Scrisoare de la Igor Kurnosov

Acum putin timp am publicat un material in care Shakhriyar Mamedyarov,  il acuza pe Igor Kurnosov, adversarul sau din runda 6-a a turneului Aeroflot 2009 de utilizarea metodelor ilicite (folosirea calculatorului) pentru a castiga acea partida. Pentru a nu parea subiectivi, iata si raspunsul dat de Igor Kurnosov, in contrapartida la cele declarate de sportivul azer.

kurnosov02

“Dragi colegi si fani ai sahului, ca raspuns la scrisoarea trimisa presei de catre Shakhriyar Mamedyarov, doresc sa clarific situatia. Va sugerez sa va uitati peste partida Mamedyarov-Kurnosov din runda 6-a a turneului Aeroflot, impreuna cu sumarele mele comentarii legate de acesta partida. 1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.f3 d5 4.cxd5 Nxd5 5.e4 Nb6 6.Nc3 Bg7 7.Be3 0-0 8.Qd2 Nc6 9.0-0-0 f5 10. h4 fxe4 11.h5 gxh5- o pozitie bine cunoscuta teoretic, in care, eu cred, ca negrul este in avantaj. In acesta pozitie oponentulmeu a facut o mutare noua, necunoscuta mie – 12.d5 Ne5 13.Bh6 Nec4. Am luat in calcul si Rf7, dar nu mi-a placut, dupa capturarea Rh5 calul pierde un tempo [13 … Rf7?! 14.Bxg7 Rxg7 15.Rxh5] 14.Qg5 Rf7. Singura mutare buna 15.Bxc4. Acesta mutare mi s-a parut nefiind excelenta, desi obiectiv vorbind nu este chiar rea . 15 … Nxc4. Dupa 40 de minute de gandire la mutarea anterioara, oponentul meu a propus remiza, dar am simtit ca am un avantaj decisiv si nu aveam motive sa accept remiza.

16.Rd4? – m-am gandit ca Qd6 imi va da un avantaj puternic. Se poate vedea ca Nb2 conduce la un avantaj decisiv, dar acesta mutare nu am luat-o in considerare. 16 … Qd6?! 17.Bxg7 Rxg7- singura mutare! 18.Qxh5 Qf4 + de asemenea unica – matul era amenintator iar calul era in pericol . Invit acum pe toti jucatorii de sah profesionisti ca in interval de 3 minute sa gaseasca urmatoarele 3 mutari simple pentru negru! Eu cred ca toarte sunt fortate. 19.Kb1 Bf5 20.fxe4 Bg4 21.Nge2? si albul pierde imediat! [21.Qh6 Qf2] 21 … Qd2!] 0-1

Negru este in pozitie castigatoare. Aici oponentul meu a oprit ceasul si fara sa ne strangem mana sau sa semneze foaia de joc s-a dus direct la masa arbitrilor. Restul povestii il cunoasteti. Eu cred ca toti jucatorii, indifereent de titlu sau rating trebuie sa se respecte pe ei insusi si pe colegii lor, in loc sa-i invinuiasca de folosirea calculatorului fara motiv. In acelasi timp, a jucat relativ slab!

Acuzatia lui Mamedyarov conform careia am luat haina si am fost la toaleta dupa fiecare mutare nu corespunde cu realitatea. Pana la mutarea 12, pe care le-am jucat relativ repede, nu m-am ridicat de la masa. Cand oponentul meu a gandit timp de 40 minute pentru mutarea 15, am mers de 2 ori in zona unde se putea fuma, zona aflata la doar 2 metri de la intrarea in hol, si intotdeauna plina de jucatori si arbrii, precum si un om de paza. In cateva ocazii m-am dus sa ma spal pe fata cu apa rece dar nu am vorbit cu nimeni in acele momente. Arbitrii nu au avut nici o pretentie fata de mine inainte sau dupa protest

Am facut ceea ce fac mereu. In timp ce oponentul gandeste, este mult mai usor pentru mine sa ma gandesc asupra pozitiei in timp ce ma plimb si nu privesc asupra tablei de joc. Din cate cunosc, multi jucatori fac la fel. Din pacate, toate acestea mi-au afectat in mod negativ jocul in turneu…. Doresc de asemenea sa multumesc tuturor celor care m-au sprijinit fie pe internet fie in conversatiile private.

Vreau sa sugerez:

1.      Organizatorii marilor evenimente sa echipeze l aintrarea in spatiu de joc detectoare de metale sialte astfel de dispozitive care sa excluda posibilitatea obtinerii de ajutor din exterior si care vor elimina toate acuzatiile nefondate si insultele care afecteaza imaginea unui jucator.

2.      Organizatiile de sah internationale sa dezvolte un set de masuri ce vor sanctiona drastic pe cei care folosesc ajutorul din exterior precum sip e aceea care acuza nefondat pe ceilalti de folosirea metodelor de trisare.

GM Igor Kurnosov, 28.02.2009 “

3 Comentarii

  • Mihail Marin

    Acuzatiile lui Mamedjarov mi se par de-a dreptul ridicole. Eu eram convins ca Igor Kurnosov analizase varianta de acasa, dar inteleg ca a fost altfel. Este de apreciat sinceritatea lui, care il face usor vulnerabil la atacurile orbesti ale lui Mame. Cel mai usor ar fi fost sa pretinda ca stia varianta dinainte si nu ar fi fost nimic de necrezut. Am citit declaratia lui Dan Vasiesiu, un jucator foarte talentat, dar practicand sahul numai in timpul liber, care analizase atat Dd6 cat si Cxb2 cu 2 ani in urma… Eu cred ca Mamedjarov ar trebui sa fie mai preocupat de faptul ca el, un jucator de 2750, poate juca deschiderea in asa de evidenta contradictie cu bunul simt sahist si recomandarile “batranilor”…

    martie 3, 2009 - 12:14 am Raspunde
  • vasim

    Ceva trebuie facut pentru a oprii aceste acuzatii.
    Propunerile lui Kurnusov pe care de altfel le-am facut si eu mai de mult pe acest blog ar trebui aplicate.
    Stiu ca nu e frumos sa mergi la un turneu si sa trebuiasca sa te supui unui control corporal, cel putin pentru cautarea metalelor, dar e tot mai necesar in ziua de azi cand computerul a depasit omul la sah dar si in multe alte domenii.
    Pacat pentru ca se spune ca sahul e un joc pentru gentlemeni, dar asta este situatia si FIDE ar trebui sa se adapteze din mers la timpurile noastre.

    martie 3, 2009 - 4:38 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Sahistul viitorului va fi cu tabla de sah la subsoara cu ceasul digital in mana si cu detectorul de minciuni, scuze de metale in buzunare.

      martie 3, 2009 - 6:39 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.