Doua legende ale sahului mondial s-au reantalnit la tabla de sah dupa multi ani, intr-un meci disputat in perioada 9-15 octombrie in Stara Vraz, Cehia.
Doi vechi prieteni s-au reantalnit din nou la tabla de sah
Acest meci ar fi fost mai interesant acum 30-40 ani, dar este frumos sa-i vedem pe amandoi jucand din nou.
Este in special cazul lui Korchnoi, mai ales datorita faptului ca absenta sa de la Olimpiada a ingrijoarat lumea sahului cu privire la starea sanatatii sale. Jocul sau impotriva lui Hort nu s-a ridicat nici macar la nivelul ultimilor ani, dar el a reusit totusi sa castige meciul, desi doar la sah rapid. Cei doi au jucat 8 partide, 4 de sah rapid si 4 de sah clasic. Cele 4 partide de sah clasic s-au incheiat toate remiza, dar apoi Korchnoi a castigat cu 3,5-0,5 faza de sah rapid, pentru o victorie la un scor total de 5,5-2,5.
Nu a fost insa o victorie atat de convingatoare dupa cum o sugereaza scorul. Korchnoi nu a obtinut nimic in prima partida, a presat mult intr-o pozitie egala si a intrat chiar intr-un final pierdut, castigat, se pare, la timp.
Korchnoi, 79 ani
Urmatoarele doua victorii au fost in regula, dar in ultima partida Korchnoi a avut din nou dificultati, salvandu-se intr-un final de turnuri cu doi pioni in minus pe coloanele f si h, pe care l-a jucat cu mare acuratete, lucru normal pentru cineva care a scris o excelenta carte despre acest tip de finaluri.
Vlastimil Hort, 66 ani
2 Comentarii
“Este in special cazul lui Korchnoi, mai ales datorita faptului ca absenta sa de la Olimpiada a ingrijoarat lumea sahului cu privire la starea sanatatii sale. Jocul sau impotriva lui Korchnoi…”.
octombrie 28, 2010 - 11:02 amA doua oară cred că era Hort.
Tineretea fara batranete a lui Korcinoi se manifesta clar prin tendinta de a nascoci cate ceva nou la fiecare partida. Nici nu e usor sa ghicesti daca el a uitat tot ce cunostea in tinerete, sau este mereu in cautare de drumuri noi, pentru a-si mai alunga plictisul celor 70 de ani de cariera sahista. Mai tanar cu 13 ani si mult mai impunator din punct de vedere fizic, Hort a preferat sa conduca partidele pe fagase cunoscute, cel mai probabil pentru a-si minimiza efortul. Aceasta tactica a “tinut” in partidele la timp normal, dar in conditiile presiunii de timp permanente la partidele rapide “tineretea” nu a reusit sa mai tina pasul. Dupa pozitiile de pe tabla, si aceasta faza a meciului s-ar fi putut incheia la egalitate, dar este stiut ca la rapide elementul sportiv creste in importanta.
octombrie 28, 2010 - 12:37 pm