Pastila de Teorie: Deschiderea Catalana (5)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

AICI PUTETI CITI PARTEA II

AICI PUTETI CITI PARTEA III

AICI PUTETI CITI PARTEA IV

Incheiem in acest episod scurta trecere in revista a Catalanei cu un exemplu dintr-o partida jucata de catre Topalov.

Topalov-Leko, Amber Blindfold 2008. Pozitia dupa 11…Nxf6. Albul muta

De cate ori vedem o pozitie in care jucatorul la mutare este Topalov, incepem imediat sa anticipam ca urmeaza o secventa tactica- jocul pozitional, linistit, nu este in stilul bulgarului. Astfel incat, folosindu-ne de identitatea jucatorului drept indiciu, si de absenta unui cal la f6, atentia se indreapta imediat catre mutarea 12.Cg5, cu amenintarile simultane 13.Dxh7# si 13.Nxb7.

Nu merge aici 12…g6 datorita variantei 13.Nxb7 Tb8 14.Ce4 Txb7 15.Dc6 Tb6 16.Dxd7 si Albul castiga.

Albul castiga- varianta

Negrul are mutarea mai buna 12…Nxg5, caz in care dupa 13.Nxb7 Tb8 Albul profita de pionul inapoiat c7 si de slabiciunile pe care le are Negrul pe campuri albe cu 14.Nc6. De altfel, acestea au fost si mutarile din partida.

Pozitia dupa 14.Nc6: Albul isi pune in valoare nebunul de Catalana, profitand de slabicinile pe campuri albe pe care le are Negrul

Punerea in valoare a nebunului de Catalana este un motiv obisnuit. In aceasta pozitie nu forteaza castigul de material, dar permite Albului sa tina pozitia sub control.

Pionul inapoiat c al Negrului este o problema pe termen lung: Negrul ar putea cu usurinta sa intre intr-o pozitie in care este condamnat la aparare pasiva. De aceea Leko a contraatacat cu 14…Cb6 15 .Td1 Dd6 16. Ng2 e5, dar dupa 17. Cc3 (amenintand Ce4) 17…f5 (prevenind Ce4 dar slabind pozitia la rege) 18. dxe5 Dxe5 19. Cd5 Cxd5 20. Txd5

Pozitia dupa 20. Txd5- Albul are initiativa

Albul a ramas in continuare la controlul partidei, pe care a castigat-o pana la urma. Puteti vedea mai jos un link cu partida.

Daca jucati Deschiderea Catalana la Alb, nu va asteptati la o victorie rapida, dar in schimb bucurati-va de avantaj de spatiu, de o pozitie solida a regelui si de o structura de pioni foarte buna.

AICI PUTETI VEDEA PARTIDA TOPALOV-LEKO:

http://www.colclubi.site11.com/Partide/topa_leko/topa_leko.htm

(SURSA: The Guradian, Ronan Bennett & Daniel King)


ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.