Campionatul american de sah, cronica rundei 2 la masculin

traducere dupa GM Cristian Chirila, de pe siteul oficial.

Ce zi am avut in runda 2 ! Am vazut o capodopera pozitionala din partea lui Caruana si o ratare incredibila din partea tanarului Chandra, precum si o partida plictisitoare intre Nakamura si Kamsky. Va invit sa descoperim ce a adus fiecare partida in parte.
chirila_ioan_cristian

Kamsky vs. Nakamura ½ – ½
Acest meci trebuie sa mi-l scot din rapid din minte. Kamsky a ales obisnuitul sistem londonez. Din nefericire a decis sa schimbe cat mai multe piese in timp cat mai scurt, incepand cu 10.Ce5 si jucatorii si-au strans mana dupa mai putin de jumătate de ora. Se pot gasi motive pentru aceasta strategie, dar ca fan al sahului, am fost un pic dezamagit.
Caruana vs. Shankland 1-0
Aceasta partida reprezinta frumusetea rundei. Jucatorii au intrat rapid intr-o varianta de baza a apararii franceze, dar se parea ca Shankland este mai bine pregatit tactic. Caruana a ales extrem de inteligent o varianta mai rara cu 10.Nh3 si l-a scos pe adversar in afara teoriei. Partida a continuat echilibrat si Shankland avea totul sub control. Cu flancul regelui baricadat, si cu avantaj de spatiu pe flancul damei, negrul juca in asteptare. Din nefericire a ales sa deschida pozitia cu 21…b4?. Aceasta mutare i-a permis lui Fabiano sa isi trimita trupele in curtea adversarului. Cu nebunul de negru repozitionat pe d6, Shankland nu avea altceva de facut decat sa astepte executia finala.
Chandra vs. So 0-1
Tanarul Chandra a intrat decis sa isi arate intentiile inca de la inceput. Din nefericire pentru el, juca cu unul din cei mai dinamici jucatori din lume. Wesley si-a construit cu calm avantajul, dar in criza de timp a adversarului, a comis o gafa 32…Th1?? Dupa care Chandra ar fi avut un avantaj major cu Txe6!. Din nefericire criza de timp si-a luat tributul si a comis la randul sau o gafa la fel de mare cu 33. Rg4??. Dupa aceasta gafa, Wesley si-a consolidat pozitia si nu i-a mai dat nicio sansa. Desi are doua victorii in primele doua runde, Wesley este departe de un joc convingator. Chandra trebuie sa isi rezolve rapid problemele cu criza de timp deoarece risca sa devina prada usoara pentru rechinii flamanzi de puncte din turneu.
Robson vs. Onischuk 1-0
Nimeni nu se astepta ca Robson a inceapa cu altceva decat 1. e4, dar sa joace o varianta linistita si plictisitoare din sistemul londonez a fost un soc pentru audienta si cu siguranta si pentru adversar, Alexander Onischuk. Robson cu siguranta avea un plan bine pus la punct pentru aceasta partida. Onischuk a avut de facut o alegere dificila dupa 8.Ce5: Fie sa lase calul pe tabla si sa permita intarirea cu f2-f4 fie capturarea cu Nxe5. Cred ca prima varianta era mai buna, dupa cum a aratat-o si partida in continuare. Robson a jucat o partida calma, imbunatatindu-si pozitia cu fiecare mutare in timp ce nebunul din b7 a ramas inactiv pentru tot restul partidei, iar regele nu a reusit sa isi gaseasca un adapost. Albul a dinamitat centrul dupa c4 si e4, iar partida s-a incheiat imediat din considerente tactice. O partida curata realizata de Robson intarind astfel intentiile sale pentru coroana de campion.
Akobian vs. Xiong ½ – ½
Tanarul Jeffery Xiong a ales o varianta taioasa din apararea Grunfeld pentru a duce partida pe ape turburi cat mai rapid cu putinta. Akobian a ales o linie extrem de rara din varianta Nf4. Dupa 7. b3 negrul avea de ales intre 7…c6 si sa intre intr-o structura asemanatoare cu Slava, dar cred ca asta astepta si Akobian. Jeffery a ales 7…c5!, extrem de indrazneata. Akobian a avut un pion in plus pe durata intregii partide, dar Jeffrey a mentinut mereu initiativa si nu i-a permis albului sa isi puna regele la adapost. Sansa lui Akobian pentru a pastra un mic avantaj a fost 23.Bd3! pentru a nu permite turnului negru patrunderea, asigurand astfel remiza.
Lenderman vs. Shabalov ½ – ½
Ce intalnire nebuna a fost aceasta partida! O semislava transformata rapid intr-o batalie tactica. Lenderman nu a dorit sa testeze pregatirea teoretica a lui Shabalov in variantele principale si a ales o varianta mai putin testatat cu 7. Nd2 si 8. 0-0-0.

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Mamaia2016

    Tinere Chirila esti un GM foarte talentat vreau sa te vad jucand si tu acolo sa le dai capace la Kamsky si Nakamura

    aprilie 16, 2016 - 7:15 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.