Remember de acum 11 ani: Magnus Carlsen este Regele sahului la 19 ani

La varsta de 13 ani a fost al treilea cel mai tanar mare maestru din istorie. Cativa ani mai tarziu, invingea jucatorii de totp ai lumii. La 1 ianuarie, Magnus Carlsen va devenii oficial cel mai tanar jucator care ajunge numarul 1 in clasament. TIME a stat de vorba cu marele maestru la turneul de la Londra sa ii testeze mintea unui geniu al sahului.

Cand lumea a aflat ca esti cel mai bun din clasamentul general, a trebuit sa le explici, presupunand ca esti de 40 000  de ori mai inteligent ca ei?

Da, poate fi un pic enervant. Incerc sa le spun oamenilor ca sunt la fel ca ei. Nu sunt vreun ciudat. Poate sunt bun la sah, dar sunt o persoana normala.

Cu siguranta nu ai o inteligenta normala. Cate mutari poti sa calculezi in avans la tabla?
Uneori 15 pana la 20 de mutari. Dar smecheria este sa evaluezi pozitia la sfarsitul acestor calcule.

Antrenorul tau, fostul campion  mondial Garry Kasparov, a spus ca punctul tau forte nu este calculul, ci mai de graba abilitatea de a intui mutarile corecte, chiar daca scopul final al acestora nu este evident. E adevarat?
Sunt bun la sesizarea naturii pozitiei si unde ar trebui sa imi pun piesele. Uneori trebuie sa alegi mutarea care ti se pare corecta; aceasta este intuitia. Este foarte greu de explicat.

Kasparov vorbeste cu tine despre viata sa dincolo de sah si despre miscarea sa politica din Rusia?

Este antrenorul meu. Cand vine vorba despre lupta sa cu Putin, nu vreau sa fiu implicat

Marele maestru englez Nigel Short a spus ca programele de sah, care in prezent inving jucatorii de top, inlatura un pic din misterul jocului. El le compara cu “drujbele care taie copacii de pe Amazon”. Ce crezi despre asta?

Inteleg punctul sau de vedere. Orice amator poate privi la meciurile de top si in loc sa aprecieze misterul din spatele acelei mutari, vor privi la evaluarea facuta de calculator. Nu imi fac griji ca programele de sah vor gasi toate ideile si nu vor lasa loc imaginatiei.

Folosesti computerele in studiu?
Nu folosesc tabla cand studiez singur. Lumea vine acasa la mine si spune “Trebuie sa ai o multime de seturi de sah.” Le raspund “Pai, cred ca am unul pe undeva, dar nu sunt sigur.”

Vezi sahul ca pe o lupta sau ca pe o arta?
Lupta. Incerc sa il inving pe tipul de dincolo de tabla si incerc sa aleg mutarile care sunt cele mai neplacute pentru el si stilului sau. Binenteles, unele partide frumoase par a fi arta, dar  nu este scopul meu.

Ai vreo explicatie de ce nu intra mai multe femei in super elita sahului?
Judit Polgar a fost una din cele mai bune jucatoare, in top 10, nu stiu de ce nu sunt mai multe. Spre deosebire de alate persoane, nu cred ca exista vreun motiv genetic.

Nu iei in serios explicatia pseudo – psihologica conform careia instinctele materne impiedica sa faca sacrificii?
De fapt, multe femei joaca agresiv, asa incat, nu pot lua in serios.

Sahul a avut talentele sale, cele mai notabile, Paul Morphy si Bobby Fischer, care au ajuns la nebunie. Iti este teama ca incercand sa perfectionezi un joc cu aproape un infinit de variante te poate face nebun?

Este dificil sa prezici viitorul, dar chiar acum nu ma vad ajugand nebun. Este usor sa ajungi obsedat de sah. Asta s-a intanplat cu Fischer si Morphy. Nu am aceleasi obsesii. Imi place jocul si imi place sa intru in competitie, dar nu sunt obsedat de lupta.

sursa:  Eben Harrell – www.time.com

ALTE POSTARI RELEVANTE

6 Comentarii

  • virgil

    Carlsen a avut o ascensiune spectaculoasa in cariera sa sahista si lucrul acesta este stiut de toata lumea…Cred, ca si Kasparov, ca realizarile sale in sah se datoreaza mai mult talentului si intuitiei decat puterii sale de calcul…El spunea in interviul respectiv ca poate anticipa 20 de mutari in avans…Eu spun, cu toata sinceritatea, ca nimeni nu poate calcula 20 de mutari bune in adancimea unei pozitii si ca ceea ce a spus Carlsen este cea mai mare gogorita pe care mi-a fost dat sa o aud…Ma mir ca nimeni nu a luat pozitie fata de o asemenea afirmatie absurda…Daca ar fi existat jucatori cu o asemenea capacitate de calcul, sahul era terminat de mult…

    decembrie 27, 2009 - 8:42 pm Raspunde
  • virgil

    Si ca sa fiu sincer pana la capat, mai spun ca in sah e imposibil sa calculezi 20 de mutari inainte in orice pozitie, dar lucrul acesta este uneori posibil, mai ales in cazul unor pozitii simple, cu putine piese pe tabla…

    decembrie 27, 2009 - 8:55 pm Raspunde
  • Catalin Ionescu

    Virgil, eu cred ca a fost un raspuns ironic si nu trebuie luat ad-literam 🙂

    decembrie 28, 2009 - 2:01 pm Raspunde
  • horatiu

    Eu as spune ca Magnus trebuie apreciat pentru ceea ce a ajuns,si acolo nu ajunge oricine.Asa ca nu mai conteaza foarte mult cat anume poate el sa calculeze.Cu toate acestea eu cred ca este nevoie de un calcul foarte precis…si faptul ca el poate sa calculeze uneori 20 de mutari in fata nu cred ca e neobisnuit la valoarea lui.Asta nu inseamna ca totdeuna este necesar,in orice pozitie sa se calculeze 20 de mutari,s-ar folosi energie in plus pentru acest calcul…si nici macar nu cred ca este timp pentru asa ceva.
    Ideea e ca numai el singur stie exact cat anume poate sa calculeze,si cat anume calculeaza.Daca si Kotov in cartea lui spunea ca a depasit acest calcul(20)binenteles in variante mai simple,si nu a fost niciodata campion mondial…sau primul in lume in vreun clasament,as spune ca nimic nu este imposibil.Noi suntem oameni obisnuiti,si calculam uneori,5 sau mai multe mutari in fata,asa ca eu raman la ideea ca nimic nu este imposibil.

    decembrie 28, 2009 - 2:13 pm Raspunde
  • virgil

    Horatiu: Din ceea ce am spus eu nu rezulta niciunde ca as subevalua valoarea sa ca sahist…Eu nu am facut altceva decat sa exprim un punct de vedere cu privire la cele 20 de mutari evocate de Calsen ca le-ar memora…Raman la parerea exprimata si mai sus ca NICIUN SAHIST DIN LUME NU POATE CALCULA 20 DE MUTARI INAINTE IN ORICE POZITIE INTERVENITA PE TABLA DE SAH…Doar in pozitii foarte simple e posibil de realizat o asemenea performanta…Puterea de calcul a unui sahist, oricat de mare ae fi ea, nu poate face din nimeni un campion mondial daca nu este asociata si cu alte calitati…Indiferent de capacitatea sa de calcul, care dupa parerea mea este una considerabila,Carlsen are tot ce trebuie pentru a deveni candva campion mondial…Este tanar, este foarte talentat, este foarte bine pregatit si are un antrenor genial care stie exact unde cum si cand sa intervina… Implinirea visului sau de a deveni numarul 1 mondial tine insa de depasirea lui Anand, adica a unui geniu contemporan greu de invins de catre oricine…

    decembrie 29, 2009 - 10:50 am Raspunde
  • AVP

    Daca fortza unui jucator de sah ar consta doar in puterea de calcul anticipativ, atunci Computerul (care poate calcula sute de mutari in avans, in toata complexitatea pozitiilor lor) ar fi devenit hat demult Campionul absolut la sah… In realitate, fortza unui jucator de sah uman consta tocmai in calitatile care il deosebesc pe om de computer: imaginatie, intuitie, inspiratie, creatie, bafta si, bineinteles, munca, multa munca… Stiti vba aia: 1% inspiratie 99% transpiratie…

    decembrie 29, 2009 - 11:03 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.