Reportaj de la Cupa Presedintelui de la Chisinau

Cupa Presedintelui un succes pentru proiectele viitoare din Moldova ale FIDE

Marele maestru internaţional Dumitru Svetuşchin din Chişinău a câştigat Cupa Preşedintelui Republicii Moldova la şah. Competiţia respectivă, ajunsă la a treia ediţie, s-a desfăşurat în capitală, în perioada 15-24 februarie. În turneul de bază, la capătul celor 9 runde preconizate, s-a impus Dumitru Svetuşchin, care a totalizat 7,5 puncte din 9 posibile (+6).

svetuschin_inchiderea5

Svetuschin premiat de presedintele Fide intr-o maniera originala cu mantie de sahist

Învingătorul a fost remunerat de organizatori cu 20 de mii de lei.„Am dorit mult să câştig acest turneu şi mă bucur că am izbutit, deşi a fost dificil să mă impun, întrucât am avut adversari valoroşi, cum ar fi Viorel Iordăchescu şi Vladislav Nevednicii“, a declarat pentru Sport Plus Svetuşchin. Câştigătorul a mai accentuat că turneul „Cupa Preşedintelui”constituie pentru el un util test de verificare în ajunul Campionatului Europei, individual, care va demara în Muntenegru, la 5 martie.

nevednici_inchiderea6 iordachescu_inchiderea-5

Vladik Nevednicii locul 2 si pe locul 3  Viorel Iordachescu au fost premiati de Presedintele Fide

El a fost urmat în clasamentul general de Vladislav Nevednicii şi Viorel Iordăchescu. Ambii au acumulat 7 puncte, însă coeficienţii lui Vladec au fost superiori. Pe locurile 4-5 s-au clasat Ruslan Soltanici şi Alexei Diulgher cu 6,5 puncte.

soltanici-ruslan diulgher-alexei

Ruslan Soltanici locul 4 si locul 5 Alexei Diulgher

În concursul B, destinat copiilor, s-a impus Mihai Bizovi, cu un total de 7 puncte. Acelaşi număr de puncte a acumulat Alexandr Doncev, având, însă, un coeficient inferior. Pe treapta a treia s-a situat Egor Bogdanov, cu 7 puncte.

Organizatorii au înmânat o serie de premii speciale jucătorilor cu rating ELO diferite, care au obţinut cele mai bune rezultate. La secţiunea 2100 puncte, cel mai bun indice l-a consemnat Leonid Roitman din Israel. La 2200 puncte, cel mai bun rezultat l-a înregistrat Victor Panuş. La cea de până la 2300 puncte – Victor Agafii, iar la cea de 2400 puncte, trofeul i-a revenit lui Alexandru Ogleznev.

Omagierea premianţilor s-a desfăşurat la Palatul Republicii, într-un cadru festiv, cu participarea unor formaţii artistice. La festivitate au asistat preşedintele ţării, Vladimir Voronin, preşedintele FIDE, Kirsan Iliumjinov, un grup de VIP-uri.

premiantii_inchiderea-4

Printre premiati ii vedem si pe IM Lucian Filip si pe Boris Itkis
În turneul feminin, pe locul întâi s-a clasat Svetlana Petrenco. Ea a fost urmată de Irina Bulmaga şi Elena Pârţac. De asemenea, au fost constituite premii pentru cei mai buni tineri şahişti şi pentru cea mai frumoasă partidă.
Omagierea pemianţilor a avut loc la Palatul Republicii. La Festivitate au asistat Preşedintele ţării Vladimir Voronin, Preşedintele Federaţiei naţionale de şah Vladimir Molojen, Nicolae Juravschi, Preşedintele CNO, Andrei Pogurschi, Directorul Agenţiei Sportului din Moldova, Kirsan Iliumjinov, Preşedintele FIDE…
Vladimir Molojen, în alocuţiunea sa, a menţionat că turneul internaţional „Cupa Preşedintelui” a constituit un eveniment important în viaţa şahistă a ţării noastre. Domnia sa a spus că şahiştii din Moldova, pe parcursul ultimelor decenii, au repurtat victorii frumoase pe arena mondială. Aceste succese ţin, în primul rând de evoluţia excelentă a liderilor şahului autohton: Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetuşchin ş.a.
Vladimir Voronin a specificat că în Republica Moldova sunt  minunate tradiţii şahiste. Preşedintele ţării a menţionat, în mod special, aportul lui Viorel Bologan, liderul şahului autohton, la dezvoltarea „sportului” minţii din R.Moldova.

Vladimir Voronin a apreciat înalt iniţiativa nobilă a lui Viorel Bologan, care în anul 2007, cu susţinerea FIDE şi a Federaţiei naţionale de profil, în persoana domnului Vladimir Molojen, a elaborat şi a implementat Proiectul naţional „Şahul la sate” în 15 şcoli rurale din Moldova. Preşedintele ţării a sugerat ideea de a implementa acest Proiect magistral în toate şcolile din ţara noastră (în clasele primare).
Kirsan Iliumjinov a declarat că turneul „Cupa Preşedintelui” a fost unul minunat. Chişinăul, în viziunea înaltelui oaspete, are toate şansele să devină, în perspectivă, un adevărat centru modern de şah. Iliumjinov a mai specificat:

kirsan_ilyumzhinov

Presedintele Fide – Kirsan Ilumjinov

„E îmbucurător faptul că şahul din R. Moldova e susţinut de însuşi Preşedintele ţării Vladimir Voronin. În timpul apropiat, vom edifica la Chişinău un Centru modern de şah. De asemenea, va vi fondată o Academie naţională de şah şi un muzeu.” La încheiere, Preşedintele FIDE a spus că pe viitor, în Moldova, ar putea să se desfăşoare câteva etape Grand – Prix FIDE, posibil chiar şi o Olimpiadă Mondială de şah.

La celelalte ediţii ale Cupei Preşedintelui au învins Alexei Diulgher (2007) şi Ruslan Soltanici (2008). Turneul din anul curent a reunit 134 de şahişti din patru ţări: Ucraina, România, Israel şi R. Moldova.
La Ceremonie au evoluat Formaţii artistice, copii de la „Codreanca” şi staruri ale muzicii de estradă din R. Moldova, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu…
Ediţia următoare a turneului internaţional „Cupa Preşedintelui” va avea loc la Chişinău, în luna februarie 2010.
Articol de Viorel CIOBANU

1 Comentariu

  • rodantero

    Excelenta initiativa celor din Moldova cu privire la sprijinirea sahului. Ma intreb, oare de ce la noi nimeni nu face nimic? La ei s-a implicat presedintele si federatia, si au primit sprijinul FIDE. Cred ca si la noi s-ar intampla la fel daca ar fi o initiativa similara, dar cine sa se implice cand la noi numai prezentul conteaza?

    martie 5, 2009 - 9:17 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.