Aici puteti reciti Vrencian Lehel, noul campion mondial de amatori ne destainuie calea catre succes- Partide si pozitii comentate
Aici puteti reciti Iasi: Campionul mondial la sah amatori se numeste Vrencian Lehel ! O excelenta publicitate pentru sahul romanesc in lume si in tara
Iulian Ceausescu: Incep prin a te felicita inca o data pentru titlul mondial la amatori, obtinut pentru Romania la Iasi!
Lehel Vrencian:Multumesc!
IC: Te-ai gandit vreodata ca ai putea sa fi campion mondial la amatori?
LV:Da
IC: Ai avut visul acesta si inaintea competitiei de la Iasi sau s-a materializat in timpul ei?
LV:A fost un vis de dinaintea inceperii competitiei.Anul trecut ma gandeam ce bine ar fi sa castig campionatul acesta! Si uite ca in 2013 s-a tinut in Romania.
Campionul mondial de amatori pe 2013 – sahistul roman Vrencian Lehel!
IC:Cat timp te-ai pregatit pentru a-ti indeplini visul acesta?
LV:Am inceput sa ma pregatesc in mod special, in momentul in care am aflat ca editia 2013 a campionatului mondial de amatori se tine la Iasi. Pana atunci faceam o pregatire “normala”.
IC: Cine a fost antrenorul tau in perioada aceasta de la aflarea Iasiului, ca gazda a CM?
LV:Iulian Sofronie a fost (si este si acuma) antrenorul meu. Mergeam la club cat si la antrenamente in particular.
IC: Multa lume m-a intrebat, cine este domnule Vrencian Lehel acesta? Poti sa ne spui cateva cuvinte despre tine? Si eu as fi curios sa aflu cate ceva despre tine. Cum te-ai apropiat de sportul mintii, ce antrenori ai avut pana acum?
Cand a publicat articolul, cu cateva partide si pozitii comentate de tine, colegul si prietenul meu din echipa blogului, Costin Beiu, a gasit si informatia in alt interviu, ca ai invatat sahul in 2010. Intradevar pare impresionant sa ai o asa ascensiune culminanta in doar 3 ani de la invatarea sahului…
LV: Nu stiu cum, dar au inceput sa apara niste legende pe internet, in ciuda faptului ca eu niciodata nu mentionasem anul 2010. Poate ca este din cauza ca am spus ca joc sah de 4 ani (dar eu prin ma joc sah ma refer la faptul ca joc sah SERIOS, nu la faptul ca am invatat SA MUT PIESELE). Eu am invatat sa mut piesele acum circa 7 ani.
IC: Asta ziceam si eu. Lucrurile neclarificate, devin uneori legende sau permit alte interpretari nedorite.
LV: Da.Va trebui pe viitor sa fiu mai clar si sa precizez mai concret amanuntele.
IC: Cine a fost primul tau profesor sau initiator in tainele deslusirii sahului?
LV:Inainte sa ma legitimez, (deci inainte de anul 2009 ) jucam sah cu tatal meu. In 2009 m-am legitimat la clubul de sah al doamnei Maria Firescu Nadejde.
IC: Si clubul la care esti acum legitimat?
LV:Dupa ce s-a infiintat clubul sportiv al scolii la care invat ( ACS Aprily Lajos) m-am mutat acolo. Acum sunt legitimat la Aprily Lajos.
IC: Ce reactii au avut colegii de la club si de la scoala, dupa ce ai devenit campion mondial?
LV:Erau foarte bucurosi de reusita mea. Acuma au un respect mai mare fata de mine
IC: S-au marit cumva pretentiile dupa ce a venit acest titlu pentru tine?
IC:Ce s-a schimbat la Vrencian Lehel, acum ca si campion mondial de amatori?
IC: Care este urmatorul tau obiectiv. Ma gandeam la titlul European de amatori, dar acum ai devenit automat prin castigarea titlului, maestru Fide iar eloul tau se apropie de 2200?
LV:Tinta pe termen lung este sa ajung Mare Maestru, si un jucator cat mai bun. Nu stiu care sunt urmatoarele tinte…Probabil sa ma mentin si sa castig la ratingul elo este primul tel, dupa acest lucru as dori sa castig Campionatul National de Juniori anul viitor. Dupa aceste lucruri, daca imi reuseste, atunci de ce nu, si un titlu european este bine venit
IC: Ai spus ca lucrezi cu IM Iulian Sofronie. De cat timp lucrezi cu el si cu ce densitate?
LV:Am inceput sa lucrez cu Domnul Sofronie cam pe la sfarsitul lui 2011. Merg de 2 ori la club, si de 2 ori la antrenament particular(fiecare de cate 2 ore)pe saptamana.
IC: Ce s-a schimbat in mentalitatea ta de jucator de sah, de cand lucrezi serios ?
LV:Incerc sa dau mereu maximul din mine, mereu joc la castig. Incerc sa nu uit, ca imi place sahul cu adevarat, adica incerc sa nu ma demoralizez de la infrangeri, ci sa admir jocul, si sa invat ceva.
IC:Sa inteleg ca este ultimul tau concurs ca…sahist amator?
LV:Da, cu siguranta!
IC: Cand a fost cel ,mai greu la CM de la Iasi? Poti sa faci filmul trairilor tale de acolo? Cum ai trait tu acest Campionat Mondial, dupa cursul rundelor si ce intamplari ai avut acolo?
LV:Pe la runda patru eram oarecum nemultumit de cum am jucat rundele anterioare. Stateam clar mai bine in fiecare partida, si totusi am complicat variantele fara rost. Runda a patra a fost o adevarata sperietura pentru mine. Adversarul meu imi jucase o varianta in care eu nu eram prea bine pregatit, si am ajuns sa stau mai rau. Dupa ce m-am chinuit toata partida, am egalat, si am propus remiza. Adversarul mi-a refuzat propunerea de remiza, moment in care mi-am dat seama, ca desi pozitia este egala, el va forta si poate voi avea sanse de castig. Si uite ca asa sa si intamplat…. i-am prins turnul si am facut 4 puncte din 4.
IC: A fost cel mai greu moment al turneului sau altul a fost acesta?
LV:Altul a fost cel mai greu moment. Si anume sa imi revin de la infrangerea suferita in runda a 8-a a fost foarte greu. Cel mai greu! Deoarece pana in runda a saptea conduceam detasat ( deja eram sigur ca am locul intai) si m-am trezit dupa infrangere, ca sunt la egalitate de puncte cu inca trei concurenti. Mi-am dat seama ca ultima runda trebuie sa castig neaparat.
IC:Cum a fost partida cu Stefan Marinescu? De ce crezi ca ai pierdut tocmai in runda 8 si tocmai la el?
LV:Am pierdut in runda a opta pentru ca eram prea sigur ca voi castiga… Am incercat sa castig din deschidere (mare greseala, caci dupa un anumit timp am inceput sa stau mai rau). Am mai jucat cu Stefan Marinescu in 2011. Probabil ca si acest lucru a influentat rezultatul partied din runda a opta. Sincer nu imi place sa joc cu jucatori cunoscuti (mai ales cu cei cu care am pierdut in trecut).
IC: Cred ca la toti sahistii li se intampla asta, intr-un turneu.
LV:Da, probabil ca asa este.
IC:Cum a fost in ultima runda pentru tine?
LV:A fost foarte greu
IC: Ce a reusit sa iti mentina echilibrul inauntrul tau?
LV:La inceputul partidei eram foarte pesimist ( vroiam sa castig foarte tare, dar aproape m-am convins ca nu pot)… Insa dupa cateva mutari mi-am revenit si am inceput sa calculez variantele cu aceasi putere ca in cele mai bune partide ale mele. Un criteriu care m-a influentat foarte tare era rezultatul de la prima masa. Stiam ca daca inving o sa am bucholtzul mai mare decat al principalului adversar, sahistul malaesian, Aron Teh Eu Wen. Acest lucru m-a ambitionat sa joc mai departe cu incredere.
IC: La Iasi ai avut “ajutoare”? Antrenor, secundant ceva?
LV:Nu prea. Am mers singur la Iasi. Nu am vorbit mult cu antrenorul. Mi-am pregatit deschiderile singur.
IC: Ce modele de sahisti ai avut sau ai, de cand joci sah?
Modelul meu de sahist ar fi un jucator gen Carlsen : sa pot sa raman calm si in cele mai periculoase pozitii ( pe tabla cat si in clasament ), si sa calculez foarte corect variantele lungi (cat si cele scurte).
IC: Ce a fost cel mai greu la Iasi?
LV:Din punctul de vedere sahist, ultimele runde au fost cele mai grele
IC: Si din punct de vedere uman?
LV:Sala de joc era destul de departe de caminul studentesc unde eram cazat.Era la jumatate de ora de mers (asta nu ar fi fost o problema, insa era foarte cald la Iasi).
IC: Era ca in reclama de la televiziune. Faceti in fiecare zi minim 30 de minute de miscare…
LV:Da! In rest organizarea a fost buna. Pallas Mallul este un loc foarte luxos.
IC: A fost primul tau mare turneu? La ce turnee ai mai participat, turnee pe care le consideri importante in cariera ta sahista?
LV:Asta a fost cel mai tare concurs la care am participat. Nu pentru ca ar fi fost mari maestrii in turneu, ci pentru ca miza a fost foarte mare. Toata lumea juca pentru locul I.
In plus acesta era un concurs la care rudele si prietenii mei se uitau zilnic ( la rezultatele, cat si la partidele mele). Presiunea era mare, oarecum simteam obligatia sa castig.
IC: Ce sahist clasic ti-a placut in mod deosebit?
LV:Jucatorul clasic care m-a impresionat mult este Paul Morphy.
IC: Daca ai avea ocazia sa lucrezi cu copii, ce ai lucra in mod special cu ei?
LV:Am lucrat deja cu copii. Cred ca este foarte important sa ii inveti pe copii, ce inseamna initiativa, sa nu le fie frica sa joace cu material in minus, daca obtin drept compensatie o pozitie superioara, sau foarte activa.
IC: In ce parte a partidei crezi ca esti mai tare? Care ar fi un clasament ad-hoc al tau, al deschiderii, jocului de mijloc si al finalului. In care parte a partidei stai tu mai bine, ordinea o stabilesti tu.
LV:Eu ma consider bun in pozitii complicate, mai ales in pozitii din jocul de mijloc ( cum ar fii: atac, contraatac, combinatii). Ma descurc bine si in deschidere, nu consider ca asi avea problem mari in jocul de final (desi mai am de invatat finalul).
IC: Daca ai fi antrenor, cum ai pregati un jucator pentru un turneu important, sa spunem ca ar juca, Campionatul Mondial de amatori…
LV:Nu stiu cum as pregati eu un jucator care merge la campionatul mondial. Probabil i-as arata niste sacrificii pozitionale, pe care le poate folosi in orice pozitie practica.
IC: Cum a primit vestea familia ta? Au avut emotii in timpul turneului?
LV:Au fost foarte fericiti! Pe 30 aprilie (ultima zi de concurs) a venit toata familia la Iasi. N-au intrat in sala de joc. Tatal meu primea stirile partidei mele de la prietenii de familie care ma sustineau de acasa. De multe ori tatal meu primea vesti de genul : “Lehel si-a dat un pion pe gratis!”… deci emotiile erau mari!
IC: Ce vrei sa transmiti tu sahistilor romani care au fost alaturi de tine in timpul turneului si dupa castigarea titlului?
LV:As dori sa multumesc tuturor celor care imi tineau pumnii la acest concurs greu…Este o senzatie foarte placuta cand stii ca unii oamenii te respecta si sant alaturi de tine (mai ales la sah).
IC: Iti multumesc mult pentru ca ai avut placerea sa ne acorzi acest mic interviu
LV:Cu placere! Multumesc si eu pentruaceasta ocazie.
1 Comentariu
Foarte frumos interviu…cat mai multe interviuri cu sahistii promitzatori ai tarii imi doresc sa citesc aici …
mai 11, 2013 - 11:20 am