Aici puteti revedea Finaluri de piese minore+ pion vs. piese minore (1)
Bruce Pandolfini a început sa predea sahul pentru prima oară în 1972, la un moment în care o intreaga clasa de educatori a apărut pentru a răspunde cerinţelor de instruire in şah din cauza “exploziei” lui Fischer, in lumea sahului mondial. Din 1972 până în 1977 el a predat, în medie, cincizeci de lectii private pe săptămână, iar aproximativ o treime dintre lecţiile sale s-au axat pe finaluri.
Bruce Pandolfini
Un număr de cursuri structurate pe care le-a prezentat la diferite universităţi şi instituţii l-au forţat să-si prezinte mai concret ideile şi materialul pregatit pentru aceste cursuri, “modificat de experienţa acumulata la lecţii private şi seminarii, constituie cea mai mare parte a materialului”, în noua sa carte Endgame Workshop.
Rezultatul inseamna treizeci de lecţii, care acoperă 251 de pagini, care introduc concepte de bază pentru finaluri, cum ar fi maturile elementare, opoziţiile, campurile critice, şi promovarea pionilor, precum şi furnizarea perspectivelor unor jucători cu experienţă în problemele finalurilor mai complexe. El scrie că, “cea mai mare din ceea ce apare aici a pregatit pentru oameni reali, cu probleme reale in problemele şahului.”
Extras din “Endgame Workshop”
(Atelierul de finaluri)
de Bruce Pandolfini
Lecţia 27: piese minore şi pion vs piese minore
450) Negrul remizeaza
Albul nu poate juca Bc8-b7
În finalurile cu pion pe coloana calului apărătorul are mari probleme, deoarece cea mai scurta diagonala de apărare are doar 2 patrate. Pe de altă parte, este uneori foarte bine pentru apărător daca pionul se afla pe coloana turnului, chiar dacă cu pionul de pe coloana turnului pe linia a saptea aparatorul are doar o diagonală pentru nebun. Dacă nu există nici un loc pe diagonală pentru a crea o obstrucţie, nebunul apăratorului nu face decat sa temporizeze, iar poziţia este de remiza ca în Diagrama 450. Desigur, regele negru joacă un rol-cheie, în sensul că pazeşte b7 şi previne blocarea diagonalei de catre Alb cu Bc8-b7.
451) Negru remizeaza
Cea mai scurtă diagonală defensivă (a6-c8) este suficient de lungă
În diagrama 451, în loc de un pion pe coloana calului, Albul are un pionul pe coloana nebunului, ceea ce înseamnă că diagonala defensivă cea mai scurtă care duce la pătratul de promovare (aici, a6-c8), este suficient de lungă. Cu regii în opoziţie directă, pe latura lungă a pionului, jocul este remiza pentru ca după 1. Bb5 Bg4 2. Ba6 Bf5 3. Bc8 Bd3 4. Bd7 Ba6 5. Bb5 Bb7 6. Be2 Ke6, Negrul are spaţiu suficient, şi destul timp ca să reziste.
452) Remiza usoara
Dacă un pion de pe coloana nebunului oferă o diagonală defensivă secundară suficient de lung care conduce la pătratul de promovare, un pion central face munca apărătorului chiar şi mai uşoară, pentru ca acum s-a mai adaugat un pătrat suplimentar cu care se poate lucra. În diagrama 452 nebunul negru poate opri pionul fie pe diagonala defensivă lunga (d8-h4) fie pe cea scurtă (a5-d8).
Sursa http://www.chesscafe.com/text/skittles359.pdf
0 Comentarii