Traducerea Daniel Bujor
Articole de Mark Weeks
În introducerea la articolul Jocul Poziţional, am enumerat sase elemente care disting o poziţie puternică de la una slaba. Unul dintre aceste elemente este structura pionilor: poziţia pionilor, ignorând poziţia celorlalte piese.
În introducerea la articolul Planuri spuneam, “Planul rezultă din poziţia de pe tabla. Structura pionilor este unul dintre cele mai importante elemente ale poziţiei. ” Ce face structura pionilor atât de importanta?
Spre deosebire de celelalte piese, care pot face oricate mutări este nevoie într-un joc, fiecare pion este limitat la un maxim de cinci sau şase mutări. Pionii avanseaza încet şi deliberat. Consecinţa este că insasi structura pionilor evoluează lent, şi că un singur aspect al acestei structuri poate rămâne fix pentru mai multe mutări, uneori pentru tot restul jocului.
În acest articol ne vom uita la cateva tipuri de bază ale structurii de pioni. Acestea sunt atat de fundamentale, că au primit nume din partea generaţiilor de jucători de şah şi scriitori.
Din moment ce ambii jucători manevreaza formatiuni separate de pioni, multe configuraţii comune provin din modul în care cele două structuri de pioni se referă la ele. Un pion este trecut, atunci cand nu există pioni care sa i se opuna; un alt pion este înapoiat, atunci cand nu mai poate fi aparat de niciun alt pion.
Pioni trecuti
Primul nostru exemplu este un factor cheie în finaluri. În seria noastră despre finaluri elementare am spus, “O pion in plus este un avantaj; atunci când este pionul trecut este exterior, este un mare avantaj.”
Un pion trecut este un pion care nu are niciun pion advers în faţa, sau pe una dintre coloanele alaturate. Pionul-b din diagrama noastră este un exemplu de pion trecut. Cele doi pioni d nu sunt trecuti, pentru că ei stau unl în calea celuilalt.
Avantajul un pion rezida din faptul că în mod constant ameninţă sa avanseze pe linia a opta unde se va transforma intr-o piesă mai puternica, de obicei o dama. El cere o atenţie constantă din partea pieselor adverse.
Pioni conectati
Cea mai favorabilă poziţie pentru doi pioni este una lângă celalalt. În diagrama, pionii b şi c ai ambelor părţi sunt conectati (uneori numiti uniti).
Fiecare pion, oriunde ar fi plasat pe tabla de şah, are anumite campuri care sunt mai importante pentru acel pion decât altele.
Acestea sunt :
-cele două pătrate din fata (în diagonală) unde acesta poate captura o piesă inamica sau poate apara o piesă proprie (un pătrat în diagonală pentru pionii de pe coloanele a sau h), şi
-pătratul situat direct în faţă care este blocat de orice piesă care ocupă acel pătrat.
Acestea sunt numite patratele puternice şi slabe ale pionului.
Cea mai puternica formatie de pioni conectati este ilustrată de pionii albi din diagrama, unde fiecare pion controlează pătratele slabe ale pionul de partea sa. Pionii negri, care sunt, de asemenea, conectati, nu sunt la fel de puternici, deoarece niciunul nu controleza pătratele slabe ale celuilalt. Poziţia lor nu este cu totul slaba, pentru că pionul b apara pionul c.
Pionii de pe coloane adiacente, separati de mai mult de o linie, nu sunt conectati: acesta ar fi cazul în diagrama noastră daca pionul de pe coloana b ar fi încă pe b2. Acestia ar deveni conectati daca pionul rămas în urmă ar avansa.
Pioni izolati
În contrast puternic cu puterea pionilor conectati este slăbiciunea pionilor izolati. Acestia sunt pioni care nu au niciun alt pion de aceiasi culoare pe oricare dintre coloanele adiacente.
Ambii pioni albi a şi c din diagrama sunt izolati. Ei sunt slabi, deoarece orice piesă adversa poate ocupa patratul din fata lor, fără teama de a fi atacati de către un alt pion.
În diagrama, orice piesă neagră plasate pe c5 va ataca pătrate din tabăra albului. Pionul c al albului ar proteja-o, de asemenea, de atacul unui turn pe coloana c.
Pioni înapoiati
Un alt exemplu de pion slab este prezentată în această diagramă. Pionul b este înapoiat, deoarece pionul este ramas in urma pe partea sa şi nu mai poate fi protejat de orice alt pion.
Pionii se numesc înapoiati numai atunci când se află pe o coloana semi-deschisa: o coloana cu niciun pion inamic care sa i se opuna. Daca negrul ar fi avut un pion pe b7, pionul b al albului nu ar fi înapoiat.
Pionul înapoiat este slab, pentru că este uşor de blocat de o piesa inamica şi are dificultăţi sa avanseze, în special în cazul în care patratul său slab este controlat de către un pion advers, la fel ca în diagramă. Pionii inapoiati sunt ţinte evidente pentru piesele inamice.
Pioni dublati
Pionii de aceeaşi culoare, de pe aceeaşi coloana, cum ar fi pionii de pe coloana c din diagrama, sunt numiti pioni dublati. Slăbiciunea deosebită a acestora este dată de faptul ca ei nu sunt în măsură sa creeze un pion trecut prin forţă. Un singur pion negru blocheaza cu uşurinţă cei doi pioni adversi.
Pionii dublati au o oarecare putere prin faptul că pazesc o zonă compactă de pe tabla de şah, ceea ce face dificil pentru o piesă inamica să intre în acea zonă. Patratele b5, b6, d5, d6 sunt toate protejate de pionii c dublati din diagramă.
Dacă un alt pion alb ar fi fost în c2 sau c3, am fi avut un exemplu de pioni triplati. Aceasta este o formaţiune deosebit de slaba, deoarece toti cei trei pioni pot fi blocati de către o singura piesa inamică, în timp ce pionii nu se pot proteja reciproc şi sunt vulnerabili la atacuri.
Pioni atarnati
Un alt exemplu comun al unei formaţiuni de pioni având atat putere, cat şi slăbiciune, este prezentat în această diagramă. După cum am văzut mai devreme, pionii conectati b şi c sunt puternice, dar aici ei stau pe coloane semi-deschise.
Acest lucru ii face vulnerabili la atacurile piesele inamice, în special la cele ale turnurilor. Daca unul dintre pioni avanseaza, pionul celălalt devine înapoiat, transformând pionii conectati puternici în pioni conectati slabi.
Lanţuri de pioni
Pionii conectati pe o diagonală sunt cunoscuti ca lanţ de pioni. Deşi doi pioni pe o diagonală pot fi considerat un lanţ, termenul este de obicei aplicat la trei sau mai multi pioni.
Dacă vom elimina doi sau trei dintre pionii negri din diagrama (sau chiar un singur pion, de pe c5), restul de pioni albi ar forma încă un lanţ. Pionii de pe d5 şi b4 sunt capul de lanţurilor lor; in timp ce pionii de pe b3 şi d6 sunt baza lor.
Diagrama arata atât pionii albi cat şi cei negrii în lanţuri, în care fiecare lanţ il blocheaza pe celalalt, împărţind efectiv tabla într-o regiune în spatele pionilor albi, şi o alta în spatele pionilor negri. Asta face dificil pentru alte piese sa treaca rapid de la una din aceste regiuni la alta.
Majoritatea de pioni
După cum am văzut deja în prima diagrama, un pion trecut poate fi un avantaj real. În cazul în care un jucător are mai multi pioni decât adversarul pe o parte a tablei, acel jucător poate avansa pionii pentru a crea un pion trecut. Această formatie se numeşte o majoritate (de pioni).
Diagrama arată o majoritate pe flancul damei. Aceeaşi formatie reflectata pe partea cealaltă a tablei ar fi o majoritate pe flancul regelui.
Uneori un jucator are mai multi pioni pe o parte, dar este incapabil sa creeze un pion a trecut prin forţă. Acesta ar fi cazul in diagramă dacă am muta pionul de la c4 la b3. Aceasta se numeşte o majoritate schioapa şi este întotdeauna asociata cu pionii dublati.
Pioni conectati, unul trecut
Formaţiunile de pioni de bază pot fi combinate în diferite moduri pentru a crea formaţiuni mai complexe. Aici albul are pioni conectati unde pionul a este un pion trecut.
Pionul negru d ar putea fi pion trecut, de asemenea, depinzand de faptul dacă albul are un pion pe coloana e sau nu.
Dacă am elimina pionul negru c, pionii albi ar deveni pioni conectati trecuti. Aceasta este o formaţiune foarte puternica şi un avantaj tangibil într-un final.
Pioni trecuti, dubli
Dacă aţi citit articolul pana in acest punct, aţi recunoaste ca pionii albului de pe coloana c sunt dublati şi trecuti. Desi acestia nu sunt nici pe departe la fel de puternici ca pionii conectati trecuti, formatiunea albului poate fi un avantaj în final.
Pionii asigura o protecţie naturală pentru ca piesele albului sa ocupe patratele centrale d5 si d6. Primul pion c ar putea fi, eventual, schimbat, lăsând în urma un alt pion trecut.
***
Daca pionii ar fi avut un motto, acesta ar fi fost ” Uniti suntem puternici; despărţiţi suntem pierduti.” Pionii conectaţi sunt puternici, în timp ce pionii izolati sunt slabi. Luaţi în considerare următoarea diagramă.
Insule de pioni
Albul are un pion izolat la a2, pionii atarnati la c4 si d4, şi trei pioni conectati la f2, g2, si h2. Negrul are un set de pioni conectati la a7 si b7, şi un altul care se întinde de la e6 la h7.
Dacă numaram formatiunile de pioni pentru fiecare parte, avem trei pentru alb şi două pentru negru. Cu alte cuvinte, albul are trei insule de pioni, în timp ce negrul are doua.
Toate celelalte lucruri fiind egale, jucatorul cu mai puţine insule de pioni are un avantaj, pentru că, in acest caz, pionii individuali sunt mai uşor de apărat împotriva atacurilor inamice. Pionii din fiecare insulă se apăra reciproc şi acopera patratele slabe ale altora.
Fiecare jucător începe cu opt pioni conectati care se întinde de la coloanele a la h. Pe masura ce pionii avanseaza şi sunt schimbati, insulele de pioni apar.
Pionii avansati
Ultimul subiect din introducerea noastră la structurile de pioni este un alt exemplu despre felul in care pionii pot crea puncte forte şi puncte slabe, în acelaşi timp. Pionii avansati sunt acei pioni care au trecut de linia a patra în jumatatea de tabla a adversarului.
Pe masura ce acestia avanseaza în teritoriul inamic ei:
-il incomodeaza pe adversar şi restrâng activitatea pieselor inamice, dar
-sunt subiectul încercuirii şi capturii.
Avansul lor, de asemenea:
-dă propriilor piese mai multă libertate de mişcare, dar
-lasa zone neprotejate în popria tabără, care pot fi invadat de piesele inamice.
Cum de multe ori este atât de adevărat în şah, fiecare poziţie trebuie să fie judecata în mod obiectiv şi pe baza propriilor merite. Acolo unde un jucator vede o oportunitate, un altul vede un dezavantaj. O structură specifica de pioni poate fi slaba sau mai puternica, în funcţie de celelalte piese rămase pe tabla.
Sursa http://www.mark-weeks.com/aboutcom/aa03j11.htm
0 Comentarii