Petrosian despre pregatirea la adversar

Traducere de Adrian Stanca

Petrosian a oferit la un moment dat intr-una din scrierile sale urmatoarele detalii despre o strategie de deschidere cunoscuta:

” In timpul unui turneu, multe forme de lupta psihologica subtila sunt practicate. Spre exemplu, ocazional o deschidere este folosita impotriva unui adversar cunoscut ca favorizeaza deschiderea respectiva. Ideea este de a-l forta sa lupte impotriva propriilor arme, astfel el fiind nevoit sa infrunte nu numei pericole reale, ci, foarte adesea, si pericole imaginare.

Scrierile lui Petrosian sunt considerate azi la fel de valoroase ca partidele jucate

Acest truc nu este, desigur, foarte sigur pentru cel care il adopta…Spassky l-a folosit de cateva ori impotriva mea in partidele noastre pentru titlul mondial. El a incercat aceasta metoda, spre exemplu, in linia 1.d4 Cf6 2.Cf3 e6 3.Ng5, in partida a 7-a a meciului nostru din 1966.” (“Mostenirea lui Petrosian” – pagina 29)

Despre mutarea a 3-a a Albului, Petrosian a notat, “Cineva a remarcat ca Spassky l-a invitat pe Petrosian sa se joace in curtea casei in care a crescut”.

Spassky,Boris V – Petrosian,Tigran V [D03]

World Championship 26th Moscow (7), 25.04.1966

Comentariile urmatoare  provin din aceeasi sursa mentionata mai sus si apartin lui Petrosian:

15.h4 (‘Dupa naturala 15.h3, Negrul va impinge pionul g mai devreme sau mai tarziu, si Albul nu va mai putea sa pastreze pionul din e5.’). 15…gxh4! (‘Acum Negrul nu era bine sa se lase tentat de 15…g4, datorita variantei 16.Ng5 Nxe5 17.Bb5+’) 16.Bf4 (‘Momentan Albul si-a protejat pionul din e5.’) 16…0-0-0!


“Un moment semnificativ: jucatorii au obtinut maxim de la figurile aflate in joc, dar turnurile nu au fost inca aduse in joc. Prima prioritate pentru ambele parti este gasirea celor mai bune pozitii pentru turnuri. Avand acestea in minte, sa observam ca capturarea pionului de la h4 a deschis coloana g pentru turnurile Negrului. Spassky a parut sa nu inteleaga aceasta particularitate a pozitiei, altfel si el ar fi luat la c5 ca sa deschida coloana b pentru turnurile sale, sau, dacsa Negrul ar fi luat la c5 cu o figura, ca sa-si activeze turnul din a1.”

Partida a continuat 17.a4? c4!


“Dupa partida am descoperit ca aceasta mutare a uimit spectatorii. Dezavantajul ei este evident deoarece campul d4 este acum cu totul la dispozitia Albului- dar as adauga, doar teoretic. Dama sau turnul Albului nu se pot folosi de acest camp, si chiar calul, care in mod normal ar sta cel mai bine pe un asemenea camp, nu poate sa ajunga acolo deoarece este legat la apararea pionului din e5. Asa ca Negrul are mana libera pentru operatiuni de-a lungul coloanei g.

In timp ce analizam viitoarea desfasurare a partidei, nu trebuie sa uitam ca ideea manevrei Be7-f8-g7 era inca in aer, castigand pionul e5 care a devenit acum problema Albului, nu mandria sa.”

Intrandpe adresa de mai jos putei urmari integral partida din articol:

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1106720

(SURSA: CHESS FOR ALL AGES: PLAYING THE OPPONENT’S OPENING)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.