La finalele de copii si juniori de la Caciulata scopul scuza mijloacele

IMG_1237

CLICK AICI PENTRU REZULTATE SI PARTIDE! http://chess-results.com/tnr96881.aspx?lan=1

CLICK AICI PENTRU ALBUME FOTO, REALIZATE PRIN AMABILITATEA SITEULUI YOUNGCHESS.COM

,,Partida nu o comentam / Important aici e sa punctam!”

Cam asta invata copiii din sahul de pe la noi, inca de la varste fragede…

La finala copiilor de 10 ani, in primele 2 runde aproape jumatate din partide s-au incheiat remiza! Este greu sa ne inchipuim ca la aceasta varsta copiii pot juca partide intregi fara greseala. Este vorba mai degraba de remize in partide  in care s-au efectuat putine mutari, premiza care poate fi usor verificata prin vizionarea partidelor.

001

Asadar un fenomen ingrijorator, dar hai sa vedem care sunt cauzele ca sa il putem combate. Pai in primul rand sa luam semifinalele din decembrie. S-au facut atunci remize in ultimele runde (in special in runda 9) cu toptanul, inclusiv la categoria de varsta de 8 ani. Incurajate de catre toata lumea, in primul rand de Federatie (prin sistemul neinsipirat de calificare). Aranjate chiar de catre antrenori si parinti in ultima runda, si de-a dreptul impuse in copilasilor, care au inteles cu greu de ce trebuie sa faca remiza fara joc. Dar au inteles. Si cu asta au ramas, cu ideea ca remiza este un rezultat favorabil, de pe urma caruia toata lumea are de castigat.

Alte considerente n-au mai contat in acele momente. Calificarea si la gara! Si uite asa, s-au agatat cat mai multi de o craca pentru un loc in finala, ramanand in urma acestor semifinale mici pagube colaterale.

Mai este vorba de o teama, aproape generala. A copiilor, pe care toata lumea pune presiune mare, si au emotii mari, si simt nelinistea parintilor, si a antrenorilor. A parintilor, care traiesc partidele la o intensitate maxima, si nu doresc sa-si vada copiii suferind din nou in urma unor infrangeri. Nu in ultima vreme, a antrenorilor, a caror teama (vinovata) provine din faptul ca ei cunosc foarte bine nivelul real la care se afla elevii pe care-i instruiesc.

Intr-adevar, in mod paradoxal, desi in ultimii ani numarul instructorilor de sah a crescut, nivelul general al jocului la copiii nostri pare sa scada vazand cu ochii, mai ales daca urmarim evolutia reprezentantilor nostri in competitiile internationale. Se antreneaza in general cam dupa ureche, desi piata manualelor de sah este bombardata anual cu duzini de titluri nu exista inca un material pentru instructori care sa fie clar si in afara oricariei discutii MANUALUL. Si nu exista deloc vreo carte numita aproximativ  ‘Deschideri in sah pentru copii si junori’– daca ar exista ar cumpara-o toata lumea.

12 Comentarii

  • Fugulyan gergely

    bun articol

    aprilie 4, 2013 - 7:15 am Raspunde
  • Nita Iulian

    big like

    dupa mine ar trebui scoase remizele de la juniori – copilul meu are 4 remize in 3 ani de cand joaca…si alea teoretice

    e o mare problema cu remizele astea… mare..

    aprilie 4, 2013 - 8:41 am Raspunde
  • Zahoranszky Ioan

    Nicio masura nu sa luat. A fost multe discutii pe marginea acestui subiect…Bun articol!

    aprilie 4, 2013 - 10:08 am Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    Grav este ca desi acelasi lucru s-a intamplat si cu un an in urma, nu s-a luat nicio masura. Toti tac, antrenori, arbitrii, organizatori, federali… Pentru un decont in plus, toti sunt dispusi sa faca compromisuri, chiar daca partea murdara a sahului le este aratata copiilor inca de la primii pasi spre performanta.

    aprilie 4, 2013 - 11:55 am Raspunde
  • nedelcu cristian

    Foarte bun articol …Realist …Felicitari domnului Stanca …nu mai am nimic de adaugat …

    aprilie 4, 2013 - 4:32 pm Raspunde
  • Nita Iulian

    Update

    10 ani – baieti – runda 4: din 17 partide terminat 8 remiza…e deja un mare punct de intrebare de psihicul acestor copiii..sper sa nu fie ratati din cauza parintilor si antrenorilor

    PS: Am trimis acest blog la federatie..poate noua conducere sa ia niste masuri pentru salvarea unei generatii dealtfel foarte valoroasa si numeroasa in sportivi

    Iulian Nita

    aprilie 4, 2013 - 5:06 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Ieri vorbeam cu Adrian despre ce se intampla la Caciulata si ma miram de numarul mare de remize, semn excelent de echilibru si ca nivelul sahului romanescu la juniori a crescut simtitor. Raspunsul la mirarea mea a fost acest articol, iar rezultatul remizelor pasnice, impuse sau provocate de la aceasta varsta aceasta, cred ca distrug ceva din spiritul de lupta al micilor sahisti sau sahiste. “Remizisti de forta” pot ajunge doar jucatorii care se tem de performanta, iar incurajand remiza de la aceste varste, cred ca vor distruge din fasa multe spirite de sahisti. In perceptia mea cred ca, conceptul si notiunea de remiza, a fost introdusa pentru a putea evalua pozitia de final, de rege contra rege sau in pozitiile de remiza 100%. Cu timpul insa, remiza a prins si alte contururi si cred ca s-a ajuns la remize fara joc, desi mutarile de multe ori sunt o formalitate, rezultatul fiind prestabilit de jucatori. Imi aduc aminte cu amaraciune, cum Sabina Foisor a pierdut la timp, o partida de blitz, cu Socko Monica, cand pe tabla erau decat cate un cal de fiecare parte. Partida era remiza in 100% din cazuri, insa neprevederea ei in continutul regulamentelor in vigoare, a privat jucatoarea noastra de dreptul de a merge mai departe in Cupa Mondiala. Nimic de zis in cazurile in care pozitia nu poate evolua si mutam practic o piesa sau alta pentru trecerea timpului, fara nici o schimbare a pozitiei. Nu cu multa vreme in urma, un fost campion mondial , Rustam Kasimdzanov, a pledat pentru scoaterea remizei in afara jocului de sah, dand solutii privind departajarea in partida, prin partide de blitz si de armaghedon la final. Cred ca s-a disputat si in tara noastra, un astfel de turneu, in perioada estivala la malul marii. Jucatori precum Tiviakov, Gergely Szabo au jucat pentru punctele puse in joc intr-un mod original si ingenios. Cred ca remiza va fi scoasa din jocul de sah in curand sau va mai conta pentru un punct de mijloc de departajare prin alte mijloace sahiste (blitz, rapid, armaghedon). Insa mai grav este ca efectul remizei timpurii asupra unor tineri jucatori de sah, poate dauna in primul rand celui care o accepta si ca efecte secundare sau colaterale si altor jucatori de sah, asupra carora se rasfrange acest efect. Am putea fi si noi o federatie, ce ar face pasi in directia unei schimbari in bine a acestor probleme. Reguli sunt destule in lume de remiza dupa 30 de mutari sau 40, dar cred ca asta nu opreste o remiza prestabilita. Doar o departajare si dincolo de o remiza, ar schimba sahul la noi si in lume si ar atrage sponsori si mult mai multi adepti ai sportului mintii. Poate mai ales pentru finalul electrizant si mult mai multa spectaculozitate si lupta pentru victorie!

    aprilie 4, 2013 - 5:14 pm Raspunde
  • dan bujor

    Poate o solutie similara cu cea aleasa in unele campionate de fotbal, in care victoria este rasplatita cu 3 puncte, si egalul doar cu unul, ar putea sa dinamizeze jocul, si sa-l faca mult mai atractiv pentru spectatori, si nu numai.

    aprilie 4, 2013 - 5:50 pm Raspunde
  • Fugulyan gergely

    Mi-am adus aminte acum ca pe vremuri la o semifinala {,care erau mari duri ,ca finala era de 12} la 10 ani Szabo Gergely avea 6 puncte din 7, se califica cu 7 puncte din 9.
    Practic mai trebuia un punct .din 2.
    Antrenorul adversarului a propus sa dam remiza, am refuzat ,nu puteam sa zic :”du-te fa remiza ”
    Gergely a cistigat ,a cistigat si ultima partida , a cistigat semifinala cu 8 victorii si o infringere a cistigat si finala …..
    Acum ,ceva sa schimbat….mentalitate e alta,parca si copiii altfel sau cel putin eu nu gasesc unul care sa munceasca singur (ultumul a fost Anton) asa ca ma apuc sa comentez……….poate si la scrisoarea domnului Grunberg …dar acolo e mai periculos…..

    aprilie 4, 2013 - 8:31 pm Raspunde
  • adrianstanca2009

    Iulian Nita: nu este nevoie sa trimiti vreun mail catre Federatie. In proportie de 90% conducerea Federatiei se afla aici la Caciulata. Mai mult, am primit in mod surprinzator un feedback la articol, din partea unui oficial al Federatiei. Persoana respectiva m-a asigurat ca s-a uitat la remizele din primele 2 runde de la 10 ani mentionate in articol si ca totul este ok deoarece doar in una s-au efectuat mai putin de 20 de mutari. Evident, un ochi de specialist vede mai bine decat amatorii de pe acest forum. Asadar putem sa stam linistiti, Federatia este pe faza si stie ce are de facut.
    Ne alarmam cu totii degeaba, pasamite, din lipsa de o ocupatie.

    aprilie 5, 2013 - 5:53 am Raspunde
  • Nita Iulian

    din viata am invatat ca daca nu dai o notificare scrisa la un for responsabil nu primesti un raspuns scris inapoi, pe cale verbala am primit multe raspunsuri favorabile, dar cand i-am intrebat unde sunt realizate, s-au facut ca nu-si aduc aminte despre ce e vorba..asa ca scrisul ramane…oricum nu ma astept sa raspunda nici buna ziua am luat nota de problema si o sa verificam situatia…

    amatori sau nu (chiar am 12 ani jucati in sistem si am vazut mai rau decat se intampla acum (concursuri pe hartie, dar povestea e de ingropat sa speram) … federatia o sa aiba de pierdut cand parintii vor retrage sprijinul acordat pentru copiii lor cand vad ce se intampla ca pe federatie o intereseaza taxele intai nu ce se intampla cu copii.

    o zi nesperat de buna

    PS: 9 din 12 remize la runda 4 (la fel ca in runda 2)…ce s-o intampla oare la final? 15 din 21?

    aprilie 5, 2013 - 7:51 am Raspunde
  • heto

    Manual de sah pentru copii… Golesnicev, programa pentru categoria a III-a, mai bun de atat si mai bine sintetizat n-am gasit nicaieri.

    aprilie 15, 2013 - 11:23 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.