Mareco Sandro (Argentina, 22ani, ELO 2526) este un nou Mare Maestru. El a realizat cea de-a 3-a si ultima norma la First International Vanderley Cason Memorial Melo (Canarinho), turneu disputat ub Campinas (Brazilia), unde a obtinut 6,5 puncte din 9 partide. Obtinerea acestui titlu este cu siguranta foarte laudabila, avand in vedere posibilitatile materiale modeste, el reusind totusi sa-si dezvolte o cariera de succes fara sa primeasca aproape deloc ajutor, privat sau din partea statului. (…)
Sandro, in primul rand felicitari pentru a 3-a norma de GM si pentru titlul obtinut! Este vorba despre un obiectiv indeplinit sau chiar de punctul de inceput al unor noi proiecte si obiective ale carierei tale?
Pentru mine titlul de Mare Maestru este un obiectiv indeplinit si cred ca din momentul in care un obiectiv este indeplinit ar trebui sa-mi propun unul nou pentru a continua sa muncesc si sa progresez in acelasi ritm.
Este stiut ca ai mai avut incercari esuate de a obtine cea de-a 3a norma. Cu ce ai ramas dupa aceasta experienta?
Cred ca unul din principalele lucruri cu care am ramas este ca ar trebui sa continui sa muncesc si sa nu ma las luat de val, cu toate ca uneori nu obtii cele mai bune rezultate.
Ce concluzii ai tras dupa aceste experiente?
Conform concluziilor personale pe care le-am tras in aceste situatii in care nu au aparut rezultatele dorite, am simtit ca aceste experiente m-au ajutat sa devin mai puternic, sa pot sa iau decizii mai bune in situatii similare in viitor.
Este ceva ce ai fi facut diferit?
Cred ca nu. (…)
Ce ai sugera celor care cauta sa obtina clasificarea maxima in sah?
Le-as spune ca munca pe termen lung aduce rezultate, chiar daca apar obstacole.
Desi ar parea prea devreme pentru proiecte noi, acum ca ai devenit GM te-ai gandit la ceva? Ce planuri ai de viitor?
Obiectivele mele acum sunt sa muncesc pentru a ajunge la 2600 si de asemenea sa ajung sa joc la Olimpiada. Acestea sunt urmatoarele mele obiective, iar in plus intentionez sa fac progrese ca antrenor.
Vei juca in America de Sud sau vei incerca sa te duci sa joci in Europa?
Imi place sa joc si sa traiesc in America de Sud, desi poate ca voi incerca sa ma duc sa joc cateva openuri puternice in Europa, timp de o luna sau doua, apoi sa ma intorc. Cred ca poate fi o experienta foarte buna sa joc cateva openuri puternice in Europa, unde as intalni diferiti GM.
Ce rol joaca sahul in viata ta? Te gandesti la o cariera in sah daca vei avea aceasta oportunitate?
Sahul ocupa un loc important in viata mea, deoarece acum ma dedic antrenamentelor, partidelor si predarii, si toate acestea imi plac. Cat despre oportunitatea de a deveni profesionist, mi-ar placea mult si este ceva pentru care trebuie sa muncesc din greu pentru a reusi.
Cum ai descrie stilul tau de joc?
Cred ca stilul meu este setat pe cautarea initiativei, un pic agresiv, dar nu chiar tipul care sa caute sa intre in pozitii super-complicate sau in discutii teoretice foarte fortate. Sunt destul de bine pregatit teoretic, dar nu sunt adeptul acelor variante teoretice care sunt aproape unice in totalitate.
Ce jucatori sau antrenori te-au influentat?
Initial am avut ca antrenor un arbitru internastional chilian pe nuime Victor Guzman, care mi-a explicat notiunile de baza ale sahului. Apoi Paul Ricardi, care desi nu mi-a fost antrenor, am avut multe conversatii ce el si mi-a dat multe sfaturi si indicatii pe teme ca studiul individual sau ajustarea prin munca a unor defecte ale mele.
Ai un jucator favorit, vreun jucator al carui model l-ai urmat ca stil de joc?
Nu am incercat sa imit nici un jucator, dar sunt cativa jucatori al caror stil de joc mia placut. Jucatorul meu favorit este Kasparov; mi-a placut de asemenea sahul pe care l-a jucat Leonid Stein. Si din ziua de azi sunt multi jucatori ale caror partide imi place sa le urmaresc. Tind sa urmaresc mai mult partide in care apar complicatii, sau in care vad planuri de joc originale.
Care sunt cartile tale de sah favorite?
Cartile mele favorite de sah sunt “Grrandmasters at the board” de Richard Reti, cartile scrise de Mark Dvoretsky in colaborare cu Artur Yusupov, “Mastering Endgame” de Mikhail Shereshevsky si “My Great Predecesors” de Garry Kasparov.
In final, nu pot sa ignor intrebarea despre statutul prezent al sahului argentinian, ai caror jucatori nu apar in prezent in listele ELO.
Cred ca este ceva ce ar trebui corectat in scurt timp si este cumva umilitor faptul ca jucatorii nostrii cu ELO nu sunt inclusi in liste. Mai mult, pana recent acest lucru nu conta prea mult, deoarece chiar daca nu aparea pe siteul web al FIDE, ratingul jucatorilor argentinieni era calculat, iar in momentul cand reapaream pe liste apareau calculate si turneele jucate in respectivul interval. Insa, am auzit ca FIDE a amenintat tarile aflate in situatia noastra ca s-ar putea sa li se interzica participarea la Olimpiada. Desi nu cunosc veridicitatea acestui zvon, ar fi o problema serioasa daca Argentina nu ar putea sa participe la o competitie precum Olimpiada.
Multumim Sandro pentru bunavointa ta, si mult succes in noua era ce incepe ca GM!
0 Comentarii