Jurnal de front (III)

grunberg_sergiu1

 de Sergiu Grunberg

Aici puteti citi Jurnal de front (I) si Jurnal de front (II)

VIII.

Dupa demisia zgomtoasa a domnului Dumitriu si numirea doamnei Ionita ca presedinte interimar, acesteia  i s-a oferit o sansa nesperata sa probeze echilibru , ratiune si spirit democratic. Dupa cum ati putut constata , nici vorba !

Figura centrala a ultimilor 7 ani ramane doamna Mariana Ionita. La  Olimpiada de la Istanbul in 2012, i-am intins mana pentru colaborare, cu o singura conditie: sa actioneze democratic, tinand cont de deciziile CA si CD. Evident a fost o utopie!

De curand domnia sa a declarat lui Mihai Ghinda in sediul FRsah (cu un  haz involuntar monumental) ca : -« Nu poate  lasa ca altii sa distruga tot ce A CLADIT EA in atatia ani! »  

In opinia mea, nu a cladit mai nimic si am sa demonstrez punctual acesta :

-Unul din motivele pentru care doamna Ionita a fost aleasa vicepresedinte, a fost  o legenda conform careia, presedintele lasa bucataria federatiei si relatiile cu mass-media sau  ministerul pe seama vicepresedintelui din Bucuresti. Evident secretarul federatiei poate indeplini cu succes aceste sarcini , dar presupunand ca nu ar fi asa,  sa vedem ce a realizat doamna Ionita :

–          In 7 ani ( considerand si legislatia trecuta) federatia nu a realizat nici un parteneriat privat. Tineti cont ca im lipsa unor sponsorizari private, legislatia actuala limiteaza drastic posibilitatea acordarii de extraonorarii jucatorilor, sistem practicat oriunde in lume;

–          In materie de imagine si popularizare a sahului , niciun ziar central sau televiziune nu pomeneste macar de principalele evenimente sahiste,  nu se organizeaza simultane mari in scoli, universitati , parlament etc.

–          Federatia ca si in alte sporturi trebuie sa raporteze venituri suplimentare ;

La noi se raporteaza (fictiv) drept venituri sumele varsate de parintii copiiilor care nu sunt in delegatiile oficiale la Campionatele Mondiale sau Europene de Juniori (necalificati) , bani pe care federatia ii plateste mai departe organizatorilor, deci nu profita de ei. Mai mult faptul ca aceste venituri false cresc de la an la an, nu pare un imbold pentru minister sa ne mareasca subventia , ba din contra.

–          doamna Ionita a reprezentat sahul la COR , unde nu a reusit sa-l impuna ca disciplina olimpica  ca in Bulgaria . Mentionez faptul ca exista Olimpiada sahista (numele n-a fost contestat , iar la aceasta ora exista doar niste amanunte tehnice si mai ales organizatorice ( trebuie sa tii 2000 de oameni 12 zile la Olimpiada ) ca sa se faca jonctiunea . Recunoasterea sahului ca disciplina olimpica ar insemna mult atat din punct de vedere al subventiei cat si al nivelului premierilor

–          relatiile cu Ministerul Educatiei sunt palide , de aceea campionatele scolare sau universitare se desfasoara in conditii jalnice;

–          doamna Ionita a incalcat (iar) statutul FRSAH , ignorand deciziile Colegiului de Antrenori si transferand deciziile Comitetului Director care nu are competente tehnice;

– In acest sens a manipulat si influentat numirea capitanilor si componentilor  echipelor nationale,  cu consecinte nefaste asupra rezultatelor  Faptul ca a incercat sa-si promoveze jucatorii din club sau vechi prieteni este banal, nici macar nu ar merita mentionat.

–          doamna Ionita este actionara la o Agentie de Voiaj si de ani de zile, in pofida conflictului de interese, federatia ia toate biletele de avion prin aceasta agentie. Au fost numeroase plangeri pentru costurile mai ridicate in comparative cu alte oferte, dar colaborarea continua.  De exemplu la deplasarea din Brazilia la Campionatele Mondiale de Juniori din 2012 , 15 persoane au platit 1370 de Euro biletul , iar alte doua, care nu au apelat la federatie au platit numai 970 de Euro biletul. Mentionez ca de vreo trei ori am rugat-o sa renunte la aceasta colaborare, in primul rand pentru reputatiaComitetului Director, daca a sa n-o intereseaza.

–          La alegeri , doamna Ionita s-a impaunat cu elaborarea statutului FRSAH, in fapt o pura compilatie dupa statutul altor federatii , fara accente pe specificul sahului si prevederi recente luate de FIDE.

–          doamna Ionita l-a schimbat pe secretarul FRSAH MMI Constantin Ionescu , un matematician stralucit, o persoana cultivata, ultracompetenta in sah, cunascator a mai mulor limbi straine, cu un ilustru necunoscut, Cristian Palamar, lider sindical, lipsit de competenta atat in sah cat si in  administratie, dar extrem de obedient fata de La Padrina .

Domnul Palamar nu poate face o lucrare de sinteza, nu poate rezolva bogata corespondenta a federatiei.  Intr-o lume globalizata, unde orice om civilizat stie cel putin o limba straina, unde orice firma conditioneaza angajarea de cunoasterea cel putin la nivel mediu a limbii engleze, noi angajam um care stie 100 de cuvinte in engleza, iar una din sarcinile sale principale este comunicarea la nivel international!

Nu stiu cum poate fi angajat cineva simultan la doua institutii bugetare , cum poate lucra doar 3 zile pe saptamana si sa nu rateze cateve vizite si la competitiile din tara. Chiar daca Costantin Ionescu face in continuare toata treaba , domnul Palamar si-a creat o imagine de om cumsecade si generos, evident in scopuri electorale. Cand suna telefonul la Federatie , domnul Costica Ionescu raspundea responsabil si realist la diverse cereri : nu avem bani! Domnul Palamar din contra raspundea: -E greu, dar nu va lasam noi. E foarte usor sa fi generos pe banii federatiei , sa deturnezi bani de la actiuni vitale ale sahului, pentru actiuni de doi bani.

In opinia mea, domnul Palamar ar trebui sa returneze vreo 25000 de lei, plati neautorizate, sa returneze o mare parte din salarii si vechimi necuvenite si probabil sa raspunda penal pentru abuz in serviciu.

La putin timp dupa ce in fata dovezile irefutabile aduse de membri CD si in ciuda protestelor vehemente ale doamnei Ionita, domnul Palamar si-a dat demisia

Dorind sa arate cine conduce cadrilul,  doamna Ionita l-a numit consilier. Nu stiu daca un presedinte interimar poate sa-si desemneze un consilier, nu credeam ca dupa domnul Fantana mai poate fi cineva consilier, dar aici apare o fractura logica : daca cineva isi da demisia in fata unor probe irefutabile de incompetenta,  cum mai poate sa conseieze pe cineva?

Fiindca banuiesc dupa performantele intelectuale ca si domnia sa a abandonat timpuriu lectura, ii citez dintr-o poezie Incertitudine a lui Marin Sorescu :

« Multi m-au sfatuit
Sa ma dau la fund pentru o vreme.
E mai bine asa,
Pentru o vreme… »

–          Dupa ce s-a debarasat de un tip deosebit,  dl Dinu Nicula, doamna Ionita l-a mai angajat la federatie pe dl Radu Chirila un om rational si serios, specialist in arbitraj. Din pacate, domnul Chirila are niste probleme comune cu domnul Palamar :  Radu Chirila este profesor de sah la CSS1, lucreaza la federatie, dar nu scapa nici frecventele arbitrajele in tara ; cum o fi cu programul de lucru si salariul cuvenit? La limbi straine sta le fel de rau. Nu pot intelege, cand esti ofiter de rating si presedintele Comisiei de Arbitrii, nu poti face un curs intensiv de engleza , obligariu pentru atributiile postului dar si pentru nivelul functiei ? Nu pot intelege deasemenea cum un functionar al federatiei, tot dl. Chirila,  face nonstop campanie electorala pt functiile din viitorul CD la turneele unde arbitreaza.

–          Domnul Chirila se ocupa intens de CIV , o chestie absolut anacronica si inutila in conditiile extinderii la extrem a limitei de jos la ELO international. E ca si cum unul cu telefon mobil si-ar lua acum si pager.

S-a spus ca CIVul aduce bani federatiei; si chiar daca ar fi asa, ce vina au sahistii? De ce nu deschideti si un butic? Sau o lista de subscriptie pentru salariile celor care chipurile« lucreaza » sub 100 de zile pe an cu norma intreaga ?

Domnul Chirila s-a « distins » serios cu ocazia alegerilor trecute.  Din pacate,

a dovedit  o neglijenta impardonabila: a uitat sa scuture si sa amestece biletele din urna , astfel ca au aparut 40 de voturi identice la rand , fapt considerat statistic imposibil in orice tip de alegeri.

Astfel FRSAH a fost un timp o mare si unita familie , fara eficienta, fara salariati prezenti, dar mare consumatoare a fondurilor alocate .

Doamna Mariana Ionita va avea de la mine intotdeauna o bila alba pentru modul curajos, reponsabil si demn in care s-a compotant in razboiul cu Alexandru Crisan .De altfel, atunci era o persoana pe cat de rezonabila, pe atat de agreabila.

Chiar si acum in anumite momente , cand uita de orgoliu, tradeaza valente sufletesti, sensibilitate si devotament fata de sah.

Insa, odata devenita vicepresedinte si cand pe fondul naivitatii unor barbati, a ajuns sa conduca practic federatia, s-a schimbat radical. A inceput sa creada ca numai ea are dreptate, ca oricine o contrazice ii e dusman si trebuie pedepsit si mai ales ca sahul nu poate supravietui fara aportul ei. Se spune ca puterea iti ia mintiile , dar tot nu pot intelege de ce, avand la dispozitie toate parghiile ca sa faci bine, sa procedezi exact pe dos.

O buna perioada de timp , marii nostri conducatori au ignorat-o cu buna stiinta  pe doamna Elisabeta Polihroniade si daca nu insistam eu, situatia ar fi fost si acum la fel. Orgoliul si trufia i-au impiedicat sa inteleaga ca Elisabeta Polihroniade este un brand! . Intrebati orice roman de la ministru pana la un simplu lucrator despre sah si fiecare o sa pomeneasca numele domniei sale . Pai cum sa nu profiti de asta ? Cand te duci sa soliciti o sponsorizare ( o situatie virtuala) sau sa organizezi nu stiu ce simpozion, ai sa fi intrebat automat despre doamna Polihroniade : ce o sa raspunzi ? dansa cu ale ei, noi cu ale noastre ? Cum e posibil in atatia ani sa nu o faceti presedinta de onoare a Federatiei de Sah, nu numai ca o recunoastere a activitatii sale prodigioase, dar si in interesul evident al sahului .

Macar in ceasul al doisprezecelea la alegeri faceti acest demers. Iar daca o faceti, profitati de ocazie si infiintati tittlul de vicepresedinte de onoare si acordati-l doamnei Mariana Ionita ; poate atunci se indura si ne lasa in pace si se ocupa doar de federatia de hochei pe iarba(unde e tot vicepresedinte ) de turism si shopping .

Cineva scria pe site : a inceput Jihadul!

Va inselati profund domnilor. Sigur ca taberele se urasc si sunt inversunate, dar pana la urma frica de a nu fi ales va fi mai mare, astfel ca se va ajunge la o stare de non-beligeranta si ulterior (mai mult ca sigur) la o intelegere , fiindca nu putem lasa destinele sahului pe mana altora, nu-i asa? Suferinta Marianei Ionita in acest sens este zguduitoare : Oare cine ar puteia sa-i inlocuiasca nepriceperea, invidia si dorinta de a-si plati politele pana la ultima centima ? Bine radeau doi dintre prietenii mei apropiati (unul era Mihai Ghinda) cand s-au facut alegerile post-Crisan : O SA AJUNGEM S-O REGRETAM PE MARGARETA MURESAN…..

Am un mesaj pentru inbuibatii nostri conducatori : mai lasati mesele frecvente la restaurante de lux abundand in bucate si bauturi alese, fiindca in timp astea te tampesc; mai puneti si voi mana pe cate o carte (sa stiti ca nu sunt toxice, sunt numai zvonuri…) .

Se gasesc acolo chestii interesante , iti mai fluidizeaza vorbirea si iti mai rafineaza discursul,  fiindca tot cu ala vechi nu mai pacaliti pe nimeni! Si apropos de opulenta si generozitate am o intrebare: majoritatea sahistilor au dat dupa puteri 50 , 100 de Euro pentru familia Gabrielei Olarasu al carei tratament de supravietuire sau o miraculoasa revenire, costa peste 2000 de Euro lunar , iar voi, din toata saracia voastra,  nu dati nimic? Ce conteaza de fapt pentru voi o sahista de 7 ori campioana a Romaniei, ca sa nu mai vorbim de alte trofee ?

Charles de Gaulle a spus : «  politica este o chestiune prea serioasa ca sa fie lasata pe mana politicienilor » ! Voi l-ati parafrazat inlocuind  politica cu sahul . Foarte bine , daca veneati cu buna credinta , cu bani , cu dragoste de sah si respect fata de sahisti ! Dar pana acum ati esuat lamentabil , in primul rand, fiindca v-ati considerat mai importanti ca sahistii

Nu mai am nicio consideratie pentru niste oameni care au  tradat cauza sahului si mai ales a sahistilor . Pe de alta parte simt si un fel de compasiune : am vazut pe podium, in calitate de capitan al echipei de  antrenor sau presedinte de club nu mai stiu cate echipe si jucatori atat pe plan intern cat si international . Voi nu stiti ce inseamna satisfactia, mandria pentru succesele clubului tau, orasului tau si mai ales tarii tale. Iar prin ce ati facut si ce faceti, nu o sa cunoasteti niciodata aceste sentimente inaltatoare!

Tot ce am scris aici se va regasi evident mult mai detailat intr-o carte care e aproape gata. Evident am s-o trimit cu dedicatie si Ministrului Sporturilor.

Am un mesaj si pentru cei de pe site –uri:

Oameni buni, nu va impun eu tematica, dar in loc sa va ocupati de chestiuni minore si sa va certati aiurea, deveniti prin ratiune si unitate o adevarata forta civica a sahului . Sunt convins ca vocea voastra poate deveni una importanta, care sa blocheze derapajele atat de frecvente din lumea sahului. Am sa va dau un exemplu : nu s-a dezbatut pe net cazul scandalos al concedierilor lui Dieter Nisipeanu si Levente Vaida de la  Apa Nova. In schimb au fost sute de mesaje pentru niste incidente oarecare de la Satu Mare .

Se stie ca sunt probleme in sahul romanesc cu bautura , etnobotanicele sau cu indivizi dezaxati . Federatia nu va lua masuri, fiindca conform asertiunii monumentale a dlui. Dumitriu : « -Arbitrul trebuie sa rezolve problemele astea ! »

Am scris aceste randuri cu sinceritate si fara menajamente, evident aveti dreptul la alte opinii si puteti sa ma injurati ( de preferinta nu sub anonimat si civilizat !).

Dar, daca ati inteles ca sahul romanesc e la un moment de cumpana si nu trebuie lasat sa se scufunde, atunci articolul meu si-a atins scopul.

In incheiere recitind ce-am scris, ma intreb ca si cetateanul turmentat :

Si eu cu cine votez ?

MI Sergiu Grunberg

Antrenor Emerit

Presedinte AEM-Luxten Timisoara

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • nedelcu cristian

    Foarte frumos …mie mi a placut …l am simtit sincer pe domnul Grunberg un om cu dragoste de sah …si cam asa este …betia puterii iti ia mintile …

    iunie 16, 2013 - 10:06 am Raspunde
  • Claudio Stan

    Pai Apa Nova i-a trimis pe Dieter si pe Levi la Baia Mare…

    Sa speram ca nu le creste elo-ul prea mult, ca se supara Republica 🙂

    Fairy-play

    iunie 16, 2013 - 10:20 am Raspunde
  • Marius

    Wow da cata lume am deranjat nene. De ce? Nu am jignit pe absolut nimeni. Sa inteleg ca numai unul (unii) au dreptate iar ceilalti ciocul mic. Nu stiu dar in ultimul timp cand vad ce se intampla daca stai si analizezi nitel se pare ca este asa o lupta acerba pentru ciolan, Un grup a prins oasele mari iar celalalt grup se da de ceasul mortii sa mai prinda ceva. Cam ciudat Stati sa vedeti tovarasi ca eu nu mai candidez pentru nici-o functie si de acu dezvalui marele adevar ca pana in prezent n-am putut sau nu am avut timp si de acum na sa vezi ca a iesit Alba ca Zapada. Sau lasa ca vedeti voi, nu mancam noi dar nici pe voi nu va lasam. Daca ii punem pe ai nostrii ei sa vezi atunci ce o sa mai mearga Federatia. Ca unsa. Fara betii, chiolhanuri, spagute etc. nu-i asa? Si totusi sunteti sigur stimabile ca nu ve-ti mai candida sau va mai razganditi cate un pic pe ici, pe colo, pe parcurs?
    Dragi tovarasi am o rugaminte nu ne mai credeti idioti. Votati-ne pe noi ca altfel se scufunda corabia e treaba veche.Si credeti-ma este mult mai elegant sa va rupeti capetele in particular decat sa aruncati mizerii (ca sa evit cuvantul c…t care deranjeaza). In rest de abia astept sa vad cum va mai mancati. Si inca ceva. Vad ca multe se acuza (cu si mai mult fara dovezi) dar nimeni nu le raspunde.
    P.S. Un lucru tot e bun ca uite asa ne mai facem si noi ceva reclama, ca la fotbal. Nu stiu de altii dar cand citesc toate astea parca imi schimb parerea despre sahisti si ma intreb daca merita sa mai inveti copilasii acest sport. Va multumesc pentru intelegere si va doresc multa sanatate ca-i mai buna decat toate|

    iunie 16, 2013 - 6:26 pm Raspunde
  • Dan RAT

    @Marius :
    Nu prea pricep un lucru. Daca cineva stie dedesubturi si vrea sa le faca publice sa nu le faca ? Eu cam asta inteleg din mesajul dvs. Sau pur si simplu va place sa fiti un fel de “Gica Contra “.

    iunie 16, 2013 - 8:46 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Marius
    Iti scrisesem un raspuns educativ, explicandu-ti atat gramatica limbii romane cat si ABSENTA oricarui CIOLAN in lumea sahului, dar pe urma m-am razgandit:
    Cui bono?(vezi Goagal) poate fi oricine SI AVEA ORICE VARSTA SAU SEX acest analfabet veritabil: Citez din aberatia postata mai sus: NICI-O; ;VE-TI VOTA;; NA SA VEZI’; MULTE SE ACUZA… Pe urma am inteles inutilitatea incercarii de a educa un las, un ignorant care insulta agramat la adapostul anonimatului.
    Mi-e greata de astfel de specimene. Dat fiind ca sunteti in continua crestere, pe net, pe strazi si in politica ma intreb: Sunteti oare o generatie spontanee sau sunteti produsi experimental ca arma biologica in laborator, domnilori. Almanahe si Goagali?
    Nu-ti bate capul sa ma injuri. Sunt imun la orice abjectii!

    iunie 17, 2013 - 3:28 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Oricine ar fi uns presedinte, sa aduca bani sau sa fie dat jos.
    Nu sa consume!

    Sunt atatea de facut, astea sunt vremurile: sahul in scoala, popularizarea cu ajutorul acestui promotor de Festivaluri pe Bani Imprumutati care este UE, sunt multe de unde se poate ciupi un leu.Branduri cu Polihroniade, sah cu Basescu.Partide cu Herman Rompuy.La taclale cu seful BCR Sparkasse.Multe.
    Trebuie sa pacalim oficialitati si conduceri de firme sa arunce banii pe un sport netelevizabil.
    Asta e. Daca cu asta ne ocupam…si nu ne-a placut cartea. Ce sa facem.

    iunie 17, 2013 - 4:13 am Raspunde
  • Palamar

    Domnule Sergiu Grunberg,
    V-am apreciat intotdeauna talentul literar si capacitatea manageriala. Recunosc, sunteti un adevarat tribun, un Corneliu Vadim Tudor al sahului romanesc. Va urmaresc de ani de zile scrisorile si va privesc , uneori cu simpatie, alteori cu …compasiune.
    NU vreau sa polemizez cu dumneavoastra, sunteti prea talentat si prea lipsit de scrupule cand va sunt atacate privilegiile de ”baron” al sahului. Totusi, trebuie sa fac cateva precizari.
    Am fost numit secretar general , conform statutului, la sfarsitul anului 2010 intr-un moment in care situatia era critica. Am reusit temporar, impreuna cu domnii Dobronauteanu, Dumitriu si cu doamna Ionita sa limitez puterea ”baietilor destepti” din sah. Am fost ajutati in aceasta actiune de foarte multi colegi carora tin sa le multumesc si pe aceasta cale.
    Nu v-as fi raspuns, dar acuzatiile ca datoriile de 25 000 de lei ale FRSah mi se datoreaza doar mie ma obliga sa o fac.
    In 2011 bugetul FRSah , primit de la MTS, era de 420 000 lei. In 2012, la acelasi volum de munca, a scazut la 320 000 lei.
    Cum puteam sa desfasuram o activitate de performanta , avand un miliard de lei vechi mai putin in 2012? Cu toate acestea am reusit sa participam la toate competitiile si sa ne indeplinim toate obiectivele de performanta. Cu ce pret? Cu pretul multor nopti nedormite si al acestor datorii. Anul acesta ni s-au aprobat 255 000 lei. Cum credeti ca va putea domnul Constantin Ionescu sa trimita echipele Romaniei la Campionatele europene de seniori si juniori avand un asemenea buget?
    Cum credeti ca putem continua sirul performantelor reinnodat in 2011 daca nu cautam impreuna noi surse de finantare? Cum credeti ca mai putem avea performante notabile cand in 2013 avem doar 80 000 lei pentru participari internationale? Sunt intrebari simple care au nevoie de raspunsuri urgente.
    Nu stiu daca va mai amintiti, dar din aprilie 2012 sunteti director tehnic al echipelor nationale si capitan al echipei de baieti. In aceasta calitate ati solicitat expres Consiliului Director la inceputul anului 2013 sa-i las in pace pe baieti, sa nu ma apropii de echipa nationala. Sunt foarte curios cum veti reusi sa participati la Campionatul european pe echipe si sa gestionati lipsa celor 145 000 lei din bugetul pe acest an ( fata de bugetul din 2011, care era cat de cat normal pentru o activitate de performanta)!
    Va doresc succes si va asigur de tot sprijinul meu chiar daca ma considerati o persoana care mai mult a incurcat lucrurile decat le-a rezolvat!
    In incheiere, va transmit ca am participat si eu, in masura posibilitatilor, atat la concursurile organizate de doamna Polihroniade, cat si la ajutorarea Gabrielei Olarasu.

    iunie 17, 2013 - 7:07 am Raspunde
  • Palamar

    PS. Scuze, l-am omis din raspunsul meu pe Radu Chirila.
    Si lupta lui cu ”baietii destepti” din sah a lasat urme in jurnalul dumneavoastra.

    iunie 17, 2013 - 7:39 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Palamar,
    1. nu ma onoreaza comparatia cu Vadim Tudor. In gluma ti-as aminti ca eu l-am propus pe domnul Gergely Szabo de la inceput la lotul feminin.
    2. Cine or fi baietii astia destepti ? ma indoiesc ca exista , dar daca nu-I asa ,spuneti-i public cu nume si pronume!
    3. Nu eu v-am spus ca un lot national nu poate fi definitivat cu un an inainte , fara a tine cont de finala nationala si de Europene ,
    De ce ati facut atunci platile unor deplasari care ulterior nu pot fi justificate ,s-au macar de ce nu ati cerut avizul CD ?
    4. Eu v-am pus sa compensati pierderile organizatorilor ? , eu v-am pus sa finantati cantonamente de doi bani ?
    5. Pentru dmneavoastra CD-ul nu inseamna nimic. ?
    6. Nu v-am rugat si eu si altii sa va reglementati situatia programului de lucru si salariului dumneavoastra ?
    7. Inainte de a veni, ati declarant ca doamna Ionita este pentru dumneavoastra ca o icoana . Totusi , deocamdata traim intr-un stat laic cu institutii si foruri a caror decizii trebuie respectate, chiar daca contravin uneori parerilor doamnei Ionita .
    8. Spuneti ca toti trebuie sa cautam resurse ? Pai nu v-am facut eu scrisori circulare pentru mass-media si sponsori ?
    Cate si unde s-au trimis? A fost cineva sa le sustina ? Sa vin eu la Timisoara si sa ma substitui marilor personalitati care sunt ocupate cu lupta cu baietii destepti?
    9. Va plangeti de lipsa banilor , pai cine a manipulat alegerile? nu mentorii dumneavoastra ? nu a fost ales un presedinte care nu promitea nimic, iar cei care nu l-au votat , sunt tradatori ? In fond omul s-a tinut de cuvant..
    10. Eu am spus clar cine nu a dat bani pentru Gabi Olarasu ; nu v-am reprosat bunele intentii ci obedienta neconditionata..
    Credeti sincer ca pe multi ii intereseaza soarta sahului sau a sahistilor , sau numai puterea iluzorie a functiilor ?
    Domnule Palamar , eu spun lucrurilor pe nume , iar daca nu am dreptate,, sa mi se raspunda punctual ,nu cu generalitati si lozinci .

    iunie 17, 2013 - 8:55 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Pe vremea imemoriala a copilariei mele, in toate basmele era intercalate expresia :
    “ca daca nu ar fi , nu s-ar povesti” extrem de potrivita situatiei de acum .
    E drept ca multi ar prefera forma : ” ce bine ar fi , daca nu s-ar povesti”

    iunie 17, 2013 - 9:04 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Scuze pentru greselile de ortgrafie: ca de obicei am uitat sa-mi recites mesajul.
    Promit sa nu se mai repete.

    iunie 17, 2013 - 10:27 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Am sa fac o referire si la cazul Miroiu de la Studentesti .
    Am fost de fata , domnul Nicula a calculate corect , mai mul si-a exprimat de 3 ori regretful ca un rezultat nesemnificativ de la coada turneului a influentat clasamentul .
    Povestea cu aranjamentele e aberanta:
    au jucat unii studenti amatori care nu cunosc rigorile unui concurs de sah .
    – Stanciu care avea cel mai bun coefficient a avut pozitie probabil cadtigata la Anton si atunci ce rost mai aveau presupusele aranjamentele .
    Oricum , Miroiu e un baiat talentat , locul 1-2 , il recomanda pentru viitoarea Universiada .
    Nu stiu daca se va merge si nici cine va face loturile.!

    iunie 17, 2013 - 10:44 am Raspunde
  • Alin

    Cine sunt baietii destepti?

    Preturi la Olanesti oferite de doamna Polihroniade la CN scolar pe echipe mixte 2013:

    5. CONDIŢII DE CAZARE ŞI MASĂ (Pentru echipele care nu sunt campioane de judeţ)
    Organizatorii oferă cazare şi masă la hotel Parâng:
    – loc în cameră două paturi – 15 lei persoană/zi
    – masă (mic dejun+prânz+cină) – 25 lei/ zi

    Preturi la Olanesti oferita Lili Cristian&Danut Candea divizia A 2013

    Cazare : Hotel Paring 2*
    Camerele au balcon, grup sanitar propriu, televizor-cablu tv, geamuri termopan. Internet wireless In
    foaierul receptiei in sala de joe. Mai dispune de bar de zi, cofetarie, parcare proprie.
    – camera dubla : 25 lei/pers./zi
    – camera in regim single : 40 lei/zi/camera
    – apartament : 80 lei/zi
    Masa : Restaurant Parang
    – Pensiune completa : 40 lei/pers./zi
    – Bonuri valorice 30 lei/pers./zi

    iunie 17, 2013 - 2:16 pm Raspunde
  • ANUTA Laurentiu

    Domnule Grunberg,

    cred ca ar fi mai bine sa instituim un jurnal de front permanent si nu jurnal de campanie electorala. Dar cum imi place sa discut la obiect, am sa punctez cateva din afirmatiile dvs.nu prin prizma apartenentei la o tabara sau alta, ci in baza regulamentelor in vigoare si a realitatii asa cum o vad eu. Poate eu o vad deformat sau nu am intelegerea necesara, asa ca va invit sa ma lamuriti cum stau lucrurile , insa la obiect.
    1. Mai intai sa facem precizarea ca Dl. Manole a fost desemnat sa coordoneze Colegiul Central de Antrenori din care faceti parte, iar Dna Ionita sa coordoneze Colegiul Central de Arbitri, conform cu Ordinul nr.25 din 29.11.2010. Este doar o simpla coincidenta faptul ca din aceasta postura a dvs. l-ati criticat pe Dl.Chirila R.,presedintele Colegiului Central de Arbitri, menajandu-l in schimb pe coordonatorul dvs.?
    2. In Regulamentul de Organizare si Functionare al FRSah,destul de ambiguu in ceea ce priveste atributiile clare ale Colegiului Central de Antrenori, se precizeaza negru pe alb ( art.V, pag.11 ) : ” Loturile naţionale sunt stabilite pe baza criteriilor de selecţie propuse de Colegiul Central de Antrenori şi aprobate de Consiliul Director.”
    Dvs. afirmati : ” doamna Ionita a incalcat (iar) statutul FRSAH , ignorand deciziile Colegiului de Antrenori si transferand deciziile Comitetului Director care nu are competente tehnice;- In acest sens a manipulat si influentat numirea capitanilor si componentilor echipelor nationale, cu consecinte nefaste asupra rezultatelor.”
    Explicati-mi si mie unde este incalcarea statutului ? Nicaieri nu apare in regulamentele FRSah ca , Colegiul de Antrenori decide / aproba ceva. El doar propune. CD-ul este cel ce decide/aproba. Va bazati in afirmatiile dvs. ca nu citim statutul sau regulamentele ? Apropo : NU ERA DE DATORIA D-LUI MANOLE, IN CALITATE DE COORDONATOR AL ACESTUI COLEGIU SA STABILEASCA NISTE ATRIBUTII EXTREM DE PRECISE, PE CARE SA LE AFLAM SI NOI ?
    Si pentru ca tot suntem la acest aspect, va intreb respectuos : CARE SUNT CRITERIILE DE SELECTIE, pe baza carora Colegiul de Antrenori stabilesc loturile ? Toti suntem foarte curiosi sa le aflam. Si nu dorim generalitati, ci niste criterii clare, bine prinse intr-un regulament, asa cum este normal in cazul unor specialisti ca si membrii colegiului dvs., nu pareri discutabile ca ale unor amatori ca mine.
    3. Faceti o afirmatie care pe mine m-a dat gata : ” Dupa ce s-a debarasat de un tip deosebit, dl Dinu Nicula… ” . Ori nu cunoasteti, ori va faceti ca nu stiti, doar din dorinta de a inventa motive “de front”. Sunt aspecte extrasahiste pe care nu este cazul sa le spun aici, pentru care aceasta persoana o fi deosebita dar la modul negativ. Din punct de vedere sahist insa, gafele de la finalele de juniori de la dezlegari din 2009 si 2010 si “Open Sah Sinaia”-2010, pot fi usor demonstrate. Mai dificil este cu demonstrarea altor fapte cu mult mai grave pe care nu le pot dovedi decat in urma unei anchete, chiar daca pentru mine lucrurile sunt clare . Cum acest fapt implica juniori medaliati , am renuntat sa fac demersuri in continuare. Am sesizat secretarul general al FRSah, am prezentat argumentele mele (si probe scrise) si am fost asigurat ca oricum a fost trecut pe
    ” linie moarta” si astfel de lucruri nu se vor mai intampla. Domnule Grunberg, lucrez cu copii, copii muncitori si ei simt mai grav socul nedreptatilor si potlogariilor din jurul lor. Nu voi permite niciodata ca cineva sa-si bata joc de munca lor si sa creeze nedreptati strigatoare la cer acestora. Va precizez ca nu in toate cazurile au fost afectati juniorii mei. Daca doriti amanunte ma puteti contacta personal.
    4. Faceti o mare eroare atunci cand afirmati : ” Domnul Chirila se ocupa intens de CIV , o chestie absolut anacronica si inutila.” Sa-mi scuzati exprimarea, dar nu cunoasteti subiectul. Aflati ca sunt legitimati in acest moment 12.200 jucatori din care cu ELO cam 2100. Intamplarea face sa fac parte din Comisia Legitimari,Transferari,Clasificari Sportive si Rating, si chiar daca aceasta comisie mai figureaza decat cu numele, am fost singurul membru al ei care s-a preocupat de cercetarea compatibilitatii listei ELO cu a CIV-ului, asa ca probabil sunt mai in tema. Dl.Chirila a fost singurul care s-a preocupat de acest aspect si chiar daca nu am cazut de acord in unele privinte, pot spune ca face o munca sisifica si extrem de utila. Dvs., care nu sunteti preocupat decat de “produsele finite”, care sunt atrase de banii multi ai clubului, nu apreciati una din sursele de cointeresare a marei mase de jucatori ( 10.000) si mai ales a juniorilor. Nu va preocupa decat marii maestri si in mod exceptional maestrii internationali, dar v-ati pus intrebarea : ce facem cu categoriile mici? pe ce baza le acordam? etc.
    5.Revenind la activitatea Colegiului Central de Antrenori, din care cu onoare faceti parte, as avea o intrebare suplimentara :
    Acest colegiu este preocupat doar de loturile olimpice sau si de juniorii mici?. Stiu ca din banii FRSah, deci ai nostri ai tuturor, este platit pe toata perioada competitiilor importante de juniori un delegat al colegiului care sa urmareasca evolutia juniorilor valorosi. Aceasta este doar justificarea decontarii cheltuielilor, sau aceste cheltuieli se concretizeaza intr-un raport ?
    De ce atunci, daca din banii nostri platim asa ceva, nu beneficiem si noi de acest raport ? Nu ar fi normal sa aflam cum isi justifica specialistii nostri increderea acordata ? Stiti, unii rauvoitori spun ca singurul scop al membrilor acestui colegiu este de a-si apara interesul propriilor juniori si jucatori. La aceste minciuni rauvoitoare nu se poate raspunde decat cu transparenta si dovezi de inalta preocupare de a se pune in slujba tuturor.
    Am inteles ca propunerea acelor semifinale de juniori a venit de la acest colegiu. Cand s-a gresit? Atunci cand s-a hotarat asa ceva sau acum cand s-au anulat ? Isi asuma greseala cineva, sau considerati ca aceste experimente si lipsa de stabilitate in activitatea competitionala ne aduc beneficii ?
    Elaborarea unei metodologii de predare a sahului, cu care suntem “amenintati” de multi ani, nu ar fi de competenta acestui colegiu ? Ce se intreprinde in acest sens ? Nu va pun aceste intrebari decat din perspectiva faptului ca Dl.Manole este coordonatorul acestui colegiu. Vedeti, sunt multe unghiuri din care putem privi lucrurile.

    Cu stima

    iunie 17, 2013 - 2:54 pm Raspunde
  • Comisarul Mizdrache


    “FINALELE CAMPIONATELOR NAŢIONALE INDIVIDUALE DE SAH
    SENIORI (masculin şi feminin)
    Organizatori : F.R.Şah , CS Tinerii Maeştri Bucureşti & SC Alfa Hotels SRL
    LOC DE DESFASURARE : Olanesti – Hotel Parâng ; 15 – 24 februarie 2013
    CAZARE : Hotel Parâng**

    – 35 lei/loc/zi în camera cu 2 paturi ; 56 lei/zi – camera single ; 98 lei/zi – apartament
    MASA : Restaurant Parâng
    – pensiune completă : 45 lei/pers/zi sau „ à la carte” cu bonuri valorice de 40 lei/pers/zi.

    * Cazarea si masa sunt obligatorii pentru toti participantii la Hotel Parang”

    Iarna (si toamna) nu-i ca vara…

    iunie 17, 2013 - 3:03 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Iar sunt in dezacord cu domnul Anuta in ceea ce priveste aprecierea persoanelor implicate in sah …L am cunoscut personal pe maestrul F.I.D.E. domnul Dinu Nicula anul trecut la un concurs in Targoviste…Mi s a parut un om integru ,foarte bun cunoscator al regulamentelor si un arbitrul impartial …A stiut sa gestioneze perfect incidentele aparute …In filmuletele aparute cu concursul de la Arad am vazut ca vorbeste o limba engleza de Oxford .
    Daca o fi gresit ceva in trecut desi eu ma indoiesc de asa ceva …dar sa admit ca toti gresim si este posibil sa fi gresit si domnul Nicula …sunt sigur ca a facut o fara intentie .
    In opinia mea domnul Dinu Nicula chiar este un om deosebit …

    iunie 17, 2013 - 5:29 pm Raspunde
  • Marius

    Domnule Dan Rat: Eu refuz sa cred ca acesta este adevarul sau cel putin nu in modul relatat aici. Sincer, se vede ca este o mare nemultumire din partea unei tabere dar vedem doar acuzatii si atat. Si ceea ce ma deranjeaza este faptul ca sunt multe chestiuni vechi care puteau fii aduse la cunostinta noastra imediat ce au avut loc. DE CE TOCMAI ACUM? NU CREDETI CA ESTE CAM TARZIU? CE FACEM SA IMBUNATATIM IMAGINEA SAHULUI ROMANESC si da are mare dreptate domnul Radu Deseu, ce facem ca sa aducem bani in acest sport pentru ca sa il promovam? Cu tot respectul care il am pentru sahisti, in special sahistii romani parca am fii niste babe care ne ciorovaim la colt de strada. Nu va suparati domnule Radu Deseu dar nu am avut ocazia pana in prezent sa cunosc multi presedinti (directori) ai unor institutii publice care sa aduca bani in loc sa consume si da, cred ca este un criteriu demn de luat in calcul. Problema este ca nu poti sa evaluezi activitatea unui manager decat la sfarsitul mandatului sau dupa un an doi (si atunci poate fii prea tarziu).
    Domnilor Mihai Ghinda si Sergiu Grunberg nu pot sa va injur (nici nu am facut-o vreodata) pentru ca am afirmat si inca mai afirm ca avem nevoie de astfel de Oameni in fiecare orasel din Romania pentru promovarea acestui sport dar nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra si nici sa tac oricat ma veti jigni si veti folosi tehnica pumnului bagat in gura. EU cred ca toate acestea nu aduc nimic bun in sahul romanesc si nici nu schimba ceva in bine. Daca vrem sa schimbam ceva sta in puterea noastra sa o facem intr-un mod democratic si civilizat.
    Tovarasi (il folosesc pentru ca atunci traiam intr-o lume mai buna si mai civilizata, comunistii erau oameni destepti si nu conta atat de mult banul ca in zilele noastre) eu va doresc din nou sanatate si fiti mai toleranti pentru ca toti avem nevoie de iertare.

    iunie 17, 2013 - 6:53 pm Raspunde
  • lterior insa a ramas de caruta

    Domnule Anuta
    In primul rand vreau sa desfiintez mitul influentei mele la FRSAH .
    La alegerile din 2006 pt vicepresedinte, desi eram unul dintre putinii care luptasera pana la capat cu Crisan (am fost ultimul caruia I s-a ridicat suspendarea ) si cu cele mai bune rezultate pe plan intern si international, am picat cu succes, Cel putin trei oameni mi-au relatat cum doamna Ionita dadea telefoane sa-si faca campanie si adauga la sfarsit : dar va rog sa nu-l votati si pe Sergiu
    In calitate de Presedinte al Colegiului de Antrenor nu am fost niciodata invitat la vreo sedinta CD
    M-am autoinvitat la una, unde s-a lasat cu scandal .
    Eu singur I-am reprosat dlui Manole ca nu se ocupa de CA, dar sedintele CD se desfasurau o zi dupa CA , si atunci la sedintele CA venea doamna Ionita si regret ca nu ati asistat la cateva . Atata timp cat atat membri CA si CD isi plateau drumul ce pretentii poti avea ?
    Eu am dat mana prima oara cu domnul Dumitriu, recomandandu-ma in 2010 cu ocazia noilor alegeri . A mentionat asta si in discurs ca autocritica . Despre tot ce nu mi s-a parut in regula,, I-am scris mailuri dlui Dobronauteanu, dar degeaba . Mentionez ca in acea legislatura domnul Manole a fost la egalitate cu doamna Ionita la critici . Ulterior a fost surclasat.
    In toata aceasta perioada nu am plecat in nicio deplasare cu federatia . Am cerut sa merg la Pardubice la Europenele pe junior pe echipe si am reusit , Nu am fost numit antrenor la niciun lot in ciuda rezultatelor mele anterioare .Mentionez ca ultimul rezultat notabil la senioare a fost locul 2-3 la Europene cu mine capitan in anul 2000
    Hotararile CA nu ajungeau la CD ,si atunci , unde era puterea si influenta mea ?
    Dintr-un anumit moment , nici nu am mai venit la sedinte. .
    Revenind la chestii punctuale :
    – de ce credeti ca a largit FIDE marja de ELO ? Tocmai ca sa desfiinteze in timp ELO national . Dati-le la toti ELO international minim si in 6 luni se diferentiaza . La Europene si Mondiale oricum nu conteaza . Nu mi se pare o drama !
    Vi se par deplasate restul de reprosuri adresate lui Radu Chirila . Eu cred ca rezolvarile ar fi in primul rand in interesul lui .
    – am fost martor la Timisoara , va spun cu mana pe inima domnu Anuta , nu s-a intamplat nimic necurat.
    Sunteti un om rational si extreme de instruit :dar toti cei pe care ii simpatizati sunt infailibili , iar cei pe care ii dusmaniti sunt criminali .
    Lumea nu e doar in alb si negru, fiti si dumneavoastra mai conciliant . O sa-mi replicati ca si eu fac la fel . Eu nu urasc pe nimeni mai mult de 5 minute , pe urma doar dezinteres si chiar compasiune
    – Nu mi se pare asa o filozofie arbitrajul mai ales in conditiile programelor de imperechiere .
    Daca facem insa un test de inteligenta cu sahisti si oameni din sah , as face pariu cu dumneavoastra ca domnul Dinu Nicula , iese in primii 5.
    – domnule Anuta -FRSAH e in primul rand subventionata pe baza rezultatelor echipelor olimpice si rezultatele juniorior la Mondiale sau Europene . In consecinta federatia e obligate la aceste prioritati .Si revenim iar la bani . Numai o federatie bogata poate acorda atentia cuvenita tuturor sectoarelor fiecare important in felul lui . Si ca sa avem o federatie bogata ne trebuie conducatori inteligenti si destoinici .
    Si ca sa avem asemenea coducatori ne trebuie alegeri curate , facute de oameni responsabili care sa aleaga cu mintea, nu cu listuta de la Cap Aurora.
    Si ca oameni sa-si cantareasca corect alegerile , mai e necesar cate un nebun ca mine sau poate ca dumneavoastra ca sa-i zgaltaie nitel .

    Revenind la intrebarile dumneavoastra , criteriile de selectie sunt dezbatute de 22 de ani, dar sistemul ideal ca oriunde, nu exista.
    Domnul Pavlov a incercat un punctaj care ducea la rezultate aberante . Am citit dezbaterile de pe site , mi s-au parut pertinente , cu precadere cele ale dlui Vasiesu.
    In opinia mea, criteriile obligatorii sunt ELO , tendinta ELO , titlul national. Restul : performantele cu jucatori cu ELO ridicat , constanta, stapanirea de sine (emotivitatea sau nu in momente critice ) sunt de luat in consideratie .
    Selectia mi se pare chestiunea cea mai sensibila in sah si multi care se pronunta nu inteleg ca o decizie superficiala poate schimba soarta unui sahist Multi confunda notorietatea cu valoarea, iar altii prefer formule standard, care nu li se pot reprosa . Eu sunt adeptul surprizelor si schimbarilor bazate insa pe elemente rationale.
    In incheiere, vreau sa va spun ceva, care sper sa puna pe ganduri . Cu toate pacatele lui mai mari sau mai mici, dl Manole a facut ceva absolut deosebit pentru sahul iesean
    Daca si la Timisoara si la Ploiesti, la Baia Mare , sau la Bucuresti se face la fel, atunci tot sahul va avea de castigat si chiar federatia va fi mai puternica .
    Asta cred ca e tendinta timpurilor noi in multe domenii si cred ca sahul trebuie sa urmeze aceleasi cai
    Cu bine

    iunie 17, 2013 - 7:30 pm Raspunde
  • Dan RAT

    @Marius : Dupa logica dumneavoastra tovarase(am folosit termenul doar pt ca se pare ca sunteti foarte atasat de termen), decit sa spuna cineva ce are de spus (prea tarziu) mai bine sa nu spuna nimic ca e suspicios.

    iunie 17, 2013 - 9:46 pm Raspunde
  • luciangilea

    Parerea mea este ca singura sansa de a salva ceva este sa ai o baza solida. In acest moment regulamentele si statutul federatiei sunt interpretabile si uneori facute pe dos. Daca tot este un an de sacrificiu si fara bani (si posibil sa fie la fel si urmatorul) propunerea mea este sa se refaca toate regulamentele si sa se modifice statutul federatiei.
    1. Pentru a disparea aliantele si fuga dupa avantaje a membrilor din CD propun schimbarea statutului astfel : impartirea tarii in zone geografice (posibil zonele propuse la regionalizare) si fiecare zona sa dea cate un membru in CD. Ar creste calitatea in toate deciziile CD-ului si probabil aliantele ar fi foarte greu de facut
    2. Criterii clare pentru alcatuirea tuturor echipelor reprezentative astfel incat CD sa nu faca altceva decat sa ia act de componenta echipei si astfel dispar voturile subiective
    3. Suspendarea / Dezafilierea cluburilor sportive inactive ( introducerea in statut a unui articol prin care fiecare club sa fie obligat sa aiba o minima activitate si un minim de sportivi ACTIVI legitimati)
    4. In unele probleme poate membrii CD nu au capacitatea de a lua cea mai buna decizie – ex problemele din arbitraj sau a colegiului de antrenori. A fi membru in CD nu inseamna sa fii si un bun arbitru sau un antrenor experimentat. In asemenea probleme ar trebui ca decizia comisiilor de specialitate sa nu fie modificata (decat daca incalca regulamentele sau statutul federatiei). In plus sunt prea multe comisii facute degeaba. Mai bine doar vreo 4-5 dar care sa si lucreze.

    Mai sunt multe de adaugat insa poate nu este momentul potrivit acum.

    Intrebarea este “se vrea a se face curatenie in sahul romanesc si a se renunta la unele “prietenii” si “datorii” ptr binele sahistilor?”

    iunie 17, 2013 - 11:11 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Georgel tu nu stii nimic despre sah …dar absolut nimic …esti degeaba …esti inutil pe acest blog de sah …nu participi la concursuri ,nu cunosti sahistii de perspectiva …nu ai nicio idee de a imbunatatii sahul romanesc …nu ajuti sahul romanesc cu nimic …nici macar nu ti platesti taxa anuala catre federatie .Ce sa citeasca comunitatea sahista de la tine ? Tu nu stii bine gramatica limbii romane …esti agramat …ai numai idei proaste ..
    Tu ai locuit in toata Europa si America de nord dar pentru sahul romanesc nu vrei sa dai un ban .Tu nu ai niciun comentariul la vreun articol tehnic .Te bagi ca musca in lapte numai unde vezi ca se contrazice lumea pe niste probleme pe care tine te depasesc …Invata intai despre pozitia lui Philidor …si dupa ce ai inteles o vii si comentezi pe un blog de sah …
    Ce mi pasa mie de engleza ta ? Stii sau nu stii ceva despe Deschiderea Engleza …si daca stii, arata ne si noua …ca sigur nu te mai cenzureaza nimeni …

    iunie 18, 2013 - 5:35 am Raspunde
  • Palamar

    Domnule Sergiu Grunberg,
    Sub aura obiectivitatii, este foarte usor sa arunci cu laturi in dreapta si in stanga. Problema este ca stropii sar in toate directiile.
    Doriti o discutie punctuala?! Nu am nimic impotriva cu conditia de a porni de la ultimele dumneavoastra ”realizari” in materie de antrenorat si manageriat.
    Dupa cum am scris si in raportul de activitate pe 2012 , am considerat un mare insucces personal faptul ca nu am reusit sa trimit alaturi de Cristina Foisor, din lipsa de fonduri , un antrenor la Cupa Mondiala . Ce ati facut dumneavoastra ca antrenor de club si ca manager al sportivei pentru a rezolva situatia?
    De asemenea, va laudati ca aveti cei mai multi componenti in echipa nationala de baieti. Ce ati facut la sfarsitul anului trecut pentru ca Romania sa fie bine reprezentata la aceasta competitie ? Cum i-ati pregatit? Federatia a reusit , cu eforturi deosebite, sa asigure 2 cantonamente inainte de Olimpiada de la Istanbul ( cantonamentul de care vorbiti, cel de ”doi bani”, organizat la Targu Neamt cu copiii, il consider iarasi o jignire nemeritata la adresa mea si a domnului Florin Paunescu). Stiu, am deranjat un ” baron” al sahului cand mi-am permis sa-i solicit raportul pentru Cupa Oraselor, unde Romania a parasit competitia din primul tur. Cu toate acestea, o fac inca o data, prezentati va rog Consiliului Director acest raport.
    Aveti in acest moment un sportiv calificat la Campionatul Mondial din august. Stiti bine ca avem probleme financiare. Ce faceti ca Lupulescu sa poata participa, in conditii optime? Federatia va suporta cheltuielile pentru sportiv. Nu este normal sa impartim greutatile si cheltuielile pentru antrenorul care il va insoti?

    iunie 18, 2013 - 8:49 am Raspunde
  • lterior insa a ramas de caruta

    Domnule Palamar
    Insolenta dumitale nu pare sa aiba limite .
    Pai cand am putut,nu v-am ajutat?
    Ce, nu are obligatia federatia sa sustina campionii nationali si pe cei calificati la Cupa Mondiala? De cand revine obligatia asta cluburilor?
    Poate vreti sa va platim si cursuri ca sa invatati limbi straine si management.
    Doriti sa compensez eu crasa voastra incapacitate manageriala? Pai numai din salariul dumitale necuvenit se acopereau costurile nu stiu cator actiuni utile sahului.
    Ati fost barem in stare sa dati premieri sahistilor dupa Olimpiada , ati organizat macar o conferinta de presa in care sa va impaunati macar voi cu rezultatele ?. La Cupa Oraselor nu a putut veni Levente si s-a simtit , iar ca bani nu a contribuit si AEM-ul ?
    Si de cand va pricepeti la sah domnule Palamar?
    Titlul de baron al sahului ma maguleste . Din pacate in aceasta structura de tip medieval, pe dumneata nu te-as vedea mai sus de ajutor de majordom.

    iunie 18, 2013 - 11:42 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    PS
    Luati nota ca nu am folosit alt termen atat pentru a ma conforma conceptului Political correctness ,cat si pentru faptul ca in calitate de lider sindical stiti ca exista un spor de penibilitate pentru anumite meserii

    iunie 18, 2013 - 12:14 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    am o veste interesanta :
    in pofida necazurilor si greutatilor cu care se confrunta zi de zi , in urma turneului de la Golden Sands (locul 3) Vladik nevednichi a depasit si el granita de 2600 la ELO . E o chestiune meritorie mai ales in conditiile date dar si o palma data celor ce l-au considerat terminat si inapt pentru echipa nationala

    iunie 18, 2013 - 12:37 pm Raspunde
  • Dan Costea

    Din start trebuie spuse niste lucruri pe nume. Sergiu Grunberg, Mihai Ghinda si Valentin Stoica au un cuvant greu de spus prin simplul fapt ca au jucat sah la nivel profesionist inainte sa devina antrenori, mentori, manageri etc. Titlul de MI obtinut acum 30 de ani insemna ceva pe vremea aceea si nu se compara cu un titlu obtinut azi la turnee “Horezu” (numele este generic, inspirat din exemplul spumos al “Maestrului de Horezu” Radulescu – bine, aici era si un pic de Secu la mijloc). La polul opus se situeaza Dobronauteanu (amandoi), Doru Ionescu, Candea (toata dinastia) si altii mai putin rafinati (Palamar) care doar au privit si inca doar privesc sahul. Tragedia este ca privitul nu te face competent – Alo! se aude acolo sus? Din pacate, astfel de personaje sunt greu de eliminat, caci se sustin reciproc; discutam despre o casta a incompetentei.

    Nu ma surprind povestile despre betiile sahiste din Olimpul romanesc; ele completeaza tatuajele, inelele multiple in nas si in urechi, parului foarte lung si blugilor rupti atat de apreciate de generatia actuala. Campionii nostri au ales sa stea departe de eleganta si evident ca nu inteleg ca sponsorizarile nu pot fi acordate unora care arata precum maimutele. A’propos, deraierile la fete se numesc “rocade” (“jucatoarea X a facut rocada”), o metafora care-i apartine, probabil, celui care a dat atatea alte metafore spumoase in sahul romanesc (porecla “Derdelus” data unui turist sahist este un alt exemplu placut urechii).

    iunie 18, 2013 - 2:49 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Grunberg,

    voi incerca sa ma limitez in ceea ce priveste lungimea mesajelor, de aceea am sa incerc lamurirea pe fragmente. Voi incepe cu ultima dvs. afirmatie :
    “Cu toate pacatele lui mai mari sau mai mici, dl Manole a facut ceva absolut deosebit pentru sahul iesean. Daca si la Timisoara si la Ploiesti, la Baia Mare , sau la Bucuresti se face la fel, atunci tot sahul va avea de castigat si chiar federatia va fi mai puternica .”

    Raspunsul meu este ca sunt de acord cu dvs. cu o conditie esentiala : sa nu-i afecteze pe ceilalti din celelalte zone. Mai este situatia ca domnia sa este vicepresedinte al tuturor sahistilor din tara asta, deci nu doar al Iasului. Acolo la federatie avem nevoie de cineva care sa se zbata si sa realizeze lucruri pentru noi toti.

    In ceea ce priveste insistenta cu care vorbiti de situatia de la “Universitarele” de anul acesta de la Timisoara, atunci cand atingeti subiectul Dinu Nicula, va spun sincer ca nu are nici o legatura, atata timp cat am lamurit lucrurile de mult si am concluzionat ca in aceasta chestiune nu i se poate reprosa decat cel mult neinspiratia alegerii criteriilor de departajare in situatia unui numar mic de concurenti. Eu nu am acel program de imperechere, cei care il utilizeaza nu prea stiau sa explice cum procedeaza programul decat dupa ceva timp de “buchiseala”, si de aici neantelegerea. Lucrurile s-au lamurit. Nu de aici provine animozitatea. Problemele sunt cu totul altele , de fond, mult mai serioase.

    Nu poti sa le dai tu, federatie nationala, un ELO initial, deoarece doar FIDE are dreptul sa acorde ELO-ul si asta in urma unor rezultate obtinute in anumite conditii.
    FIDE nu a coborat nivelului ELO pentru desfiintarea coeficientilor nationali ( la actualele
    reguli de acordare nu este posibil), ci dintr-un motiv mult mai mercantil : banii ( taxele anuale).

    Nu mi-ati raspuns la subiectul cu semifinalele de juniori.
    Nu mi-ati raspuns la subiectul cu raportul Colegiului Central de Antrenori
    Nu mi-ati raspuns la subiectul cu “metodologia de predare a sahului”
    Nu mi-ati raspuns daca exista undeva stipulate atributiile clare sau un regulament al
    acestui colegiu.
    Sper sa nu va suparati, dar profit de ocazie sa va intreb probleme care ne intereseaza pe multi si nu avem de unde le afla mai corect decat de la dvs.

    Cu stima

    iunie 18, 2013 - 2:55 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Domnule Palamar
    am vrut sa va informez ca sportivii AEM-ului dintre care destui sunt in loturile nationale, au beneficiat in fiecare an de 3 cantonamente la Azuga ( inclusive in 2012 )
    Mai tin sa va informez ca timp de 5 ani la rand am trimis 5 jucatori la Europenele masculine si 2 sau 3 jucatoare la Europenele feminine
    Federatia a platit cate unu la baieti si una la fete (campionii).
    Asta nu e ajutor? . Cand nu am resurse , nu mai pot sa ajut , doar nu e o obligatie .
    Dar cu ocazia multiplelor participari la liga Campionilor m-a sprijinit federatia cu ceva ?
    Domnule Palamar , cu aprobarea carui for ati organizat cantonamentul acela (rectific) de 22 de carate?
    Domnule Palamar va inteleg frustrarile si revolta ca primiti reprosuri pentru actiuni gandite de altii . Dar daca mai aveti un pic de realism , amintiti-va ca v-am avertizat de fiecare data ca gresiti si chiar v-am spus cum sa procedati, cu prietenie.!
    Nu m-ati ascultat ! Acum in ochii dumneavoastra, eu sunt principalul vinovat. Eu v-am atras atentia asupra unor probleme , altii au descoperit altele si uite asa s-a format mormanul.
    Daca persistati sa negati totul si sa pozati in ingeras nevinovat daca continuati cu obraznicie sa-mi puneti intrebari ca un acuzator publici ,poate ma indur sa cer o ancheta ampla de la Minister , pe aspecte deja stiute : e greu de presupus ca va avantajeaza.(poate nici pe altii) E un ultim avertisment .Ati fost de fata la sedinta CD , cand domnul Dumitriu si-a dat demisia ; stiti bine de ce (nu fiindca I-am cerut-o eu) .Atunci fiti macar mai prudent si mai precaut.
    Nu ma tem de interventile dumneavoastra , chiar ma amuza naivitatile si scornelile dumneavoastra . Sunteti evident nepregatit pentru polemica la un anumit nivel ! Dar aerul dumneavoastra inocent si o presupusa victimizare, o agresivitate aparte sunt prea sfidatoare pentru o persoana de curand silita sa demisioneze in fata unor dovezi irefutabile

    iunie 18, 2013 - 3:39 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Domnule Grunberg, am si eu o intrebare: cine sunt acei “altii”? De ce nu mergeti cu dezvaluiri complete, si denaturati anumite fapte doar catre cateva persoane asupra carora vad ca insistati extrem de mult, ba le mai oferiti si avertismente? E dreptul dumneavoastra sa fiti subiectiv si selectiv, sa sustineti pe cine vreti, dar aveti macar bunul simt de a purta un dialog respectuos si civilizat.
      Apropo de respect, Nevednichy se scrie cu N de tipar.
      Cu stima,
      Nicolae Jeltopop

      iunie 18, 2013 - 4:22 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Domnule Anuta
    Stiti ca pentru Campionatul Mondial de Amatori nu s-au alocat bani din bugetul federatiei
    Sunt de acord cu asertiunea dumneavoastra urmatoare .
    Am inteles explicatia cu CIVul, dar situatia nu e normala, si cred ca FIDE trebuie sa se hotarasca la un sistem unificat. Nu am spus ca domnul Chirila ar fi vinovat pentru asta..
    Domnule Anuta , la Universitare s-au inscris mai multi jucatori.
    Au venit mult mai putini fiindca cu o zi inainte se fixasera niste teste atletice si a plouat , s-au amanat pentru sambata si o parte nu au mai putut juca . Pana in ultima clipa, nu s-a stiut numarul de jucatori, in functie de care se allege sistemul . Va rog sa-l intrebati pe dl Miroiu cum
    s-a purtat dl Dinu cu el si pe urma discutam .
    Domnule Anuta pana si eu imi mai schimb parerea despre oameni , faceti si dumneavoastra un efort ,poate exista o sansa infima sa gresiti.
    Eu nu ma pronunt usor asupra unor oameni , acordati-mi si mie un credit .
    Domnule Anuta am sa va dezamagesc , domnul Pavlov este presedintele Colegiului de Antrenori si sigur va va raspunde la intrebari .
    De peste 1 an de zile, la CA se discuta doar pe mail si numai cateva chestiuni punctuale .
    Tineti cont ca si inainte de alegeri se cam taiasera legaturile
    Raportul il face presedintele CA .
    Statutul precizeaza exact atributiile si responsabilitatile CA , l-am consultat serios cu ocazia scandalurilor legate de capitanul lotului masculin.

    Poate nu stiti dle Anuta ca sunt directorul Tehnic al Loturilor Nationale evident formal (au crezut ca-mi inchid gura cu functia asta si cand au vazut ca vreau sa iau lucrurile in serios, s-au panicat si au inceput obstructiile ), antrenorul de la lotul feminin putea sa discute cu mine , doar cu permisiunea dlui Palamar dar sigur I s-a spus sa nu o faca . Noroc ca ne-am intalnit la Olimpiada si am putut sa mai colaboram .

    Intelegeti domnule Anuta ca Colegiu de Antrenori devine in un for consultativ indiferent de statut.

    Cu stima

    iunie 18, 2013 - 5:12 pm Raspunde
  • Marius

    1.Este dreptul nostru si doar al nostru daca dorim sa ne dezvaluim sau nu identitatea. La fel de bine pot sa folosesc datele unei alte persoane si cum imi veti demonstra ca sunt sau nu eu respectivul?
    2. Da recunosc si respect ce au facut pentru sah domnii Ghinda si Grunberg dar ma intreb Oare sunt chiar ei? Nu prea cred pentru ca folosesc un limbaj mult prea grosolan cei care sub acest nume posteaza aici (iar eu am avut ocazia sa ii cunosc pe cei doi mari sahisti si se exprimau intr-un mod diferit).
    3. De ce nu urmati calea legala decat sa tot amenintati tovarase Grunberg? “ma indur sa cer o ancheta ampla de la Minister” Sa inteleg ca sunteti undeva deasupra iar noi aici jos mult prea insignifianti pentru dumneavoastra? Sau nu puteti cere o astfel de ancheta ca nu cumva sa va atinga si pe dumneavoastra (poate chiar mai rau decat pe ceilalti). Eu unul chiar va provoc, da vreau sa vad o astfel de ancheta si atunci se va vedea de partea cui este dreptatea.
    Dar iara tare ma tem de vorba romanului “Hotul striga hotii”.

    iunie 18, 2013 - 5:15 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    lterior insa a ramas de caruta este nickul sub care a comentat Domnul Sergiu Grunberg.

    iunie 18, 2013 - 5:48 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Domnule Valahu
    Intelegeti-ma si pe mine , am o varsta , am si alte preocupari , trebuie sa citesc tot, mai obosesc si eu . Asta in cazul in care nu ma suspectati de agramatism . Recunoasteti a fost o rautate gratuita , daca ma tineti minte de la mica noastra disputa, e dreptul dumneavoastra.
    Daca citeati articolul cu atentie , vedeati ca ma refer la colaborarea dnei Ionita cu Agentia de Voiaj un conflict de interese evident si la retributia si programul domnului Chirila
    Nu aveti nicio grija, n-am facut nimanui rau efectiv pana acum (poate cu vorba, dar si asta dupa multe atentionari) , n-am sa fac nici de acum
    inainte. M-am infierbantat poate prea tare , dar am sa va povestesc de ce : scriind stirea despre performanta lui Vladik mi-am amintit ca
    acum un an , pe 4 iunie m-a sunat Gabriela Olarasu si m-a intrebat disperata : Sergiule , care e situatia cu Vladik , are vreo sansa sa mearga la Olimpiada? Atat de nervoasa sunt pe tema asta, ca nu mai dorm noptile , spune-mi adevarul , te rog ! (vladik era in Bulgaria la Albena )
    Am linistit-o si am asigurat-o ca problema e rezolvata , dar nu parea convinsa . Peste 2 saptamani , s-a intamplt evenimentul ala nenorocit.
    E foarte posibil ca acest episod pe care unii il stiu, sa nu aiba legatura cu accidentul , poate s-ar fi intamplat oricum , dar daca ….
    Citind acuzatiile fara noima ale domnului Palamar , am facut legatura : pai cine a creat tot acel scandal artificial , cine a nesocotit propunerea domnului Dumitriu si acceptul dlui Dobronauteanu , cine l-a chemat pe domnul Doru Ionescu si l-a convins sa-si retraga demisia ? Evident domnul Palamar, care nici atunci, nici mai tarziu, nu a puttut da o explicatie coerenta a gestului sau . Evident ca eu o stiu , facuse plati neautorizate(fara aprobarea CD) pentru deplasarile unor jucatori, care nu ar mai fi facut parte din lot, daca se schimba capitanul
    Sigur ca nu-l acuz pe domnul Palamar de intentie , as fi idiot, dar la modul pur speculativ , poate exista un pacat originar, pentru care nu patimesc neaparat vinovatii !
    Cu stima

    iunie 18, 2013 - 7:18 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Domnule Grunberg, aveti un talent remarcabil in a evita raspunsurile.
    Ma uit insa stupefiat, si nu-mi vine sa cred ati adus vorba de o persoana aflata intr-o situatie dificila, intr-o discutie despre mizeriile sahului romanesc. Din respect pentru numele ei, am sa ma abtin de data asta de la orice alt comentariu.

    iunie 18, 2013 - 8:04 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Domnule Valahu v-am raspuns cine sunt altii .
    Cat despre sensibilitatea dumneavoastra , o au si altii care au uitat de tot de Gabriela . Dumneavoastra ati dat ceva? sau din respect prea mult, va temeti sa comiteti vreo impietate?
    Mizeriile din sahul romanesc sa reflecta in viata multora direct sau indirect, iar pasivitatea si lasitatea nu rezolva situatia.
    Vreti sa va enumar cati jucatori de mare talent s-au ratat datorita nedreptatilor favoritismelor sau intereselor unora sau cati au plecat?
    Credeti ca atunci cand se manipuleaza selectia , se gandeste cineva ca urmare a unei decizii arbitrare, pot distruge un jucator.
    Toti vorbiti de mizerii dar numai la modul general .
    Pai spuneti , oameni buni cati dintre voi lucrati 3 zile pe saptamana si sunteti platiti cu norma intreaga ? cati luati salarii de la 2 institutii bugetare , cati luati sporul de vechime din doua locuri , cati mai faceti cate o escapade prin tara , ca v-ati terminat treaba ?.
    Care pe unde lucrati, vi se accepta sa faceti afaceri cu o firma de-a dumneavoastra sau a rudelor . Cine ia decizile la voi , conducerea firmei ? sau cine apuca ? puteti cheltui banii firmei cum vreti ?
    Dupa ce rasundeti la aceste intrebari , luati-ma pe mine la rost pentru lipsa de sensibilitate si spirit destructiv

    iunie 18, 2013 - 8:41 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Celula de partid ( P.C.R.) “Marius”
    Tovarasi si tovarase,
    Primul dintre voi care a scris este badaran, al doilea este agramat, al treilea este probabil, “intelectualul” grupului si ultimul este femeie si cam….. mahalagioaca.

    Dat fiind ca nu cred in “personalitatile multiple”, lansata ca gogorita cinematografica prin anii ’70, rezulta ca avem de aface cu un grup de coministi zelosi, grup care scrie pe rand la singurul computer ramas in dotare cu scopul de a tulbura apele si impidica pana la urma cristalizarea raspunsurilor la cateva intrebari esentiale care preocupa lumea sahului.
    Dar confirm: “-Da, da, da tovarasi SUNT EU , Ghinda Mihail Viorel, nascut la 25 iulie 1949, din parintii Ion si Ioana Ghinda C.I seria … Nr…. . Satisfacuti Mariusilor?
    IP-ul meu poate fi verificat oricand de cei care monitorizeaza si conduc blogul.

    iunie 18, 2013 - 8:46 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Domnilor Ceausescu si Jeltopop, mariti va rog fonturile de la 8 la, sa zicem, 12/13i. Cateodata, pur si simplu, trebuie sa ghicesc ce este scris, Deci ERATA la mesajul de mai sus, nr. 36;

    coministi= comunisti
    impidica = impiedica.

    MULTUMESC
    MG

    iunie 18, 2013 - 10:07 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Domnule Mihai Ghinda aveti optiunea pentru a citi in bara de sus a browserului dumneavoastra. Depinde ce folositi: Mozzila, Internet explorer…Aveti optiunea Vizualizare sau View, click pe ea si marime text gasiti acolo pentru a putea mari fonturile. Nu se prea pot mari fonturile din optiunea standard, pentru ca arata prost si dau erori in alte coloane, pentru ca asa este formula aleasa de noi cu trei coloane. La mine se vede foarte mare, desi nu port ochelarii tot timpul, din cauza caldurii.

      iunie 18, 2013 - 10:20 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Pentru cei care nu comenteaza corespunzatori topicului, ca Georgel, Fanel, etc, pot sa nu se mai consume sa comenteze, sunt deja automat la spam. Nu am primit, eu si colegii mei, atatea jigniri, ofense si tampenii, nici macar de la cei care au injurat pe blog, pe vremuri. La avalansa de mesaje din ultima luna, chiar ca este greu sa facem fata, dar macar minima decenta sa o aibe cei care arunca vorbe grele. Sa isi decline identitatea si sa spuna in fata ce au de spus, dar altfel sunt mielusei in realitate, neridicand capul din pamant… Sanse au fost si le-am acordat atat de multe, incat nu mai este cazul. Asa ca atunci cand folositi acuze, injurii, vorbe urate adresate unor alte persoane, trebuie sa aveti demnitatea sa va dati identitatea. Dupa prima greseala, mesajele vor fi moderate de catre un coleg din echipa blogului, care vede primul mesajul, il citeste si vede daca poate trece dincolo. Pana la urma, de ce mai vreti sa comentati off topic si sa atacati pe cine stie cine, nespunand nimic si venind cand este scandal ca mustele la mizerie? Nu am sa inteleg asta, dar nici nu mai caut raspunsurile.

    iunie 18, 2013 - 10:34 pm Raspunde
  • jugarul

    Daca mouse-ul are rotita,tineti apasat Ctrl si invartiti rotita pt. a mari sau micsora ce se vede pe ecran.
    Din informatiile mele(de la parintii unor copii ce au participat), cantonamentul de la Tg.Neamt nu a fost de doi bani ci de foarte multi bani platiti de parinti(vorbesc de partea pecuniara, caci despre calitate nu am expertiza sa ma pot pronunta si nici informatii). Au fost si subventii federale pentru unii copii?

    iunie 18, 2013 - 10:43 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Dnii Ceausescu & Jugarul

    Multumesc pt sfaturi. Am schimbat recent IE 10 (se tot reseteaza in WIN 8; are un bug ?!) cu Crom-ul si inca nu sunt familiarizat cu toate iconurile.
    Cat despre mouse, m-a pus naiba sa-mi schimb toata logistica, trecand pe computere, tastaturi si mouse (ultraprogramabile) pt gameri (Razer si Di Novo Logitech) si am uitat pur si simplu de vechile si sanatoasele combinatii de taste. Acum stiu vreo 15-20 de setari si shortcut-uri sofisticate si am uitat evident de abecedar.

    Multumesc inca o data pt promptitudine si cred ca este o idee buna sa inlaturati de pe blog zgura celor care bruiaza schimbul de opinii sub acoperirea anonimatului. In fond, este foarte enervant sa nu stii daca discuti cu un adult sau faci obiectul gargarei unui pusti de gimnaziu?!

    PS. Pe de alta parte, m-ati rapit posibilitatea sa dau vina pe marimea fonturilor pt greselile de typing. Poate m-am grabit sa va multumesc :-)))

    iunie 18, 2013 - 11:41 pm Raspunde
  • jugarul

    “Fata de alte sporturi individuale, dezavantajul sahului este ca exista decizia de egalitate” – Sergiu Grunberg.
    Corect, dar…asta este si marea lui calitate, una dintre cele mai mari, pentru ca imi permite mie, care am jucat primul turneu la peste 20 ani(am citit in “Planeta sah” de prin 86 ca MM Mihai Suba ar fi inceput la fel de tarziu, este adevarat?) si sunt un amator,sa-i pun probleme unui MM, multiplu campion national si european de juniori, si multiplu campion national de seniori, si chiar sa-l remizez. La fel, acest echilibru nemaintalnit in alte sporturi ii permite copilului sa joace de la egal cu seniorul,fetelor sa joace cu baietii, si celor cu dizabilitati sa-i intreaca pe cei fara…
    In go de pilda, o suta de puncte rating sunt anulate extrem de rar pe tabla, pe cand in sah destul de des si chiar la diferente mult mai mari. Am jucat si cateva mii de partide de go, chiar daca nu in turnee oficiale(extrem de rare in Romania).
    In bridge iarasi experinta este greu de anulat, in primul rand datorita vitezei mari la care se desfasoara jocul(nu ai timp suficient sa analizezi corect, trebuie sa ai automatismele formate). Bridge am jucat si in turnee oficiale.
    Am jucat si sute de partide de tenis si de camp si de masa, si nu am avut nici o sansa in fata maestrilor, nu mai vorbesc de campioni…
    M-am intors si raman la sah mai ales pentru aceasta unica sansa sportiva de a intalni oameni cu experienta dumneavoastra si a le pune probleme pe tabla, dar si pentru ca poti juca la peste 80 ani la un nivel destul de bun.

    iunie 19, 2013 - 12:19 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Oameni buni
    Din acest moment , eu mi-am terminat interventiile pe site referitoare la” Jurnal de front “
    Am incercat sa va aduc in dezbatere probleme de actualitate ale sahului romanesc .
    Chiar daca mi- am sporit numarul de dusmani , cred ca era de datoria mea sa spun niste adevaruri, pe care multi nu le cunosc .
    Fac apel la sahisti : eu nu voi trai vesnic, ca sa fiu scandalagiul de serviciu al sahului, care se ridica mereu impotriva abuzurilor si nedreptatii.
    Mai luati-va si voi cateodata inima in dinti si iesiti la lupta , in loc sa va vaicariti ca niste babe !
    Se apropie niste alegeri extrem de importante pentru viitorul apropiat al sahului romanesc E o lipsa acuta de bani si probabil se va folosi sloganul : “sa fim uniti in clipe grele.”
    Nu va lasati pacaliti , situatia era previzibila de mult, schimbarea presedintelui dar si a CD ului trebuia facuta cu un an inainte sau macar cu 6 luni . Dar cand exista atatea orgolii , lasitate si chiar prostie, nu poti avea pretentii.
    Banii care vin de la stat vor fi intotdeauna insuficienti , daca cei pe care ii alegeti nu stiu sa deschida usile celor din sectorul privat, nu o sa se rezolve mare lucru.
    Mai baieti, pana cand nu o sa invatati sa faceti distinctia intre inteligenta si smecherie , intre valoare si impostura , intre buna credinta si interes si intre adevar si minciuna , lucrurile vor merge la fel de prost.
    Si nu cautati vina la altii , ci la voi. In viata, omul are dese optiuni personale sau de interes colectiv. Daca nu sesizeaza importanta momentului si consecintele alegerii sale, degeaba da vina pe soarta.
    Sper ca in masura in care iubiti sahul, sa nu va lasati tentati de promisiuni marunte : o categorie , un arbitraj , un cantonament sau un loc onorant in nu stiu ce comisie .
    Mai tarziu (poate prea tarziu) veti realiza cu siguranta, consecintele compromisului major pe care l-ati facut !
    Cum sa detectati oamenii de valoare si bine intentionati ?
    Simplu prin informare prealabila si mai ales prin intrebari inteligente !
    Englezii folosesc expresia “That’s a good question “
    O intrebare buna poate da peste cap un discurs cameleonic indelung preparat , il poate
    sili pe respondent sa fie natural si spontan .
    Examinati-i pe candidati ca la scoala , cerand fapte concrete, dovezi de personalitate, curaj si initiativa .

    De multi ani astept sa avem o conducere inteleapta la federatia de sah , de care sa fiu mandru . Am avut de-a lungul timpului, foarte multi sahisti talentati dar nu si conducatori destoinici . Mi-e teama, ca atunci, cand in sfarsit vom avea parte de o conducere ca lumea, nu o sa mai avem sahisti .

    Cu bine
    Sergiu Grunberg

    iunie 19, 2013 - 10:31 am Raspunde
  • Marius

    1. JOS PALARIA domnule Grunberg!. Dupa ultima dumneavoastra postare (de altfel una foarte eleganta, asa cum ii sta bine unui mare campion) parca ma intreb si eu acum. Bine dar cu cine sa votez? Ar fii bine sa stim din timp pe cei care candideaza ca sa putem aduna oarece informatii despre dumnealor si sa le postam intr-un mod civilizat aici si astfel sa putem alege.
    2. TOVARASE Ceausescu 🙂 faceti o treaba extraordinara si extrem de utila sahului romanesc si sincer ma intreb cum de reusiti sa va abtineti intr-un mod atat de elegant. NU VREAU sa imi dezvalui identitatea dar, daca dumneavoastra hotarati ca nu putem interveni decat sub numele real, va rog in mod respectuos, tovarasesc :), sa imi comunicati acest aspect si atunci ma voi rezuma in continuare doar la lecturarea articolelor si comentariilor.
    Va multumesc Tovarase!
    3. Urez sanatate tuturor, iar celor care m-au apreciat in mod deosebit “badaran, agramat etc. le urez pe langa sanatate si ce imi doresc dumnealor 🙂
    Cu stima tov. Marius

    iunie 19, 2013 - 5:18 pm Raspunde
  • Marius

    Imi cer scuze ca revin dar punctul 3 vad ca este incomplet (probabil greseala este a mea).
    Intrebarea mea era Domnule Ceausescu daca ne permiteti sa ne felicitam “ca la usa cortului” atunci cand postam cu datele reale (nume, prenume) si daca nu, atunci de ce sunt atentionati doar unii dintre cei care gresesc?
    Sa inteleg ca datele reale sau titlurile obtinute in cariera sportiva ne permit sa ne adresam “altfel” decat ceilalti?
    Domnule Ghinda sa inteleg ca simpatizati doar cu cei care nu va contrazic si sunt de acord cu spusele dumneavoastra? Cumva activati la acelasi club cu domnul Grunerg si ati simtit nevoia de a sari imediat in apararea dumnealui si sa jigniti?
    Va multumesc.

    iunie 19, 2013 - 6:40 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Spre deosebire de dl Sergiu Grunberg eu unul NU imi mai fac demult iluzii referitoate la capacitatea sahistilor de a se autoguverna.

    M-am retras din toate “comitziile” si comitelele FRSah incepand cu anul 1996, ca si din functia de capitan si antrenor al echipei olimpice de baieti. Nu am revenit niciodata asupra acestei decizii si nu am mai ocupat vreo functie in structurile FRSah. Timp de 17 ani, NU am vazut, cu foarte mici exceptii, pe cineva care sa se invarta in cercurile “puterii” si sa NU puna ghiara pe ceva: o functie sonora, o atribuire de organizare de competitii banoase, “cineva drag” promovat pe o treapta nemeritata, fini “unsi” sefi, titluri FIDE trucate, conducatori de delegatii ANONIMI- prin/pe taramuri exotice, fosti tovarasi de vandut/produs rame de ochelari promovati pe post de consilier al Presedintelui, vicepresedinti FRSah sau facut Membru de Onoare al FRSah -inclusiv patronul de la Argus Optical-, titlul de Bagajist (Antrenor) Emerit, (auto)acordat pt ca a carat bagajele vreunui junior/junioara talentat/a la vreun CM (vezi Erevan 1996) sau CE,. etc..etc., etc.,

    Admir determinarea himerica a lui Sergiu: ar vrea sa faca lumea sahului una mai buna si mai curata. Evident nu a realizat ceea ce eu am priceput demult:

    “Este vorba de grajdurile lui Augias si eu nu vad niciun Hercule la orizont.” NU AJUNGE SA FII FOARTE INTELIGENT IN LUMEA SAHULUI: Majoritatea este INTELIGENTA. Pana si badaranii anonimi argumenteaza coerent! Trebuie prea multa inteligenta, determinare, tarie de caracter si vocatia de martir, nemaivorbind de o piele de rinocer pt a rezista insultelor si calomniilor, pentru a pune ordine in aceasta lume minuscula, care colcaie de intrigi si in care si cel mai neinsemnat pion de cat. II-a are orgoliul hipertrofiat al unui campion mondial.

    Pe Sergiu il doare ca nu poate sa o faca pe majoritatea domniilor voastre sa inteleaga adevaruri simple despre natura si intortochierile relatiilor din lumea sahului. Si pe mine m-a durut o vreme aceasta obtuzitate, dar dupa 6 ani(1990-1996) mi-a trecut. Acum ma ocup strict de educarea jucatorilor (de la MMI la categ a III-a) de varste din ce in ce mai fragede, coborand tot mai adanc “la izvoare” -varstele mici- unde se mai gasesc inocenta, corectitudine si mai ales dragoste NUMAI pt sah.

    Dat fiind ca este utopic sa sper ca tot sahul autohton o sa dea in “mintea copiilor”, raman acelasi observator lipsit de speranta si evident mizantrop. Sunt tare curios care o sa fie ecoul demersului pasionat/pasional al lui Sergiu (care l-a costat acum probabil ani de viata) si al incercarilor sale repetate de a mai descalci itele ascunse ale mecanismelor subterane ale deciziilor aberante din sahul romanesc. Vom, (veti) vedea la Alegerile din septembrie 2013! Pronosticul meu este sumbru:
    Z E R O!!

    Mihai Ghinda

    P.S. 1 Eu NU ma retrag de pe “Sah cu Ceausescu” si NU renunt la dialog sau controverse, deabea am intrat: – Va stau la dispozitie cu varii raspunsuri la varii intrebari, daca aveti ce sa intrebati si bineinteles daca semnati. (Puneti, numai intrebai decente – Nu ma refer niciodata la viata privata a sahistilor)

    P.S. 2. Domnule Anuta, fiti mai bland ce cei din jurul Dvs. cu care “combateti”. Altfel o sa va scrieti si sa va raspundeti singur, ca pe RoChess care a disparut din peisaj si cu aportul Dvs. Nu repetati excesele de acolo……
    Prea mult acid strica! Folosit in cantitati minime, acidul reda stralucirea metalelor pretioase; in exces le corodeaza si va arde mainile. Nu am inteles deloc inversunarea si mai ales stilul si tonul inchizitorial folosit cu Sergiu Grunberg, (prieten intim cu mine de aproape 50 de ani, deci sunt o autoritate in materie de Sergiu: este o minte stralucita si un luptator constant pt drepturile sahistilor si bunastarea lor). Numai pentru ca s-a legat de fleacul ala de CIV, din a carei adminstrare faceti parte? Nici eu nu dau doi bani pe el…Ei?
    Ah.. si ” prin prizma mea de…..” se scrie cu “s” (PRISMA). Il folositi de ani de zile si m-am gandit ca ar putea fi o informatie utila. Vedeti, numai putintel acid…..

    PS3. Dle Jeltopop. Va citez:

    ” Dle Grunberg………, dar aveti macar bunul simt de a purta un dialog respectuos si civilizat. Apropo de respect, Nevednichy se scrie cu N de tipar. Cu stima, Nicolae Jeltopop””

    Meschina interventie, nedemna de idealurile profesate de blogul pe care-l coordonat partial (ar fi trebuit IMpartial, …). Sa-i spuneti lui Sergiu despre bun simt, atunci cand veti avea Dvs. acest articol in exces sau macar 1/2 din cultura, titlurile, scrierile sau realizarile lui Sergiu in orice domeniu comun de activitate aveti. Nu vorbesc despre sah, ar fi nedrept pt Dvs, v-ar trebui cateva vieti consecutive.

    Ati prins un om de 65 de ani ca ca a scris Nevednicii cu “n”, seara tarziu. Bravo! Aferim greseala! Impolitete crasa!
    Dar sutele de milioane de lei pe care le-a facut rost pentru sotia lui Vladik si multele zeci de miliarde (lei vechi desigur) pe care le-a adus in sahul romanesc EXCLUSIV pentru JUCATORI in zeci de ani de devotament total) v-ati gandit sa le mentionati? Dar faptul ca de unul singur a castigat cu echipa AEM unicul titlu de detinator al CCE? Neee…prea banal!

    Vreti calitate pe blog, nu barfeli si rafueli de doi bani, Atunci invatati sa respectati, nu sa trageti de urechi. Cel putin nu pe ce-i care au focut epoca in sahul autohton.

    PS4 NU, NU si iarasi NU. Sergiu nu m-a platit si nici nu mi-a dat o prima pt acest mesaj pe blog. Sergiu va citi mesajul in premiera, impreuna si odata cu Dvs.
    Este pur si simplu reactia mea de revolta impotriva guerilei urbane si hartuielilor la care a fost supus de cei “neutri”. (Am inteles raspunsurile celor vizati de el, sunt normale si chiar binevenite; aveau tot dreptul sa se apere cum cred de cuvinta, dialogul duce la conturarea adevarului).

    iunie 19, 2013 - 9:53 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    ERATA:
    ……guerilei “SUB”urbane si hartuielilor…..

    iunie 19, 2013 - 10:15 pm Raspunde
  • jugarul

    Spunea Dl. Pavlov de curand, intrebat ce parere are despre jihadurile electoarale sau nu de aici, ca nu are timp de prostii si ca ar trebui sa ne ocupam de lucruri serioase. Un lucru f. serios pt. mine a fost Simpozionul “Educatie prin sah” unde au venit multi reprezentanti ai educatiei si mult prea putini ai sahului.
    Constat cu surprindere, ca spre deosebire de Mircea Pavlov, alte glorii ale sahului nostru au mai mult timp sa comenteze online cu patima, si sunt bine dotati cu tot felul de gadgeturi pt. jocuri pe PC, si familiarizati cu limbajul internautlor.
    Nu stiu cat de simpatic este sau cata dreptate are Dl. Pavlov, dar fac si eu un indemn ; Domnilor, lasati gadgeturile(nu si comentariile de aci, caci “unde-i cearta-i si progres”) si luati exemplul Marelui Maestru Mihai Suba, care joaca inca destul de des si la un nivel destul de bun. Nu de alta, dar poate din preocuparea mai mare pentru partidele elevilor Dumneavoastra,, ne mai lasati si noua cate o jumatate de punct daca nu chiar un punct intreg.
    Despre Florin Gheorghiu nu gasesti mai nimic pe net, nici pe wikipedia nici aiurea, spre deosebire de tot felul ghiorlani care au macar o pagina intreaga dedicata. Stiati ca inca nu s-a retras si mai joaca? Si la o verificare rapida pe http://ratings.fide.com/ se observa ca Domnul Grunberg a revenit…in forta…

    iunie 19, 2013 - 11:26 pm Raspunde
  • Sebastian

    Noi romanii, ca popor , suntem neguvernabili in prezent, pur si simplu acesta este nivelul nostru , nu cred ca are rost sa emitem pretentii cum ca sahistii sunt o categorie aparte doar pentru ca sunt mai inteligenti decat media – compensam pe deplin acest lucru cu orgolii mari de tot, in prezent suntem condusi de oameni care aplica aceleasi principii pe care la aplica si politicienii din ’90 incoace, asta este realitatea si se poate vedea si in alte tari si federatii de sah.
    Si, pe deasupra , politica FIDE este extrem de dubioasa si cu multe reminiscente sovietice , au tot interesul sa sprijine, acolo unde pot , oameni cu aceleasi metehne .
    Este bine ca se mai creeaza valuri, poate se va constitui un pol in jurul caruia, in timp, se vor strange cat mai multi oameni si poate intr-o zi vom iesi (macar in sah) din mizerie , desi ziua respectiva este indepartata …totusi trebuie inceput de undeva.

    iunie 19, 2013 - 11:52 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Dle Jugarul,
    Ma mira faptul ca te mira gadgeturile si cunostintele mele despre PC, ca si faptul ca vb “internauta”. Cat despre ce fac cu timpul meu liber si ce gadgeturi folosesc este deja o problema privata… Nu-i asa?
    Comparatia cu Mircea Pavlov nu-mi place: Dl Mircea Pavlov a iesit de 10-15 ani la pensie, iar eu sunt inca salariat, apartinem unor generatii si mentalitati complet diferite si avem cunostinte total diferite: eu NU ma pricep sa fac rame de ochelari, iar dl Mircea Pavlov nu vb internauta sau italiana si nu joaca jocuri pe PC, etc.
    Nu imi este prea clar care sunt criteriile dumitale pentru a fi socotit “glorie (fosta) a sahului romanesc” dar nu par a fi severe.Poate sunt chiar laxe. Florin Gheorghiu si Mihai Suba merita cu siguranta titlul de GLORIE a sahului. L-au slujit stralucit timp de decenii si au jucat nenumarate olimpiade, CE, Balcaniade si chiar primul CM pe echipe, numele lor fiind asociat cu (mai) toate marile succese ale sahului nostru. Alti mai pot astepta titlul de “glorie”, pana cand aduc MACAR 1 (un) elev propriu de la cat. I -a la MMI. Numai datul zgomotos din gura prin plenare, batutul cu tinicheaua in piept si jucatul de cateva ori in echipa nationala in lipsa titularilor, nu se “premiaza” de catre istoriografia contemporana cu titlul de GLORIE (fosta sau actuala) a sahului.

    Poti usor suplini usor lipsa de informatii despre MMI Florin Gheorghiu: Documenteaza-te si scrie un articol elegant (dar, fara virgule inainte de si 🙂 ) despre el (Marian Stere stie tot despre sahul autohton si te pot ajuta si eu cu placere cu date si fotografii) si vei suplini un gol nemeritat din Wikipedia. Poti scrie si despre Mihai Suba este la fel de important ca jucator. As face-o eu, dar sunt prea implicat in acea perioada si evident subiectiv in ceea ce-i priveste

    iunie 20, 2013 - 12:52 am Raspunde
  • jugarul

    Domnule Ghinda, am subscris doar la un indemn al mult iubitului(sic!) Mircea Pavlov, nu v-am comparat cu dansul. Am si completat profilactic “Nu stiu cat de simpatic este sau cata dreptate are”.
    Nu este treaba mea ce faceti in timpul liber, dar mi-as dori sa va vad la Openuri, unde in prima runda as putea avea sansa sa va intalnesc. Cred ca un Open cu mai multi seniori de talia Dumneavoastra ar atrage mai multi participanti decat celelalte.
    Deocamdata trebuie sa ma multumesc cu CM-stii seniori din Galati(pe unii ii conving cu greu sa revina la tabla, caci si ei au preocupari serioase, gen studentia sau tenisul de masa), unul dintre ei foarte antipatizat pentru vehementa fara motiv de-a lungul vietii, este astazi foarte respectat doar pentru ca joaca inca de la egal la egal cu noi, chiar si dupa un atac cerebral.
    La analiza gramaticala si ortografie am avut numai 10(la vocabular eram praf), dar a trecut mult de atunci si eu am memoria foarte scurta. Tin totusi minte ca ivatasem sa nu pun virgula inainte de si, dar parca p-orma am cetit undeva ca regula nu este batuta in cuie.

    iunie 20, 2013 - 2:55 am Raspunde
  • Radu Deseu

    In criticarea virgulelor sta solutia la problemele actuale ale sahului romanesc.
    Ar trebui infiintata o Comisie a Virgulelor care sa puna capat, odata pentru totdeauna, acestei maladii a sportului autohton. Sa vezi atunci trai pe vatrai. Vor curge finantarile.

    iunie 20, 2013 - 5:52 am Raspunde
  • nedelcu cristian

    Sunt de acord cu dl Sebastian …cred ca sahul romanesc se va curata in timp de abuzuri …si multumesc domnului Sergiu Grunberg si oricui lupta impotriva acstor abuzuri …

    iunie 20, 2013 - 6:52 am Raspunde
  • ANUTA Laurentiu

    Domnule Ghinda,

    va salut si-mi face o deosebita placere ca ati revenit in conversatiile cu “baza piramidei”. Placerea este cu atat mai mare cu cat putem invata cu totii din enorma dvs. experienta sahista. Placerea mea ( trebuie sa recunosc ca de multe ori prea acida – dar nu ma mai pot schimba acum la anisorii mei ) a ramas la fel de mare de a va combate inadvertentele de orice natura, cu exceptia celor de teorie sahista unde logica si bunul simt m-ar impiedica. Initial, n-am dorit sa raspund provocarii dvs., dar cum nu am acceptat niciodata acuzele nedrepte, nu m-am putut abtine. Imi cer scuze, dar ati ramas acelasi vanator de greseli gramaticale. Din nefericire v-ati ales gresit tinta.
    – Fata mea este profesoara de limba romana, de vreo 6 ani si inca una foarte apreciata de sefi si copii, dar in ciuda acestei stari de lucruri, in vizitele si discutiile cu ea pe teme gramaticale, inca imi mai acorda credit.
    In privinta presupusei mele greseli gramaticale : “prizma” in loc de “prisma”, va informez ca v-ati aruncat sageata in gol. Daca veti avea curiozitatea sa cercetati, veti avea surpriza sa constatati ca sunt acceptate ambele variante :
    ” *prízmă f., pl. e (vgr. prisma, d. prizo, taĭ cu ferăstrău). Geom. Solid care are doŭă baze poligonale egale și ale căruĭ fețe laterale îs dreptunghĭurĭ saŭ paralelograme: prizmă triangulară [!], pătrată ș. a. (Volumu eĭ rezultă din suprafața bazeĭ înmulțită cu înălțimea). Fiz. Solid de cristal cu baze triangulare care servește la descompus razele luminoase. (Razele descompuse în cele șapte colorĭ [!] se văd maĭ bine cînd se proĭectează pe negru). Fig. Ceĭa ce te face să vezĭ lucrurile după pasiunea, gustu, prejudiciu saŭ interesu tăŭ: a privi lucrurile pin [!] prizma invidiiĭ. “

    iunie 20, 2013 - 8:14 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Ghinda,

    in ceea ce ma priveste, ati afirmat : “Altfel o sa va scrieti si sa va raspundeti singur, ca pe RoChess care a disparut din peisaj si cu aportul Dvs. Nu repetati excesele de acolo……”
    Daca in privinta aciditatii, uneori excesive , sinceritatea ma indeamna sa va dau dreptate, cealalta afirmatie este un exces de aciditate din partea dvs. si inclin sa cred ca este un neadevar. In primul rand RoChess nu a disparut din peisaj, dovada ca luna aceasta au fost 76 mesaje (si mai sunt 10 zile din luna). Pe de alta parte sa nu uitam ca prin activitatea “mesageristica”de pe “Sah cu Ceausescu” este firesc sa se fi diminuat cea de pe RoChess, deoarece numarul “scriitorilor” in principiu ramane constant. In privinta influentei subsemnatului pe RoChess, afirmatia dvs. nu numai ca este rautacioasa, dar este contrara adevarului. Daca ati fi obiectiv si ati avea rabdarea sa cercetati, ati constata ca in foarte multe cazuri din ultimii ani, dupa o lunga tacere pe RoChess, interventiile mele, cu subiecte care au aprins spiritele, au determinat mentinerea la un anumit nivel numeric discutiile. Daca 2012 a fost un an “secetos”, nu vreau sa par malitios, dar a fost si anul in care am scris cele mai putine mesaje (15),
    comparativ cu 2011, cel mai efervescent an RoChess ( din ultimii 5), cand am scris si cele mai multe mesaje (73). Deci, cifrele arata exact contrariul celor afirmate de dvs.

    In ceea ce priveste greselile gramaticale , cu sau fara virgula , atata timp cat nu reflecta incultura si nu sunt flagrante, este o vanatoare fara sens. Ce rost ar avea sa va enumar greselile de scriere din mesajele dvs., gen :”datul zgomotos din gura”
    ( intercalarea zgomotos este gresit facuta, deoarece “a da din gura” este o expresie de sine statatoare si nu o poti rupe si sa intercalezi adjectivul “zgomotos” in mijlocul ei ).
    Ceea ce asteptam de la o personalitate sahista de talia dvs. este strict problematica sahului, iar in acest domeniu ne asezam cu mainile la spate si ascultam cuminti.

    Cu multa ,sincera consideratie !

    iunie 20, 2013 - 10:34 am Raspunde
  • Mihai Ghindă

    Domnilor (caci doamne nu prea avem pe blog),

    Ma bucur efectiv să-l reîntalnesc pe vechiul meu prieten și concurent in stabilirea adevărului si a despicatului firului de păr in patru, Dooooooooooooooomnul Laurențiu AAAAAAAnuta! (aici se aud in fundal tobele si alămurile orchestrei blogului).
    Câteva precizarii:

    1) Domnule Anuța sunt supărat serios pentru primirea ostilă făcută pe blog dlui Grunberg. Din acest motiv am revenit pe blog. Sunt chiar indignat de metodele demne de Ignatiu de Loyola (thă mother and ăăăăăăăă…asta ffff……father offf……ăăăăăăăă thă …asta …… Inquisition) prin care l-ați determinat pe Sergiu să părăsească blogul, fapt care-l sărăcește considerabil. Din păcate, Dvs. aveți o bună parte din vină si eu personal mă așteptam la cu totul alta reacție, mult mai…..( găsiti dvs. un sinonim placut pt inteligență).

    2) ”Mofturile” mele legate de puritatea limbii române sunt o deformare anilor petrecuți ca ziarist la ZIUA ((fara virgula inainte de conjuncția și”; se poate pune DUPĂ ”și” atunci cand introduce o subordonată SAU CA O PAUZA DE EFECT RETORIC sau suspans – pt dl. Jugarul) si pretenția avută de la inteligenții șahiști români, printre care și mulții mei elevi, să vorbească și să scrie corect măcar o limbă. De aici și diacriticile folosite începând de azi, pentru a elimina confuzia referitoare la timpurile verbelor. Dl. Deseu (sper că am ortografiat corect – și NU, NU este o glumă proastă) a propus o Comisie a Virgulelor” pentru rezolvarea problemelor majore ale șahului autohton. Nu-l cunosc, nu știu ce vârstă are (pare junior dupa dialogul cu dl Jugarul și minimul de cunoștințe șahiste etalate)), dar ”mutatis mutandis” poate propune si desfințarea punctuației în general și revenirea la limbajul prin onomatopee și urlete ale primatelor. Atunci, poate, ar fi la egalitate cu ceilalți bloggeri.

    3) V-ați dezobișnuit de concurență, dle Anuța! Păi, imi veniți mie cu definiția ”prizmei” din dicționarul lui Scriban din1939!!!! in care se scrie cu ”îs” in loc de ”sunt”!!!
    HE-HE-HE, păi din dicționarul acesta au învățat probabil și Prințul Paul cu Prințesa Lia, de vorbesc așa de stricat românește! Ia să vedem ce zice webdexul:

    Dicționar: DEX 98 | Permalink
    PRÍSMĂ, prisme, s.f. 1. Poliedru care are două fețe (numite baze) egale și paralele și cu celelalte fețe în formă de paralelogram; corp solid care are această formă. 2. Piesă de sticlă, de cuarț sau de alt material transparent, de obicei în formă de prismă (1), folosită la aparatele optice pentru descompunerea, polarizarea, reflexia etc. luminii. ♢ Loc. prep. Prin prisma… = din punctul de vedere…, potrivit cu…, în lumina… – Din fr. prisme.

    Dictionar: Dicționar ortografic al limbii romane | Permalink
    prísmă s. f., g.-d. art. prísmei; pl. prísme

    Dictionar: Noul dicționar explicativ al limbii romane – NODEX | Permalink
    PRÍSM//Ă ~e f. 1) Poliedru cu două baze paralele și egale și cu fețele laterale în formă de paralelograme. 2) Piesă din material transparent de forma unui asemenea poliedru folosită la aparatele optice. ♢ Prin ~a din punctul de vedere. [G.-D. prismei] /<fr. prisme

    Dictionar: Dicționar de neologisme – DN | Permalink
    PRÍSMĂ s.f. Poliedru mărginit de fețe plane, dintre care două, poligonale, egale și paralele, formează baza, iar celelalte, în formă de paralelogram, formează fețele laterale. ♦ Prismă optică = piesă transparentă (de sticlă) folosită pentru descompunerea sau pentru reflecția luminii într-un spectru. ♦ Prin prisma = din punct de vedere…, în lumina… [Cf. fr. prisme, lat. gr. prisma].

    Dictionar: Marele dicționar de neologisme – MDN | Permalink
    PRÍSMĂ s. f. poliedru mărginit de fețe paralele și egale (baze) și cu celelalte în formă de paralelogram. o ~ optică = piesă transparentă (de sticlă) pentru descompunerea sau reflecția luminii într-un spectru. o prin ~ ă = din punct de vedere… (< fr. prisme, gr., lat. prisma)

    SATISFACUT?? DLE ANUȚA ??? Scriban, ai?

    4) Cât despre aserțiunea dl Anuță, citez: ”datul zgomotos din gura” ( intercalarea zgomotos este gresit facuta, deoarece “a da din gura” este o expresie de sine statatoare si nu o poti rupe si sa intercalezi adjectivul “zgomotos” in mijlocul ei ). o găsesc monumental de hazlie, poate chiar genială prin umorul ei involuntar..
    ”A da din picioare” este o alta expresie de sine stătătoare, d-le Anuța, dar poți introduce ”repede”, ”iute”, lenes”, ”agale”, domol, etc., etc. Idem, poți „Da INUTIL/FURIBUND?AGRESIV din gură.

    5) Din păcate, pe blog se discută foarte rar de șahul propriu-zis, despre variante sau deschideri, tehnici de formare a MMI sau despre literatura de specialitate cu referințe clare la teme șahiste specifice.Mi-e teamă, dle Anuța, că expertiza mea in domeniul șahului nu va putea fi folosit; așa că, ”mă bag și eu în seamă” cu observații pe măsura minții mele.
    Dacă VĂ stînjenește absurda mea dragoste pentru limba română, pentru corectitudine și fair-play în general, ca și ura mea viscerală pentru minciună, xenofobie, antisemitism si inșelătorie de orice fel, spuneți-mi și mă voi intoarce liniștit în stejarul meu, unde sălășuiesc pașnic de 17 ani, ”departe de lumea dezlănțuită” Repet, am ieșit la iveală revoltat de neadevărurile (chiar și calomnii) spuse pe seama dlui Grunberg.

    Rămân, dle Anuța, al dvs prieten si admirator al dragostei pentru șah și nu numai
    Mhai Ghindă

    iunie 20, 2013 - 2:19 pm Raspunde
  • Niki

    Am urmarit valurile create de “jurnalul de front” al d-lui Grunberg. M-a “mancat mana” de nenumarate ori, dar doresc sa ma mentin la starea de silenzio, chiar daca acum fac aceasta exceptie.
    Trec peste “razboiul” virgulelor si o sa ma refer la chestiunile pe care le consider importante. Apreciez intentiile si chiar stilul pasionat al d-lui Grunberg, insa ma situez pe aceeasi pozitie cu dl Ghinda. Nici eu nu cred ca exista acum sahisti cu stofa de conducatori,oameni care sapoata face liantul intre generatii si sa refaca un sistem care sa aduca performante. Si acele cateva exceptii sunt poate prea obositi/in varsta sa se mai implice.
    Din nefericire cei din generatia mai tanara au reusit sa-si pateze rapid onoarea si credibilitatea, abordand lucrurile in interes personal sau de gasca, fara o viziune macro. Ne-am ales in ultimii 10 ani(sa spunem) cu din ce in ce mai putine performante, atat la juniori cat si la seniori, individual sau pe echipe. Nici una dintre rarele performante exceptionale(titlul european al lui Dieter de exemplu) nu par sa-si fi avut izvorul in sustinerea de catre sistem a jucatorilor. Mai degraba au contat talentul si munca jucatorilor, eforturile parintilor si ale cluburilor.
    Prioritatile FRSah s-au cantonat in crearea de gasti detinatoare de putere, in obtinerea de foloase personale pt potentatii zilei, in organizari de competitii aducatoare de “firfirici”. Oameni care au esuat in a face performanta ca jucatori si-au developat ambitiile de cariera, au lasat jena deoparte si cu ajutorul diversilor neaveniti s-au cocotat in pozitii atotputernice, alimentandu-le orgoliile marunte.
    Nu ma pot abtine sa dau exemplul d-lui Palamar, care si-a autodepasit conditia, evident acceptand comenzile de la “butoanele superioare”. Oare a avut dansul competentele necesare in materie de antrenorat, conducere de club experienta manageriala, incat sa fie investit in asemenea postura? Are dansul autoritatea profesionala asupra membrilor echipelor olimpice, a membrilor CA, a conducatorilor de club? Este fara indoiala o intrebare retorica(nu am pus in discutie in nici un fel calitatile umane ale d-lui Palamar).
    Faptul ca dna Ionita, un manager versat si o persoana cu realizari in sah si-a apropiat oameni cu mai putina autoritate dovedeste nesiguranta ca si conducator si probabil nevoia unei puteri discretionare, fara opinii deranjante.
    Revin la ideea de performanta care a devenit un subiect minor in ultimii ani. Edificator este momentul cel mai jenant poate din istoria noastra olimpica, neparticiparea la Olimpiada, fara ca nimeni din FRSah sa i se opuna maleficului personaj-fost presedinte. Cand observi ca doi membri ai echipei olimpice sunt dati afara de club pe motive probabil financiare, iti dai seama ca e “ceva putred in Danamarca”.Nimeni nu ridica un deget, eforturilor locale/singulare ale unor cluburi nefiind suficiente sa sustina un sistem.
    Domnule Grunberg, cine sa fie capabil la ora actuala sa puna pe hartie un plan viabil si sa fie in stare sa-l si aplice? Sunt 3 oameni in sahul romanesc care sa poata si sa vrea sa scoata caruta asta cu rotile adanc prinse in noroi? Sunt capabili cei din CD si alti “vulturasi vremelnici” sa se dea la o parte si sa renunte la micile ciupeli si aranjamente? Avem o adunare generala care sa fie subit cuprinsa de etica si responsabilitate care sa voteze corect si neimpus? La fel ca si dl Ghinda, nu am aceasta iluzie.
    Sunt uimit de rapiditatea cu care unii au sarit sa-i traga de urechi pe d-nii Ghinda si Grunberg pt opiniile dansilor, acuzandu-i de diverse interese. Cu siguranta exista o doza de subiectivism si orgoliu in postarile dansilor. Insa nu uitati ca acesti doi domni au cariere impresionante in spate, ca jucatori si conducatori. Credeti ca isi doresc sa se faca de ras cu afirmatii nefondate sau neadevaruri crase? Dl Grunberg mai are o oarecare implicare ca si conducator de club, insa ce motivatie gasiti la dl Ghinda, retras din prim plan de atata vreme?
    Imi permit sa cred ca in numeroasele intersectari cu dansii inainte si dupa ’89 am ajuns sa le intuiesc latura umana si profesionala suficient incat sa-mi dau seama daca acum duc o anume campanie sau sunt pur si simplu sinceri. Merg pe varianta 2, mizand ca nu s-au schimbat in ultimii 10 ani de cand nu i-am mai vazut.
    Cred ca avem nevoie de repere, credibile profesional si moral. Daca ceea ce spun doi oameni toba de sah punem permanent la indoiala, riscam sa repetam istoria ultimilor ani, fara a invata din greseli.
    Pacat ca nu sunt mai multi oameni cu experienta si autoritate care sa isi spuna cuvantul si sa se implice. Am evita poate ridicola situatie din comitetul director(am scris special cu literi mici), unde jumatate dintre membri au cunostinte sumare de sah(iau in calcul doar categoria sahista). Mea culpa: pe vreo 3 nu-i cunosc, nefiind implicat in sah in ultimii 10 ani.
    E inadmisibil ca in actuala conducere a FRSah sa nu existe un jucator/antrenor/conducator(cu exceptia d-lui C. Ionescu) care sa fi avut tangenta cu performanta olimpica. Dorim sa facem performanta cu specialisti in arbitraje si organizari de competitii locale?
    Fara o schimbare vom colcai in mediocritate profesionala, fara acces la rezultate majore. Ca de morala mi-e jena sa mai amintesc, roman si sahist fiind.

    iunie 20, 2013 - 2:33 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Stimate domnule Niki
    Fac o exceptie de dragul dumneavoastra si am sa comentez scurt
    Pentru ca sahul sa prospere e nevoie de pasiune, inteligenta si bani.
    Din pacate cei cu pasiune , nu au bani, fiindca s-au incapatanat sa ramana in sah , cei care au bani sunt prea zgarciti si vor sa conduca tot pe bani statului, iar cei inteligenti sunt pe cale de disparitie .
    Totusi speranta nu moare niciodata .
    Cu stima

    iunie 20, 2013 - 6:07 pm Raspunde
  • Ilie Velea

    Nea Mihai Ghinda, acest Cornel Dinu al sahului romanesc, dori cu orice pret sa arate si cat de cultivat este dar o dadu in bara. Domnu Ghinda, se aude? Ignatiu de Loyola a fost fondatorul ordinului iezuit. Dominicanii erau cei cu inchizitia. Asa ca usor cu pianul pe scari si cu aerele de superioritate

    iunie 20, 2013 - 6:45 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Domnule ghinda, va multumesc pentru complimente. Totusi, eu am sa cred in continuare in cateva principii demodate si fara sens in zilele acestea, precum morala si corectitudinea. Ca tot vorbesc despre mine, ma mira faptul ca dupa cateva discutii purtate, nu ati reusit sa intelegeti ce fel de om sunt eu. Pentru a va satisface insa curiozitatea, sa stiti ca sunt unul, care din putinul pe care il am, ofer cat pot din suflet si nu pentru imagine.
    Cat despre domnul Grunberg, nu am vazut niciodata din partea mea si nici din partea oricarui alt sahist care a comentat pe acest blog, vreo contestare a valorii domniei sale. Doar cerinte de a dezvalui adevarul complet. Ce era asa de greu? Despre greselile facute de dansul, sunt convins ca si-a dat seama la ce ma refeream.
    Altfel, da, vrem calitate, si chiar ma intreb daca pentru putinii cititori ai blogului, ati trimis vreodata vreun material teoretic spre publicare, si noi nu l-am bagat in seama. Observ insa, ca sunteti unul dintre cei mai simpatici animatori de” barfe si rafuieli de doi bani”! Dupa statistici, va spun sincer ca sunteti omul potrivit.
    Asadar, va mai asteptam pe aici, cu ce preferati dumneavoastra. Calitate sau rafuieli de doi bani.

    iunie 20, 2013 - 7:25 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Ghinda,

    nu mai suntem de mult copii. Domnul Grunberg este prea inteligent sa nu faca distinctie intre controverse de opinii si jigniri. De altfel din raspunsurile domniei sale consider ca acest lucru s-a si intamplat. In concluzie, invinovatirea mea este doar un act artistico-literar.
    Referitor la controversele gramaticale, nu cred ca mai are rost. Atata timp cat este o forma acceptata, restul … Eu prefer sa spun “branza” ca stramosii nostri daci, acum 2000 ani; dvs. scrieti “vb”, asa ca pe internet, spre a fi la moda .Puritatea limbii romane tine de trecut, nu de prezent ( dupa parerea mea , si nu numai ).
    Prin comparatie cu “a da din picioare”, “a da din gura” este o actiune virtuala. Este o chestiune de nuanta. Este ca diferenta intre “a da cu piciorul la o minge” si “a da cu piciorul la o ocazie”.
    Aceste controverse gramaticale nu ma impiedica sa va apreciez si sa va admir.

    Cu stima deosebita

    iunie 20, 2013 - 7:37 pm Raspunde
  • Mihai Ghindă

    Domnule Velea,
    Am spus bine ca majoritatea celor care scriu pe blog este formată din oameni inteligenți. Acum va trebui să mă gândesc și câți au simtul umorului și pot deosebi o parodie a discursului dlui Antonescu cu reprezentantii F.M.I., de adevarul istoric.
    Văzui că nu toți! Sunt ”impresionat” atât de adâncimea cunoștintelor Dvs. de istorie a religiei creștine pescuite de pe Google, cât și de eleganța discursului practicat. Jumătatea mea de oltean fu încântată că auzi iutele grai al copilărie oltene, cea de bănățean bombăni ceva in legătura cu nepolitețea ”miticilor” (NU cei din miturile antice- ca să nu mai avem dubii la capitolul sarcasm – ci a locuitorii Valahiei….). Acum, ”pe bune” domnule Velea, chiar crezi serios că mi-ar fi fost greu să procedez ca tălică: ” in WIN8 + CROM (combinația pe care o folosesc), marchezi cuvintele dorite, dai click dreapta pe ele si se deschide un meniu unde poti căuta instantaneu pe Google cele dorite (marcate). Iți sugerez să procedezi la fel pentru ”sarcasm” sau ”parodie”.

    Reacția dlui JELTOPOP este remarcabil de previzibilă, am elevi de 10 care se imbufnează identic, atunci când sunt mustrați; dar cred că ar jigni mai inteligent decât dl. JELTOPOP. Sper!
    Istețimea Voastră, nu am trimis materiale șahiste pentru că nu mi-au fost solicitate vreodata, oral sau în scris de către Excelențele Voastre, deși am corespondat relativ recent cu Dl. Ceaușescu. By the way, o experiență muuuuuuult mai plăcută, decât aceasta… Muuuuuuuuuult mai bine crescut. Altă clasă! Alte maniere! Altă educație!

    Nu vă plac reacțiile acide, sunteți obișnuiți numai cu insolența proprie, făceți un blog închis. Dvs. caștigați bani de pe urma traficului pe site și cei ca mine sau Sergiu Grunberg, Laurențiu Anuța, Marius Ceteraș, etc (scuze pentru cei care nu i-am mențtionat: sunteți prea multe condeie agere!), vă aducem cititori, adica = LEI pentru buzunarele Excelențelor Voastre. Din acest motiv am evitat si ezitat să scriu pe blogul ”Sah cu Ceaușescu”. Nu-mi place tenta cam mercantilă a comerțului vostru cu șahul autohton.

    Dar, știți ce? Eu am apărut pe blog numai meteoric ca să preiau o parte din ura voastră revărsata sistemic, ca mareea, asupra lui Sergiu Grunberg care se sufoca in valurile ei dense. Eu unul îl avertizasem demult că in blogosfera autohtonă mințile strălucite sunt dușmănite de moarte si că anonimii și cei frustrați de viețile lor terne, îl vor potopi cu insulte. Acum mă urâți și pe mine; a fost relativ ușor!

    Eu am dispărut (din nou) de pe blog. „Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, der Mohr kann gehen”! (Vezi pe Google coane Veleo!)

    A la prochaine,

    Sper sincer să vă găsesc mai deschiși pentru dialog peste câțiva ani,
    Mihai Ghindă

    iunie 20, 2013 - 9:10 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Va multumesc inca o data pentru complimente, domnule Ghinda!

      iunie 20, 2013 - 9:16 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Domnule Mihai Ghinda, sper sa nu va dezamagesc si eu, prin raspunsul meu…Nu am castigat bani niciodata de pe urma traficului blogului. Asa au crezut multi, insa s-au inselat amarnic. Cam un an de zile, am trecut pe o platforma mai permisiva, blogspot.com, iar toti au crezut ca mergem pentru a castiga bani din reclamele google. Atat de mult am castigat din reclamele google, incat nici macar nu s-au strans 10 euro (cred ca in mai mult de 1 an !), din spusele prietenului care se ocupa de partea tehnica, Costin Beiu.Nu exista din fericire pentru noi “tenta cam mercantilă a comerțului vostru cu șahul autohton”. La cat am pus din buzunar, cred ca daca as fi recuperat doar acesti bani si tot era excelent. Dar am facut-o si as face-o fara sa imi para rau. Probabil ca eu si toti ceilalti colegi din echipa, ar trebui sa avem motivatia aceasta, pentru ceea ce facem aici, dupa puterile noastre umile. Dupa cum ati vazut cu totii, cei care urmariti evolutia blogului, am mai pierdut si un om important din echipa, Adrian Stanca, care se ocupa de sah, copii si clubul pe care il pastoreste.

      Riscul unei aparitii al unei personalitate mare, pe un site, blog de orice natura, devine din ce in ce mai mare. Asta mai ales daca esti o persoana publica si importanta, care atrag fel de fel de trepadusi, aparuti sa devina celebri prin jigniri, aciditati sau ceva rautati aruncate la tinta precisa. Asta pe langa cei care vor sa va puna o intrebare sau mai multe sau de multe ori sa va faca sa ramaneti cat mai mult pe blog (vorbesc aici despre cei cu identitatea reala). Nu cred ca Nicu Jeltopop are puterea sa jigneasca pe cineva. V-o spun in cunostinta de cauza, pentru ca mai bine sufera el ca un caine pentru altii, pentru o cauza, pentru cel(sau cei) care ar trebui sa fie cel care ar fi normal sa sufere.
      Am revenit pe aceasta platforma, cu bune si rele si incercam sa facem cat mai multe putem, fiecare dintre noi. Cum apar personalitati importante pe blog, apar si trepadusii rauvoitori.
      Un exemplu simplu, mai ales pentru cei care intra frecvent pe blog. Un om respectabil, fost sahist de frunte in Romania, alias Nicki, s-a retras de mai multe ori din motive stiute doar de el, crezandu-i pe acei care fac doar rau tuturor si comenteaza jignitor catre alte persoane, fara sa stim si sa se stie cine este cu adevarat. Adica sa se comenteze pe blog, cu injurii, jigniri, acuze, lezari si cuvinte grele pentru ca ce sa se intample? Sa plece toti de aici si sa ramana ei? Credeti-ma ca daca vreti sa vedeti cat de liber a fost blogul si cate am acceptat, cred ca nici eu nu mai stiu. Mai ales ca toti colegii m-au rugat sa nu le mai dau a mia sansa unor personaje care au facut mult rau. Am sperat in schimbarea lor, de fiecare data, dar lupu-si schimba parul mai des decat naravul.
      Culmea este ca Nicki, a sarit sapte poste in sus, atunci cand cineva i-a periat costumul de o scama imaginara sau la cea mai mica aciditate sau intepatura… Atunci care este rostul comentariului liber, daca eu te las sa iti spui parerea si dupa cateva comentarii normale, arunci in stanga si in dreapta cu noroi si mizerie? Nu vad rostul intrarii tuturor in silenzio stampa nelimitat, mai ales cand sunt atatea de facut in sah si pentru sah. Oare ar trebui sa intram si noi in aceasta nepasare? Inchidem blogul si gata cu tot. Nu stiu cati ne vor regreta si cati nu. Presupun ca mai multi le vom lipsi, dar se vor invata cu situatia aceasta.
      Probleme sunt multe si cine sa le discute, sa le rezolve si sa le puna cat mai bine pe tapet?

      Sunteti un interlocutor extraordinar si o legenda vie a sahului romanesc, alaturi de cele cateva pe care le mai avem langa noi. Normal ca cei care vor sa va provoace, fac si rautati gratuite din motive, pe care nici ei nu le inteleg prea bine. Ca si domnul Ilie Velea, presupun ca sunt multi care v-ar pune la zid, jucand cu Houdini sau Rybka in buzunar, contra dumneavoastra, ca sa va umileasca prin superioritatea gandirii lor…
      Vin alegerile curand si o sa fie prapad, presimt asta. Mie teama pentru ceea ce va fi, poate mai mult decat va este teama dumneavoastra, domnule Mihai si domnul Sergiu sau Nicki. Teama pentru ca imi pasa de sah, sahisti si ceea ce se va intampla cu sportul pe care il iubim cu totii.Probabil ca tot noi vom fi vinovati pentru toate. Si pentru plecarile domnului Grunberg si Ghinda de pe blog pentru mult timp. Si pentru tot raul care a fost in sahul romanesc si pentru nerealizarile din toate. Ceausescu e de vina! Recunosc si eu ca sunt vinovat, dar vinovat de iubire…de oameni si sah. Asa sa ii ajute Dumnezeu pe toti, dupa sufletul si faptele lor!
      PS: Nu mi-am permis si nici nu mi-a trecut prin cap macar ideea, sa abuzez de faptul ca corespondam cu dumneavoastra si eram cumva intr-o pozitie favorabila, ca sa va cer o colaborare pentru blog. Nu am refuzat pe nimeni, vreodata cu materiale, cu atat mai mult oameni de exceptie ca dumneavoastra…Acum sper ca intelegeti ca nu am facut-o si nu o fac pentru bani toata aceasta munca.Nici eu si nici colegii si prietenii mei. Sunt convins ca materialele de aici, au folosit multor, instructori, antrenori sau sahisti. Am avut si avem semnale pozitive sa nu renuntam sa facem, ceea ce facem pentru sah. Asteptam oameni noi ca si colaboratori permanenti sau periodici, indiferent daca sunt personalitati sau sahisti amatori. Cred ca paleta completa contribuie la un rogvaiv cat mai frumos pentru promovarea sahului romanesc!

      iunie 20, 2013 - 10:03 pm Raspunde
  • Mihai Ghindă

    Bravo Niki,

    excelenta radiografie a Fanarului jerpelit, din care curg zdrențele, al șahului autohton. Sunt absolut invidios!

    Citez copios (”in extenso” pt. amatorii de Google) :

    ”Din nefericire cei din generatia mai tanara au reusit sa-si pateze rapid onoarea si credibilitatea, abordand lucrurile in interes personal sau de gasca, fara o viziune macro….Prioritatile FRSah s-au cantonat in crearea de gasti detinatoare de putere, in obtinerea de foloase personale pt potentatii zilei, in organizari de competitii aducatoare de “firfirici”. Oameni care au esuat in a face performanta ca jucatori si-au developat ambitiile de cariera, au lasat jena deoparte si cu ajutorul diversilor neaveniti s-au cocotat in pozitii atotputernice, alimentandu-le orgoliile marunte…..Sunt capabili cei din CD si alti “vulturasi vremelnici” sa se dea la o parte si sa renunte la micile ciupeli si aranjamente? Avem o adunare generala care sa fie subit cuprinsa de etica si responsabilitate care sa voteze corect si neimpus?…………..Am evita poate ridicola situatie din comitetul director(am scris special cu literi mici), unde jumatate dintre membri au cunostinte sumare de sah (iau in calcul doar categoria sahista). …. E inadmisibil ca in actuala conducere a FRSah sa nu existe un jucator/antrenor/conducator (cu exceptia d-lui C. Ionescu) care sa fi avut tangenta cu performanta olimpica. Dorim sa facem performanta cu specialisti in arbitraje si organizari de competitii locale? Fara o schimbare vom colcai in mediocritate profesionala, fara acces la rezultate majore. Ca de morala mi-e jena sa mai amintesc, roman si sahist fiind.”

    Dacă ar fi să pot da note unui matur, ar fi un A+ (am predat multi ani la American International School of Bucharest si am rămas cu nostalgia calificativelor școlare yankee) sau un 10+++.

    Multumesc pentru cuvintele frumoase; aceleași mulțumiri și unicului domn Anuța, care dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit inventat.

    Nu Niki, nu m-am schimbat deloc, daca facem abstracție că am încărunțit și mai tare și am devenit și mai mizantrop. NU fac parte din conspirații, mă oripilează ambele/toate taberele la fel de tare.

    MG

    PS. V-am scris separat de cuplul anterior din motive evidente.
    Să auzim numai de bine! ” silenzio stampa” sau nu, eu vă voi citi în continuare 🙂

    iunie 20, 2013 - 9:52 pm Raspunde
  • Mihai Ghindă

    Dle Ceaușescu,

    Mă autocitez; ”………deși am corespondat relativ recent cu Dl. Ceaușescu. By the way, o experiență muuuuuuult mai plăcută, decât aceasta… Muuuuuuuuuult mai bine crescut. Altă clasă! Alte maniere! Altă educație!” Rămîn la aceiași părere.

    Imi cer sincer scuze pentru aserțiunile nefondate referitoare la beneficiile materiale, inexistente in realitate. NU am stiut! ”Pater peccavi”(”Părinte, am păcătuit!”- pentru cei care nu sunt catolici. Nici eu, dar imi place cum suna….)

    Bănuiesc că, prin ”personalitate publică” vă referiți aici strict la dl. Sergiu Grunberg? Domnia-sa are titluri, suprafață și funcții importante in șahul romanesc. In plus este și președintele celui mai puternic club de șah din România, Directorul Tehnic al Naționalelor si Căpitan al Echipei Olimpice masculine, o voce de 150-200 de decibeli în șahul nostru. El a fost dealtfel și ținta favorită a bloggerilor Dvs. pentru curajul cu care a expus luminii zilei, tenebrele din subsolul sahului romanesc, subsol cu care are contact direct atât prin funcțiile sale deosebite, cât și prin informațiile primite direct dela jucătorii pe care-i păstorește ….

    Eu unul, cu greu mai pot fi numit o personalitate, mai ales una publica. Am rămas numai un simplu antrenor la clubul A.E.M – Luxten Timișoara, antrenor care a produs (mai mult involuntar, din noroc) un număr mare de jucători de vârf, MMI, MI , campioni naționali, campioni mondiali si europeni din simplul motiv că nu am avut o altă ocupație/profesie. Nu m-a dus capul la altceva și a trebuit să-mi umplu cumva timpul, antrenând. Restul timpului liber mi l-am petrecut câștigând turnee internaționale (de preferință peste hotare, din arghirofilie – erau premiile mai grase!) și jucând cam 25 de ani în echipe naționale ale Romîniei (1966-1992).

    Alte preocupari nu am, cu excepția celei sesizate cu maxima acuratețe de bloggerul-sef, dl Jeltopop: ….sunteti unul dintre cei mai simpatici animatori de” barfe si rafuieli de doi bani”! Dupa statistici, va spun sincer ca sunteti omul potrivit.”

    Dumneavoastră, domnule Ceaușescu ce credeți?? Sunt eu oare omul potrivit pentru a dialoga cu moralul, asepticul, asceticul și inofensivul …dar mai bine va citez: ” Nu cred ca Nicu Jeltopop are puterea sa jigneasca pe cineva. V-o spun in cunostinta de cauza, pentru ca mai bine sufera el ca un caine pentru altii……” Eu unul, cred că dl. Jeltopop s-a săturat să fie vânat de hingheri și să se tot scarpine de purici in viața asta de câine și a hotărât recent să experimenteze nițeluș și în the Dark Side.

    A luat un polonic din poțiunea care l-a transformat pe Dr. Jekyll in incântătorul Mr. Hyde. ( conf. op. cit. Robert Louis Stevenson ”Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde”), transformându-se in agresorul domnului Grunberg și mușcând din epiderma mea cea grosuță. Mie unul nu-mi pasă. Dupa ce am fost exmatriculat din toate școlile din țară pentru refuzul de a deveni, mai întâi pioner și apoi utecist, am terminat liceul nr. 27 in FERENTARI (unde am fost reînmatriculat după mare tărăboi). Acolo am devenit imun la injurături, bătăi și, in general, la orice fel de umilinț. M-a ajutat și spălatul sistenatic al WC-rilor la scoala de ofițeri de la Caracal. Această imunitate nu înseamna ca voi accepta liniștit insultele …..

    Rămâneți sănătos cu ambii domni Jeltopopi; poate o să revin pe blog atunci cand o să li se termine rezervele din nefericita poțiune. Deși, n-aș prea crede….

    MG

    iunie 21, 2013 - 12:21 am Raspunde
  • Niki

    D-le Grunberg,
    Sa speram asadar ca inteligentii incapatanati vor castiga razboiul de gherila.
    Va urez succes in demersurile dumneavoastra si va dedic un citat:
    “In mijlocul iernii, in sfarsit am invatat ca in mine salasluieste o vara invincibila” – Albert Camus

    D-le Ghinda,
    Multumesc pentru aprecieri. Poate ca daca dupa juniorat m-as fi intersectat cu antrenorul Mihai Ghinda, as fi avut motive sa continui cariera de jucator. Apropo de note, mai bine mai tarziu decat nicodata. 🙂
    Intr-o societate fara contur si fara dileme, intr-o lume care a abandonat spiritul in favoarea micilor si berii, a fi mizantrop mi se pare o nobila placere.
    Cu consideratie, o maxima din revolutionarul francez Chamfort:
    “Cine nu-i mizantrop la 40 de ani nu a iubit niciodata oamenii”.

    P.S. Iulian, nu vreau sa revin asupra motivelor pt care am decis sa nu mai postez. Am comentat intotdeauna doar ce am vazut scris negru pe alb, indiferent daca erau parerile unui anonim sau nume real. Nu tin minte sa fi cautionat pe nimeni care a adus injurii. Cat despre intepaturi, sunt un frecvent utilizator si sper ca si un bun incasator. Mai mult ca sigur, nu vanatoarea de scame de pe rever am taxat-o, ci suferinta nedureroasa a unora.
    As incheia tot cu un citat:
    “Gloria este trecatoare, anonimatul e vesnic” – Napoleon Bonaparte

    iunie 21, 2013 - 12:32 am Raspunde
  • Radu Deseu

    ‘Daca nu stii ce sa spui, ineaca-i in citate’.

    Murphy.

    iunie 21, 2013 - 1:33 am Raspunde
  • dan bujor

    Interesant citatul :).

    iunie 21, 2013 - 7:29 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    Domnule Ceausescu
    Cunoasteti bine parerea mea despre site si v-am transmis recent aprecierile si multumirile mele .
    Una din putinele mele calitati este ca nu imi trebuie mult sa “citesc omul” . Domnul Valahu evident s-a suparat pe 2 observatii cred eu pertinente pe care le-am facut la adresa celor scrise de domnia sa. Imposibil sa nu detectezi in mesajele domniei sale catre mine a anumita incrancenare ca sa nu-I spun rea vointa.
    Pe de alta parte , nu ma supar si m-ar bucura sa avem o discutie private lamuritoare .
    Nu sunt de accord cu parea domnului Valahu ca moderatorii site-ului nu trebuie sa fie neutri, si nu pentru ca ar manipula comentarile de pe site ci din cu totul alt motiv . Eu cred ca dumneavoastra practicati jurnalismul si chiar unul de buna calitate. In acest context , conteaza aspectul deontologic si normal obiectivitatea ar trebui sa prevaleze partizanatul . O sa-mi replicati ca presa e de multe ori partizana ; de accord dar cand e vorba de atatea aspect si fapte atat de concrete , nu mai poti nici cosmetiza si nici eluda adevarul .
    Insatisfactia mea fata de reactia celor de pe site inclusiv a domnului Valahu, a fost ca la un moment dat, toti vorbeau de mizeria din sah ca de un cos de gunoi, pe care nu are rost sa -l rascolim.
    Nu am vazut pe cineva sa le spuna celor incriminati : pai de ce nu raspundeti oameni buni cu argumente , de ce nu-I demolati minciunile, delatorul asta va strica imaginea ! La categoria raspunsuri nu-l includ pe domnul Palamar , care evident, mai bine s-ar fi abtinut.
    Eu nu am scris acest articol ca sa -mi fac popularitate , sau pentru alte avantaje . Pur si simplu, mi s-a parut inacceptabil ca in sah sa se petreaca asemenea lucruri scandaloase . De altfel, am mai facut-o si cu destule alte ocazii. Si acum am facut-o tarziu dupa avertizari si dupa o perioada de gratie, in care cei incriminati aveau o sansa minora sa se schimbe .
    Faptul ca lumea nu pare scandalizata de ce s-a petrecut , imi intareste ideea ca oamenii cred ca inpostura, amatorismul, abuzul sunt chestii normale in Romania in toate domeniile si nu are rost sa incercam sa le curmam , pentru ca asta ne e soarta ! nu-I asa ?
    Cu stima

    iunie 21, 2013 - 7:41 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    Am mai mancat niste litere ( stiu domnule Valahu ) am sa fiu mai atent pe viitor . Nu sunt eu de vina ci meciul de baschet Miami Heat -San Antonio Spurs de la 4 dimineata

    iunie 21, 2013 - 7:45 am Raspunde
    • ceausescuiulian

      Sergiu Grunberg:Credeam ca numai eu sunt nebun (… alb) si vad noaptea meciurile de baschet din NBA. Cred ca dupa acest final de sezon, va ramane pentru totdeauna simbolul luptei si sperantei, pana in ultima secunda de joc. Am vazut niste gesturi superbe, mai ales cand antrenorul lui San Antonio Spurs, Gregg Popovich, i-a imbratisat, ca pe proprii sai jucatori, avand puterea sa zambeasca dupa o infrangere, pe eroii lui Miami Heat, Lebron James si Dwyane Wade. O lectie despre incredere, speranta si lupta, dupa un meci 6 incredibil de neasteptat. Americanii stiu sa faca spectacol si stiu sa isi pastreze cumpatul in momentele grele. Jucatorul finalei a fost criticat, atacat si desfiintat de mai multe ori in ultimele zile, dar Lebron James a reusit sa mearga mai departe si sa aduca titlul NBA, ca lider si sa castige si trofeul MVP, depasind cele mai bune statistici detinute de Michael Jordan. Noptile albe parca sunt si ele mai luminoase dupa astfel de momente traite live…

      iunie 21, 2013 - 9:13 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    A fost extreme de impresionant , numarul incredibil de mic de faulturi , sportivitate , fairplay-ul.
    De ce Dumnezeu, nu putem face si noi la fel, macar in sah ?
    Cu stima

    iunie 21, 2013 - 9:59 am Raspunde
  • Fugulyan Gergely

    Am citit cu atentie ce a scris domnul Grunberg, cu care am fost pe vremuri coleg in Colegiu de Antrenor,imi plac oamenii sinceri , care lupta pentru binele sahului.
    Dupa ce a fost ales dl. Dumitriu am postat pe Rooches ca 4 ani nu calc in Federatia de sah si nu vreau sa fiu in nici o comisie, de atunci nu am fost la Federatia de Sah, si evident nu mai sunt in Colegiu de antrenor (cred ca nici nu merit)
    Am in cap un articol pe care cred ca trebuie sa scriu, situatia sportului scolar,de neconceput este ca se schimba ministrii , dar in Educatie raspunde de sport unul “Paunescu”de cred ca peste 10 ani care conduce demagogic si sportul merge in jos nu numai sahul(vezi Olimpiada de la Londra)totul porneste de la baza.
    Acum sunt pesisimist , am si postul pus vacant dupa 28 de ani , e ceva normal, ultimul lucru care conteaza e performanta, in invatamint e mai important se mergi la titularizare, si sunt considerat un ciudat ca nu ma duc ,consider umilitor si sub demnitatea mea..
    Blogul asta e bun ,si o sa mai scriu articole ,cred ca pot sa ajut pe parinti si antrenorii la inceput de drum, trebuie sa incercam dezvoltarea sahului cu sau fara Federatia de Sah
    Am gasit nu de mult caietul de peste 20 de ani ,cind am facut antrenoratul,si am avut lectori pe : Ghinda, Grunberg, Pavlov, Cristi Ionescu…..fara ei nu as fi avut rezultate la juniori ,iar din pacate tinerii antrenori nu au norocul meu…..
    Efoarte cald ,nu stiu daca sunt coerent, sigur am si greseli gramaticale, asa ca ma opresc….numai bine!

    iunie 21, 2013 - 2:54 pm Raspunde
  • Niki

    @Radu Deseu,

    Nu exista acel citat. Dar daca tot ati amintit de Murphy, va propun legea lui Kafka:
    “In lupta dintre tine si lume, pariaza pe lume”
    Daca totusi nu se verifica verdictele dumneavoastra in materie de sah, incercati cu X si 0 sau dame. Am observat ca aveti studii aprofundate pe aceste teme.

    iunie 21, 2013 - 5:25 pm Raspunde
  • Marius

    Mda, desi nu imi convine sa afirm nu pot sa inteleg un lucru. Chiar este atat de greu sa formezi o echipa manageriala puternica formata din acesti OAMENI? Au o varsta (chiar daca cerebral sunt mai tineri decat altii la 20, 30 sau 40 de ani:) ) si atunci ce asteptam? sa faca 100 de ani si dupa aceea, da, stati un pic tovarasi ca am gresit, Hai cu ei la Federatie si de acum sa facem treaba (sincer sa fiu domu Ghinda cred ca o sa sara peste o suta).
    As sta presedinte acolo fumusel si le-as imparti sarcini ca sa functioneze bine Federatia si sa am si liniste din partea lor (as sta eu linistit in stejar:). Daca ma deranjeaza cineva, sa faca nene petitie si domnii ii vor raspunde imediat (cred ca nu ma vor mai deranja in viata lor si ar invata gramatica cat nu au invatat intr-o suta de ani 🙂 )
    Da este adevarat ca scaunul de Presedinte nu trebuie cedat cu una cu alta dar daca ai avea o astfel de echipa nici nu trebuie sa iti faci asemenea griji. Cat despre dumnealor fac treaba atunci totul este bine si frumos, nu Jos cu mariile lor.
    Iar daca vrei sa stai si mai linistit este bine sa ai cat mai multi vicepresedinti (trei, patru) 🙂
    Mai in gluma mai in serios dar cu nume atat de grele care iti zic ca nu merge treaba ar trebui repejor tare sa ii iei in serios si sa vezi ce se intampla.

    iunie 21, 2013 - 6:27 pm Raspunde
  • Dan Rucsandescu

    Buna seara. Stiu ca poate sunt un pic pe langa subiect dar cred ca si aceasta este o problema a sahului romanesc si implicit a conducerii frsah. As dori si eu sa stiu ce parere au persoanele cu nume de aici (dl Ghinda, dl Grunberg , dl Pavlov etc) despre blaturile si turneele aranjate de la noi. S-a mai discutat si in urma cu cativa ani despre acest subiect, dar fara nici un rezultat concret.

    Eu sunt un sahist amator, am Elo 1959, poate nu am talentul si nici nu am depus suficient efort ca sa ajung MI sau MMI , dar imi place foarte mult acest sport . Sincer ma doare ca eu si altii care iubesc sahul la fel de mult ca mine sa munceasca pentru fiecare punctulet la ELO, iar altii sa castige pct Elo dupa bunul plac.

    O seara placuta la toti.

    iunie 21, 2013 - 10:12 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Domnule Grunberg,
    m-am tot intrebat de dimineata intr-una, dupa ce am citit ultima dumneavoastra parere, de ce oare sunteti in continuare atat de convins ca sunt fals in ceea ce priveste corectitudinea mea in a aprecia oamenii. Pentru a intelege mai bine ce am sa va spun in continuare, am sa fac cateva precizari. In primul rand, stiu exact cum gandesc si cum sa reactionez in situatii diferite, si nu ma refer aici la viata cotidiana. Sunt intradevar, un naiv care crede in doar in lucrurile frumoase, dar in momentul in care cineva incearca sa ma duca cu presul, pot sa va spun ca acea transformare foarte bine descrisa de domnul Ghinda, exista in realitate.
    Am revazut azi, toate detaliile de la prima noastra “confruntare”. Personal, nu am gasit nici un indiciu posibil care sa va fi creat aceasta imagine despre mine. Asa cum si dumneavoastra ati vazut destule nereguli dintr-o anumita parte a conducerii federatiei, la fel si eu am insistat pe anumite decizii care au bulversat total miscarea sahista din Romania, dar mai ales am aratat spre aceia pe care eu ii consider ca sunt principali responsabili pentru alte ilegalitati, si culmea, tot din aceeasi conducere a federatiei. De la acel articol despre fariseii sahului romanesc, continuand cu opinia d-nei Ionita, pana la acest jurnal (pe care il considerati eronat, fara urmari. Nu subapreciati discernamantul fiecarui sahist in a recunoaste adevarul, doar prin lipsa unui comentariu!), aruncand totusi, si o privire de control inspre trecut, tot nu am gasit ceva concret care sa va determine sa aveti o asemenea parere despre mine. Tinand cont de cerintele dumneavoastra, am schimbat repertoriul. Din cate imi amintesc, ii zice metoda reducerii prin absurd, si am presupus ca aveti dreptate. Trebuia doar sa-mi reamintesc, intalnirile sau discutiile mele cu doamna Ionita. Cu siguranta, si puteti verifica asta din orice sursa doriti, in rarele mele discutii cu doamna Ionita, eu am sustinut intotdeauna decat doar doua chestiuni(un pic sintetizate): “Sahisti romani nu sunt parsivi” si “Alegerile au fost fraudate”. Singurul moment care ar fi putut sa va fi derutat, a fost interviul pe care l-am luat imediat dupa sedinta Adunarii Generale, atunci cand doamna Ionita a fost aleasa Presedinte interimar (este ca e amuzant?… Aleasa tocmai de acelasi consiliu director, care la nici o luna ii contestau competentele!). Dintr-o greseala tehnica, incercand sa le separ, am reusit sa sterg nu numai interviul respectiv, ci si toata inregistrarea sedintei. Prin urmare, dar nu obligatoriu, sunteti nevoit sa aveti incredere doar in cuvantul meu de acum incolo. Interviul oficial a fost unul deosebit, dar daca nu exista, ce sa va spun despre el? Off the record, am avut o singura rugaminte catre presedintele oficial al federatiei, fie el si interimar. Pentru ca lucrurile sa se desfasoare in conditii legale, m-am oferit sa pun la dispozitia federatiei o (eventual doua) cabina de vot, plus urna(ele) necesara(e) unui vot corect. Atat.
    Avand cateva probleme de rezolvat pentru clubul din care fac parte, am coborat un etaj pana la sediul federatiei, unde mai era doar domnul Palamar. Din diverse motive, doamna Ionita a aparut dupa ceva timp in acelasi sediu. In aceasta ipostaza am fost “surprinsi” de catre preferatul meu din consiliul director, domnul Daniel Candea. Coincindenta, sau doar absurd?
    Tare mi-e teama domnule Grunberg, ca suntem pana la urma de aceiasi parte a baricadei. Ne scoatem ochii unul altuia, si “…” castiga din nou.
    Cu respect,
    Nicolae Jeltopop

    iunie 21, 2013 - 10:58 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Si inca ceva domnule Grunberg.
    Nu am cum sa fiu neutru atunci cand vorbesc despre un turneu deosebit. Nu pot sa-l pun pe acesta alaturi de un altul execrabil. Cum am mai cerne valorile, daca nu stim la ce ne raportam? Mai sunt doua luni pana la alegeri. O sa-mi cereti acelasi lucru si dupa? Ma indoiesc.
    De-a lungul timpului, echipa blogului a sustinut permanent anumite standarde de calitate. Cat a reusit, e de discutat. Dar acele standarde exista. Nu le putem evita, sau si mai rau, ignora.
    Eu, unul, nu-mi permit sa creez iluzii care sa afecteze viata sau cariera unui sahist, in special a unui copil. Din fericire pentru sahisti romani, avem destule turnee private puternice. Despre caricaturile oficiale actuale, ma scuzati, dar mi-e rusine sa va spun ce parere am despre ele.
    Ne considerati ca fiind jurnalisti. Mare greseala. Jurnalismul din tara aceasta, in prezent, este de o imbecilitate incomensurabila. Este foarte greu sa gasesti exceptii de la regula. Va spun sincer, cu acceptul celorlalti colegi : Noi nu suntem jurnalisti!
    Suntem doar iubitori ai sahului.
    Si ca sa citez si eu ceva, caci vad ca e la moda:
    “Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!”

    Al dumneavoastra,
    Nicolae Jeltopop

    iunie 22, 2013 - 12:09 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    Va multumesc pentru mesaj .
    Dupa ce l-am citit , regret ca nu va declarati jurnalisti , fiindca nu neaparat jurnalistii de la noi sunt un etalon sau un reper al jurnalisticii .
    Sunt absolut de accord cu dumneavoastra si am un exemplu edificator: Cand eram angrenat in razboiul cu Crisan , eram contactat saptamanal de domnul Tolontan sau de Luminita Paul .
    Dupa ce s-a terminat totul , nu au mai scris nimic despre sah .
    Inclusiv domnuL Ioanitioaia , care a declarant de vreo 3 ori ca e un fanatic al sahului, nu gasea loc in 32 de pagini pentru o rubrica saptamanala gratuita de sah: cand l-am intrebat , mi-a spus ca n-are ce face, ,ca lumea vrea fotbal . I-am raspuns ca inteleg neputinta domniei sale, avand in vedere pozitia minora (de director ) pe care o avea la acea publicatie . Concluzia este ca vreti sau nu, trebuie sa va asumati rolul de jurnalisti cel putin ai sahului pentru ca ati pornit foarte bine, scrieti bine, aveti audienta si sunteti singurii !
    Va asigur ca nu sunt implicat in campanii , nu am dacut-o niciodata . Dar cred ca sahul merita o conducere mult mai buna decat cele de care a avut parte pana acum . Eu am ramas cu idea ca sahul este inca un domeniu de elita si trebuie sa aiba conducatori pe masura.
    E posibil insa sa ma insel .
    Cu stima

    iunie 22, 2013 - 8:41 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    I couldn’t agree more: ESTE ABSOLUT EVIDENT!!!

    NIMENI de pe acest blog NU ESTE ZIARIST. Aceasta meserie cere in primul rand scrisul absolut corect in limba romana. Dupa ce veti rezolva aceste chestiuni primare, ortografia, pusul corect al semnelor de punctuatie si lamurirea rolului conjunctiei in separarea frazei in propozitii, veti putea trece la etapa urmatoare: a claritatii in exprimare. Citez:

    # 79 N. V . “Ne considerati ca fiind jurnalisti. Mare greseala. Jurnalismul din tara aceasta, in prezent, este de o imbecilitate incomensurabila. Este foarte greu sa gasesti exceptii de la regula. Va spun sincer, cu acceptul celorlalti colegi : Noi nu suntem jurnalisti!”

    # 80 S.G. “Dupa ce l-am citit , regret ca nu va declarati jurnalisti , fiindca nu neaparat jurnalistii de la noi sunt un etalon sau un reper al jurnalisticii .”

    Sondaj de opinie (primul si ultimul initiat vreodata):

    1) Domnul NJV isi face autocritica sau Nu? Este o exceptie dela regula sau regula insasi?
    1a) Ar trebui sau nu sa se considere ziarist?

    2) Dl Sergiu Grunberg il lauda sau …… 🙂 pe NJ alias NV??
    2b) De ce regreta ca NJ nu recunoaste faptul ca ar fi ziarist?

    Djinnul si-a facul datoria, a disipat ura de pe blog. Am deraiat in hilar! Avem si primul “pupat Piata Independentii”. Asteptam provincia pentru urmatoare Pupaturi, prezise in “Jurnal de Front.”

    Eu, ma intorc DEFINITIV in Lampa (stejarul meu) mea pentru alte cateva mii de ani, de unde voi citi cu interes rezultatele sondajului. Raspunsurile nu le cunosc nici eu. Sper sa ma lamuritii Dvs!

    Voia Domnului!
    Deo volente!
    Insha’Allah!

    iunie 22, 2013 - 1:55 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Cum va spuneam : NIMENI NU ESTE ZIARIST AICI!
    Am pus un extra “i” in lamuriti.

    Scuze!

    iunie 22, 2013 - 2:05 pm Raspunde
  • Gary Kasparov

    Stimate domnule Ghinda, in mesajul dumneavoastra nr 47 ati scris , citez , “deabea am intrat:” . Sau in mesajul 66 ” Rămîn la aceiași părere” .Nici pentru deabea (de-abia) nici pentru aceiasi (aceeasi) nu aveti vreo scuza . Sunt curios cum va simtiti cand va “ataca” cineva gramatica mesajului, nu mesajul propriu-zis. Scriu sub protectia anonimatului deoarece nu prea mai am treaba cu sahul si nici n-am vreo legatura cu subiectul sau cu ceilati sahisti care au postat anterior. Sper sa nu va suparati pe mine .
    Cu stima , fara voia Domnului !

    iunie 22, 2013 - 3:46 pm Raspunde
  • Mihai Ghindă

    Gary

    Nu mai stii sa citesti? A, pardon, tu stii rusa si engleza. Habar nu ai ce inseamna NIMENI, nu-i asa? Sa-ti traduc: “NIKTO” si “NOBODY”.

    mesajul # 81Mihai Ghinda spus iunie 22, 2013 la 13:55 “………. NIMENI de pe acest blog NU ESTE ZIARIST”
    # 82 Mihai Ghinda spus iunie 22, 2013 la 14:05: “Cum va spuneam : NIMENI NU ESTE ZIARIST AICI!”

    Daca te uiti in DOOM – Academia Romana- ed. Univers Enclclopedic /editia a doua revizuita si adaugita/ vei vedea la pag 210 o a treia versiune, cea corecta: “de abia” FARA CRATIMA. Nici chiar tu, campion mondial nu esti infailibil!
    Dar daca ai gasit numai 2 erori de typing in cele cateva mii de cuvinte scrise de mine sunt multumit; procentajul este ceva de ordinul 0,0… %. Am si o scuza: am scris la “ZIUA” pana acum 15/16 ani, am mai pierdut din antrenament.
    Tu ce scuza ai ca sa-mi purici mesajele? Si ca sa-mi scuturi stejarul? Ia, lasa-ma sa dorm…………URATULE!

    iunie 22, 2013 - 7:04 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Dragii cititori
    Scopul articolelor mele nu a fost niciodata sa sadesc ura intre persoane sau tabere . Majoritatea mesajelor meler au fost un apel la logica, la unitate, in numele dragostei de sah , in scopul revenirii la o stare de normalitate . E mai normal tacerea si neimplicarea? Ca aceasta revenire presupune desori renuntarea la serviciile unor persoane , e o consecinta fireasca a incompetentei lor . Mie mi se pare ca oricine face ceva bun pentru sah, la orice nivel, este demn de respectul nostru.
    Evident nu sunt de accord cu Mihai; avem o veche disputa aupra prioritatii formei sau a fondului , dar observatiile mele i le voi transmite personal .
    Vreau sa subliniez doar un singur lucru : acuratetea punctuatiei , concizia frazei , succesiunea timpurilor sunt chestii pe care le pot multi invata; oportunitatea unor comentarii sau frazari deosebite vin odata cu experienta,; dar profunzimea sau acuitatea mesajului, originalitea ideilor si pana la urma acel “nu stiu cum” sau “nu stiu ce “( vorba poetului ) nu le poti dobandi niciodata, oricat te-ai stradui !
    Si in fond, daca oamenii practica involuntar un fel de jurnalism pe site ( fara sa stie, ca Monsieur Jourdain ) , nu vad ce e rau .

    iunie 23, 2013 - 12:59 pm Raspunde
  • Johne37

    you have a terrific blog here! would you like to make some invite posts on my weblog? baadddbbkbek

    iunie 7, 2014 - 3:41 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.