Ce insemna sa pierzi la Bobby Fischer?

Traducere din Russians vs. Fischer-Dmitry Plisetsky & Sergey Voronkov de Cristi Mures
Pentru cei mai multi dintre adversarii lui Fischer, respectul si admiratia au indulcit putin gustul amar al infrangerii; sunt cunoscute replicile lui Tal  (“e greu sa lupti impotriva teoriei relativitatii”) si Robert Byrne (“combinatia finala a fost atat de profunda incat, chiar in momentul cand am cedat, cei doi mari maestri care comentau partida pentru public in camere separate au crezut ca eram castigat”).

Aici puteti revedea partida  Robert Byrne – Fischer

Byrne – Fischer, o partida care va ramane in istoria de aur a sahului

A existat si un caz in care o asemenea infrangere a avut consecinte mai serioase: Mark Taimanov, primul adversar din Meciurile Candidatilor la titlul mondial din 1971.

M.TAIMANOV: Meciul meu cu Fischer a fost, fara indoiala, cel mai important si cel mai memorabil eveniment din intreaga mea cariera sahista; nu doar pentru ca am fost unul dintre ultimele persoane care au avut onoarea sa se dueleze cu cel mai enigmatic jucator al timpurilor moderne, dar si datorita faptului ca rezultatul meciului a declansat o serie de evenimente neprevazute, care mi-au schimbat viata privata si sahista pentru multi ani.

Meciul candidatilor: Fischer  – Taimanov 6-0

Daca inaintea meciului ma bucuram de reputatia de a fi un cetatean model in URSS, apreciat nu numai ca sahist proeminent, dar si ca jurnalist si pianist profesionist (aceste doua puncte au fost subliniate in presa-pana la urma, noi nu aveam sportivi profesionisti!), dupa ce am pierdut meciul am devenit deodata tinta unor critici devastatoare din toate directiile, de la Comitetul Central al Partidului Comunist pana la anturaj. Mi s-a retras titlul de Maestru Emerit al Sportului, am fost eliminat din echipa URSS (cu aspre consecinte financiare), mi s-a interzis accesul la turnee mai importante pentru 2 ani, si nu mi s-a permis sa mai public vreun articol, sau sa mai apar ca pianist! Toate acestea au facut parte din executia civica.
Se pare ca voci “competente” de la Kremlin au decis ca un mare maestru sovietic pur si simplu nu poate pierde cu 6-0 la un american; deci infrangerea mea a fost privita ca un act premeditat pentru “sustinerea imperialismului american”.

Desigur, motivul real al executiei a fost camuflat; pana la urma, ce-ar fi crezut lumea despre persecutarea unui cunoscut mare maestru pentru pierderea unui meci, fie si la un american? Asa ca a fost gasit un pretext formal: incalcarea regulilor consumatorului. La aeroportul Seremetievo, in urma unei perchezitii neobisnuite, mi s-a descoperit in bagaje un volum al lui A. Soljenitin. Desi la acea vreme, dizgratiatului autor nu i se retrasese cetatenia sovietica si inca mai locuia intr-o suburbie a Moscovei, o acuzatie mai solida n-au gasit decat trafic cu “literatura interzisa”. Imi amintesc cum ofiterul sef al comisiei de perchezitie, un om respectabil care ma cunostea, mi-a spus cu simpatie: Cum ai putut fi atat de neglijent, Mark Evgenievich? Daca scorul tau cu Fischer era mai bun, eram pregatit sa-ti car cu taxiul operele complete ale lui Soljenitin!

Meciul candidatilor: Fischer – Larsen 6-0

Asta n-a fost sfarsitul: presedintele FIDE Max Euwe m-a rugat sa transmit o scrisoare si un comision prietenului meu, Salo Flohr. Scrisoarea incepea: “Draga Salo, iti trimit banii pentru articolele publicate in publicatia olandeza…”, urmate de cateva cuvinte amabile din care reiesea ca nu am nimic in comun cu scrisoarea sau banii. Bineinteles, scrisoarea a fost folosita impotriva mea. Imi vine in minte o gluma amara a unui vechi prieten, marele muzician Rostropovici: “Ai auzit ca Soljenitin are mari necazuri? Se pare ca i-au gasit in casa, la perchezitie, cartea lui Mark Taimanov-Apararea Nimzovici!”
Nu stiu cum ar fi continuat totul, daca nu as fi primit un ajutor de unde nu ma asteptam. Multumesc colegului Bent Larsen care, dupa mine, a pierdut cu acelasi scor 6-0. Acest fapt a avut un efect grav asupra persecutorilor mei; nici macar ei nu puteau suspecta ca un mare maestru danez sa imbratiseze cauza imperialismului!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.