Kramnik: “Carlsen imi este ‘client’!”(1)

Intr-o dispozitie  excelenta dupa victoria obtinuta fara probleme la Bilbao, Vladimir Kramnik a dat un interviu pentru Sport Express, cel mai vandut ziar de sport din Rusia, interviu in care vorbeste despre situatia din varful sahului mondial, despre recenta scadere de forma a lui Magnus Carlsen si despre sperantele sale de a-si recastiga un loc fruntas in listele ELO.

Vladimir, judecand dupa media ELO a turneului-  2788 – se pare ca esti castigatorul primului super-turneu de categoria 22 din istorie, pentru care trebuie sa te felicitam!


http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/10/Kramnik-at-the-Bilbao-opening-ceremony2.jpg
(Kramnik la ceremonia de deschidere de la Bilbao- foto: ChessVibes)

Multumesc. Este ceva superb sa castigi un asemenea turneu. Cat despre categorie… Este clar ca in formatul cu 4 jucatori este mai usor sa atingi o categorie foarte inalta decat atunci cand ai 10 jucatori. Spre exemplu, Memorialul Tal de anul trecut nu a fost in nici un caz mai slab, si din anumite puncte de vedere a fost poate mai puternic: pe langa Anand, Carlsen si cu mine au mai fost de asemenea acolo Aronian si Ivanchuk. Dar cu 10 jucatori pur si simplu nu se poate atinge categoria 22 din punct de vedere matematic, intrucat media ratingului ELO a primilor 10 jucatori din lume nu este suficienta. In timp ce la Bilbao, din punct de vedere statistic, a fost cu adevarat cel mai puternic turneu din istoria recenta a sahului. Asa ca sunt foarte satisfacut ca am reusit sa castig si mi-am demonstrat ca inca mai pot sa realizez unele lucruri.

A fost dificil sa joci dupa Olimpiada din Khanty-Mansiysk?

Da, Olimpiada este un turneu extrem de dur si care implica o mare responsabilitate, in special pentru echipa noastra, de la care oamenii se asteapta doar la victorii. Dar deja simteam in timpul turneului olimpic din  Khanty-Mansiysk ca intru in forma excelenta  si l-am rugat pe antrenor sa ma bage in echipa: jocul meu mergea bine, mintea imi functiona limpede si eram plin de energie. Am venit la Bilbao incalzit bine si in mare forma.

Poate este un pic in afara subiectului, dar am o intrebare: ai spus ca in timpul Olimpiadei ai simtit ca intri intr-o dispozitie de lupta. Atunci de ce nu i-ai cerut antrenorului sa te foloseasca in meciul cu Ungaria care s-a pierdut? Pana la urma, este clar pentru toata lumea, inclusiv pentru tine, ca nu ai fi pierdut la Peter Leko. Dar Alexander Grischuk a fost cel care a jucat, a pierdut la Leko, si s-a pierdut meciul…Ce poti sa ne spui despre asta?

Este usor sa vorbesti dupa ce s-a incheiat meciul. Unii il critica acum pe antrenorul sef, capitanul nostru de echipa Zhenya Bareev, dar de fapt decizia de a juca cu Grischuk in locul meu la masa 1 s-a luat dupa o discutie foarte serioasa. Grischuk a jucat bine la Olimpiada, si in acel moment chiar castigase  trei partide la rand. Ne-am sfatuit intre noi cu totii, toata echipa, si ne-am gandit ca Leko cu Albul ar juca foarte prudent impotriva mea, si cel mai probabil ar iesi remiza, in timp ce impotriva lui Grischuk el ar putea sa incerce ceva mai agresiv dandu-i astfel jucatorului nostru ceva contrasanse de victorie. Dar din pacate in acea partida cu Leko Sasha nu a fost el insusi. Pur si simplu nu a fost ziua lui- s-a dat jos din pat pe partea gresita. Acelasi lucru s-ar fi putut intampla si cu mine sau cu oricine altcineva.

Inteleg. Sa ne intoarcem la Bilbao. Cum au fost cele 3 mini-meciuri ale tale?

Meciul cu Anand a fost absolut egal. Cu Negrele amandoi am incercat sa ne tinem adversarul la distanta si nu a fost posibil pentru Alb sa obtina vreo sansa reala. Rezultatul au fost doua remize destul de logice si naturale.

Impotriva lui Shirov am castigat prima partida, destul de usor, intrucat el nu a reusit sa iasa din deschidere cu o pozitie normala, in timp ce in partida in care am avut Negrul am ajuns la o pozitie aproximativ egala dupa deschidere si partida s-a incheiat remiza incet dar sigur.

Mini-meciul cu Carlsen a mers foarte bine pentru mine. Cu Albul am castigat destul de convingator, iar apoi cu Negrul am avut avantaj mare, dar a scapat cu mare dificultate. In general, am facut ca la carte ceea ce are nevoie sa faca un sahist profesionist intr-un super-turneu: am presat cu Albul si am rezistat cu usurinta cu Negrul (rade). Este imposibil sa castigi toate partidele cu Albul. Am reusit sa castig doua din trei, un rezultat bun pentru un turneu de acest nivel.

Kramnik a castigat la Bilbao | foto: bilbaofinalmasters.com/2010

Te-a motivat in vreun fel sistemul de punctare de “fotbal” (3 puncte pentru victorie, 1 punct pentru remiza)  folosit la Bilbao?

Daca s-ar fi acordat puncte conform manierei traditionale tot as fi iesit primul. Un asemenea tablou s-a putut vedea si in alte turnee unde s-a folosit acest sistem de acordare a punctelor. Asa ca depinde de gustul organizatorilor. Nu ma deranjeaza, daca ei doresc asta atunci sa-i lasam.

Carlsen a incetinit putin ritmul, recent: el a pierdut 3 partide la Olimpiada, si doua la Bilbao. El a reusit sa ‘risipeasca’ 24 puncte din ratingul fantastic pe care l-a avut la inceputul lui septembrie (si pe care inca il detine in mod oficial). Ce crezi despre forma curenta a fenomenului norvegian?

In sah, ca si in orice alta forma de sport, exista forma buna si forma slaba. Ratingul pe care l-a obtinut Magnus atunci cand era in forma buna nu reflecta, mi se pare, adevarata stare de lucruri din elita sahului. In acest moment sunt 5 jucatori aproximativ egali- Anand, Aronian, Carlsen, Kramnik si Topalov, care joaca mai bine decat ceilalti.

Ivanchuk este acum in mod formal al 6-lea dar a declarat intr-un interviu acordat la Olimpiada din Khanty-Mansiysk ca stie ce are de facut ca sa devina mai puternic…

Da, sunt de acord. Vasya Ivanchuk, cand este in forma buna, joaca la fel de bine ca oricare dintre noi 5. El este un mare sahist, nu mai este nevoie sa o spun. Desi este un pic inconstant.

VA URMA

SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/10/kramnik-for-now-magnus-is-my-client/

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

  • Observatorul Popular

    ivanciuk joaca mai bine decat toti, dar desigur n-o sa spuna asta nea kramnik

    octombrie 23, 2010 - 6:57 am Raspunde
  • haulicaioan

    poate nu stiu asa multe despre sahul la nivel mare da imi permit sa`mi dau cu parerea.daca ivanchuk era asa tare era probabil campion mondial.oricum e un super jucator in primii6 din lume vad.

    octombrie 23, 2010 - 1:06 pm Raspunde
  • virgil

    Intrebare: Cand Ivanchuk in forma maxima putea juca de la egal la egal cu cei 5 magnifici, cei 5 in ce forma erau? E foarte interesant raspunsul, dar cine se incumeta sa-l dea?

    octombrie 23, 2010 - 5:16 pm Raspunde
  • haulicaioan

    mereu faptele vb.virgil si nu vorbele.ivanchuk se poate bate cu oricine de la egal la egal da a fost vreodata campion mondial?

    octombrie 23, 2010 - 5:52 pm Raspunde
  • virgil

    Intrebarea mea avea un oarecare talc: daca cei 5 sunt egali cu Ivanchuk in cea mai buna forma a tuturor, atunci e ceva, iar daca egalitatea poate surveni atunci cand cei 5 sunt in forma slaba iar Ivanchuk in forma maxima, e altceva…
    Pe e alta parte, modalitatea in care sunt desfasurate concursurile pentru titlul mondial acumm nu asigura o cernere corecta a valorilor sahiste…Kasparov a reformat vechiul sistem de joc in favoarea lui si a catorva preferati ai sai si nu in interesul tuturor…

    octombrie 23, 2010 - 8:28 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.