Editia 167, inca o data sub semnul dominatiei straine. Sigur, noi suntem interesati sa organizam turnee pentru jucatorii nostri, insa intotdeauna am acceptat jucatorii de peste hotare ( care de multe ori sunt chiar romani), nefiind un campionat national ci o competitie deschisa.
Rusul Vadim Shaphorostov ( nickname-ul sau este incercarea serverului de a adapta caracterele limbii ruse si este practic imposibil de reprodus) a lasat putin, dar de multe ori a avut si sansa. 7,5 pct. este un scor ridicat ce da impresia unei dominari categorice si un loc 1 indiscutabil. Cu “Atacatorul”, dupa o deschidere neinspirata a jucatorului nostru, pe final cred ca partida era in echilibru si albul (The_attacker) a intrat in mat nefortat, cand rusul mai avea 0,6 s!!! Cu Dan Ambru (WWEDan) nu a mai reusit sa se salveze, dupa ce Dan a dominat clar, desi un pic pe final nu a jucat chiar exact, dar rusul era si in mare criza de timp.
Diagrama este un exemplu sugestiv si chiar daca sagetile reprezinta calculul unui program, trebuie sa recunoastem, ca si un uman prinde in calcul aceste mutari si manevre foarte logice. Rusul presat deja de timp, joaca 16…Tad8? ( trebuia 16…Cg6 si eventual apoi Ce5), idee clara de a “sparge” centrul cu d5, profitand de legatura damei. Insa pierde din calcul o mutare devastatoare, care in conditii de timp suficient la dispozitie, probabil o vede: 17. Dc3 si sta rau de tot. Dupa 17…f6 18. Dxa5 (nu vede nici 18…Ta8 si nu merge 19.Dxa6 din cauza 19…Nxf2+. Albul are insa 19.Dxc7 si cad pionii negrului pe rand) 18…Nc8?? 19. Dxa7 si lucrurile sunt clare. Locul 3 pentru Dan Ambru cu 5,5 pct. si un Progresiv mai bun ca al locului 4, Corneliu Miron si el realizator a 5,5 pct. Pe locul secund germanul Matthias Armbrust 6,5 pct. Era foarte interesant in ultima runda sa fi jucat rusul cu George Paval (“Mutantul”, intrat prea tarziu in concurs) care in mod teoretic avea posibilitatea sa-l bata pe rus si eventual Dan Ambru sa castige cu altcineva si aveam 3 jucatori egali de puncte.
Citeste Articolul