Zi: 20 martie 2013

Maestrul Fischer s-a mutat de la Motel Tarantino la Hotel Wittgenstein

Articol scris de TRAIAN UNGUREANU & T.R.U. articolul original poate fi vizionat  aici 

In august 1972, Miguel Najdorf, un polonez-argentinian-evreu ratacitor, a avut o viziune orbitoare: l-a vazut pe Mozart, la Reykjavik. Juca sah. In program: Partida a 6-a, in Risc Major, de Robert James Fischer. Inteleptul Najdorf a inteles, pe loc. Omul care muta piesele venea de demult si mergea nicaieri. Nu putea fi ajuns din urma si va cadea, tocmai de aceea, intr-o zi, dincolo de marginile ratiunii, intr-o groapa comuna sau in bratele rancede si febrile ale nebuniei. Najdorf, Mare Maestru, la randul lui un initiat in misterele numerice ale sahului si Kabbalei, a vazut de la inceput sfarsitul. Deocamdata insa, la capatul scaparatoarei Partide a 6-a, Najdorf a putut sa murmure atat: “E Mozart!”. In sala, unde cuvintele batranului argentino-polono-iudeu au fost intelese ca o comparatie, si nu ca un strigat de recunoastere, lumea a izbucnit in aplauze. Bobby Fischer castiga magnific, inca o partida, in fata Campionului Mondial, Boris Spassky.

Citeste Articolul
  • 27
  • 897
  • 1

Scrisoare deschisa a domnului Sergiu Grunberg adresata domnului Dumitriu

Initial am considerat ca nu merita sa raspund jignirilor si minciunilor insirate in discursul dumneavoastra sforaitor de adio de la Adunarea generala . Dar citind si interviul la fel de aberant, mi se pare obligatoriu sa pun lucrurile la punct . Faceti parade de dragostea pentru sah,  nici vorba ,ati dovedit-o cu prisosinta: a fost vorba de interes in primul rand politic: deoarece  lumea crede pe buna dreptate ca la carma sahului –sportul mintii, ar trebui  sa fie un om deosebit , fiindca altfel nu ar fi ajuns acolo .

Citeste Articolul
  • 19
  • 1475
  • 5

Capcane in deschidere (575): Prioritate… la stanga!


Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Robert Rabiega 2485 – Petar Popovic 2515

Tch-AUT 2000 • Sicilian Defense: Modern Variations (B50)

Citeste Articolul
  • 10
  • 500
  • 2