Aventura poloneza

grunberg_sergiu1

     Sergiu Grunberg

Aventura poloneza

Polonia este probabil tara din Europa cu istoria cea mai zbuciumata , de multe ori ciuntita ca teritoriu si desfiintata ca tara de 3 ori , a renascut mereu ca pasarea Phoenix .

Un popor mandru , cateodata arogant dar demn si eroic in multe cazuri a rezistat de multe ori vitregiilor vremurilor prin solidaritate si credinta .

Aflati mereu intre 2 dusmani puternici Rusia si Germania (Suedia a fost mult inainte ) si doi aliati statornici Marea Britanie si Franta , polonezii au rezistat , negocindu-si exceptional drepturile si teritoriile dupa fiecare razboi .

Pe de alta parte istoria nu uita si nu iarta, asa se explica :

–         invadarea  germana a Poloniei  din 1939, avand ca justificare “coridorul polonez “ obtinut prin tratatul de la Versailles

–         masacrul de la Katyn soldat cu 22000 de morti  si neinterventia trupelor sovietice in revolta din Varsovia din septembrie 1944 soldata cu 150000 de morti , amandoua probabil razbunari odioase a lui Stalin pentru nedreptul tratat de la Riga din 1921 .

Polonezii au dat lumii una din personalitatatile cele mai marcante ale secolului XX , Papa Ioan Paul II – Vojtyla , unul din factorii decisivi ai infrangerii comunismului . De altfel catolicismul pur al poloneziilor nealterat de alte curente neoprotestante, a fost unul din marile atuuri si secrete ale succesului .

Polonezii au 16 premii Nobel , cei mai ilustri fiind Henryk Sienkiewiecz , Marie Curie , George Charpak, Roald Hoffman , Wladislaw Reymont, Lech Walesa , Shimon Perez. Sunt si multe alte personalitati de nivel mondial , e adevarat afirmate in strainatate datorita instabilitatii politice cronice a Poloniei. In sah avem trei nume ilustre: Savielly Tartakower , Samuel Reshevski si Miquel Najdorf.

“Solidaritatea “ lui Lech Walesa a fost unul din cele mai stralucite exemple ale fortei sindicale cu mari implicatii pe plan politic .

De prin anii 1975, polonezii au invadat Europa , cunoscand de timpuriu “economia de piata “ , impresionand prin frumusetea polonezelor , prin tipul instalatorului polonez si nu in ultimul rand prin renumitul brend de vodka Wyborowa (in poloneza inseamna excellent) .

Au beneficiat in anii 90  de  guvernul reformator al lui Mazowiecki cu vestita terapie de soc a lui Balcerowitz , care a asigurat o tranzitie rapida la economia de piata capitalista , au trecut cel mai bine peste criza economica din 2008-2011 , si la ora aceasta e pe primul loc in Europa la cresterea PIB-ului.  Modelul polonez de economie sociala , de independenta energetica si de negociere demna a drepturilor in  UE , sunt repere atragatoare pentru Romania .

In cartea sa “Urmatorii 100 de ani “, George Friedman prezice argumentat un salt spectaculos al Poloniei , care poate ajunge in anii 2080 , una din cele mai de succes tari din Europa .

Pe plan istoric, Moldova a gasit in Polonia un suveran bland si un aliat in lupta impotriva tatarilor si turcilor. Gestul exceptional de solidaritate al tarii noastre de acceptare a tranzitarii prin Romania a tezaurului polonez , de acceptare a atator refugiati si a guvernului polonez in exil in 1939 , ne-a costat mult : probabil a fost cauza asasinarii primului ministru Armand Calinescu si schimbarii decisive a politicii externe a Romaniei in al doilea razboi mondial .

Varsovia, un oras de dimensiunea Bucurestiului, e un oras special unde modernismul si clasicismul architectural nu distoneaza, si desi dupa razboi , era distrus in proportie de 85%, cladirile mai vechi restaurate rapid pastreaza o anume traditie prin somptuozitate si noblete .

Polonezii par mult mai destinsi ca noi, au un compotament ce exprima o anume nonsalanta si incredere in sine si implicit optimism. Sunt profilati pe bere si tarii , sunt fumatori inraiti , dar credinciosi si patrioti adevarati .

Un amanunt picant: in hotelul Novotel unde am locuit , portarii, cei din securitatea hotelului si cameristele erau angajati cu conditia cunoasterii limbii engleze!

Sahul e iubit in Polonia , sahistii fiind foarte respectati si recompensati ca atare . Sahistii se remarca prin seriozitate si studiu , iar sahul feminin e plasat in primele 5 locuri in lume.

Fostele  glorii sunt respectate , iar sponsori se gasesc din abundenta .

Organizarea Campionatului European pe echipe a fost excelenta din toate punctele de vedere .

Echipa masculina

nisipeanu01

Echipa Romaniei a fost alcatuita in ultimul moment datorita incertitudinii asupra participarii din motive déjà cunoscute. Oricum faptul ca am reusit sa participam a fost important pentru echipe dar si pentru noua conducere.

Dieter Nisipeanu nu a putut fi inclus , dar sper ca e ultima oara cand lipseste din nationala.

Lupulescu , Parligras si Nevednichi erau trei piloni ai echipei, la care s-a adaugat Vlad Jianu, un jucator cu mare potential, disparut de ceva vreme din elita sahului romanesc.

In ciuda faptului ca era capitan la fete , l-am inclus pe lista pe marele maestru Gergely Szabo pentru situatii de urgenta. ELO-ul mediu ne situa mai jos ca deobicei, adica pe locul 19 . Favorite porneau Rusia , Armenia ,Azerbaidjan , Franta si Ukraina ( ultima insa lipsita de Ivanchuk , Ponomariov si Korobov) .

Rezultatul final se stie,  locul 14 dupa 3 victorii, 4 meciuri nule si 2 infrangeri .

Se putea mai mult ? Probabil ca da . Am cateva regrete :

 1. meciul cu Ukraina care putea fi castigat cu minim 3 la1.  Vladik impotriva ultimului campion European Moisenko, a avut de 3 ori posibilitatea sa obtina avantaj si vreo 2 oportunitati sa faca remiza, iar Gergely a dat remiza in pozitie castigata la Fedorciuk !
 2. meciul cu Rusia : Probabil ca Mircea Parligras daca ar mai avea de 10 ori pozitia cu Andreikin ar castiga-o de tot atatea ori . In plus Vladik a avut posibilitatea sa obtina un avantaj consistent . Pentru moralul jucatorilor nostri o victorie cu Rusia ar fi insemnat mult , fiindca in pofida unor accidente, Rusia ramane cea mai tare echipa din lume
 1. Meciul cu Croatia : Costica Lupulescu evident obosit avea la un joc normal o poztie usor superioara , dar a gafat grav si a pierdut la Sarici si am ratat victoria.

Raman insa si multe lucruri bune :

–         Toti componentii echipei au castigat la ELO

–         Jucatorii nostri au demonstrat curaj si lipsa de complexe fata de echipele tari

–         Costica Lupulescu a aratat ca mai are putin sa intre in elita sahului mondial daca isi diversifica repertoriul si-si imbunatateste tehnica

–         Mircea Parligras , in revenire, a demonstrat ca are un mare potential , e in progres la aprecierea si logica jocului in pozitii noi , inca deficitar la increderea in sine .

–         Vladik Nevednici e unul din varfurile noastre de lance si numai criza de timp l-a privat sa-si castige masa . Desi apasat de necazurile si problemele legate de suferinta sotiei, Vladik ramane jucatorul capabil sa rupa echilibrul , sa gaseasca solutii ingenioase in orice pozitie si sa castige meciuri . Cu mai multa pregatire, ar putea avea 50 de puncte in plus la ELO . Nu pot uita cuvintele unui fost capitan al echipei masculine, care spunea ca atata vreme cat e el capitan, Vladik nu va face parte din echipa

–         Vlad Jianu , desi sacrificat pe masa II , o masa incredibil de dificila , a justificat increderea , in conditiile in care nu a jucat la potentialul maxim , Cred ca in conditiile unui moral mai bun si al unui curaj mai mare, poate fi un castig pentru echipa nationala

–         Gergely Szabo un baiat bun si inimos este din pacate un exemplu negativ al felului cum lipsa de incredere in sine poate prevala inteligenta si talentul.

A fost o atmosfera camaradereasca , vesela si optimista , pe parcursul turneului, ne-am intretinut cordial cu Dieter Nisipeanu , cu Radu Chirila si nu in ultimul rand cu Ionut Dobronauteanu venit la congresul ECU .

Au fost cateva episoade amuzante :

–         la meciul cu Polonia II ,Vladik juca impotriva lui Dansky , fost mare jucator , care pentru un timp a fost si ministru . L-am incurajat spunandu-i epigrama lui Pastorel:

Caligula  Imperator

Si-a facut calul Senator

Comunistii mai sinistri

Au facut din boi, ministri

–          jn fiecare runda baietii il tachinau pe Gergely , spunandu-i seara ca trebuie sa joace  a doua zi , fiindca ei se imbolnaveau pe rand. Gergely oricum stresat de jocul fetelor, nu mai stia daca vorbeau serios sau nu .

–         Intr-o zi la runda, eram afara din hotel la fumat si apare Marina Pogorevici , imi face semn ca a pierdut partida, dupa care imi turuie vreo 3 minute in greceste , fara ca eu s-o intrerup . La sfarsit ii spun ca in ciuda cunostintelor mele avansate de greaca (stiu alfabetul) nu am inteles vreo 2 chestii ! Concludent pentru cat de racordati sunt unii jucatori la partida si ce stare de confuzie poate induce o infrangere.

–         La Superliga de anul asta intr-o vineri jucam cu Baia Mare la sah si cu Ungaria la fotbal . Intrucat la Baia Mare jucau 2 jucatori din Ungaria si restul cu exceptia lui Dieter de etnie maghiara , glumeam atunci ca jucam 2 meciuri decisive cu Ungaria in aceeasi zi. Din fericire s-au castigat amandoua . La Europene jucam cu Grecia la sah si peste o zi la fotbal , Noi am facut 2-2 , dar la fotbal am pierdut cu 3 la1 .

–         runda a cincea a inceput cu 2 ore mai tarziu, fiind sarbatorirea Zilei Independentei a Poloniei , iar manifestantii plecand din centru din fata hotelului nostru.

O multime de pusti imbracati in negru cu steaguri si usor incalziti de alcohol , agresivi si strigand diverse slogane au plecat insotiti de zeci de echipaje de politie . Majoritatea faceau parte din galeriile echipelor de fotbal ( parca am mai vazut undeva asta) iar consumul de bauturi le-a accentuat nelinistea, pana au ajuns  sa incendieze Ambasada Rusa din Varsovia , eveniment extrem de rau primit la Moscova, care a acuzat pasivitatea politiei.

Am intalnit la European multi din jucatorii care au jucat recent sau mai demult in Superliga noastra : Volokitin , Erdos , Banusz , Smeets, L’Ami , Fridman, Mironiscenko , lahno, Cmilite, Danielyan, Jukova etc , semn ca Superliga noastra are un nivel destul de ridicat .

Echipa feminina

Lotul feminin 2013

La competia feminina, rezultatul a fost modest, fetele fiind cotate pe 10 si iesind pe 12. E adevarat, cu un meci nul in ultima runda cu Germania, unde au avut 2 pozitii castigate, ieseau pe locul 6 . Totusi , ceva nu merge , prea multe ratari si greseli . Cred ca exista un element important care face diferenta intre echipa masculina si feminina:

La baieti, fiecare are incredere in posibilitatile colegiilor de echipa si ca atare joaca mai degajat.

La fete, asa ceva nu exista si atunci fiecare jucatoare resimte mai tare responsabilitatea , cresc emotiile si implicit greselile  .

Speram ca la Olimpiada sa ia parte si Dieter Nisipeanu si Corina Peptan intarind consistent echipele noastre, nu numai prin aportul lor, dar si prin deplasarea pe mese.

Concluzii generale

Intrucat campionatul mondial pe echipe la baieti incepea la o saptamana dupa Europene , unele echipe puternice au jucat la 2 capete, marsand pe una sau ambele competitii . Astfel Rusia a venit cu Grisciuk , Svidler, Andreikin , Tomashevski , Morozevici la Europene si  Kramnik , Kariakin, Nepomniacii ,Grisciuk si Vitiukov la Mondiale si a iesit pe 2 la Europene si a castigat la Mondiale . Ukraina a jucat cu Areschenko , Volokitin , Moisenko, Efimenko, Fedorciuk la Europene si  Ivanciuk , Korobov, Krivoruchko, Arescenko Moisenko la Mondiale unde a iesit pe 3 dupa ce a condus tot concursul : Azerbaijan cu Mamedjarov , Radjabov ,  fratii Mamedov , Guseinov la Europene unde au luat locul I  si cu Safarli , fratii Mamedov Guseinov si Durabayli la Mondiale unde s-au facut praf. Armenia nu a schimbat echipa , dar a dezamagit in ambele competitii .

Franta a fost marea invinsa a Eropenelor, unde o gafa mare a lui Bacrot contra lui Aronian, i-a facut sa piarda titlul . Poate Andrei Istratescu ar fi avut loc in echipa Frantei in locul lui Tkachev .

Cateva echipe au apelat la un analizator sau mai multi:  Rusia cu Dohoian si Potkin , Armenia cu mai multi , Azerbaijanul la fel si Germania cu Dieter . E o sarcina extrem de obositoare si stresanta , si de multe ori retetele tale nu se aplica in partida . Eficienta analizatorilor depinde mult de receptivitatea jucatorilor de curajul lor, si mai ales de lipsa lor de conservatorism.

Echipa noastra intarita cu Dieter Nisipeanu si eventual Levente Vaida , dar cu o pregatire teoretica superioara poate in scurt timp sa aspire la locuri fruntase .

La fete, Ukraina domina autoritar pe fondul unor slabiciuni evidente ale celorlalte echipe, inclusiv ale Rusiei si Gruziei. Remarcabila prestatia Poloniei.

Amanuntul picant dar si jenant a fost prezenta comuna pe podium in echipa Ukrainei a Katerinei Lagno si a Natasei Zhukova, in conditiile in care prima i-a furat sotul celeilate, adica Alexander Grisciuk .

La noi se impun schimbari de atitudine , pregatire si dedicatie . Altfel ne scufundam tot mai mult .

Rolul capitanului in timpul partidelor se diminueaza, intrucat nu se pot propune remize inainte de mutarea 40.

Fiecare mare competitie e o experienta interesanta, din care daca nu invatam si nu facem corectiile de rigoare , degeaba participam!

Sergiu Grunberg

ALTE POSTARI RELEVANTE

15 Comentarii

 • Gabi

  Cred ca aceasta “Aventura” ar fi citita cu placere si de un necunoscator al sahului. Este un exemplu de articol care, in vremuri mai bune pentru sah, ar putea fi inserat in orice cotidian sportiv care se respecta.
  Frumoasa si binevenita si scurta incursiune istorica. O mica remarca de dragul adevarului istoric si fara dorinta de a intra in vreo polemica pe aceasta tema: Armand Calinescu nu a fost ucis din motive poloneze, acest asasinat fiind un fel de riposta si totodata parte integranta din sangeroasa pagina de istorie romaneasca a anilor ’38 – ’41.

  decembrie 12, 2013 - 7:53 am Raspunde
 • Radu Deseu

  Sa speram ca noua conducere va retine jucatorii de valoare in tara. Sa nu mai joace Istratestii pt Franta si Nisipenii sa analizeze pt Germania.Dati-le niste indemnizatii, niste burse, un venit. Cum vreti sa reprezinte tara pt 2 lei pe zi si impunsaturi si sforarii? Umilintele le uitam, de genul plateste-ti singur avionul.

  decembrie 12, 2013 - 10:25 am Raspunde
 • rocadamare

  Merci, Maestre, pentru “cronicutza”!
  Despre polonezi numai de bine, de subliniat in plus si faptul ca sportul in general este apreciat si sprijinit la ei si de aceea au bune rezultate la Olimipade si campionate mondiale la multe discipline!

  decembrie 12, 2013 - 10:48 am Raspunde
 • vasim

  Frumos articol!
  Mi-a placut incursiunea istorica dar si evaluarea celor 2 echipe ale Romaniei.
  Singurul punct negativ este propozitia “Amanuntul picant dar si jenant a fost prezenta comuna pe podium in echipa Ukrainei a Katerinei Lagno si a Natasei Zhukova…”
  Bine ar fi sa lasam barfele. Oare cum se simt doamnele ?
  Ca sa zambim unpic cred ca Alexander G. a fost mandru sa aiba ambele neveste/prietene pe podium 🙂
  Dar sa revenim la sah, sper si eu ca Dieter sa revina in echipa Romaniei si ca baietzii si fetele sa se claseze din nou in primele 5 echipe ale lumii.

  decembrie 12, 2013 - 12:30 pm Raspunde
 • Sergiu Grunberg

  Stimate domnule Deseu
  Aveti dreptate . Majoritatea conducerilor federatiei din 90 incoace , au pus interesul personal inaintea interesului sahului si sahistilor .
  Mai exista insa un aspect foarte important :calitatea societatii romanesti . Atata timp cat politicienii si bogatasii nostri (care aproape se confunda) au o calitatea intelectuala si caractere deplorabile, la ce sa ne asteptam?. De altfel eu nu am intalnit intelectuali adevarati care sa nu-si exprime admiratia si respectul pentru sah .
  In plus mai exista si aceasta mass-media care cedeaza tentatiilor mercantile .
  Am sa va povestesc in acest sens o intalnire cu Ion Tiriac in 1999 , cand era seful COR.
  A venit cu elicopterul la o intalnire cu presedintii de club din Timisoara . Dupa ce ne-a spus ca e grabit si ne-a dat sfaturi utile cum sa investim ,ca sa ridicam sportul (nu ne-a spus din ce bani), ne-a acordat 5 minute fiecaruia sa vorbim.
  Fiindca veneam dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni cu fetele , i-am spus ca avem niste jucatoare fantastice , ca federatia si cluburile sunt prea sarace sa le ajute pe masura valorii lor si ca daca lucrurile continua asa , la un moment dat vor trece pe lista altor tari .
  A sarit ca ars , a spus ca nu poate fi de acord cu asta si a inceput o gargara patriotica. L-am intrerupt si i-am spus : domnule Tiriac , patriotismul e sublim , dar nu tine loc de foame , si dupa atatia ani de jucat practic pe gratis, e normal sa-ti cauti norocul in alta parte! Daca nu ma insel si dumneavoastra ati procedat asa ! S-a asternut o tacere jenanta, s-a facut rosu si i-a spus consilierului sau : bine, bine ,trece-le cu niste laptopuri ! Evident fetele nu le-au primit niciodata.
  Prin 94 , un vestit consilier din Timisoara , a spus ca sahul nu trebuie sprijinit ,fiindca e un joc de sorginte sovietica !
  In jurul anilor 70 , s-a hotarat infiintarea unei sectii de sah la CCA ;ministrul Armatei , Olteanu care trebuia sa semneze a spus : sahul e jocul ala cu popice mai mici si a refuzat sa semneze !
  Ceausescu si Kadar erau mari amatori de sah , dar in timp ce Ceausescu s-a limitat sa-l bata pe Stefan Andrei in amicale ,Kadar a sprijinit sahistii maghiari , astfel ca au ajuns in elita sahului mondial . Iliescu ,Constantinescu si Basescu si-au clamat dragostea pentru sah ,dar practic nu au facut nimic pentru sprijinirea lui . Dupa cum vedeti indiferent de timpuri , nimic din atitudinea romanilor importanti nu s-a schimbat.
  Acum avem o sansa , odata cu introducerea sahului in scoli ,gradinite , crese si pentru femeile gravide , popularitatea sahului va creste si implicit si presiunea asupra factorilor decidenti
  Cu stima

  decembrie 12, 2013 - 1:15 pm Raspunde
 • Calin Dragomirescu

  Excelent articolul, felicitari. Mi-a facut o mare placere sa il citesc. La partea cu istoria, as adauga un singur lucru: pe langa cei 3 mari sahisti polonezi mentionati, mai este unul, poate cel mai mare dintre toti: Akiba Rubinstein.
  Cat despre evolutia echipei noastre de baieti cred ca fost foarte buna spre excelenta, pentru ca doar la Olimpiada de la Elista am jucat de la egal la egal cu Rusia ca si acum. Ba mai mult, acum mi se pare ca am chiar dominat si cu Rusia si cu Ucraina ceea ce e senzational. Daca joaca si Dieter chiar suntem o mare fortza in lumea sahului.

  decembrie 12, 2013 - 1:59 pm Raspunde
 • Alin Amatorul

  Domnule Grunberg,

  Felicitari pentru articol. L-am citit cu mare placere.

  Cu privire la comentariu as avea insa o obiectie.

  E prea simplu sa dam vina doar pe calitatea intelectuala si caracterele deplorabile ale altora.

  Poate mai sunt si alte cauze.

  Nu cumva cei care au condus si conduc sahul romanesc sunt prea aroganti?

  Oare au toti cultura si inteligenta de care vorbiti?

  Caractere? Am auzit doar despre hotii (din pacate hotii nu au fost prinsi), impostura, santaj (Daca nu votezi cu noi iti inchidem clubul. Va suna cunoscut?), autocare cu juniori etc. Poate sunt doar vorbe.:) Ar fi tare bine!

  Zic si eu, ca un amator ce ma aflu.

  decembrie 12, 2013 - 2:21 pm Raspunde
 • Sergiu Grunberg

  Am precizat de la inceput ca din 92 incoace , conducerile federatiei nu si-au facut treaba.
  Pe de alta parte statutul si sustinerea sahului nu a depins neaparat de ele .
  Ca sa fiu mai explicit exista in multe locuri atat in spatiul exsovietic cat si in cel exiugoslav si foarte mult in tarile vestice respect , admiratie si sustinere pentru sah si sahisti (chiar in tari sarace) Ma doare ca la noi sahul e o cenusareasa a sporturilor si ca nu reusim sa-l facem mai iubit si respectat .
  Cu stima

  decembrie 12, 2013 - 2:55 pm Raspunde
 • Radu Deseu

  D-le Grunberg cred ca tovarasul Olteanu avea dreptate. Niste popice mici de nici nu le vezi…si unde e mingea?!

  decembrie 12, 2013 - 6:19 pm Raspunde
 • Pro Autoscan

  Sunteti sigur referitor la ce ati scris despre Katerina Lahno si Zhukova ? Din cate stiu Lahno este casatorita cu R. Fontaine din 2009, a si nascut de curand, iar Zhukova nu stiam sa se fi despartit de Grischuk .

  decembrie 13, 2013 - 11:20 am Raspunde
 • Edi Deac

  Felicitari pentru articol domnule Grunberg. A fost o placere sa-l citesc. Se pare ca se poate si fara scandal chiar daca numarul comentariilor la un articol de bun simt este net inferior celor referitoare la articolele in care “toata lumea se cearta cu toata lumea” (in media din Romania acest articol nu ar fi interesant deoarece nu face rating, lipsind cu desavarsire sexul si scandalurile). Sper din toata inima ca acest articol sa fie un nou inceput si sa avem posibilitatea sa citim despre sah si sahisti si nu despre scandalurile din sah. In alta ordine de idei, subscriu in totalitate parerii dumneavoastra despre antrenorul baiatului meu.

  decembrie 13, 2013 - 2:05 pm Raspunde
 • Sergiu Grunberg

  Draga Edi
  Iti multumesc pentru cuvinele frumoase .
  Daca intri pe site csaem-luxten.ro , vei putea citi multe articole ” pozitive ” pe care si eu le prefer.
  Pe de alta parte traim intr-o lume unde binele si frumosul este deseori umbrit de nereguli si nedreptati .
  A face abstractie de asta, nu mi se pare nici normal, nici moral .
  Scopul meu, cand scriu pe site, este de ai face pe cititori cat mai informati , astfel ca opiniile si deciziile lor sa fie luate in cunostinta de cauza . Insa in mod firesc apreciez un dialog civilizat , un standard ridicat al polemicilor atat ca limbaj cat si pe plan ideatic .
  Pe de lata parte pot vedea reactiile oamenilor uneori ciudate , dar poate de inteles .
  Eu sunt la o varsta si intr-o postura, in care imi pot permite sa spun lucrurile pe sleau , dar sunt constient ca altii nu se afla intr-o situatie asa de libera.
  Sper ca pasiunea pentru sah a celor de pe site sa prevaleze in cele din urma orice resentimente sau interese .
  Cu stima

  decembrie 13, 2013 - 3:36 pm Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Domnule Deac sunt intru totul de acord cu dvs. atunci cand, asa cum spuneti, avem “un articol de bun simt”. Sa dea Dumnezeu sa nu ajungeti intr-o situatie de profunda nemultumire (cu referire stricta la sah) . Daca totusi veti ajunge, sunt foarte curios daca va veti exprima nemultumirea (” veti face scandal “) sau de dragul “linistii” nu veti comenta nimic. Eu voi fi aproape, sa va aduc aminte de ceea ce spuneti acum. Stiti, este o vorba din batrani : “Satulul nu-l crede pe cel flamand.” . In rest…felicitari tuturor sahistilor romani de valoare !

  decembrie 15, 2013 - 10:16 am Raspunde
 • Sergiu Grunberg

  La Londra in turneul de fete Veronica Fotsor a iesit pe locul 2 si si-a facut inca o norma de mare mastra.
  De mentionat cele 2 victorii obtinute in fata Irinei Bulmaga

  decembrie 15, 2013 - 9:14 pm Raspunde
 • Dan Rucsandescu

  Foarte bun articolul ! Felicitari !!

  decembrie 18, 2013 - 12:10 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.