MF) Georgian Petrescu, iar ceva mai curand iesiti din juniorat, (MI) Lucian Miron , (MF) Gabriel Voiteanu si (MF) Claudiu Dobre.
Daca la acestia adaugam pe cei care prin activitatea de antrenorat , dificila, obositoare si de cele mai multe ori anonima au ridicat tinere talente: Gheorghe Vasii, Gheorghe Pepene, Nicolae Achim (Campina) si Liviu Coman (Sinaia), putem spune ca am enumerat doar numele celor ce au format varful aisbergului sahului prahovean al ultimilor 50 ani. Despre fiecare din acestia se pot scrie cateva pagini, cateva capitole, o carte sau mai multe. Oare cat s-ar putea scrie despre intreaga cariera a lui Florin Gheorghiu si terminand cu fireasca noastra dilema a sahistilor: De ce nu i s-a acordat in tot acest timp titlul de cetatean de onoare al Ploiestiului, acum cand inca mai este in viata?
Oare cat s-ar putea scrie despre distinsul, activul si controversatul Paul Diaconescu, a carei atitudine in calitate de arbitru international fata de mult mai celebrul Robert Fischer, a fost comentata mai mult decat nenumaratele servicii aduse lumii sahului?
“Orasul aurului negru” a fost o citadela a sahului romanesc, iar clubul “Petrolul Ploiesti” un mic imperiu care a cunoscut marirea si gloria , cand reprezentantul sau, “pustiul din Ploiesti” cum i se mai spunea juniorului de 16 ani si 8 luni, Florin Gheorghiu , castiga surprinzator titlul de campion al tarii ( 1960), iar pe echipe mixte reusea castigarea titlului de campioana a tarii, doi ani consecutivi ( 1961, 1962), in componenta echipei intrand  Carol Partos, Gheorghe Mititelu, Corvin Radovici, Alexandru Gunsberger, Maria Albulet, Margareta Perevoznic, Rodica Reicher si Corneliu Butnariu.

De numele lui Paul Diaconescu se leaga primii pasi ai sahului de performanta in Ploiesti ( din putinele informatii consemnate), el fiind cel care intre 1947-1948 pune bazele celui dintai cerc de sah prahovean afiliat la Federatia Romana de Sah – “Pionul”. In perioada 1948-1954 , student fiind in Bucuresti, redacteaza rubricile de sah din revistele “Romania Libera Magazin”, “Stadion” si “Realitatea Ilustrata” si castiga campionatul orasului Ploiesti in 1950 si 1954. Compozitia sahista i-a adus, in 1954, titlul de maestru al sportului( primul maestru al sportului din fosta regiune Ploiesti).
“Tema Diaconescu” este cunoscuta in lumea compozitorilor de probleme de sah.
In perioada de glorie a sahului ploiestean, 1956-1962, in calitate de presedinte al Comisiei de sah al regiunii Ploiesti, coordoneaza organizarea a doua importante turnee : “ Memorialul A. Alehin”(1956), primul din lume sub aceasta titulatura, cu participarea unor fosti campioni ai tarii si alti sahisti valorosi si “Turneul International de la Ploiesti” (1957), cu participarea lui I.Balanel, V. Ciocaltea, L.Portisch,N.Krogius si alti sahisti valorosi. In 1959 se infiinteaza sectia de sah a clubului “Petrolul Ploiesti”, la care presedinte este acelasi Paul Diaconescu. Cu el conducator de lot, petrolistii aveau sa devina campionii tarii , doi ani mai tarziu.Treptat, inginerul P.Diaconescu se consacra sahului prin corespondenta, unde exceleaza si obtine titlul de Mare Maestru International in 1982. Participant la 24 congrese ICCF ( forul mondial al sahului prin corespondenta), a fost ales vicepresedinte ICCF in 1972.
In calitate de arbitru FIDE, a fost prezent la 3 Olimpiade : 1974-Nisa, 1984- Salonic si 1986- Dubai, dar si la Interzonalul de la Soussa ( Tunisia ) 1967, la care a fost catalogat drept “omul rusilor”de catre milioanele de fani ai geniului sahist Bobby Fischer, fiind considerat principalul vinovat in retragerea brusca din turneu a marelui campion dupa runda a-10-a, cand conducea detasat cu 8,5 puncte.
Admirat de unii, dusmanit de altii, Paul Diaconescu a fost totusi o personalitate marcanta , care a polarizat eficient activitatea sahista prahoveana.

Florin Gheorghiu a reprezentat pentru sahul romanesc ceea ce Ilie Nastase a fost pentru tenis, Nadia Comaneci pentru gimnastica, sau Gheorghe Hagi pentru fotbal. A fost portdrapelul sahului romanesc in acei ani de restrictii, cand sportul era o dulce evadare din bratele lungi si demolatoare ale comunismului. Bucurestean prin nastere, dar ploiestean prin pregatirea sahista si scolara, “pustiul din Ploiesti”, cum avea sa i se spuna la prima sa finala nationala, castigata de altfel in mod surprinzator, a fost un unicat in peisajul sahului romanesc. Realizand o ascensiune vertiginoasa ( intre 16 si 20 ani), de la categoria I la mare maestru international,Florin Gheorghiu a intrat cu autoritate in elita mondiala,dupa o serie de performante unice pentru sahul romanesc : la 16 ani campion national de seniori, la 18 ani maestru international, la 19 ani campion mondial de juniori, la 20 de ani mare maestru, de 9 ori campion al tarii, de 3 ori calificat in turneele interzonale ale campionatului mondial. In calitate de component al echipei nationale masculine, a participat la 14 olimpiade. A castigat peste 25 de turnee de ridicata valoare internationala, iar in anii ‘60 era cotat intre primii 20 sahisti ai lumii. Dar dintre miile de partide jucate, una reprezinta ceva special: victoria in fata genialului Bobby Fischer, la Olimpiada de la Havana din 1966. Si-a exercitat sporadic profesia de ziarist. A fost redactor al “Revistei Romane de Sah” si a scris o carte “Partide Alese” (1980). Personalitate plina de modestie, in ciuda realizarilor sahiste deosebite, s-a retras discret si s-a stabilit in Elvetia, unde traieste si acum, cu rare vizite in Bucuresti.

Despre Carol (Charles) Partos nu am din nefericire prea multe informatii, deoarece fuga lui in Occident dupa Olimpiada de la Nisa din 1974, au determinat autoritatile comuniste sa-l treaca la capitolul “inexistenti”.
In ciuda valorii sale sahiste incontestabile, dovedita prin castigarea titlului de campion al Romaniei in 1972, dupa ce fusese vicecampion in 1966, inginerul petrolist de la C.P.Brazi a fost impiedicat in repetate randuri sa joace in turnee internationale pe considerentul ca tatal sau traia in Elvetia, iar fratele in SUA. Dar, de ce s-au temut nu au scapat. Dupa o prima participare la Olimpiada de la Skoplje (1972), a urmat participarea la cea de la Nisa, la sfarsitul careia i-a dat mari batai de cap sefului delegatiei ( Florin Gheorghiu), refuzand sa revina in tara. S-a stabilit ulterior in Elvetia, unde se pare ca si-a incheiat partida cu viata in urma cu 2 ani. Multi dintre cei care l-au cunoscut il regreta sincer, Partos fiind apreciat ca un adevarat profesionist in tot ceea ce facea. Si-a adus o contributie majora in polarizarea activitatii sahiste ploiestene in anii ’60, fiind coautorul castigarii celor doua titluri de campioana pentru clubul petrolist.

Daca e sa vorbim de “Regina Mama” a sahului feminin prahovean, nu ne putem gandi la altcineva decat la marea maestra internationala Maria Albulet – Pogorevici. Imbinand perfect practicarea profesiei de medic pediatru si pasiunea de o viata-sahul, dr.Maria Albulet a cucerit de trei ori titlul de campioana nationala de senioare (1951, 1955 si 1956) si a fost prima sahista din Romania care a obtinut titlul de maestra internationala, ulterior devenind si mare maestra. Cel mai bun rezultat din cariera sa ramane locul al doilea, la egalitate cu echipa URSS, la Olimpiada de sah de la Emmen-Olanda din 1957, obtinut cu echipa Romaniei, alaturi de marea maestra Margareta Teodorescu. In urma acestor performante, Maria Albulet a primit titlul de maestra emerita a sportului. Nascuta la Braila, a activat cea mai mare parte din cariera sa la Clubul Sportiv Petrolul Ploiesti. Jucatoare cerebrala, cu un stil aparte, domina sahul feminin romanesc intre 1951 – 1960. Face parte din echipa campioana ( 1961 si 1962).Treptat, dupa castigarea catorva turnee nationale ( Cluj 1966, Onesti 1968, Craiova 1969, Bucuresti 1970 ), se dedica activitatii de medic si cresterii celor doua fete.

Marina Pogorevici (Makropoulou), fiica mai mica a marii maestre internationale Maria Albulet invata sahul de la mama sa si datorita unui talent deosebit si unei ambitii iesite din comun progreseaza rapid si castiga doua titluri de campioana nationala de junioare.
Concurand in intrecerile internationale, intre 1976-1982, participa la 20 turnee importante realizand rezultate deosebite. De remarcat evolutiile din 1981, cand dup ace indeplineste normele de maestro internationala, castiga impresionant prestigiosul zonal de la Bydgoszcz, cand prin punctajul obtinut intra in elita sahului mondial, fiind prima nostra jucatoare care a obtinut titlul de mare maestra internationala. Are doua prezente in echipa nationala feminine la olimpiadele din 1980 si 1982. Urmeaza casatoria cu marele maestru grec  Giorgios Makropoulou si stabilirea in Grecia. In prezent joaca pentru selectionata feminina elena.

Desi un jucator deosebit, dovada titlul de maestru international si prezenta in lotul echipei nationale la Olimpiadele din 1960,1962 si 1964, Corvin Radovici , sau “tataie”, cum i se mai spunea aici prin Ploiesti, s-a remarcat in special ca antrenor.
Imi este extrem de greu acum sa identific toti marii jucatori care au trecut prin mana lui. Munca de antrenorat este de multe ori anonima. Nu voi da decat numele a doi mari jucatori crescuti de el : Florin Gheorghiu si Dieter Nisipeanu. A facut parte din echipa campioana a “Petrolului Ploiesti”. In anii ’70 se muta la Brasov, unde isi continua activitatea de crestere a juniorilor, Dieter fiind cel mai bun produs al sau. De numele sau se leaga si ascensiunea marelui maestru Constantin Ionescu, actualul secretar general al F.R.Sah.

Activitatea competitionala a echipei “Petrolului Ploiesti” din anii de glorie si chiar mult dupa aceea este legata indisolubil de cel care a fost Gheorghe Mititelu. Inginerul constructor, nascut la Apata – Brasov, desi un jucator remarcabil, cu 3 prezente in echipa masculina a Romaniei la Olimpiadele din 1960,1964 si 1970, vicecampion national de seniori in 1956,1959 si 1974, a ramas iubitorilor sahului din Romania mai ales prin cartea scrisa in 1980 – “Momente critice in pregatirea sahista”, o lucrare de referinta in dezvoltarea tinerilor jucatori.

Adrian Negulescu este cel mai valoros junior lansat pana acum de “pepiniera ploiesteana”, dupa Florin Gheorghiu si singurul jucator de sah din Romania de care se interesa marele campion mondial Garry Kasparov in perioada cand participa inca la competitii. La 26 ani distanta in timp, in 1986, un alt ploiestean ( dupa F. Gheorghiu) castiga detasat si in mod surprinzator finala campionatului national masculin. Acesta era studentul utilajist de 25 ani , maestrul international Adrian Negulescu.

Totusi, rezultatul nu s-a produs fara cateva “avertismente” notabile : campion national de juniori in 1975 si 1980; campion national universitar in 1882 si 1983; participari la Campionatul Mondial de Juniori – 1975 – locul 4-6, in 1979 locul 3-4 si in 1980 la Dortmund, cand face remiza cu viitorul campion mondial de juniori si viitorul campion mondial de seniori Garry Kasparov, cu care se imprieteneste si cand ocupa locul 3-4; locul 3 la Campionatul European de Juniori din 1979 ; Campion balcanic de juniori in 1976.  Ulterior avea sa se transfere la “Dinamo Brasov”. In prezent locuieste in SUA si in datele FIDE figureaza ca nu a mai jucat din 2005. Un mare talent, care din nefericire nu a fost valorificat conform asteptarilor celor care l-au sustinut.

Desi mai putin celebru prin realizarile competitionale, maestrul FIDE  Corneliu Butnariu, fost fotbalist renumit in orasul de resedinta Piatra Neamt ( in adolescenta ), fost ofiter de cariera, isi dedica ultima jumatate de secol organizarii activitatii sahiste in cadrul sectiei de sah de la “Petrolului Ploiesti”, dar mai ales pregatirii tinerei generatii, scoala de sah petrolista confundandu-se cu numele sau.
Un autodidact 100%, castiga “Campionatul popular “ pe regiunea Ploiesti, in 1950 si devine vicecampion al armatei in acelasi an. Joaca in echipa campioana si ajunge sa joace in 1975 finala tarii (in sistem turneu inchis). In schimb realizarile juniorilor pe care ii creste vin pe banda rulanta :
Campioni nationali de juniori:

 • 1964 – Anisoara Stefanescu – junioare ;1965 – Dan Zara – juniori ;1975 –  Adrian Negulescu – juniori
 • 1976 –  Marina Pogorevici  –  junioare sub 17 ani ; 1976 – Viorica Ilie   –  junioare sub 20 ani
 • 1978 –  Lucian Vasilescu –  juniori sub 17 ani ; 1979 – Marina Pogorevici –  junioare sub 20 ani
 • 1980 –  Adrian Negulescu  –  juniori 17-20 ani ; 1981 – Andreea Negulescu  –  junioare sub 12 ani
 • 1981 –  Alexandru Constantin –  juniori 13-16 ani ; 1982 –  Alexandru Constantin –  juniori 13-16 ani
 • 1982 –  Alina  Manu –  junioare sub 12 ani ; 1982 –  Lucian Vasilescu  –  juniori  17-20 ani
 • 1989 –  Anca Andriana  – junioare sub 10 ani ; 1994 – Petre Grigore – juniori sub 16 ani
 • La nivel international : 1977 – Viorica Ilie – locul 3 – Cupa Europei pentru junioare – Novisad
 • 1989 –  Anca Andriana – vicecampioana mondiala la fete sub 10 ani  ( Aguadilla – Porto Rico )

In prezent, la cei 84 ani, antrenorul Butnariu inca se preocupa de bunul mers al sectiei.
In istoria sahului prahovean un loc aparte il ocupa profesorul Gheorghe Vasii, cel care a creat al doilea centru de formare a juniorilor de valoare ploiesteni. Intersectarea activitatii acestuia cu “imperiul petrolist” necesita comentarii ceva mai complexe, pe care am sa incerc a le aborda cu alta ocazie.

18 Comentarii

 • nicu valahu

  Felicitari, Domnule Anuta!
  Este unul dintre cele mai impresionante articole citite de mine pana acum. Mi s-au suprapus in acest timp o sumedenie de emotii, de la fericire la revolta, peste alte multe intrebari. Sa incep cu cele rele. Cand vezi ca un zidar roman cantaret de ocazie prin Spania( pe care il apreciez dealtfel), este facut cetatean de onoare a unor orase cu care nu a avut nici-o vaga lagatura, simt intradevar o revolta. Atunci realizez ca Maestrul Florin Gheorghiu nu are nici la ora actuala, o recunoastere a valorii sale( dar nici a aportului sau la intelegerea adevaratei imagini a Romaniei, aceea a lui I.L. Caragiale, N. Stanescu, Take Ionescu si a multor alti ploiesteni de seama).Dar acestfapt nu e asa de important Eu unul as fi mandru doar daca as merge pe aceeasi strada cu dansul. Trebuie sa trecem prin modelul Dobrin din fotbal, ca sa intelegem ce valori avem INCA alaturi de noi? Trebuie sa vina fata Doamnei Albulet din pribegie, ca sa ne spuna ce avem de facut, noi ca romani, pe aceste plaiuri, pentru a intelege ce inseamna a sti sa-ti apreciezi valorile prezente, reale, si nu cele trecute? Sau daca, ii vezi totusi valoarea, sa faci tot posibilul ca sa pui piedici, doar ca sa-ti satisfaci orgoliul personal? Chiar asa josnici si inculti am ajuns pe motive economice?
  M-am mai linistit!
  Sa trec la lucrurile fumoase.
  Cate nume grele din sahul romanesc se regasesc in acest articol.
  Nascut bucuresten, adoptat giurgiuvean, tanjesc spre ploiestean.

  august 30, 2009 - 9:00 pm Raspunde
 • Sorin Segal

  Draga domnule Ceausescu,
  Revin pe acest blog, dar nu cu acelasi entuziasm ca la precedenta mea aparitie, ci cu un sentiment de contrarierate determinat de lectura textului legat de istoria sahului prahovean si semnat de Laurentiu Anuta, un nume care mie nu-mi spune nimic (desi e dintr-o generatie relativa apropiata mie); de altfel, mai nimic nu spune nici coeficientul sau Elo, decat ca avem de-a face cu o cvasinulitate sahista.
  Trec peste unele agramatisme din text („…Paul Diaconescu, a carei atitudine…), ca si peste numeroasele greseli de documentare (nu Gheorghiu a fost seful delegatiei romane la Olimpiada de la Nisa, ci Troianescu succedat de Ghitescu; Marina Pogorevici n-a jucat la Olimpiada din 1980 etc.), explicabile prin faptul ca intentia ambitioasa a scribului a surclasat scurta sa respiratie. Ceea ce m-a revoltat a fost eticheta de „omul rusilor” pe care autorul a asezat-o pe fruntea incarcata de glorie si onoare a celui care a fost Paul Diaconescu. Memoria sa trebuie respectata cu atat mai mult cu cat gestul sau de a respecta demnitatea sahului si a nu ceda exceselor mistice ale lui Robert James Fischer a fost un gest vizionar, care a a anticipat deraierile de peste ani ale acelui geniu sahist care a aplaudat abominabilele atentate din 11 septembrie 2001 de pe pozitiile unui antisemitism violent.
  Intrigat de productiile grafomanului Anuta, am intrat de curiozitate si pe site-ul sau, unde am avut parte din nou de o surpriza neplacuta: unul din cei mai vrednici jucatori ai generatiei mele, talentat dar mai ales muncitor, Nicu Doroftei, este satirizat intr-o maniera incalificabila de catre acelasi Anuta, cu un umor scrasnit si de prost gust. Este inutil sa fac o paralela intre cei doi: Doroftei este un teoretician eminent (dovada stau articolele sale de la „Coltul specialistului”- de pe site-ul Fr Sah), pe cand Anuta este un simplu carcotas, care combina acuzatiile tendentioase cu fotografii nepublicabile, intrucat suferinta fizica a unui om cu mana fracturata nu poate fi obiect de ironie.
  Consider asadar ca prezenta pe un blog de tinuta ca al dvs. a unor atacuri la persoana, fie ca vin din partea unor anonimi ca Laurentiu Anuta sau a unor nume mai insemnate, este neavenita si, daca libertatea de opinie va obliga sa le publicati, in acelasi timp replicile firesti trebuie sa-si afle locul.
  Cu salutari sahiste,
  IM Sorin Segal
  Brazilia

  septembrie 1, 2009 - 8:00 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   Draga domnule Sorin Segal,
   Indiferent care ar fi motivele lipsei de entuziasm cu care reveniti pe blogul de sah, nu cred ca vina imi revine mie. Ca toate marile centre sahiste din Romania, la Ploiesti au fost si multe ambitii si tensiuni, dincolo de jucatorii si antrenorii de mare valoare pe care i-a dat cu generozitate acest oras. In urma cu ceva timp am incercat sa ma implic intr-o polemica dintre doi ploiesteni si am inteles ca lucrurile sunt mai profunde decat par la suprafata. Probabil ca numai cei care sunt in cauza sau traiesc acolo stiu mai bine cum stau lucrurile cu adevarat. Dincolo de precizarile dumneavoastra si punctul de vedere pe care il exprimati, nu pot decat sa il respect ca si pe cel al domnului Anuta, atat timp cat se desfasoara sub auspicii civilizate. Articolul l-am preluat cu amabilitatea domnului Anuta, pentru ca el are o rubrica, inceputa de curand intr-un ziar electronic, in care promoveaza sau evoca sahisti prahoveni. Atacurile la persoana nu cred ca au fost facute pe blog, mai ales ca atunci cand cineva face niste afirmatii acuzatoare aici, trebuie sa isi dezvaluie si identitatea, pentru ca altfel nu le pot publica sau nu le pot aproba. Dreptul de a replica este firesc si sunt convins ca lucrurile se vor reglementa, prin limpezirea aspectelor pe care le mentionati in comentariu. Eu nu fac decat sa incerc sa pun umarul la promovarea sahului romanesc, atat cat pot eu si echipa mea sa facem. Ne bucuram cand alaturi ni se alatura si romani din toata lumea, si cred ca in timp se vor vedea roadele acestei activitati pe care o facem cu daruire si pasiune. Cu respect si consideratie sahista,
   Iulian Ceausescu

   septembrie 1, 2009 - 5:35 pm Raspunde
 • Messina

  FELICITARI DOMNULE PROFESOR ANUTZA ! ! ! ! ! !
  Este o adevarata lectie de istorie pe care o citim noi, amatorii,cei de pe marginea lumii sahiste. Nu am fi avut nici un reper in acest univers dezvaluit prin munca unor oameni precum dumneavoastra, d-nul Ceausescu, d-nul Manole, d-nul Danilov Vladimir – de la Iasi, d-nul antrenor Petre Grigore din Snagov, si multi altii, prin organizarea concursurilor si incurajarea copiilor nostri, precum si prin ceea ce creati zilnic pe site-urile dumneavoastra, pt a ne tine lumina in legatura cu atat de vasta lume a sahului. Sincer, nu-mi pasa ce ELO au acesti oameni, care le este pozitia -rangul in asa numita ierarhie a sahului. Pentru mine au fost in primul rand OAMENI prin ceea ce au creat cu scoala de sah romaneasca – da, este o scoala care se face aici, in Romania, cu multa sudoare, cu multe ore zilnic muncite pana seara tarziu, cu emotii cumplite la fiecare campionat, cu nervi, cu parinti nemultumiti, cu parinti exaltati, cu scrasnete de dinti, cu lacrimi de fericire…Desi am fost crescuta de un parinte profesor de pian- Huba Bertalan , deci fara legatura in aparenta cu lumea logica a sahului, sau poate tocmai datorita acestui avantaj am recunoscut imediat secretul acestei capacitati extraordinare de daruire – pasiunea neconditionata si dezinteresata pentru arta sahului-eu asa i-as spune…Nu cred ca este just sa-si permita cineva sa faca judecati de valoare fata de cei care pun cate o piatra de temelie in aceast vast monument.Fiecare isi are rolul sau mic sau mai mare in acest spatiu, iar daca unii sunt si formatori de suflete, sunt deschizatori de drum pentru altii mici, ce bine-ar fi sa-i depasesca, oare ce-i rau in asta, sau de ce-ar fi mai prejos ???
  Inca data, va multumim, domnule profesor Anutza!
  P.S. Ne bucuram ca site-ul Conpet-ului e vizitat, pt ca in felul acesta se cunosc rezultatele celor antrenati de dumneavoastra , dar si criticile curajoase pe care le aduceti in situatiile in care arbitrajul uneori lasa loc de interpretari poate nemeritate.

  septembrie 1, 2009 - 4:33 pm Raspunde
 • niki

  Domnule Segal,
  Incerc sa fiu obiectiv si va semnalez urmatoarele:
  – initiativa de a face o scurta prezentare a sahistilor prahoveni reprezentativi care au activat de-a lungul deceniilor cred ca e laudabila; eu, ca jucator inactiv de aceeasi categorie cu dumneavoastra am rememorat cu placere numele unora dintre colegi
  – greselile de exprimare nealterand esenta mesajului, cred ca sunt scuzabile, inclusiv in cazul dumneavoastra
  – am aceeasi parere in ceea ce priveste greselile de documentare; cu siguranta Dl Anuta trebuia sa faca cercetari amanuntite pentru a evita erorile pe care le-ati mentionat
  – daca lucrurile stau conform descrierii in “cazul” Doroftei, ma alatur din nou protestului dumneavoastra; Nicu Doroftei este un caracter exceptional, un antrenor bun si un coleg desavarsit
  – l-am cunoscut trecator pe Dl Anuta, de multe ori fiind in dezacord cu modul in care se exprima aici; totusi reactia dumneavostra la persoana sa poate ca este exagerata; probabil ca greselile de documentare nu sunt intentionate
  Diferentele de opinii exprimate pe acest blog pot sa ne si uneasca, nu numai sa ne dezbine. Intr-un fel sau altul, tragem la aceeasi caruta, in beneficiul tuturor.
  Toate cele bune
  P.S. Nu va cunosc personal, am avut ocazia aici sa cunosc parte a activitatii sahiste a dumneavoastra, pentru care va apreciez. Am cunoscut insa un om de o blandete admirabila, un domn Segal, sahist de categ I, legitimat la Calculatorul Bucuresti. Exista vreo legatura cu dumneavostra?

  septembrie 1, 2009 - 5:10 pm Raspunde
 • niki

  Pt Messina,
  Cred ca puneti prea mult patos in scrierea dumneavoastra. Dl Anuta e un impatitmit al sahului, demn de respect, ca multi altii, dealtfel. Chiar daca uneori eforturile multora din “marea masa” a sahistilor nu sunt vizibile, noi stim ca sunt oameni care se dedica la nivel local promovarii sahului si bine fac. E normal insa ca rezultatele de varf sa ne indice si performerii de nivel local, national sau international. In consecinta suntem tentati sa ne scoatem palaria in fata unor Gheorghiu, Suba, Peptan, Marin, Istratescu, Nisipeanu. Asta ca sa ma refer numai la jucatori.
  Totusi, ceea ce face Dl Anuta, ceea ce face Dl Ceausescu, chiar si noi cititorii(contributori la succesul acestui blog) sunt cu certitudine mai putin decat performantele de nivel international. Avem o comunitate, o pasiune neremunerata(sa ne impacam cu asta!) si(binenteles) pareri diferite. Eu unul prefer ca parerile sa fie spuse direct, respectand persoana celuilalt. Faptul ca unii sunt mai “impulsivi” in limbaj pe mine nu ma deranjeaza, atata timp cat mesajul este unul corect. Asa ca Dl Segal, chiar si din indepartata si exotica Brazilie, poate enunta ce judecati de valoare doreste, daca nu jigneste pe nimeni.
  Reactivitatea romanului atunci cand primeste critici ar trebui sa dispara. Caci obisnuita de a ne crede buricul pamantului tine de o fudulie cu specific balcanic, realitatea nivelului de civilizatie fiind din nefericire cu totul alta.

  septembrie 2, 2009 - 9:01 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule doctor Alexandru-Sorin Segal,
  am sa trec peste jignirile grosolane pe care mi le-ati adresat, ceea ce mie imi spune multe despre calitatile umane ale doctorului A.S.S. si am sa va precizez ca nu suntem aceeasi generatie.V-ati nascut in Bucuresti la data de 04.10.1947, deci cu 9 ani inaintea mea, daca nu cumva exista o inadvertenta la acest capitol.M-a surprins,cautand pe internet,urmatoarea informatie : http://www.365chess.com/game.php?gid=2514158. Calitatea umana a doctorului Segal ar trebui sa-l indemne sa intervina pe langa patronii site-ului sa modifice inadvertenta existenta.Oricat de celebru ar fi numele dvs.,este prea mult sa credem ca ati jucat cu marele TAL la varsta de 5 ani. Sau poate sunteti mult mai batran.
  Am sa trec peste acuzatia de agramatism,atata timp cat dvs. folositi exprimarea “…generatie relativa apropiata mie.”.Fiind plecat din tara inca din 1970 (de la varsta de 23 ani) in Brazilia, ati pierdut nuanta ca generatia nu poate fi “relativa” si corect este “relativ apropiata”.Voi considera ca ati gresit asa cum din neatentie am gresit si eu, dar structura mea umana ma impiedica sa pun eticheta folosita de dvs.
  Ma surprinde nuanta total falsa pe care o dati portretizarii lui Paul Diaconescu,cu atat mai mult cu cat consider ca l-am prezentat cat mai obiectiv ( in ciuda adversitatii unei parti a sahistilor ploiesteni in perioada in care am prins-o personal).
  Etichetarea de “omul rusilor” nu-mi apartine,aceasta se vehicula in lumea sahului ploiestean, pe care dvs.nu aveati cum sa o cunoasteti,iar negarea parerii fanilor lui Bobby Fischer, negarea
  realitatii mi se pare cel putin ciudata.Singura explicatie tine de dorinta dvs.de a ne reaminti ca existati.
  Pentru eventualele greseli de documentare,sunt gata sa mi le asum
  in masura in care respectivele informatii la care faceti referire
  va stau la dispozitie in carti aparute in Romania,este drept dupa
  fuga dvs.din tara:”Sahul de la AlaZ”,”Olimpiade in alb si negru”
  ale Dlui Stefaniu si “Partide Alese” a lui Florin Gheorghiu.
  Chiar si dupa interventia dvs.,pe cine as crede ca a fost seful delegatiei romane la Olimpiada de la Nisa ? Pe dvs.,sau pe Dl.Gheorghiu ?
  In calitate de sahist ar trebui sa stiti ca sahul este o reflectare a vietii la scara redusa si cum in sah exista axioma :
  ” decat fara nici un plan,mai bine un plan gresit”,tot astfel si in viata :” DECAT SA NU FACI NIMIC( doar sa critici),MAI BINE SA FACI CEVA IMPERFECT “. Sunt convins ca in articol s-au strecurat numeroase lucruri contestabile de unii sau altii,dar asta am reusit cu putinele informatii avute la dispozitie, in timpul redus in care am pregatit materialul.Nu doar eu,ci si ceilalti sahisti suntem gata sa colaboram cu oricine poate sa ne aduca noi informatii, dar nu sub forma jignirilor aduse de stapan sclavilor sai,ci a schimbului civilizat de informatii de la un membru la altul al aceleiasi familii sahiste.
  Ceea ce ati realizat dvs. ca sahist,ati facut-o strict pentru persoana dvs.si atat.Nu cunosc activitatea dvs.din Brazilia, dar daca nu ati infiintat un club,nu ati crescut macar un junior sau nu ati contribuit cu articole sau carti de sah, cu parere de rau, dar pentru marea familie a sahistilor sunteti total inutil. Daca ati facut macar cate ceva din cele enumerate,ar
  trebui sa aveti un dram de consideratie pentru cei ce contribuie la propasirea sahului,altfel atitudinea este considerata infatuare.
  In privinta subiectului N.Doroftei,ori ati citit evaziv articolul, ori mult mai grav,sunteti adeptul micilor aranjamente si al ideii ca VIP-urile isi pot permite sa faca orice, ca ceilalti sunt doar niste “nulitati” la picioarele lor.
  Atat pentru dvs. cat si pentru Dl.Doroftei si altii ca dansul nu pot afirma decat atat : “Noblesse oblige !”

  septembrie 2, 2009 - 10:31 am Raspunde
 • parintzelul

  Tocmai pentru ca “Noblesse oblige!”, dumneavostra nu va simtiti obligat domnule Anuta, nu-i asa?
  V-am promis un raspuns punctual si o sa ma tin de cuvant, postandu-l atat pe Rochess, cat si pe acest site. Posibil chiar in noaptea asta.
  De altfel o sa aduc si completari la articol, legate de arbitrajul de la Soussa al domnului Paul Diaconescu, povestite de domnia-sa intr-una din rarele nostre intalniri.
  Nicolae Doroftei

  septembrie 2, 2009 - 5:08 pm Raspunde
 • Sondor

  Domnule Anuta,
  sau mai curand Cetatene Anuta, spre a rememora formula de trista amintire “Cetatene Ghinda”, cu care acum 2-3 ani ati agresat in repetate randuri pe rochess unul dintre modelele demne de veneratie ale sahului romanesc (demolarea valorilor e un sport national, cum bine remarca niki valahu).
  Sunt parintele unuia dintre copiii care au fost pregatiti de distinsul antrenor ploiestean Gheorghe Pepene si, din motive determinate de caracterul dvs vindicativ, nu-mi voi da numele,
  am fost socat sa vad ca pe acest blog care parea linistit ati transportat climatul de galceava cultivat (nu numai de dvs) pe rochess. Va spun de-a dreptul ca sunteti o figura cu mult mai exotica decat Brazilia dlui Segal. Pentru unii poate ca pareti pitoresc (si daca acest lucru aduce popularitate sahului e bine ca sunteti asa), dar pt. mine care stiu cate suferinte sufletesti i-ati pricinuit prea blandului domn Pepene sunteti un accident al sahului prahovean. Stiu bine ca numai dintr-un spirit de toleranta dl Pepene a incheiat un armistitiu cu dvs, care va fi de scurta durata intrucat intelepciunea se afla doar de o singura parte a baricadei (si aceea nu e cea a parului alb).
  Sper in ceasul al 12-lea ca zeflemelele dvs la adresa unor adevarate personalitati sa inceteze, sa va continuati activitatea cu micul grup de elevi care au reusit performanta sa fie pe aceeasi lungime de unda cu dvs, iar scrierea istoriei sa ramana pe mana celor daruiti cu obiectivitate, condei si viziune.
  Anonimul ploiestean

  septembrie 2, 2009 - 6:21 pm Raspunde
 • adrianstanca2009

  Rugam frumos si facem apel la putina…moderatie. Suntem cu totii datori sa ne mentinem interventiile in limite civilizate, intrucat, printre altii, pe acest blog intra si citesc multi copii si juniori, respectiv parintii lor- adevaratii stalpi de sustinere ai sahului romanesc.
  In ce ma priveste, acest blog va continua sa aiba ca subiect principal sahul, mai exact partea frumoasa a lui.
  Asta incercam sa facem , sa aratam partea FRUMOASA a sahului, sa (re)aducem lumea la sah, sa ne sprijinim (macar cu incurajari) sportivii cand se afla la competitii internationale! Haideti mai bine sa comentam despre sansele pe care le au Cristi Chirila si ceilalti sa se intoarca cu medalii de la Europene…

  septembrie 2, 2009 - 8:22 pm Raspunde
 • adrianstanca2009

  Apropo, stie cineva cum s-a incheiat partida lui Cristi Chirila de azi? Am urmarit-o pe playchess dar s-a blocat live-ul…oricum 99% a castigat-o, 2 pioni in plus in final de dame si pioni.
  Salutari pe aceasta cale lui FM Petre-Nad, unul din cei 2-3 romani pe care i-a interesat partida lui Cristi de azi.

  septembrie 2, 2009 - 8:36 pm Raspunde
 • adrianstanca2009

  Tocmai am aflat: a castigat!!! Cristian Chirila are un start excelent la Campionatul European de Juniori sub 18 ani cu 3 victorii in primele 3 partide! Felicitari, sa-i tinem pumnii in continuare!

  septembrie 2, 2009 - 8:41 pm Raspunde
 • dan_bujor

  Bravo,Cristian. Iata ca exista si viitor pentru sahul romanesc, nu numai trecut!

  septembrie 2, 2009 - 8:43 pm Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Stimate SONDOR,
  asa cum v-am mai spus si cu alta ocazie : Asa sa va ajute Dumnezeu pe cata dreptate aveti !
  Dupa ce l-ati abandonat si pe Dl.Pepene,acum cand lucrurile s-au mai linistit,incercati sa aruncati din nou vrajba intre noi.
  Spre binele dvs.,mai bine ati privi in propria ograda,deoarece tarele familiei se perpetueaza si ar fi pacat de munca mea de 2 ani si jumatate.

  septembrie 3, 2009 - 7:31 am Raspunde
 • Constantin Marin

  Fraţi români (balcani până la moarte)
  Vă asigur că domnul Anuţa, cu toate greşelile menţionate şi comentate de unii sau alţii, are multă dreptate.
  Să vin la subiectul care mă interesează şi sper să intereseze şi pe cei care citesc aceste rânduri.
  Anul acesta, am primit o parte din arhiva unui bătrân lup şahist ploieştean. Acest fapt m-a determinat să demarez o lucrare de amploare, să realizez o ISTORIE A ŞAHULUI PRAHOVEAN. Vă ,,arunc” mănuşa şi vă ,,provoc” să contribuiţi cu informaţii despre ŞAHUL PRAHOVEAN (evenimente importante, şahişti născuţi în Prahova, ori stabiliţi – chiar şi temporar – în Prahova). În arhiva pe care o deţin sunt deja chestiuni foarte interesante, despre evenimente şahiste desfăşurate în Prahova, despre jucători prahoveni, chestiuni care, sunt aproape sigur, nu au fost publicate nicăieri. Adresa mea de e-mail este merlin0753@yahoo.com.
  Vă aştept să ,,ridicaţi mănuşa”.
  Cu respect,
  tuturor,
  indiferent de categorie, grad şi funcţie,
  Constantin Marin
  (un miniatural arbitru de şah
  din Ploieşti)

  septembrie 30, 2009 - 1:08 pm Raspunde
 • MirceaPavlov

  L-as ruga pe Dl Iulian ceausescu sa-mi transmita adresa lui Sorin Segal,care a primit atat de prietenos delegatiaRomana de sahisi in 1979 si 1991.Va multumesc cu anticipatie,MP.

  octombrie 20, 2009 - 1:11 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Mircea Pavlov: Adresa lui Sorin Segal a plecat catre mailul dumneavoastra. Numai bine, sanatate si putere de munca!

   octombrie 20, 2009 - 1:20 pm Raspunde
 • Eugen Zamfirescu

  Imi pare foarte bine sa rememorez cu ajutorul dvs. momentele de glorie traite in sahul prahovean. Cu toate ca nu m-am considerat niciodata talentat ca Vlad Tomescu sau Andrei Cioara, am reusit sa acced in lotul national de juniori…Ma intreb intotdeauna ce s-ar fi intamplat daca puteam sa continui cariera…

  august 2, 2010 - 4:46 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.