In fiecare luna avem parte de numeroase comentarii din partea dvs, de toate felurile. Unele comentarii sunt chiar mai valoroase decat articolul propriu-zis, sau sunt reprezinta completari sau adaugiri valoroase. Ne bucuram de asemenea sa vedem printre comentarii numeroase incurajari sufletiste, la adresa jucatorilor romani angrenati in competitii oficiale. Alteori primim sugestii sau chiar critici, si de multe ori acestea ne ajuta. Uneori insa primim comentarii de-a dreptul…dar nu are rost sa ne pierdem timpul cu acestea, si in general nu se cuvine sa le facem publicitate, sau sa intram in polemici, cum spre vina noastra am mai facut.
Iata in continuare, dupa parerile noastre subiective, cateva din cele mai reusite comentarii ale lunii februarie, cu mentiunea ca am fost nevoiti sa renuntam la multe dintre ele…
1. Marius Ceteras spus
Tinand cont de modul cum s-a format ca jucator, este normal ca Magnus sa joace finalurile mai prost. Spre diferenta de alti sahisti care sunt “produs de laborator” si au studiat impreuna cu antrenorii lor metodic sahul, Magnus a studiat mai mult singur, a citit foarte multe carti si a jucat in continuu turnee si prin internet. Partea lui forte este simtul practic, lucru care il ajuta mult sa se descurce in pozitii neuzuale. In momentul in care trebuie sa joace o pozitie tehnica, in care conteaza mult sa stii ce trebuie sa faci, el joaca mai slab. Acest lucru e valabil si pentru alti sahisti din generatia lui, care au invatat sahul cu computerul. Sigur, folosind computerul ritmul de acumulare al cunostintelor a fost mult mai accelerat, dar este firesc sa ramana si unele lacune in pregatire.
1. Marius Ceteras spus
Ajungand foarte rapid in elita, este clar ca Magnus Carsles a sarit peste niste etape de pregatire. Sigur ca a invatat si finaluri, dar mai in graba, ca a trebuit sa puna accentul pe pregatirea deschiderilor, fiindca daca joci cu un adversar peste 2400 si nu esti bine pregatit teoretic, s-ar putea sa pierzi fara sa atingi balonul. De aceea
cred ca unele finaluri le stie foarte bine, in timp ce in altele pe care le-a studiat mai superficial nu este la fel de sigur.
Eu m-am gandit la acest fenomen atunci cand mi-am pus problema ce anume sa-i pregatesc pe elevii mei mai intai. Bine ar fi sa invete de toate intr-un ritm accelerat, dar nu prea se poate.
1. Mihail Marin spus
Acuzatiile lui Mamedjarov mi se par de-a dreptul ridicole. Eu eram convins ca Igor Kurnosov analizase varianta de acasa, dar inteleg ca a fost altfel. Este de apreciat sinceritatea lui, care il face usor vulnerabil la atacurile orbesti ale lui Mame. Cel mai usor ar fi fost sa pretinda ca stia varianta dinainte si nu ar fi fost nimic de necrezut. Am citit declaratia lui Dan Vasiesiu, un jucator foarte talentat, dar practicand sahul numai in timpul liber, care analizase atat Dd6 cat si Cxb2 cu 2 ani in urma… Eu cred ca Mamedjarov ar trebui sa fie mai preocupat de faptul ca el, un jucator de 2750, poate juca deschiderea in asa de evidenta contradictie cu bunul simt sahist si recomandarile “batranilor”…
1. rodantero spus
Excelenta initiativa celor din Moldova cu privire la sprijinirea sahului. Ma intreb, oare de ce la noi nimeni nu face nimic? La ei s-a implicat presedintele si federatia, si au primit sprijinul FIDE. Cred ca si la noi s-ar intampla la fel daca ar fi o initiativa similara, dar cine sa se implice cand la noi numai prezentul conteaza?
1. nicu valahu spus
Pe la inceputurile acestui blog, am citit un articol referitor la un turneu organizat in Giurgiu, care m-a impresionat prin atmosfera placuta ce reiesea de acolo, exprimindu-mi tristetea de nu fi fost si eu acolo. Ieri, am avut sansa de ai cunoaste pe multi dintre cei pe care traiesc in aceasta “oaza de sah”. Oameni deosebiti, dar si talentati.Campionul mondial la dezlegari reprezentand vechea garda fiind doar un exemplu, dar si multi tineri promitatori de care sunt siguri ca vom mai auzi cat de curand. Am simtit forta lor de joc pe pielea mea.Si din cate am inteles, multi dintre cei care nu au reusit sa vina erau , daca nu mai puternici, cel putin de valoarea celor prezenti.
Multumesc si pe aceasta cale lui Iulian pentru ocazia de a trai clipe minunate pe taramuri giurgiuvene.
1. Mihail Marin spus
Mă alătur cu bucurie corului de felicitări la adresa lui Mihai Șubă!!! Aș avea, totuși, de făcut o observație. Nici Șubiță, nici Victor Korcinoi, alt învingător recent al acestei competiții, nu pot fi considerați “veterani” în adevăratul sens al cuvântului. Prin permanenta lor dorință de victorie și căutare de idei noi, ei rămân veșnic tineri. Nu este un compliment ieftin ci o constatare bazată pe propria mea experiență; am avut ocazia să îi întâlnesc la tabla de joc pe Șubiță și Korcinoi când se aflau la o vârstă la care alți mari jucători au ani buni de pensie la activ.
1. Paune Florea spus
Pacat ca s-a ajuns in aceasta situatie! M-asteptam sa-i vad pe cei doi in primii 10-15! Dar ca tot romanul, mai am inca sperante si le tin pumnii ambilor! Dar si daca soarta le va fi potrivnica, ii vom iubi la fel de mult! Multa bafta ca in sah e nevoie si de asa ceva! Daca adversarii lor se vor “cantona” in aparare si vor face antijoc ca apararea lui INTER pe vremea marelui lor antrenor Helenio Herera,daca vreunul din adversari va invinge, va trebui sa ii intelegem pe copiii nostri ca cel putin au fortat! Vor face-o oare? Sa speram ca da , dar cu succes pentru ai nostri! Sa le multumim si pentru ce au realizat pina acum! Sa ne uitam unde era Dieter cu vreo 3-4 runde in urma!!!
1. O MAMA… DE SAHIST spus
Felicitari lui Dieter si Lupu!Prin calificarea voastra a-ti ajutat ca tot sahul romanesc sa fie vazut altfel si ”afara”;a-ti ajutat toti romanii sa fim priviti altfel!!!Pentru asta, statul roman ar trebui sa-i rasplateasca ”cu virf si indesat”ptr.reclama pozitiva facuta tarii!(…si in general,pe toti sportivii de performanta,indiferent de domeniu).M-ati facut sa ma simt mandra ca sint roman!Succes la mondiale! Felicitari si lui Chirila si Nanu care si-au facut norme de MM…si nu in ultimul rand,felicitari lui Iulian Ceausescu ptr. tot ce a facut ptr. sahul romanesc,informandu-ne ”la cald” cu tot ce se intampla cu ‘’sahistii rom. in lume ”;ne-ai transmis foarte bine emotia europenelor! Esti mai bun decit Cristian Topescu !Frumoasa comparatia ”Mi-e tare dor sa avem 2 romani la Cupa Mondiala ca de acasa…!”.Felicitari inca o data si tine-o tot asa!
1. strongvaleriana spus
de fiecare data cand trec p-aici mi-e necaz ca nu reusesc sa ma decuplez de la problemele curente, sa-mi dobandesc o pace interioara din perspectiva careia sa ma pot cufunda linistit in aceasta minunata lume care altadata-mi era foarte familiara !
1. adrianstanca2009 spus
Pasajul care sare in ochi, parerea mea, este acela in care autorul considera Kenya ca fiind singura tara din lume fara rubrica de sah intr-un cotidian national. Aici chiar ne asemanam cu ei; la noi e chiar mai grav, intrucat la noi sahul e sport de masa, cu mii, zeci de mii sportivi legitimati, si mult mai multi amatori de sah. Consider ca o rubrica de sah intr-un cotidian national, facuta cum trebuie, ar avea succes la public si ar promova f bine sahul pe la noi.
1. Marius Ceteras spus
Subscriu la cele scrise de Hritcucos. Unii sahisti care nu au organizat niciodata vreo competitie sahista au falsa impresie ca sahul e buricul pamantului si ca sponsorii de tot felul ar trebui sa roiasca in jurul nostru, noua neramanandu-ne altceva de facut decat sa-i alegem pe cei care ne plac mai mult si sa-i dam la o parte pe cei care nu ne plac. Treziti-va la realitate baieti, sahul e la pamant din punct de vedere al imaginii, asa ca orice sprijin, indiferent din partea cui vine, este binevenit pentru sah.
Chiar daca titlul articolului lui Nicu nu este poate cel mai potrivit, articolul in sine este cat se poate de normal. Este laudabil ca unii oameni politici sprijina sahul, la fel cum este laudabil efortul continuu al Doamnei Elisabeta Polihroniade de a promova sahul romanesc. Este regretabil ca Federatia Romana de Sah a “reusit” sa o marginalizeze in ultima perioada pe Doamna Elisabeta Polihroniade, asa cum a facut si cu alte nume mari ale sahului romanesc
1. alin spus
Felicitari si speram cu totii ca presa sa-si indrepte atentia mai mult catre sah.
Consider ca pentru a avea succes cu o competitie pentru presa, trebuie mai mult decat concursul propriu zis. Nu e usor sa convingi ziaristii sa participe la un astfel de turneu, trebuie sa-i atragi si prin altceva decat cupele pe care pot sa le castige.
Avem si noi programat o competitie pentru presa in Arad la sfarsitul lunii aprilie, astfel ca in special in provincie unde nu gasesti sahisti jucatori, ci cel mult amatori, e mult mai greu sa-i atragi spre un astfel de concurs.
Ne-am gandit sa facem o chestie mai distractiva, mai relaxanta pentru a incuraja presa sa vina (majoritatea care stiu sa joace le e teama sa vina la un concurs ca sa nu se faca de ras) – de ex. disputarea finalei cu piese de sah din sticla cu bautura, asigurarea unui mic bufet/party dupa competitie. Ramane sa ne mai gandim si la alte idei care ar merge aici. Nu ne suparam daca mai vine cineva cu vreo idee
1 Comentariu
Cum spun si comentariile luni felicitari Iulian ca ne-ai bucurat ochi si mintea cu atatea informatii pretioase!
aprilie 2, 2009 - 6:12 pm