Traducere dupa Bill Wall
Continuam seria de articole de tipul “Cum sa…” cu o traducere a unui articol gasit pe Internet, apartinand lui Bill Wall.
CUM SA CEDEZI ELEGANT
Continuati sa jucati o pozitie complet pierduta deoarece nu stiti cum sa cedati elegant in fata “norocosului’’ adversar? Va e jena sa cedati prea devreme cu un mare numar de spectatori privesc peste umarul dumneavoastra la pozitie? Sa admiteti ca infrangerea deoarece adversarul a jucat mai bine sau pentru ca e mai bun la sah decat dumneavoastra (nu conteaza ca are rating mai mare; dvs ati fost mereu subevaluat) e ceva ce nu s-a mai auzit in sah! Nu am vazut niciodata un jucator de sah ai carui ochi sa nu scapere de dorinta de razbunare dupa o infrangere la sah!
A ceda elegant e o arta pe care putini o stapanesc. In teorie, modalitatea simpla de a ceda elegant, consta in apucarea cu blandete dar ferm a propriului rege si asezarea lui la orizontala in timp ce spundem “Cedez” cu distinctie. Dupa care intindeti mana dreapta si va felicitati merituosul adversar pentru buna partida pe care a jucat-o, strangandu-i mana cu demnitate si mandrie.
In practica, totusi, alte metode de a ceda sunt in mod obisnuit folosite. O metoda populara consta in folosirea pieselor adversarului, cand, se apuca cu blandete dar ferm regele advers si se arunca cat mai departe in sala de joc, urmata de rasturnarea celorlalte piese, timp in care se spun o serie de blasfemii intr-un mod salbatic si nebunesc. Uneori se da cu tabla in capul adversarului, in special in urma unor partide lungi si inversunate.
O alta metoda populara de a ceda este intinderea mainii drepte spre adversar. Dar pe masura ce mana se indreapta spre adversar, palma deschisa devine un pumn inchis ce prinde viteza spre nasul naivului oponent! Metoda de a ceda a jucatorilor hipermoderni e de a intinde ambele maini spre adversar. Mainile raman deschise dar se prind de gatul oponentului care este zgaltait viguros pana cand fata acestuia capata o nuanta inchisa de albastru! De obicei, in acest moment arbitrul intervine ca sa se asigure ca partida a luat sfarsit.
Dar iata cateva sfaturi pentru jucatorii de sah despre cum sa reactioneze dupa o partida indelung disputata.
PENTRU INVINGATOR
1. Fii tolerant. De ce sa-i spui adversarului cat de prost a jucat?
2. Aminteste-ti, nu ai avut niciodata o pozitie inferioara.
3. Spune-i adversarului ca a jucat bine dar are nevoie sa mai munceasca la deschideri, jocul de mijloc si finaluri.
4. Aminteste-i oponentului ca a mutat prea repede si neatent.
5. Recomanda adversarului tau cateva carti de sah pentru incepatori pentru a-si imbunatati jocul.
6. Invita-l sa mai ramana pentru analiza partidei, ca sa-i aratati toate greselile pe care le-a facut.
7. Provoaca-ti adversarul la inca o partida amicala.
8. Incearca sa nu razi de el.
PENTRU INVINS
1. Fii tolerant. Macar tu stii ca adversarul a avut multa sansa.
2. Aminteste-ti, nu ai avut niciodata o pozitie inferioara (pana la ‘orbirea’ de la ultima mutare)
3. Spune-i adversarului ca ar fi trebuit sa piarda datorita jocului sau slab in deschidere, jocul de mijloc si final.
4. Aminteste-i oponentului ca a jucat prea lent si a intarziat desfasurarea partidei.
5. Recomanda-i conditii mai bune de joc pentru data viitoare.
6. Spune-i ca trebuie sa pleci, fiind deja in intarziere la o intalnire, intarziere datorata jocului lent al oponentului.
7. Provoaca-l la o alta partida-revansa pentru alta data.
8. Incearca sa nu plangi in public.
0 Comentarii