Marele Zid Chinezesc

grunberg_sergiu1

Articol de Sergiu Grunberg

Deobicei in viata, oamenii se lovesc cu capul de un zid , evident mai mult la figurat ; echipa de sah masculin a Romaniei s-a lovit insa de “Marele Zid Chinezesc “.

10431510_743573205697987_5960072068449949233_nDelegatia echipei de sah a Chinei (foto: Kings Tournament)

Noul format al Turneului Regilor cred ca e unul benefic, din pacate schimbarea a venit pe neasteptate , iar timpul scurt avut la dispozitie nu ne-a permis sa pregatim acest meci serios, mai ales pe plan psihologic . Sa ma explic :


Am spus inainte de meci ca este o confruntare extrem de dificila pentru noi , chiar mai grea decat una cu Rusia sau Ukraina (actualmente mai tari in opinia mea decat China , dar nu pentru mult timp).
Am spus asta, fiindca jucatorii chinezi practica un sah aparte fata de altii, axat in general pe cunoasterea pozitiilor si planurilor si mai putin pe teoria deschiderilor , pe un calcul riguros si mai ales pentru ca au o rabdare, un calm si o stapanire de sine deosebite.
Prin contrast jucatorii romani , furati de valul modernismului European au pus multa vreme accent prea mare pe teorie . Mai mult, au avut un repertoriu limitat care nu le-a permis largirea cunostintelor si a orizontului sahist , mai exact au ramas deficitari la practica sahista , evident vorbim de un anumit nivel .
Chiar daca majoritatea lor au inteles necesitatea schimbarii, ea decurge anevoios , iar sechelele trecutului persista , mai ales pe plan psihologic, cand, jucand pozitii noi si neortodoxe, se simt nesiguri.

Pregatirea : pentru noi data aleasa a picat rau , dar nu existau alternative din cauza calendarului competitional incarcat in special al jucatorilor chinezi .
A trebuit sa anuntam echipa inainte de Superliga , si in mod sigur Mihail Marin ar fi intrat in echipa daca puteam anunta echipa dupa Superliga .
Chinezii au cerut de altfel componenta echipei noastre imediat dupa ce s-a perfectat meciul. La Superliga atat Mircea Parligras cat si Vlad Jianu au jucat mult sub posibilitati , dar si Vladik Nevednichi si Constantin Lupulescu au aratat spre sfarsit semne vizibile de oboseala .
In plus rezultatul inexplicabil si catastrofal al echipei AEM-ului, a indus o stare de dezamagire si frustrare in mintea celor 3 de la AEM .
S-a creeat astfel un gen de oboseala pshica , o stare greu de rezolvat.

In plus , a mai existat in mintea jucatorilor nostri un optimism nemotivat si o autolinistire bazata pe faptul ca jucatorii chinezi nu sunt experti in teoria deschiderilor si ca meciul se va juca la forta de joc . A fost o mare greseala si imi asum vina ca nu am insistat pe aceasta tema , fiindca in fapt,  jucatorii lor sunt mai universali , nu au complexul pozitiilor egale conform teoriei, gasesc repede planurile de joc , stiu sa-si conserve avantajul si gresesc extrem de rar. Dealtfel pregatirea lor a fost extrem de simpla: romanul cutare evita complicatiile, altul nu se descurca in anumite structuri , altul joaca superficial finalurile ; iar ca indicatie generala :
Jucati deschideri noi fara pretentii , mergeti pe cai nebatatorite si veti avea castig de cauza !

Meciurile de acest gen mai prezinta o particularitate ; de obicei in openuri,  jucatorii joaca partide mai usoare la inceput , facandu-si asa-zisa incalzire . Si jucatorii mei la Superliga spun ca prefera la inceput un meci mai usor de incazire . Aici nu era cazul si inceputul a fost decisiv. Am pierdut nemeritat cu 3-1 , desi scorul normal ar trebuit sa fie minim 2-2 si s-a instaurat inevitabil o stare de crispare , daca nu de frica .
Un jucator care pierde prima partida intr-un meci scurt de 4 partide incepe sa gandeasca negativ : daca ma fac de ras , daca pierd totul… si ca urmare nu mai joaca normal si in mintea sa pluteste iminenta greselii .
Mi-amintesc de Olimpiada de la Tromso unde Alina L’ami , de altfel o jucatoare foarte buna, intrase parca in transa si pierdea partidele indiferent de pozitie
Problema principala este ca la competitii normale , ai posibilitatea sa-l inlocuiesti pe cel intrat in vrie , aici formatul meciului nu-ti oferea aceasta fireasca miscare.
Si aici as mai face o precizare : daca e vorba de un meci prietenesc , atunci nu mi se pare normal, mai ales cand disproportia e vadita , sa iti umilesti la maxim adversarul .
Mi-am amintit de niste meciuri de retragere la fotbal , unde echipe germane isi zdrobeau adversarul , netinand cont de circumstante si stricand o atmosfera presupus festiva .
E vorba de o anume solidaritate de breasla : eu in locul conducatoarei chineze (care ce-i drept nu era sahista) as fi propus automat remiza la Vladik in ultima partida .
Cateodata trebuie sa tii cont si de urmarile cel putin psihologice ale unei confruntari fara vreo miza speciala, unde pe moment bunul simt si festivitatea momentului impun o anume empatie si generozitate din partea invingatorului . Vae victis , dar din pacate chinezii nu au treaba cu Latina !
Multi m-ar putea condamna pentru aceasta teorie sentimentala , dar i-as ruga sa vina in locul meu si sa-i redreseze psihic pe Vladik sau pe Mircea !

Concluzii

Evident e greu sa compari sahul chinez cu al nostru .
O tara asa mare , macar statistic vorbind, dispune de un bazin urias de selectie si implicit de foarte multe talente .
In plus concurenta extraordinara care exista in China duce inevitabil la excelenta.
Jucatorii de varf o duc foarte bine sprijiniti si de federatie dar si de cluburi puternice joaca foarte mult si sunt obligati sa progreseze de o concurenta extrem de serioasa .
Sahul chinezesc care acum 20 ani la masculin nu insemna mare lucru , va domina peste 10 ani sahul mondial si asta datorita unei strategii foarte bine elaborate si coordonate adica exact cea ce a lipsit Romaniei in toate domeniile dupa 1990.
Sa ne intelegem : nu au antrenori exceptionali, numai ca la ei , tinerii care invata sahul, nu se multumesc cu lectiile antrenorului , ci se duc acasa si studiaza pozitii si partide , pana nu mai pot.
Poate tine si de un anume temperament si de filozofia orientala dar in mod sigur si de determinarea individului plecat pe calea performantei cu ideea de a da totul ca sa izbandeasca . Ca sa urmam modelul chinez , nu trebuie sa-l citim pe Confucius sau Sun Tze , ci sa intelegem ca e o risipa intorelabila a vietii , cand oamenii inzestrati cu talent si vocatii nu-si valorica calitatile .

Cateva cuvinte despre jucatori:

Costica LupulescuCostica Lupulescu

Costica Lupulescu care din punctul meu de vedere e in mare progres in ultimul an a inceput bine , jucand solid primele 2 partide , dominand serios in partida cu Wang Yue , dupa care a intrat in stare de confuzie inexplicabila. Contra lui WEI , a ales neinspirat o deschidere (Berlineza) unde nu are experienta si practica si a ajuns intr-un final extrem de dificil de tinut Partida contra lui Ni Hua a fost de neinteles , Costica cunoscut ca un jucator logic, ales o linie principala de combatere a apararii Benoni, uitand ca datorita unei ordini de mutari indoielnice , are un tempo in minus . S-a aparat eroic , dar in criza de timp a pierdut.
De altfel asta a fost paradoxul intregului meci si chiar una din explicatiile scorului sever :
Jucatorii nostril au cautat sa-i surprinda pe chinezi in deschideri (unde chinezii nu erau experti ) si au ramas ei surprinsi !

Mircea ParligrasMircea Parligras

Mircea Parligras a continuat forma slaba de la Superliga , vadind o lipsa de inspiratie evidenta dar si scapari nepermise . Mircea e de cativa ani unul din stalpii echipei nationale , impresionand prin stabilitate, siguranta si intuitie pozitionala. Paradoxal tocmai la aceste capitole sufera acum pe fondul unei acute lipse de incredere in sine.
In prima partida contra lui Ni Hua a ratat in doua randuri obtinerea unui avantaj poate nu decisiv, dar durabil, si a facut remiza. In runda a doua a primit o usturatoare lectie pozitionala de la Wei intr-o deschidere nepretentioasa . Aici trebuie sa subliniez maniera gresita in care multi din jucatorii nostri aprofundeaza deschiderile : pornesc cu partidele recente jucate de jucatorii foate buni si la moda. In schimb ignora partidele clasicilor din care poti invata  planuri,  structure tipice , corespondente in asezarea pieselor etc …
Pe la mutarea 15 lucrurile erau clare , iar Wei si-a realizat avantajul positional cu o rabdare si tehnica de invidiat . Mircea era de altfel , singurul care avea scor pozitiv la chinezi , fiindca jocul sau exact si riguros le creea probleme.

Vladislav NevednichiVladislav Nevednichy

Vladik a fost mai confuz ca niciodata . A pierdut nemeritat prima partida cu Wei . O mutare gresita Td1 care pierdea o piesa, in loc de Tc1 care ducea la avantaj pentru alb.
Dupa asta , a jucat subiectiv , a complicat inutil pozitiile, a intrat in crize de timp si a gafat decisiv. Interesanta de exemplu a fost partida a doua cu Ni Hua unde adversarul combatea franceza cu 3. Cc3 sau Cd2 . Ei bine contra lui Vladik a jucat 3. e5,  Vladik a ales o varianta rara pe care insa adversarul o stia perfect si l-a executat fara sanse .
In partidele 3 si 4 , a avut pozitii egale pe care le-a pierdut pe mana lui , alegand solutii complicate si gafand inevitabil. Chiar daca prima partida a a avut un impact serios, pentru un jucator de experienta , prabiusirea totala nu e scuzabila.

Vlad JianuVlad Jianu

Vlad Jianu e singurul care ne-a salvat onoarea , dar care putea sa realizeze mult mai mult .
A pierdut inexplicabil o pozitie chioara de remiza in prima runda la Wang Hue . In runda a doua a ratat doua castiguri elementare cu Lu Shanglei si a facut remiza . In runda a treia a facut remiza usor cu Ni Hua, iar in runda a patra a ales inexplicabil o varianta cu usor avantaj , in locul uneia cu mari sanse de castig. A fost singurul jucator roman care a jucat realist, alegandu-si repertoriul de baza, a jucat solid si sigur, dar din pacate a clacat in faza finala a partidelor . E genul de jucator cu mare potential , cu insuficienta incredere in sine. Ma duce cu gandul la un inotator foarte bun care se teme de apele adanci!

Per total s-a simtit la majoritatea jucatorilor nostri superficialitate in pregatire , lipsa de discernamant in jocul de mijloc si nu in ultimul rand lipsa de joc ; toti jucand prea putine partide si foarte putine impotriva jucatorilor tari.
Mai mult faptul ca nu prea au concurenta in tara le-a creeat un fals complex de superioritate si implicit o lipsa de receptivitate la sfaturi, dar mai ales o lipsa de realism in alegeri .

Jucatorii chinezi m-au impresionat prin cunostinte , calcul si mai ales prin universalitate.
In plus au o capacitate extraordinara de concentrare, de conectare la partide care reduce la minim numarul de greseli . Nu mai vorbesc de calm ,rabdare si tehnica .
Ni Hua pare un jucator foate bun , dar nu special . Wang Hue singurul rodat in marile turnee, se descurca exceptional in orice tip de pozitii, gaseste rapid planuri si idei, ba chiar isi permite licente in deschideri si joc de mijloc increzator in forta sa .
Cei doi pusti Lu Shanglei si Wei Yi sunt exceptionali . Primul mai discret si mai timid dar cu un mare potential va ajunge sigur in elita sahului . In schimb Wei mi s-a parut senzational la varsta lui si cred ca se va bate poate chiar pentru titlul mondial .
Sa ai atatea cunostinte la 15 ani , sa intelegi atat de bine structurile si caracterul pozitiilor, sa gasesti atat de repede planul corect si sa dovedesti asa o rabdare si tehnica in realizarea avantajelor, mi se pare incredibil .
Evident China mai are vreo 2 garnituri apropiate ca valoare si in aceste conditii , nu cred ca Rusia, Ukraina , Armenia sau Azerbaijanul le mai poate opri drumul spre suprematie .

Antrenorul chinez nu m-a impresionat prin eruditie sau forta sahista,  cel putin la comentariile din timpul partidelor, dar s-ar putea ca lipsa de spontaneitate sa fie compensata de o profunzime aparte in conditii de antrenament .
Conducatoarea lor,  o persoana interesanta de tipul politrucului conducator , curtenitoare si diplomata a insistat sa-i dau un interviu. Am intuit linia partidului care pune toate evenimentele neplacute din China pe seama lui Mao ( desi intamplarile din piata Tian Men s-au petrecut mult dupa Mao) . A insistat pe perioada Ceausescu , incercand sa-mi smulga cateva cuvinte de lauda despre comunism, evident fara succes. In replica i-am atras atentia ca Marx recomanda schimbarea conducerii Partidelor Comuniste la 2 ani pentru evitarea tiraniei , abuzurilor si despotismului si drept urmare, liderii din tarile comuniste au fost printer cei mai longevivi la conducere din istorie !
Oricum am remarcat ca era ascultata cu sfiintenie de oricine din delegatia chineza .
Cand am intrebat-o de ce din echipa chineza de la Olimpiada au lipsit primii 2 jucatori , mi-a spus ca nu dovedisera spirit de echipa , desi stiam sigur ca nu s-au inteles la bani.

Chiar daca cronica meciului nu e normal una elogioasa, ar fi nedrept sa nu subliniez excelenta organizare, meritele deosebite ale doamnei Polihroniade si ale domnul Gabar , sprijinul generos al Romgazului . Oamenii s-au straduit sa prilejuiasca un meci de tinuta onorant pentru noi si nu puteau sa anvizajeze rezultatul.
De altfel, aceste actiuni si multe altele,  mentin sahul in atentia publicului si aduc tot mai multi practicanti si adepti .
Doru Rogozenko a fost acelasi comentator competent, stupefiat si el de prestatia slaba a jucatorilor nostri.
Pentru mine acest meci a fost o lovitura grea , o umilinta cu care nu sunt obisnuit si un semnal ca a venit vremea sa fac un pas in spate . Nu fiindca rezultatul intr-un meci amical, jucat in anumite circumstante, a fost dezastruos, nu fiindca unii binevoitori habarnisti mi-o cer , ci pentru ca mi se pare ca influenta mea asupra baietilor nu mai da roade . Pe de alta parte nu numai ca nu suport umilinta esecurilor , dar mi se pare ca in viata, daca nu te bati pentru primele locuri , cand ai calitati, iti bati joc de destin.
Poate ca m-am atasat prea mult de ei (nu numai de ai mei de la club, dar si de Vlad Jianu sau Mihai Marin ) si nu pot sa fiu cu ei mai ferm si mai transant (in interesul lor). Nu spun ca nu tin cont de sfaturile mele , dar o fac cu o intarziere de un an doi sau trei. Iar daca pentru mine timpul nu mai conteaza, pentru ei inseamna departarea tot mai mare de marea performanta, la care talentul i-ar indreptati . Singurul cu care nu pot stabili o legatura fiindca vorbim limbi diferite (evident la figurat) este Levente Vajda mai ales ca eu obisnuiesc sa spun lucrurile in fata si nu pe la colturi uneori cetoase sau aburite.
Voi discuta cu federatia pentru a gasi in timp o solutie viabila de inlocuire a mea la lotul masculin.
In Olimpiada de la Istanbul am intalnit China si am pierdut cu 3 la1 , un meci care a fost cel putin egal ca pozitii . Mi-amintesc ca Bob (Mihai Marin) a pierdut in urma unei mutari naturale (un schimb de pioni in centru) care a permis o succesiune incredibila de mutari ale negrului . Vladik a fixat cu negrul o slabiciune a pionului c5 intr-o Indiana veche si daca doar statea pe loc , nu avea ce pati. Costica a fortat o pozitie egala si a pierdut in timp ce Mircea castiga pe fondul unei intelegeri pozitionale superioare .
Evident rezultatul e rusinos , dar cred eu intamplator si chiar as propune la anul o revansa cu convingerea ca meciul va decurge altfel . Noi nu ne putem compara cu marile forte sahiste ale lumii , asa cum nu ne putem compara nici in multe alte domenii cu tari mai dezvoltate . Dar credem in talentul si forta jucatorilor nostri si suntem condamnati iremediabil sa-i iubim si sa-i sustinem fiindca altii nu prea avem din pacate . Declinul sahului romanesc , mai putin vizibil pentru amatori, este urmarea unor politici gresite timp de 20 ani , cu lipsa de viziune, strategie si interes pentru viitorul sahului.
De fapt si o comparatie a varstei medii a echipelor,  ridica serioase semne de intrebare asupra competivitatii .
O revigorare cere timp , si ii asigur pe iubitorii sahului ca vor mai avea parte de cateva dezamagiri inca cativa ani.

Sergiu Grunberg

P.S.
In ultima vreme au aparut pe site un fel de cronici sahiste ce aduc aminte de paseism .
De la cronicari incoace, multi incearca sa cosmetizeze istoria poate si dintr-un spirit patriotic. Exista insa unii mai moderni care rescriind trecutul dupa cum ar fi vrut sa fie, incearcand sa-si faca statuie in viata .
Nu ma deranjeaza atata timp cat nu folosesc ca argumente barfe, zvonuri si insinuari denigratoare cu iz de competenta. Ii avertizez ca s-ar putea, ca iesind din starea mea proverbiala de cumsecadenie , sa restabilesc adevarul istoric intr-o maniera un pic brutala !

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • ratings.fide.com

    La prima lectura sunt atatea erori, incat pare mai degraba un articol scris de cineva care ii vrea raul domnului Grunberg si l-a semnat cu numele acestuia.

    Cateva exemple:

    Lupulescu
    “Contra lui WEI , a ales neinspirat o deschidere (Berlineza) unde nu are experienta si practica si a ajuns intr-un final extrem de dificil de tinut.”
    Nu a jucat berlineza contra lui Wei, ci contra lui Ni Hua. Iar acela nu e un final extrem de dificil de tinut.
    Benoni-ul ciudat a fost de fapt jucat contra lui Wei.

    Nevednichy
    “O mutare gresita Td1 care pierdea o piesa, in loc de Tc1 care ducea la avantaj pentru alb.”
    Tc1 Nd7 urmat de Tb6 (ideea din partida) e mai usor de jucat la negru, nicidecum avantaj la alb.

    Dar toate acestea palesc in fata afirmatiei:
    “toti jucand prea putine partide si foarte putine impotriva jucatorilor tari.”

    “Toti jucand prea putine partide”
    De fapt situatia sta exact invers. In cele 11 luni din 2014 – partide omologate FIDE
    – Vladik a jucat 132 de partide!!!
    – Mircea 105!
    – Costica 77
    – Vlad 45
    Nu au jucat prea putin! Au jucat prea mult. Primii doi au nevoie cumplita de o vacanta!
    Lucru care s-a vazut clar in calitatea jocului. Cu cat jucatorul era mai obosit, cu atat juca mai rau.

    “si foarte putine impotriva jucatorilor tari!”
    Toti jucatorii in cauza sunt trecuti de 30 de ani! Vladik o data si jumate chiar. Cate Olimpiade, cate Campionate Europene individuale si pe echipe au jucat? Mircea si Costica au ajuns si la Campionatul Mondial.
    Comparativ cu Lu Shanglei 19 ani si Wei Yi 15 ani cine a jucat mai multe partide contra jucatorilor tari de-a lungul carierei?

    O a doua lectura nu va mai exista! E pierdere de timp. A scoate in evidenta alte erori e inutil.
    Daca articolul e cu adevarat scris de domnul Grunberg, e de salutat retragerea acestuia! Ofera federatiei sansa sa aduca pe cineva care sa stie ceva despre jucatorii nostri. Sau care poate macar deschide site-ul ratings.fide.com sa vada cate partide joaca acestia lunar/anual si cu cine.

    decembrie 1, 2014 - 2:33 am Raspunde
  • Anonim Necunoscut

    DEMISIA domnule Grunberg! Va multumim!

    decembrie 1, 2014 - 11:34 am Raspunde
  • sergiu Grunberg

    Stimate domn Rating .fide.com
    Vad ca v-ati documentat, dar nu suficient .
    Mai analizati variantele dupa din partida lui Vladik dupa f4 . Nemai vorbind de Ca4 in 2 momente anterioare .
    Confuzia de nume vine din lipsa unui buletin .
    Finalul lui Costica poate se tine, dar cu computerul . La tabla nu e de loc usor si chiar neindicat sa joci un asemenea final
    Vladik a jucat poate mai mult decat ceilalti , dar cu mari intermitente.(verificati perioadele dar si adversarii)
    105 partide vi se par multe ? Inseamna ca va pricepeti serios la sah !
    Dar 77 si 45 ? Cat de tari au fost adversarii , va las pe dumneavoastra sa faceti statistici ! Sau ii puneti pe toti cei din anii trecuti ? Mai mult, o parte din sistemele noi adoptate de ai nostril au fost prea putin probate in partidele jucate .
    In campionatul Chinei jucatorii, cu toate etapele ajung sa joace 30-40 de partide
    Varsta conteaza , dar important e si raportul intre studiu (sau studii) si cantitatea de alcool ingurgitata!
    Ce conteaza cati ani au jucat inainte jucatorii nostri. Experienta in conditiile sahului modern , nu inseamna aproape nimic , atata timp cat varsta performantei a scazut serios si sahul dinamic de azi presupune si alte calitati .
    Faptul ca dumneavoastra si alti binevoitori insista, ma face sa nu mai fiu asa convins ca trebuie sa renunt la capitania echipei .
    In fond a fost un meci amical, organizat in pripa , iar alte imputari de cand sunt capitan la echipa masculine, sunt greu de facut (cu exceptiile de rigoare ale celor frustrati).
    Eu am incercat sa explic circumstantele acestui meci , cautand explicatii, nu scuze .
    Cat timp inamicii de serviciu se napustesc cu acuze ( pana la urma nu am jucat eu !) , trebuie lasati sa isi verse veninul pana la capat.
    Poate ca o parte din concluziile mele nu sunt pe deplin obiective, dar e evident ca majoritatea consideratiilor psihologice si circumstantiale sunt departe de intelegerea dumneavoastra , asa ca nici nu v-ati obosit sa le cititi
    As putea trece la povesti pasionante despre dumneavoastra si prestatiile din sah si din afara lui , dar asta ar insemna sa ma cobor prea mult.
    Sergiu Grunberg

    decembrie 1, 2014 - 12:45 pm Raspunde
  • coseru ionel

    Domnul Sergiu Grunberg este un antrenor foarte bun care a obtinut rezultate multumitoare la Olimpiada cu echipa masculina,…sa vedeti rezultate daca domnul Grunberg isi va da demisia…acest meci cu formatia chineza a fost unul amical unde rezultatul conteaza doar pentru jucatori …meciurile oficiale pe locuri in clasament sunt altceva …acolo daca va pleca si domnul Grunberg …urmeaza dezastrul…

    decembrie 1, 2014 - 1:45 pm Raspunde
  • Niki

    Cu toate ca ne-a asigurat ca nu mai publica pe blog(a avut totusi destule atacuri sub centura), dl Grunberg revine. As spune ca e o aparitie necesara, avand in vedere postura sa de antrenor al echipei masculine. Multi probabil asteptau o parere avizata despre ce s-a intamplat la acest meci. Ma alatur criticilor aduse in primul comentariu, mai ales in ce priveste experienta jucatorilor nostri care ar fi niste antilope proaspat aruncate in groapa cu lei. Nicidecum, au suficiente turnee si partide jucate cu adversari mai bine cotati.
    Analiza d-lui Grunberg nu mi-a parut abundand de greseli ci mai degraba decenta, cu iz de veridicitate.
    M-as opri asupra a doua aspecte. Primul e o idee enuntata de dl Grunberg, paguboasa as zice. Este vorba de eventualitatea propunerii unei remize(de tip mila) la Nevednichy in ultima runda. Motivata de dansul ca solidaritate de breasla, eu as numi-o lipsa de profesionalism. Pentru ce sa dea remiza? E vorba de un meci de antrenament si fiecare partida ar trebui sa fie o experienta binevenita unde sa se verifice planurile si analizele de acasa. De ce sa-i indemnam la proverbiala mica intelegere? Nu e mai bine sa respectam vointa si dorinta de victorie a jucatorilor si sa le insuflam combativitatea tipic germana? Apoi de ce sa nu credem in puterea de lupta si dorinta de revansa a unui leu ranit, asa cum era jucatorul nostru? O infrangere in plus aproape ca nu mai conta, psihologic vorbind. Insa o victorie ar fi fost un panaceu pentru caderea de pana atunci. Asadar, in opinia mea, mai ales copii si juniorii trebuie invatati sa joace pana la rege contra rege. Asa capata experienta si isi maximizeaza sansele de progres.
    Al doilea aspect e de fapt o intrebare adresata d-lui Grunberg. Sa fie rezultatul de la Olimpiada un succes(eu asa cataloghez prestatia baietilor) conjunctural? Adevarata valoare a echipei noastre sa fie cea demonstrata la acest meci cu China? Din cate inteleg meciul a contat la elo, prin urmare nu era un meci fara miza. Erau prea obositi? Este motivatia unui Olimpiade mai generatoare de concentrare si energie decat oricare alt turneu? Una peste alta, unde ne aflam acum, care sunt sansele de progres ale actualei echipe? Ce alte certitudini aveti dle Grunberg, in afara de aceea ca baietii nu mai aveti aceeasi influenta la echipa? Sunt intrebari care nu urmaresc a arunca o antema pe umerii dumneavoastra. Cine oare poate stii mai bine care e potentialul echipei daca nu antrenorul?
    Evident ca “prietenii” sunt foarte vocali si cer demisia. Dle grunberg, eu unul nu am vazut bine modul in care ati legitimat actuala conducere FRSah cu prezenta dvs la lotul masculin. Sunteti inteligent, sofisticat si experimentat. Nu va prieste compromisul cu o gasca rapace. Prefer alegerea d-lui Ghinda, mai abrupta si rigida, dar fara asocieri nefericite.
    Probabil ca e final de cariera ca antrenor de echipa nationala. Mai mult ca sigur ca sunt cateva generatii de jucatori, antrenori, conducatori care ar trebui sa va multumeasca. Au fost si greseli(cum altfel intr-o viata de om?), dar cine nu munceste nu greseste. Felicitari!
    Apropo, vedeti vreun antrenor tanar potrivit sa preia fraiele?

    decembrie 1, 2014 - 2:19 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Draga Niki

    Retine ca daca nu apreciam eforturile doamnei Polihroniade de continuare a traditiei Turneului Regilor , as fi refuzat acest meci . Nu e vorba de lipsa de profesionalism , e un meci amical disproportionat si nepregatit.
    E ca un meci demonstrativ unde cel mai bun isi poate arata valoarea, superioritatea dar si nobletea . Stiam ca voi fi criticat pentru asta , dar am fost sincer si am spus cum as fi procedat eu.
    Cat priveste apartenenta la gasca , ma mira faptul ca persisti in aceasta idee . Fa o comparatie doar intre conditiile acordate juniorilor si echipelor nationale si vei vedea o diferenta si o preocupare mult superioara .
    Nu au fost mai multi bani ci au fost mai bine administrati . Eu merg cu o echipa care deocamdata dovedeste atat bune intentii cat si o directie si orientare benefica pentru sah . Trebuia sa stau deoparte ca altii si sa critic ? asta e cel mai usor lucru, mai greu e sa faci ceva concret . Dupa cum vezi mi-am asumat destule riscuri , desi eram constient ca voi plati multe erori din trecut ale altora .
    Dealtfel daca sesizez greseli , critic cum am facut de fiecare data
    Cu stima
    Sergiu

    decembrie 1, 2014 - 2:55 pm Raspunde
  • Gabi

    Ma bucur pentru revenirea pe blog a domnului Grunberg si, chiar daca survin in conditiile astea, explicatiile dansului au fost foarte interesante.
    Mie cel putin imi este clar ca meciul a fost privit la inceput de jucatorii nostri ca un simplu amical, din pacate pentru noi nu l-au vazut asa si chinezii.
    Oricum, cred ca si cu maximum de atentie am fi pierdut meciul, dar scorul nu ar fi aratat asa urat daca am fi bagat “autobaza in poarta’ (parca vorba lui Sorin Cartu).
    Ca tot am facut analogie cu fotbalul, lui Piturca i se reprosa ca echipa nu iese la joc in fata echipelor mari. Da, si cand iesea, era jale. Ramaneam cu “spectacolul”.
    Chinezii sunt la ora actuala nemtii in sah si nimeni nu poate fi sigur de victorie impotriva lor nici cand se suie in autocar 🙂
    Cred ca la ora asta, ca sa nu mai zic peste vreo 5 ani, cu oricine ar juca (rusi, ucrainieni) in acest format de meci (fiecare cu fiecare), chinezii ar castiga.
    Sunt robotei / robotele la feminin si nu au mila, domne!

    decembrie 1, 2014 - 5:46 pm Raspunde
  • ionmosroata

    Daca nu jucam nu e bine ca nu jucam, cand jucam in sfarsit pierdem lamentabil si toata lumea ii critica!
    Sa fim seriosi China e campioana olimpica, nu va era clar ca o sa pierdem la diferentza mare ???
    Intrebarea este: am castigat ceva ???
    Eu spun ca da, daca echipa are un antrenor serios, asa cum cred eu, isi va da seama ce minusuri au jucatorii nostrii, ce lacune in pregatire si ar corecta, cat de mult posibil acele puncte slabe.
    Eu inca cred ca domnul Grundberg este un antrenor serios si o sa profite si el si echipa de acest meci!
    Hai Romania!

    decembrie 1, 2014 - 7:16 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Niki
    Fiindca nu ti-am raspuns complet , am sa vin cu completari .
    Evident baietii sunt mai motivati la Olimpiada si evident acolo mai pot fi si inlocuiti.
    Unde suntem ca echipa ?
    E greu de spus , fiindca de exemplu, eu consider ca la Tromso iesind pe locul 20, au jucat mai bine calitativ ca la Istanbul .
    Aici e si paradoxul , oamenii sunt subiectivi si explicabil, dornici de succese . In ultimele runde la Olimpiada un succes iti aduce glorie , un esec sterge toate meritele prestatiei de pana atunci .
    Pana la urma masuratoarea pe care o avem la dispozitie chiar daca e variabila si dependenta de diversi factori (chiar strategici), ne situaza pe locul 32 .
    Cand erau in echipa Dieter si Andrei, eram cotati mai bine , dar rezultatele finale nu difereau .
    Problema e daca jucatorii actuali pot sa creasca , sau daca vine cineva din urma .
    Eu cred ca jucatorii actuali au potential, pot progresa
    si formeaza o echipa . Completati cu Mihai Marin , si poate Levente Vajda (daca se poate integra cu adevarat in echipa) cu un Deac progresand constant , sau cine stie cu un Barnaure mai ambitios, viitorul va suna mai bine . Dar motive reale de optimism nu avem, atata timp cat baza de selectie e atat de redusa . Pana la urma fara o concurenta reala nu exista progres . In plus cred ca nimeni cu exceptia lui Deac nu manifesta suficienta pasiune si ambitie fata de sah . Pana la urma cred ca un jucator profesionist trebuie sa joace cel putin 130-140 de partide pe an .
    Imi pare rau pentru cei care nu inteleg diferenta intre oboseala fizica
    si psihica venita din esecuri si dezamagiri
    La fete e aceeasi situatie ,poate si mai grava .
    Ce m-a impresionat la chinezi a fost un fanatism fata de sah , care la noi e greu de imaginat .
    La Federatie poate sa vina orice conducere administrativa si tehnica, pe termen scurt nimeni nu va face minuni.
    Nu stiu de cand tipa baietii astia pe Sah cu Ceausescu sau in alte locuri, dar daca o faceau acum 10-15 ani, alta era situatia acuma .
    Ar fi fost insa anormal s-o faca, fiindca nu eram eu capitan!

    decembrie 1, 2014 - 7:24 pm Raspunde
  • Sebastian

    Nu cred ca e cazul sa va dati demisia dupa un meci amical , sunt multe lectii de invatat de pe urma acestei confruntari . Chinezii erau clar favoriti iar formatul meciului si organizarea oarecum in graba lasau sa se intrevada posibilitatea unui mic dezstru in cazul in care unii jucatori ar fi suferit la capitolul moral, lucru ce a inceput sa se intample pe parcursul meciului. Rezultatul reflecta puri si simplu raportul de forte Romania-China intr-un astfel de format , la un meci pe echipe la Olimpiada ai posibilitatea sa alegi echipa din mai multi jucatori , este si alta concentrare, tensiune , etc., aici totul a fost determinat de pasa proasta a mai tuturor jucatorilor nostri . Da, cred ca echipa trebuie revigorata cu unul-doi jucatori noi .

    decembrie 1, 2014 - 8:00 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    Mai este putin si se termina ziua si nimeni nu-si aduce aminte pe aici ca este Ziua Nationala a Romaniei 🙁 PACAT.

    Acum despre meciul cu China vorba multa saracia omului ,concluzii :

    1. Demisia nu se da pe facebook sau pe sahcuceausescu ,cred ca se depune sub forma de cerere de eliberare din functie pe o hartie A4 la respectiva federatie.

    2.Acum ceva vreme cand am adus in discutie Campionul national (B V V)-Barnaure ,domnul antrenor stramba din nas aducand argumentul ca B V V a ales nu stiu ce cariera prin nu stiu ce tara si ca nu se merita ,observ ca de 1 Decembrie brusc B V V a devenit un jucator interesant.

    3.Echipa Chinei ….OK….hai sa punem un pariu ,pe ce vreti domniile dvs ca si peste 1-2-3 ani daca se vor rejuca aceste meciuri o sa luam bataie ,in aceelasi formula cu aceelasi antrenor ,la anul o sa aud ca de fapt China a fost mai buna ptr ca spre deosebire de anul trecut ,a venit cu toata elita lor cu Bu.nu stiu mai cum si cu Ni Hua si cu Jackie Chan si ca toti au peste 2700 Elo etc ,deci se vor gasii argumente la greu sa justifice esecul.

    4. Acum despre sutele si miile de partide jucate de baietii cu ochi oblici ….Wang Yue a jucat mai deloc acest an ,parca a castigat un campionat mondial studentesc si cam atat ,prin Europa mai rar si prin Asia si mai rar.

    5. Domnul antrenor spune ca nu mai poate motiva jucatorii de la AEM dovada si locul la superliga ,atunci ca la fotbal ,antrenorul are o problema mai putin jucatorii.

    6. Mihail Marin …..ciudat ,chiar super ciudat ,pai omul a scris articole in Chessbase cat de mult iubeste sahul si echipa olimpica si cat de mult dorea sa participe la olimpiada si raspunsurile antrenorului care erau ?…..Le gasiti pe alte topicuri pe aici (cine urmareste comentariile stie ce vorbesc).

    Multa sanatate si la MULTI ANI !

    decembrie 1, 2014 - 9:15 pm Raspunde
  • Niki

    Multumesc pentru completari, dle Grunberg.

    decembrie 1, 2014 - 10:37 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Ca deobicei, tataie esti foarte prietenos ,
    Mihai Marin dedica mult timp scrisului ,evident fara asta, randamentul sau ar fi superior la tabla. Pe de alta parte scrie atat de frumos si bine, ca ar fi pacat sa nu o faca .
    Vlad Jianu antreneaza mult cu repercusiuni la tabla,dar altfell nu aveam azi un Deac
    Barnaure daca nu ar face si altceva ,ar fi mai competitiv .
    Vladik are o problema irezolvabila acasa si da si el lectii.
    Pai rezolvati dumneavoastra dihotomia asta .
    Dupa atatea titluri luate de AEM , o ratare intr-un an ma face incompetent /
    Esti tare maestre !
    Parca vara insa iti prieste mai mult, probabil plaja te inspira .
    Din toti specialistii astia vocali ,nu am vazut niciunul la Bucuresti la deschiderea meciului .
    Poate ca de la departare , sahul si sahistii se vad si se inteleg mai bine

    decembrie 1, 2014 - 10:38 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    Am scris eu ca sunteti dvs incompetent/ ?

    Wang Yue se pare ca tot anul a jucat numai 9 (noua) partide ,cele de la Olimpiada (sic).

    Mihai Marin merge si pe jos la Olimpiada ,lasa si scrisul si cititul si ce mai vreti dvs si vine la Olimpiada ,dar daca nu a fost convocat ce sa faca ?

    Doriti cumva linkul de pe chessbase si traducerea in romana ca sa lamuriti aceasta poveste? Scrie acolo negru pe alb ca a vrut sa vina , dar nu a fost luat in consideratiune ,ca sa folosesc un cuvant mai pe gustul dvs .

    Maestre , am avut ghinionul sa fiu prin spitale ,noroc cu o tableta sa pot vedea partidele live ,cu 2 camere video ,fara sonor ,fara comentarii live la partide ,dintre toti specialistii prezenti pe acolo nu se gaseste cineva sa si comenteze partidele live si nu in reluare a doua zii ? Intreb si eu.

    Este ora 23 ,sau 11pm deci inca o data LA MULTI ANI ROMANI ,LA MULTI ANI ROMANIA !

    decembrie 1, 2014 - 11:01 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Nu l-am luat pe Bob fiindca a jucat prea putin si consider ca asta te predispune la gafe .(pauza de 8 luni)
    A fost de altfel si opinia CDului
    Doar ti-am explicat partial situatia nenorocita din sah .
    Atunci de ce ma ataci mereu si imi ceri demisia .
    E la moda , ai recomandari pentru altcineva , sau pur si simplu ma consideri vinovat .Pentru ce?
    Discutiile noastre decurg mereu la fel: ma ataci si cand iti argumentez logic, iti pui cenusa in cap.
    Atentie ,ca cu cat ma incitati mai tare ,sansele voastre de a scapa de mine, scad .
    Pe de alta parte va doresc tuturor detractorilor sa treceti prini framantarile, dezamagirile, temerile si chiar umilintele pe care le traiesc, sau macar sa fiti o vreme in locul meu bucurandu-va de avantajele functiei de capitan.
    M-am angajt la o munca ,o fac, dar oricand renunt cand federatia va gasi o solutie viabila

    decembrie 1, 2014 - 11:53 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    Eu cred ca dvs sunteti intro mare eroare ,eu niciodata nu am cerut demisia dvs in nici un comentariu scris de mine ,ba chiar v-am luat apararea in dese randuri si am mentionat ca nu antrenorul trebuie schimbat (cititi comentariile mele despre olimpiada)

    Dvs ati ales sa va dati demisia aici pe site (comentariul no 1 care va apartine) iar mai tarziu sa o intoarceti ca in gara de la Ploiesti.

    Eu chiar doresc ca dvs sa ramaneti antrenor si la anul sa aveti un meci cu selectionata Chinei ( cu echipa de FETE )…va riscati un pronostic ? Evident ca NU .

    decembrie 2, 2014 - 12:10 am Raspunde
  • nicu valahu

    Stimate anonim necunoscut, va anunt pe aceasta cale ca vi s-a terminat creditul de nickname-uri si IP-uri pentru satisfacerea unor orgolii personale. Sarbatori fericite!

    decembrie 2, 2014 - 12:20 am Raspunde
  • Mamaia2014

    Salutari domnule Valahu ,mai devreme am postat un video cu ziua nationala ,imnul ,mesajul presedintelui la Alba Iulia ,frumos video dar din pacate a fost sters.
    Pe siteul dvs nu mai se celebreaza ziua nationala ?

    decembrie 2, 2014 - 12:39 am Raspunde
    • nicu valahu

      Era intradevar un clip frumos, dar nu am inteles rostul unui discurs politic pe un blog de sah.
      Altfel, pot sa va confirm si eu opiniile dumneavoastra referitoare la dl. Grunberg.
      Cu stima,
      Nicolae

      decembrie 2, 2014 - 12:52 am Raspunde
  • Radu Deseu

    ‘Am spus asta, fiindca jucatorii chinezi practica un sah aparte fata de altii, axat in general pe cunoasterea pozitiilor si planurilor si mai putin pe teoria deschiderilor ‘…
    Cunoasterea pozitiilor?
    Nu,d-le Grunberg,nu joaca un sah aparte: acela e sahul! Iar laptop-ul nu e raspunsul.
    Imi pare rau, dar explicatiile Dvs. relativ la infrangerea fara drept de apel seamana cu comentariile de la fotbal…am pierdut pentru ca era terenul ud/arbitrul ne-a defavorizat/vantul a batut din sens invers/n-a fost penalty etc.
    Bine ati remarcat ca lipsa concurentei in tara i-a facut pe jucatorii romani sa se creada intangibili, cand realitatea, iata, vine ca un dus rece.
    .Iar din urma nu vin decat Deac si Costachi. Cam putin.Daca-i invatam si pe astia cu remize de politete, peste zece ani meciul Romania-China va avea acelasi rezultat!

    decembrie 2, 2014 - 4:45 am Raspunde
  • Mamaia2014

    Multumesc domnule Nicolae , era un apel la unitate cu ocazia Zilei Nationale ,atata tot , cat despre domnul Grunberg sper ca a inteles mesajul dvs.
    Cu stima,
    Iancu

    decembrie 2, 2014 - 7:29 am Raspunde
  • rocadamare

    De viitor mai sint si Gavrilescu si Ognean dar pentru asta ar trebui tinuti in “priza”. Alte generatii de juniori de la Chirila pana in prezent nu au mai produs un MM si nici nu par sa produca pana la Costachi – 10 ani este cam mult daca avem pretentii ca tara. Noroc cu progresul constant al lui Jianu.
    Cred ca ai nostri au fost obositi si nu a fost timp de pregatit meciul ca altfel rezultatul ar fi fost mai strins.
    Dl Grunberg ar trebui sa mai ramina cel putin 1 an la echipa.
    Felicitari organizatorilor!

    decembrie 2, 2014 - 1:06 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Mamaia-imi cer scuze daca am inteles eu gresit mesajul
    Radu Dejeu -daca citeati cu atentie ce am scris a propos de chinezi si ai nostri , ati fi vazut ca asta am spus si eu
    Scuzele si explicatiile nu sunt formale , ci reale si asta poate sa va confirme orice sahist

    Rocadamare-Jianu confirma increderea, dar va fi intr-un progres constant(fiindca are potential) cand va juca mai mult si mai curajos .
    In real progres, si asta veti vedea curand, este Lupulescu care a castigat mult la capitolul intelegere si tehnica.
    Cat priveste retragerea mea, caut si eu, amintindu-mi ca sunt inginer, algoritmul care sa fixeze data exacta. Poate cooperam pe tema asta
    Cu bine
    Sergiu Grunberg

    decembrie 2, 2014 - 3:35 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    Domnule Sergiu Grunberg cu siguranta aveti ceva dusmani ,pot sa va asigur ca NU ma numar printre ei ,scuzele dvs sunt acceptate.
    Inca o data sustin ca nu antrenorul trebuie schimbat ,la urma urmei nu antrenorul joaca partida ci jucatorul ,si de aici deriva n comentarii cu pregatirea teoretica ,la adversar, starea emotionala etc.
    Cu multi ani in urma citeam un almanah de sah ,Planeta Sah parca ,sau o revista de sah ,sper sa nu gresesc si parca la o olimpiada echipa noastra intalnise China si GM Gheorgiu pierduse ,inca de pe atunci (anii 80) se vorbea despre China ca o viitoare forta in sah…oricum cred ca e scris si in stele ca rasa galbena va domina sportul ,cred ca si la fotbal la cat de iuti sunt parca sunt Speedy Gonzales :).

    Multa sanatate ,

    Iancu

    decembrie 2, 2014 - 5:07 pm Raspunde
  • Egmond-Gabriel Dulman

    Nici nu cred că are sens ca domnul Grunberg să plece fără să știe nimeni cu certitudine cine este mai potrivit să îl urmeze. Oameni cu experiența dumnealui nu sunt tocmai ușor de găsit.
    Cât despre jucătorii noștri cu potențial, eu unul mă bucur că am avut norocul de a fi coleg de generație cu asemenea jucători precum Costică Lupulescu și Vlad Jianu și nu pot decât să mă bucur atunci când ei reușesc performanțe, dar îmi pare și rău atunci când au eșecuri. Am însă încredere că vor progresa în continuare și vor reuși să rămână la un nivel ridicat, ba chiar să urce și mai mult. Să ne gândim la cât de bine s-a descurcat echipa națională după plecarea a două ”nume grele”.

    decembrie 2, 2014 - 6:44 pm Raspunde
  • Gabi

    Ca tot vine vorba de viitorul sahului romanesc, imbucuratoare este usurinta cu care Deac joaca impotriva GM, ceea ce la varsta lui denota o pregatire si seriozitate extraordinare.
    De pilda, chiar acum, in Qatar Open, a facut trei remize cu GM, intre care una cu un polonez parca, Mateusz Bartel (2664).
    Din pacate, a facut si o gafa incredibila cu Antoaneta Stefanova, care dupa partida cu Deac l-a invins si pe Bartel.
    Probabil din inertie:)
    Cand va “prinde” si gustul victoriilor impotriva granzilor, Deac va deveni clar continuatorul sahului nostru.

    decembrie 2, 2014 - 7:35 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Iancu
    Va multumesc pentru cuvintele frumoase.
    Va marturisesc ca ma mir si eu cateodata, cati dusmani am si incerc sa gasesc explicatii .
    E posibil ca ironia mea sa irite pe multi .
    E posibil ca multitudinea de succese ale AEMului sa fi starnit invidii. E posibil ca rezultatele mele cu echipele nationale ( nu prea mediatizate si laudate) , sa fi picat rau unora .
    E posibil ca faptul ca prin umila mea contributie la rasturnarea diferitelor conduceri ale federatiei sa fi strecurat frustrarea in sufletul adeptilor . E posibil ca faptul ca am fost mereu vocal in diverse cazuri de flagranta nedreptate, sa-i fi enervat pe unii care se disting prin taceri curajoase.
    Pe de alta parte nu cred ca cu exceptia lui Mihai Ghinda, sa fi fost altcineva care sa explice detailat si sincer cititorilor acestui site toate problemele sahului si sahistilor din interior .
    Am cautat prin asta sa evit parerile amatoriste , sa pun capat zvonurilor si barfelor. astfel ca oamenii sa poata comenta lucrurile in cunostinta de cauza .
    Sigur ca fiecare poate avea dreptul la opinie , dar inversunarea si chiar ura unora pare cel putin nefireasca , Pare cu adevarat bizar ca tocmai in lumea sahului sa existe asemenea excese , in ideea care ramane sa fie verificata, ca iubim toti acest frumos sport
    Cu stima

    decembrie 2, 2014 - 8:03 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    Cu placere domnule Grunberg ,multa sanatate va doresc si la cati mai putini dusmani 🙂
    Cu stima ,
    Iancu

    decembrie 2, 2014 - 9:04 pm Raspunde
  • Fugulyan Gergely

    E greu cu zidul chinezesc.
    In 2010 am scris aici un articol despre sahul in China, au alta mentalitate, joaca mai curat,
    Am revazut partida lui M Costache in care a cistigat la 10 ani cu un copil din China, dar el e o ecceptie, trebuie sa schimbam mentalitatea de jos, de la copii, prea mult se pune accent la noi pe deschidere, (niciodata nu mi-a placut sa vad un copil de 7 ani cu caiet sa mearga sa vada ce joaca adversarul)

    decembrie 3, 2014 - 11:12 am Raspunde
  • nelu

    Stie cineva de unde s-ar putea descarca in format pgn partidele de la Turneul Regilor 2014? Eu n-am gasit…
    Si nu in ultimul rand, multumesc si eu D-lui Grunberg pentru informatiile pe care le-a impartasit cu noi.

    decembrie 3, 2014 - 1:29 pm Raspunde
  • Finutzu

    O intrebare pentru cei avizati in istoria sahului romanesc: s-a mai intamplat vreodata ca nationala Romaniei sa aiba 4 jocuri consecutive in care sa nu reuseasca sa castige mai mult de 25% din punctele puse in joc (in niciunul din ele) ? Si o intrebare pt. dl. Grunberg: de ce considerati ca noul format al Turneului Regilor este benefic ( concluzia pe care am dedus-o este ca mai bine nu avea loc. Trebuie schimbata perioada de desfasurare ?). Si o intrebare pentru organizatori: de ce “Turneu” si cine sunt “Regii” in actualul format ?

    decembrie 3, 2014 - 2:03 pm Raspunde
  • nelu

    # 30
    Da, intre timp am gasit pgn-urile…

    decembrie 3, 2014 - 3:32 pm Raspunde
  • mister Q

    Foarte amuzant de urmarit comentariile unora, care ti-i inchipui facand plecaciuni prelungi, atunci cand chiar nu se cade. Acest meci amical, pe care Dl.Grunberg si l-ar fi dorit de complezenta, a fost un esec total. Este de-a dreptul penibil sa multumesti ca Dl.Grunberg a binevoit sa explice catastrofalul rezultat. Dansul avea chiar obligatia s-o faca.
    O alta prostie vehiculata printre pafaristi este ca Dl.Grunberg ar fi antrenorul echipei noastre. Mai baieti, voi stiti ce inseamna antrenor ? Dl Grunberg a fost (ca si la olimpiada) selectionerul, sau coordonatorul echipei noastre. Atunci cand singur declara, citez : “Costica Lupulescu …….a ales neinspirat o deschidere (Berlineza) unde nu are experienta…” ;
    “Jucatorii nostril au cautat sa-i surprinda pe chinezi in deschideri (unde chinezii nu erau experti ) si au ramas ei surprinsi !”; “Vladik a ales o varianta rara pe care insa adversarul o stia perfect si l-a executat fara sanse ”
    Asadar , ce fel de antrenor poate fi acela care face astfel de declaratii ? Este evident ca dansul a fost un sfatuitor poate ( dar nici asta nu se prea remarca din declaratii ). De altfel era si firesc la valoarea componentilor echipei sa nu fie decat selectionerul si eventual sfatuitorul acestora. Era cel care trebuia sa constate starea lor de oboseala si sa renunte la cei ce nu mai puteau face fata, din timp, inlocuindu-i cu cei 2-3 care ar fi putut emite pretentii pentru acest meci.

    Dar ceea ce nimeni nu a comentat, este o afirmatie foarte interesanta si total incompatibila cu o echipa ce ne reprezinta :
    “Cat de tari au fost adversarii , va las pe dumneavoastra sa faceti statistici ! Sau ii puneti pe toti cei din anii trecuti ? Mai mult, o parte din sistemele noi adoptate de ai nostril au fost prea putin probate in partidele jucate . In campionatul Chinei jucatorii, cu toate etapele ajung sa joace 30-40 de partide Varsta conteaza , dar important e si raportul intre studiu (sau studii) si cantitatea de alcool ingurgitata!”. Fiti convinsi ca afirmatia nu facea referire la nea Gheorghe, sahist la atarnatii din deal. Aici trebuie insistat.

    decembrie 3, 2014 - 4:36 pm Raspunde
  • Niki

    Continui eu ideea lui Mister Q, cu o intrebare care risca sa fie retorica. In afara de Vladik(care nu a fost niciodata dusmanul paharului) mai este vreunul dintre membri actuali ai echipei olimpice care simte constant nevoia de intaritoare? Sper ca Dl Grunberg s-a referit la studiu sahist si nu la studii, caci experienta de dupa revolutie ne confirma ca in echipa noastra olimpica au ajuns foarte putini dintre cei care detin studii universitare si o cultura generala peste medie(exceptii Mihail Marin si Costica Ionescu). Asadar nu e nevoie de un bagaj impresionant la acest capitol ca sa faci performanta in sah, chestiune cred valabila si la nivel mondial. Generatiile recente au inlocuit bridge-ul cu yams si poker. Un tenis, un inot sau o carte citita sunt “compensate” cu o noapte de jocuri pe calculator. Alte vremuri, domnilor!

    decembrie 4, 2014 - 1:25 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Am mai dat explicatii ample data trecuta despre antrenor si selectioner.sau capitan .
    Nu pot sa le repet la infinit pentru fiecare cititor binevoitor sau nu, de pe site.

    Evident ne sfatuim asupra deschiderilor alese .Problema a fost ca Costica care stie bine deschiderea ( desi sunt multe variante colaterale, practic a fost o spaniola de schimb) nu are practica deloc in ea, jucand mult mai mult franceza . De altfel si Mircea a patit cam acelasi lucru .
    Indiferent de cunostinte practica te face sa intelegi mai bine pozitile, planurile ,ideile si chiar importanta ordinei de mutari .
    Cat despre anumite jocuri de cuvinte pentru simplu meu amuzament, considerati ca le-am facut impersonal .
    Daca cineva se simte vizat , e treaba lui .
    Mi-amintesc de jurnalul unui junior mare care era un portret robot , cand era o inghesuiala mare intre cei care insistau sa se recunoasca in el.
    Pana la urma limba romana e suficient de bogata ca sa permita expresii unde ambiguitatea intre seriozitate si gluma poate fi spumoasa.
    Daca am vorbi toti la propriu si fara echivoc, poate ca ar intelege toti , dar ar fi plictisitor!
    Asa ca ii ias pe noi veniti sa-si imagineze tot felul de chestii si chiar sa fabuleze, in timp ce eu ii asigur ca nu imi bat capul sa ghicesc cine sunt.

    decembrie 4, 2014 - 7:58 pm Raspunde
  • sergiu Grunberg

    Revin cu precizari pentru cei care inteleg mai greu si speculeaza nefondat:
    1.Am descoperit de curand juniori proaspeti care s-au apucat de baut la 16 ani si fiindca cel care scria cu delicatete a invocat varsta, am pus si eu acel panseu .
    2, Unii dintre comentatori de pe thread considera ca as fi cumva la raport si trebuie sa spun totul sub juramant .
    Se insala amarnic : e un gest de bunavointa , venit in intampinarea celor care iubesc sahul si nu barfa sau scandalul.
    3. Am constatat ca de cate ori intervin pe thread eu sau prietenul meu Mihai Ghinda , creste semnificativ numarul anonimilor revoltati.
    In realitate nu e chiar asa: unii dupa ce mai pierd cate o polemica isi schimba nickname-ul .
    Schimbarea asta le vindeca subit ranile , le dau o noua energie si un alt elan pentru alte batalii care n-au cum sa sfarseasca diferit .
    Ce e interesant e ca domnii respectivi nu-si pot schimba si stilul fiind la fel de usor detectabili.
    Nenorocirea face ca schimband atatea nume ,iti poti pierde identitatea .
    Morala ar fi urmatorea : oamenii de anumita valoare lupta in viata sa iasa din anonimat ; in aceste conditii schimbarea unui anonimat cu altul ,nu pare sa fie o solutie

    decembrie 5, 2014 - 10:53 am Raspunde
  • Mamaia2014

    Yu Yangyi wins Qatar Masters Open 2014…..Kramnik pe 2 ,Giri pe 3….interesant ca pustiul din China i-a invins atat pe Kramnik cat si pe Giri.

    decembrie 5, 2014 - 12:55 pm Raspunde
  • Gabi

    中國的兄弟,不帶走任何東西這麼嚴重,我們不能再和你一起玩.
    Pentru necunoscatorii limbii si mai ales ai literelor chinezesti 🙂 Fratilor chinezi, nu mai luati sahul asa in serios ca nu ne mai jucam cu voi!

    decembrie 5, 2014 - 7:43 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Frumoasa cugetare. 西這麼嚴重? Cine stie…

    decembrie 6, 2014 - 9:43 pm Raspunde
  • amator

    1. Cred ca destinele sahului ar trebui gestionate de cei pana la 50-55 ani. Noi care am trecut de varsta de pensionare ar fi correct sa ne retragem (inclusive din functiile de antrenori).
    Analiza rezultatelor ar trebui facuta impreuna cu jucatorii, iar rezultatul acesteia ar trebui folosite in mod constructive nu pentru a fi denigrate jucatorii in spatial public.
    Cat despre intaritoare viata a demonstrat ca in sah nu intotdeauna are efecte daunatoare ( Vezi cazul Korcinoi )

    decembrie 7, 2014 - 10:00 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Profunzimea si adevarul cugetarilor dumneavoastra m-au tulburat profund .
    Va multumesc nu numai in numele meu dar si al lui Mihai Ghinda ,Mircea Pavlov si Vali Stoica .
    Sunt convins ce retragerea noastra ar fi benefica pentru sahul romanesc si ne-ar conduce la succese nebanuite . Vi se pare ca ne-am ramolit , ca nu mai stim sah , sau ca nu mai avem autoritate? Numiti dumneavoastra niste antrenori intre 50 si 55 de ani, daca aveti de unde.
    Sau poate ca blocam afirmarea atator tineri antrenori talentati cu succese rasunatoare la echipele de juniori sau tineret! Panseul cu analiza cu jucatorii e si ea monumentala . Crezi ca nu se face, dar cine-i denigreaza ? Nu stiu cine sunteti, sper insa ca v-ati retras din activitate, spre binele societatii ,
    Nu e oare mai bine sa va strangeti cugetarile si invatamintele intr-o carte, din a carei intelepciune sa ne adapam toti? Ar fi o singura problema -semnatura!
    PS
    Korcinoi a jucat exceptional pana la 75 de ani !

    decembrie 8, 2014 - 3:53 pm Raspunde
  • amator

    Draga Sergiule
    Te cunosc de cca 50 ani, De peste 30 ani nu am mai participat activ la activitatea sahista, astfel ca societatea sahista nu are nici de castigat nici de pierdut, mai ales ca nu mi-am castigat existenta din practicarea acestui sport. Daca te-ai referit la societate in general cred ca nu ai nici competenta nici autoritatea morala sa apreciezi aportul meu in societate.
    Daca am afirmat ca ar fi timpul sa va retrageti nu m-am gandit ca sunteti ramoliti.
    Experienta din multe sporturi demonstreaza ca atunci cand sunt problem e in evolutia unor echipe una din solutiile care au dat rezultate este schimbarea antrenorilor. Cred ca aceasta solutie este perfect aplicabila si in sah , un sport eminamente individual, unde aportul antrenorului la pregatirea jucatorilor este total nesemnificativ.
    Personal nu cred ca la cca 67- 70 ani poti intelege problemele unor jucatori mult mai tineri, astfel incat sa poti sa ii mobilizezi in mod real pentru realizarea unor, performante notabile.
    Cred ca aceasta generatie ar putea sa sprijine in alt registru dezvoltarea acestui sport in Romania.
    Este foarte usor de gasit motive pentru performante mai slabe, mai ales daca sunt imputate jucatorilor. Expunerea in spatial public al unor astfel de acuze, si tonul artagos in care au fost facute nu este nici corecta nici productive,
    Daca sunt asa de rai treceti in locul lor la tabla si probabil vom vedea superperformante.
    As fi curios sa aflu care a fost aportul tau real la formarea si dezvoltarea capabilitatilor jucatorilor nostril de top, desi nu despre asta este vorba.
    Daca nu se gasesc antrenori capabili ln varsta de pana la 55 ani, ceea ce nu cred, poate o mare parte din vina va apartine deoarece nu v-ati preocupat de formarea unor noi antrenori sau poate nu ati vrut sa sa ii lasati sa se afirme.
    In rest numai bine
    PS Daca vrei sa te adapi , ai Bega la dispozitie.
    ,

    decembrie 8, 2014 - 7:56 pm Raspunde
  • dancostea64

    @ Amator

    Tinand cont de multimea greselilor de gramatica si ortografie din interventia dvs., ce nivel minim de pregatire ar fi necesar cuiva pentru a avea competenta si autoritatea morala sa va aprecieze aportul in societate?

    decembrie 9, 2014 - 9:19 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimate Anonim
    Daca ma cunosti de 50 de ani, de ce nu
    te-ai semnat ?
    De ce ai inceput mesajul cu draga Sergiule, iti sunt asa drag?
    Cu exceptia a 9 ani, si eu mi-am castigat existenta in afara sahului: tot ce am facut in sah si pentru sah am facut in afara orelor de program .
    Daca ai abandonat sahul de 30 de ani , de ce iti dai cu parerea in probleme pe care nu le cunosti , sau macar citeste tot ce s-a scris .
    Care sunt marile esecuri,in afara de meciul cu
    China ?
    Eu am cautat sa-i scuz pe jucatori, explicand circumstantele meciului si statutul lor social si pentru unii si material nefericit .
    Daca ii mai intep , este singura metoda motivationala care poate functiona acum . Fiindca de la o anumita varsta, ca sa mai progresezi in sah , iti trebuie un soc al naibii de dur .Daca ai activat in domeniul psihologiei , (ceea ce sincer ma indoiesc) poti sa ma contrazici
    Lumea care nu e in cunostinta de cauza , ar vrea ca o echipa cu un ELO mediu sub 2590 , sa se bata pentru medalii .
    Cat despre retragere ,ma amuza cei care cred ca este un mare avantaj capitania . Am spus-o si o repet, astept cu nerabdare sa predau stafeta unuia pe care il consider capabil sa o duca mai departe .
    M-a enervat asertiunea cu 50-55 ani ; in opinia mea poate sa fie si usor trecut de 40 , o problema ar fi nu numai competenta ci si diferenta de varsta fata de jucatori ,cel putin momentan . Chiar cred ca in cativa ani Vlad Jianu , Catalin Ardeleanu sau Alin Berescu ar putea fi luati in calcul ,
    Cat despre prostia ca noi (sau eu )am fi vinovati ca nu avem antrenori, nu pot decat sa zambesc : eu am fost initiatorul cursurilor de antrenori dupa 90 ,cand acestea au inlocuit multi ani Facultatea de Educatie Fizica si Sport . Toti am tinut si publicat cursuri , daca lumea nu a marsat ,asta tine si de conditia si de plata antrenorilor pana acum cativa ani.
    E pacat sa tii atata ura in suflet timp de 50 de ani :
    mai ales ca cu Bega ai nimerit-o : apa potabila din Timisoara se ia din Bega !

    Poti sa te alaturi unor anonimi locali , la fel de binevoitori si sa-mi cereti demisia , in speranta ca sahul romanesc va prospera fara mine .
    Cu bine scumpul meu Anonim
    PS
    Imi cer scuze ,nu ma indoiesc ca ai stralucit in domeniul in care ai activat , iar retragerea TA a starnit numai lacrimi si regrete !
    A mea , fiindca sunt mai ghinionist , o sa starneasca multora numai satisfactie si un oftat de usurare !

    decembrie 9, 2014 - 1:55 pm Raspunde
  • Finutzu

    Dle. Grunberg, nu va supraestimati. Nu aveti asa multi dusmani….ScC e un loc unde se cauta solutii pentru sahul romanesc, nu pentru platit polite

    decembrie 9, 2014 - 8:46 pm Raspunde
  • MainMenu

    – In timp ce la noi se pun batistele pe tambal, se impinge tava prin cantine apoi se promoveaza….sus de tot.
    – In timp ce se infiereaza, de catre vajnici GM-isti (componenti ai echipei de sah a Ro, in meciul cu China) – cu manie proletara – niste “muci in ceai” d’astia de 14-18 ani, ce nu stiu nici pe ce lume se afla, dar care au votat cum trebuie: “RUSINE! Pentru toti tinerii care au facut munca de sclavi,crezand ca ei isi sustin parerile!Ati fost folositi!Si neplatiti multi dintre voi!” Concomitent cu admiratia pentru echipa castigatoare si metodele folosite: “[Impinge-tava] a venit foarte pregatit la confruntare, avea experienta superioara fata de contracandidat,a predat o lectie de politichie.Exemplar si admirabil!”
    – In timp ce se gasesc acuze, oriunde in alta parte, doar catre noi, nu.
    – In timp ce ne consideram imuabili, atotcunoscatori, campioni ai nenorocului – nesansa, ca invocare a tuturor erorilor noastre.
    – In timp ce primim cu paine si sare, vaporul cu cele 5000 de seturi de sah,
    s.a.m.d.

    Iata ce atitudine au bulgarii:

    http://www.chessdom.com/corruption-scandal-rocks-the-bulgarian-chess-federaition/

    decembrie 9, 2014 - 9:13 pm Raspunde
  • Sebastian

    Si unde trolii zburda in voie

    decembrie 11, 2014 - 10:48 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Cred ca subiectele difera. Aici era vorba de jocul de sah, nu de politicieni.

    decembrie 12, 2014 - 7:03 am Raspunde
  • Sariteanu

    Trebuie pus osul la treaba. Unii ar vrea sa faca sah si nu-si mai permit.
    Ei sunt ‘alesii’ sa ne reprezinte, sa munceasca chinezeste si apoi vin si rezultatele. Nu e timpul pierdut.
    Grunberg ce vina are?

    decembrie 15, 2014 - 6:06 pm Raspunde
  • rocadamare

    Interesant interviul cu Anisoara Cusmir din GSP acum 2 zile cu ce spune referitor la investitiile in juniori, ceva valabil la majoritatea sporturilor autihtone.

    decembrie 16, 2014 - 5:30 pm Raspunde
  • hotnews

    In Ungaria la Gyor a inceput olimpiada U16, unde Romania ocupa locul 5 dupa 5 etape:
    http://en.chessbase.com/post/u16-olympiad-began-in-gyor
    http://chess-results.com/tnr153962.aspx?lan=1&art=0&rd=5&flag=30&wi=821

    decembrie 17, 2014 - 1:48 pm Raspunde
  • Bradateanu Corneliu

    Nu are importanta cine este vinovat, este clar ca federatia nu are solutii pentru marile probleme a sahului Romanesc, subfinantarea si indiferenta. Cred ca federatia ar trebui sa inceapa un program de instruire a sahistilor amatori spre reala performanta, sa termine cu goana nebuna dupa bani, sa reediteze Revista Romana de Sah, sa coopteze maestri de sah romani (citi mai exista) intr-un program national de predare reala a sahului (unde fiecare jucator competent sa puna la dispozitie cunostintele sale si experienta). Individualismul a omorat efectiv sahul in Romania, nu exista nicio implicare FRS in descoperirea de talente noi.
    Cu stima si respect pentru toti adevaratii jucatori de sah care au incercat sa faca ceva.

    P.S Tot respectul pentru domnul Stere Marian pentru munca si generozitatea domniei sale. ( http://www.stere.ro/biblioteca-digitala/carti-de-sah/ )
    P.P.S Pe cind un manual de sah adevarat scris de maestri romani finantat de FRS.

    decembrie 22, 2014 - 9:13 am Raspunde
  • Brandan

    Poate ar trebui aruncat si un ochi la CSU Brasov sa se vada potlogariile ce se intampla acolo,de cum se toaca bani fara sa se faca nimic.

    decembrie 24, 2014 - 3:59 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    CRACIUN FERICIT !!!

    decembrie 24, 2014 - 4:14 pm Raspunde
  • Stefan Axinte

    CRACIUN FERICIT intregii comunitati sahiste si un nou an cu succese deosebite, cu impliniri frumoase pe esichier
    iar pe plan personal multa sanatate, numai bucurii si fericire alaturi de cei dragi !

    LA MULTI ANI !

    decembrie 24, 2014 - 5:33 pm Raspunde
  • Mamaia2014

    LA MULTI ANI 2015!!! ,peste cateva ore intru cu Mamaia2015 🙂 🙂 🙂

    decembrie 31, 2014 - 9:02 pm Raspunde
  • Mizdrache

    La multi ani 2015!!!👍👍👍

    ianuarie 1, 2015 - 6:06 pm Raspunde
  • John

    @Bradateanu Corneliu
    Dl Stere publica cu generozitate copii dupa carti de alti autori in vreme ce pentru cele in care este co-autor/editor da doar cuprinsul. Drepturile de autor sunt (ar trebui sa fie) protejate 70 de ani dupa moartea autorilor.

    ianuarie 7, 2015 - 5:41 am Raspunde
  • dancostea64

    Cartile produse inainte de 1989 sunt in proprietatea intregului popor, pe principiul poporului care este “proprietar, producator si beneficiar”. Intrucat suntem co-proprietari, avem dreptul sa avem acces facil la aceste carti si sa le citim pe gratis. Problemele ar apare daca Dl. Stere ar comercializa copii xerox sau electronice ale cartilor, ceea ce nu este cazul.

    ianuarie 7, 2015 - 11:03 am Raspunde
  • Mamaia2015

    Am citit stirile pe chessdom si am ramas surprins cum si mai ales cat de categoric jucatorii din China (dealtfel jucatori tineri din noul val ) au castigat Openul de la Hastings si cel din Australia ,8/9 si 8/8 ,dupa aceste rezultate se pare ca infrangerea in fata Chinei nu mai este asa de dureroasa 🙂

    ianuarie 8, 2015 - 10:00 pm Raspunde
  • mosionroata

    Nimic interesant in sah in ultimele 2 luni ?
    Parca lipsesc cateva articole!

    ianuarie 29, 2015 - 3:45 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Dupa 15 februarie siteul isi va relua activitatea in plin, sub o alta forma sau aceeasi. Va multumim ca sunteti alaturi de noi si ne avertizati, sugerati si spuneti ceea ce este real si ce trebuie sa facem pe viitor! VOM CONTINUA pana la capat si pana departe…chiar si pe jos! In cateva zile am sa revin in tara si treburile vor intra in normal! Dumnezeu sa ne-ajute!

      februarie 2, 2015 - 2:13 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    Bela Badea a postat niste porcarii inimaginabile pe pagina mea de facebook. Eu sper ca nu este dumnealui . Nu-l cunosc personal ,dar nu cred ca s-ar preta la asa ceva.
    Banuiesc ca cineva i-a accesat pagina de facebook. Sa aiba mare grija. Eu l-am blocat. Nu am descoperit cum se pot bloca postarile cu imagini cu caracter explicit sexual . Daca stie cineva
    poate ma ajuta.Daca mi se mai intampla asa ceva probabil voi desfiinta contul de facebook.

    ianuarie 31, 2015 - 8:58 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Incearca un antivirus, pagina de FB a Marelui Maestru e cat se poate de ok.

    februarie 1, 2015 - 6:19 pm Raspunde
  • Stefan Axinte

    Multumesc pentru raspuns.Ma bucur ca pagina domniei sale e in regula.
    Am intrebat in stanga si in dreapta si am aflat ca ,,se mai poarta,, asa ceva..
    Din pacate sau din fericire nu eram singurul. Eram eu si inca 19.
    Am Nod antivirus 7 cu licenta care expira in martie , si totusi…
    In urma raportului catre facebook am primit urmatorul raspuns :

    ,,Avem noutăţi cu privire la raportul tău despre postarea publicată de Bela Badea
    Bela Badea a şters această postare înainte să revizuim raportul tău,,

    Toate bune !

    februarie 1, 2015 - 6:35 pm Raspunde
  • Gabi

    Postarea 6-6 e cu noroc:)

    februarie 3, 2015 - 12:03 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Cu fistic și multă bere, stăm pe baricade vere. Dacă îmi este permis am câteva sugestii de articole:
    “Dosar de șahist”
    “Baronii șahului românesc”
    “Marele zid românesc”
    “Licitații și licitatori”
    “Vreau să fiu tânăr maestru”

    😊😊😊

    februarie 3, 2015 - 8:16 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Mizdrache ai uitat de Moskova Open ,Gibraltar Open si de Zurich Congress 🙂

    februarie 3, 2015 - 9:44 pm Raspunde
  • Mizdrache

    La vară promit că trec pe la Mamaia să-ți povestesc cum e cu flota din șahul românesc.

    februarie 3, 2015 - 10:09 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Care flota 🙂 🙂 🙂

    februarie 3, 2015 - 10:58 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Aia cu cele 5000 de șahuri din China😊

    februarie 3, 2015 - 11:01 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    De unde rezulta stransa prietenie si relatiile exceptionale intre cele 2 tari si popoare pretene 🙂 🙂 🙂

    februarie 4, 2015 - 11:05 am Raspunde
  • Gabi

    Multa bere si fistic, poate ne miscam un pic, c-asa e rima:)

    februarie 5, 2015 - 10:48 am Raspunde
  • hotnews

    Pai si colaboratorii site-ului? I-ai trimis si pe ei “in strainatate” ? 🙂

    februarie 5, 2015 - 3:12 pm Raspunde
  • John

    Lectii de sah (in direct si inregistrate) la:
    http://www.livestream.com/lectiisahlive
    Lectori: Romeo Milu si Mihaela Sandu
    de pe pagina facebook a proiectului:
    “LECTII SAH LIVE” este un proiect de popularizare a sahului initiat de Asociatia ProLogos si unul din partenerii sai, compania Soft Net Consulting.
    Prin dezbateri si sprijin, proiectul poate deveni o scoala de sah prin internet.
    Pentru inceput va oferim gratuit lectii de sah in fiecare vineri la ora 18:00. Lectiile sunt transmise pe site-ul http://www.chessopen.net si pe pagina de facebook creata special pentru aceasta.
    Pentru viitor gandim un proiect amplu cu module pentru jucatori cuprinsi in diverse intervale ELO (0-1500; 1500-1800, 1800-2200).
    Momentan nu avem sustinerea financiara necesara. De asemenea, puteti sa ne ajutati prin promovarea proiectului prin mijloacele de care dispuneti. Mai multi participanti la lectii inseamna o probabilitate mai mare de a atrage sponsorii.
    Cei care cred in acesta idee si vor sa ne ajute sunt rugati sa ne scrie pe adresa de email sah@cuvantortodox.ro.
    Multi copii isi doresc sa invete sa joace sah mai bine, dar nu au posibilitatea sa apeleze la un antrenor. Veniti sa lucram impreuna spre bucuria tuturor copiilor iubitori de sah!
    Dorin Andreica

    februarie 8, 2015 - 6:25 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.