Pe cine a vizat preşedintele Turciei când a acuzat de afaceri cu teroriştii din Statul Islamic o persoană din conducerea Federaţiei ruse de şah ?

Articol de Dan Gheorghiu

 

În 21 decembrie 2015, presa turcă cita o declaraţie a preşedintelui Turciei, Recep Tayip Erdogan, făcută în oraşul Bursa, în care preşedintele turc denunţa comerţul cu petrol efectuat de “renumitul preşedinte rus al Federaţiei de şah” cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

 1

                                   Preşedintele Turciei Recep Tayip Erdogan, la miting în Bursa

“Suntem la curent cu faptul că şeful Federaţiei ruse de şah cumpără petrol de la Statul Islamic şi îl revinde mai departe. Acest lucru este demonstrat de documente ale Trezoreriei SUA (Ministerul de Finanţe al SUA)”, susţinea preşedintele Erdogan, fără să precizeze totuşi numele “şefului” şahiştilor din Rusia, potrivit ziarelor turceşti  Daily Sabah şi Taraf.

2                        Trafic de petrol al miliţiei wahabite Daesh (Statul Islamic), vizat de atacurile coaliţiei

Informaţia era cu atât mai explozivă cu cât împotriva grupării respective, renumită prin atrocităţile pe care le comitea în teritoriile largi cucerite în Siria şi Irak, acţiona o coaliţie internaţională căreia i se alăturase de curând şi Rusia, opiniile sale despre terorişti fiind însă diferite de cele ale coaliţiei occidentale.

 

În prezent, preşedintele Federaţiei ruse de şah este Andrei Filatov  – născut la Krivoi Rog, regiunea Dnepropetrovsk, Ucraina, un proeminent om de afaceri rus, care deţine  şi funcţia de vicepreşedinte al FIDE.

 

3

                        Andrei Filatov, jucând şah în afaceri cu piese mari

 

Principala sa afacere se desfăşoară în compania de investiţii Tuloma,  el deţinând şi o cotă-parte din compania Global Ports, listată la Bursa din Londra, de altfel, unul din cei mai mari operatori de  containere din Rusia. Filatov este şi coproprietarul grupului feroviar privat Globaltrans şi unul din acţionarii Transoil, deţinând  7% din acţiuni.

Potrivit versiunii ruseşti a Forbes, în clasamentul celor mai bogaţi oameni din Rusia pe anul 2011, Filatov se clasa pe locul 93, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. În clasamentul mondial al Forbes pe 2012, Filatov ocupa locul 960, cu o avere de 1,3 miliarde de dolari.

Andrei Filatov a dezminţit categoric că ar avea vreo legătură cu Statul Islamic, ba chiar şi cu comercializarea  petrolului.

4

Kirsan Iliumjinov, acționarul majoritar al celui mai mare producător de amoniac din Rusia -„Togliattiazot”

         Presa rusă a sărit pe subiectul fierbinte şi a presupus că ar putea fi vorba despre preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Kirsan Iliumjinov, fostul preşedinte al Kalmukiei, suspectat şi în alte dosare.  “Nu am nimic de a face cu tranzacţia de petrol nici pe teritoriul Turciei, nici pe al altor ţări arabe sau europene. Nu am nicio legătură cu guverne, nici cu persoane juridice sau fizice.Nu am nicio idee la cine s-a referit preşedintele turc”, a declarat Iliujimov  postului de radio Russkaia slujba novostei.

 

5

Ghenadi Timcenko, omul care a făcut avere pentru Putin

         Presa rusă a reluat subiectul şi a emis noi ipoteze. Printre partenerii de afaceri ai lui Andrei Filatov figurează cel mai important acţionar al Transoil, miliardarul  Ghenadi Timcenko, prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, numit de media independentă rusă  “portofelul lui Putin” şi cofondatorul unuia din cei mai mari traderi de gaze şi petrol din lume, Gunvor. Acesta exportă aproximativ 25% din petrolul rusesc, potrivit portalului OilNews.

Procuratura şi Ministerul Justiţiei din SUA au început o anchetă împotriva lui Ghennadi Timcenko, anchetatorii suspectând că el ar fi trecut prin sistemul financiar american fonduri rezultate în urma unor afaceri dubioase în Rusia.

În martie a.c, Ministerul Afacerilor Externe turc a trimis Federaţiei ruse de şah o scrisoare în  care afirmă că preşedintele Recep Tayyip Erdogan nu a făcut niciun fel de declaraţii la adresa şefului Federaţiei ruse de şah, Andrei Filatov, nici în 21 decembrie 2015, şi nici la altă dată, potrivit portalului rus newsru.com.

MAE al Turciei invocă în scrisoarea sa o traducere inexactă în presa rusă a articolului publicat în ziarul turc Daily Sabah, insistând asupra faptului că preşedintele turc s-a referit la cu totul altă persoană.

Federaţia rusă de şah s-a declarat satisfăcută de aceste explicaţii şi a declarat incidentul închis.

Dar misterul rămâne întreg. Pe cine a vizat şeful statului turc din lumea şahului rusesc, dat fiind că nici de această dată nu precizează persoana la care se refereau informaţiile primite de la Trezoreria americană ?

 

                 Dan Gheorghiu

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.