„Virusul din aer” a condus la finaluri neasteptate

Traducere dupa Mike Klein, chess.com

In runda 3 in turneul feminin am vazut incapacitatea socanta a acestor jucatoare de elita de a pucta decisiv in finaluri simple, dupa partide excelente. Dupa 5 ore de la startul rundei, cand neprevazutul a devenit de asteptat, comentatorul GM Yasser Seirawan a spus: „Este un virus in aer!”
yasser

GM Yasser Seirawan

Totul a inceput inainte de primul controlul al timpului. FM Alisa Melekhina a reusit sa o domine pe campioana en-titre, dar cu doua mutari inainte de timpul suplimentar a comis o eroare grava. Miracolul s-a produs, iar Irina Krush a reusit sa evite startul slab de anul trecut, cand a inceput cu remiza/victorie/infrangere.


Cu toate ca Irina Krush mai avea 90 de secunde plus increment pentru 18 mutari, si-a strans piesele ca intr-o minge asteptand ca Melekhina sa isi foloseasca timpul in a gasi mutarea castigatoare. Adversara nu a gasit metoda cea mai curata de castig, dar totusi a gasit un schimb important care sa ii asigure o victorie usoara.
php5ykhab

Irina Krush si Alisa Melekhina

Cel putin asa se vedea de pe margine. La mutarea 39, doua mutari inainte de respiro, Melekhina a vrut o victorie rapida, fortata. A omis sacrificiul Irinei care a condus la o remiza imediata.
Aceasta a fost una dintre cele mai norocoase partide ale mele.” a spus Krush pentru chess.com. „Pozitia era pierduta si nu ma asteptam sa mai scap!
Aici puteti vedea partida comentat dintre Irina Krush si Alisa Melekhina.
Dupa partida Krush se gandea ca duminica va avea 1.5 puncte handicap fata de lider. Cu toate acestea, norocul i-a suras cand WGM Tatev Abrahamyan inexplicabil nu a reusit victoria.
Am fost mai buna toata partida ” a spus Abrahamyan dupa partida cu NM Carissa Yip. „Este foarte neplacut sa pierzi jumatate de punct.”
phpzhdmil

WGM Tatev Abrahamyan

Yip a admis ca a fost surprinsa de deschidere si ca a prins-o nepregatita. Nu am vazut niciodata 3…h6. (nici nu este de mirare la cei 12 ani! n.r). „Nu eram sigura ce urmeaza sa fac”.

phpmggaco

NM Carissa Yip

Victoria din prima runda a facut-o pe Yip cea mai tanara jucatoare care castiga o partida in Campionatul American. La cei 12 ani, cu un an mai invarsta decat Krush la prima aparitie in 1995, dar ea reusea atunci doar 5 remize.

Aici puteti vedea un interviu cu Carrusa Yip pentru situl chess.com

Aici puteti vedea partida comentata dintre WGM Tatev Abrahamyan si NM Carissa Yip
 

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.