Ecouri dupa Olimpiada ( II )

dl Dragici cu Kosintseva Tatiana

Autorul acestui articol, Iulian Draghici,  alaturi de Tatiana Kosinteva

Aici puteti sa recititi partea I

In continuare, as dori sa mai comentez referitor la Olimpiada feminina cateva aspecte, primul fiind legat de
evolutia echipei feminine a Kazahstanului , egala noastra pe locul 7-8 la CM feminin din 2013 la departajare (a fost insa pe pozitia a 7-a). Recunosc ca desi era pe teren propriu si aveau si “arbitrii de partea lor”iar fiecare jucatoare avea probabil alaturi si antrenorul personal,tot am considerat ca am avut nesansa sa fim egale cu ele tinand cont de Elourile lor modeste . La aceasta Olimpiada insa,aceasta echipa ne-a depasit categoric,jucand si meciuri mult mai grele decat noi. ( De remarcat ca jucatoarea de pe masa a doua ,Saduakassova Dinara, a castigat imediat dupa Olimpiada , la Durban campionatul mondial a fetelor de 18 ani) . Acest lucru se datoreaza prezentei renumitului antrenor Yuri Yakovich, pe care nu cred ca trebuie sa il mai prezint. Se pare ca inca odata se adevereste: omul sfinteste locul !
In rest nu doresc sa mai dau alte date despre echipele aflate in fata noastra , care cu exceptia anului 2012 au fost abonate la primele locuri (5-8) chiar si avand absente notabile din lot. Asa ar fi cazul Poloniei ,dar in acest caz diferenta de antrenor este enorma, Marek Matlak fiind unul dintre primii 3 antrenori ai lumii in domeniul sahului feminin. Nu dau aceste detalii deoarece oricum cei de la FR Sah nu sunt interesati…
As vrea sa ma intorc putin in timp , pentru a face o paralela cu participarea la Olimpiada feminina din 2008 unde echipa noastra a ocupat tot locul 11.Va prezint o diagrama facuta de mine pentru rezultatele primelor 8 echipe clasate ( in fisier atasat) caci nu tin minte ca cineva sa fi mentionat acest aspect. Privind diagrama se poate usor observa ca Polonia a jucat cu toate cele 7 echipe, China cu 6 dintre ele iar invingatoarele cate 4 meciuri (Georgia si Ucraina) iar medaliata cu bronz doar 3. Echipa noastra a jucat ca si medaliatele cu aur si argint ,adica 4 meciuri ( inca un motiv de a aprecia activitatea antrenorului echipei de atunci respectiv domnul Szabo).

Nr Tara 1 2 3 4 5 6 7 8 Pct. Meci Pct. Partida
1 Georgia X 2 1.5 3 2.5 5/8 9/16
2 Ucraina X 2.5 3.5 2 2 6/8 10/16
3 SUA X 3 1 2 3/6 6/12
4 Rusia 2 1 X 2 2/6 5/12
5 Polonia 2.5 1.5 3 2 X 2.5 2.5 0.5 9/14 14.5/28
6 Armenia 0.5 1.5 X 0.5 0/6 2.5/12
7 Serbia 1 2 1.5 X 2.5 3/8 7/16
8 China 1.5 2 2 3.5 3.5 1.5 X 6/12 14.24

Dar sa terminam cu trecutul si sa ne intoarcem in 2014. Dupa 2 cantonamente destul de lungi , ultimul in preajma Campionatelor Europene de la Plovdiv (5-18 iulie),cu jucatoarele din lotul national largit (exceptie facand Alina l’Ami si Mihaela Sandu) ele au evoluat in bloc slab si foarte slab , exceptie facand Cristina Foisor si partial Irina Bulmaga. Cristina va juca astfel pentru a 5-a oara la Campionatul mondial (turneul Candidatelor la titlul mondial cu 8 sportive tur retur din 1994 + 4 calificari la Cupa Mondiala ). Evident pentru rezultatele slabe ale jucatoarelor romance de la european vinovati nu pot fi decat fetele si antrenorii lor personali?! Rezultatele se gasesc pe internet si nu vreau decat sa atrag atentia asupra unui singur lucru-evolutia jucatoarelor azere :
Mamedjarova Turkan locul 22 (favorita la start 75) elo 2205 perf 2442 FIDE rtg +51.8,
Mammadova Gulnar 2331 locul 29 (favorita 44) perf 2327
FIDE rtg +2.0,
Abdulla Khayala 2233 locul 37(favorita 79)
Perf 2396 FIDE rtg +34.8,
Ibrachinova Sabina 2218 locul 39 (favorita 73) perf2376
FIDE rtg +33.8,
Kazimova Narmin 2180 locul 40(favorita 80) perf 2382
FIDE rtg +43.3,
Amrayaya Aytan 2065 loc 51(favorita 95) perf 2212
FIDE rtg +27.9.
A lipsit prima jucatare a Azerbadjanului Mamedjarova Zeinab. Atentie Domnilor! La Campionatul European feminin pe echipe 2015 sa nu cumva sa ajungem sa ne tanguim ca ne-a intrecut si Azerbadjanul!
Si inca ceva : la CE din cauza ca sunt putine echipe, oricat de mare ar fi norocul la tragerea la sorti, nu putem evita aproximativ 4 meciuri grele , decat daca le pierdem pe aproape toate de la inceput. Povestea cu intinerirea echipei n-o sa tina caci nu prea avem cu cine.
Acum vreau sa ma intorc la un lucru scris de domnul Grunberg cu ceva timp in urma.Domnia sa scria pe acest site , ca echipa feminina a Romaniei nu are valoare si ca solutia ar fi aducerea unui antrenor de care fetele sa stie de frica !! Se pare ca si domnul Vladimir Danilov a imbratisat aceasta idee spunand ca ce fel de antrenor este domnul Szabo care le spune fetelor saru-mana si se poarta frumos cu ele. Pana una alta cu domnul Szabo s-a obtinut in 2012 locul 5 la Olimpiada , nu?
Am fost mirat de afirmatia domnului Grunberg din urmatoarele motive: dumnealui a apreciat-o intotdeauna pe Corina in mod deosebit, Cristina s-a calificat la turneul Candidatelor la titlul mondial, trecand cu bine fiecare etapa de atunci (campionatul national, campionatul zonal si campionatul interzonal)iar ca urmare a rezultatului de la Plovdiv va participa pentru a 4 a oara la Cupa mondiala (total 5 participari), Irina Bulmaga o fata care se pregateste foarte serios si joaca foarte bine ( poate in opinia mea putin cam mult si care desi din acest motiv a scazut putin sub 2400 cu siguranta foarte curand va depasi din nou aceasta borna), Alina care a evoluat bine si chiar foarte bine in concursurile de baieti ( joaca mai putin in competitii feminine si poate putin prea mult in cele masculine) si Luminita Cosma o constanta a echipei olimpice. Nu inteleg de ce aceste jucatoare profesioniste nu au valoare si nu merita respectul nostru ci trebuie sa aibe teama de antrenorul lotului??
Federatia se pare ca a agreat aceasta idee caci prin modul in care au fost incheiate contractele cu fetele ( recunosc ca nu cunosc in detaliu acest lucru) am inteles ca fetele au doar obligatii (cu exceptia unei sume de bani) iar antrenorul numai drepturi(singura obligatie fiind : nu cumva sa se poarte frumos cu jucatoarele) . Din pacate domnul Grunberg a continuat sa sustina acest punct de vederea ducand la acest deznodamant.
Nu stim nimic despre intelegerile facute de capitanul echipei cu antrenorii personali ai jucatoarelor care aveau experienta mai multa si rezultate mai bune in trecut , nici ce sugestii le-a dat acestora si ce sfaturi a primit de la ei(antrenorii emeriti V.Stoica , O.Foisor si cu cei ai Irinei Bulmaga (eventual super MM V.Bologan si Mihail Marin ). Nu cunosc nici situatia Alinei.
Desigur toate aceste lucruri pe care le expun eu,in loc sa fie considerate asa cum imi doresc eu , o incercare de a ajuta la corectarea unor eventuale neajunsuri,va enerva actuala conducere, cum era cazul de multe ori si cu vechea conducere instalata dupa alegerile din 2006.
Nu vreau nici sa dau detalii despre comportarea “triumvirilor” la olimpiada 2014. Banuiesc ca va fi o reactie negativa desi cifrele si datele sunt incontestabile si chiar sunt curios de explicatiile ce le vor da ( daca se vor da deoarece votul “masiv” de la alegeri le permite sa faca treaba dupa bunul plac si oricum par sa detina adevarul absolut ).
Eu cred ca in actuala situatie dificila prin care trecem nu doar noi, ci intreaga Europa si aproape toata natiunile, este nevoie de mai multa bunavointa si ingaduinta ( desigur nu in cazul unor greseli majore ) decat de incurajare a duritatii excesive. Consider ca domnul Vladimir Danilov , care este inca tanar si plin d e intentii bune si care a adus un plus de dinamism in FRSAH a facut unele lucruri bune (ca exemplu: a luat la mana datoriile unor cluburi care nu platisera diverse taxe ( poate si din neglijenta celor care ar fi trebuit sa nu-i lase ) recuperand anumite sume binevenite, a asigurat cea mai tare editie a Memorialului Albulet etc.

Totusi ar trebui sa se poarte mai diplomat uneori. Un singur exemplu: la solicitarea unei doamne Directoare MAE pentru a se asigura un arbitraj gratuit ( cum a facut doamna Mariana Ionita in 2013 ) domnul Danilov a spus categoric ca: fara 400 de roni nu discut! starnind o reactie negativa. Pana la urma dumneaei a apelat la doamna Ionita din nou si aceasta a asigurat personal in mod gratuit arbitajul necesar. Doamna respectiva, atunci cand fusese solicitata a ajutat la obtinerea unei vize in timp util pentru Cristi Chirila. Daca chiar nu se putea delega un arbitru se putea explica frumos acest lucru desi bine era sa se gaseasca totusi o solutie .
Nu vreau sa continui cu unele lucruri intamplate in ultimul timp de cand actuala putere s-a instalat definitiv la conducere si nu vreau sa dau sfaturi dar sper ca aceste randuri sa dea de gandit la cativa din principalii decidenti . Ma gandesc in primul rand la domnul Presedinte al FR Sah si la domnul Vicepresedinte Vasile Manole pe care il consider un manager foarte bun si realizatorul a 2 idei ale mele de care probabil nici nu stia : aducerea unei jucatoare straine tinere in Romania , pe un trend ascendent si participarea cu o echipa romaneasca feminina la Cupa Campionilor europeni.
Eventual si la domnul Grunberg si la domnul Stere.

Cu tot respectul, Iulian Draghici , membru al celei de-a treia tabere, a celor nealiniati=fara tabara

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.