Antrenorul Iulian Baltag: Școala de vară este una din puținele metode de studiere intensivă a șahului

Unul din cei mai buni antrenori ai Academiei Naționale de Șah din Moldova, Maestrul Internațional Iulian Baltag, care a luat parte la Academia Șahistică de vară, a acordat un interviu exclusiv pentru site-ul sah.md.

Antrenorul Baltag Iulian

Iulian, cum a fost prima Academie Șahistică de Vară?
Per total cred că a fost destul de reușită, luând în considerare faptul că a fost prima organizare de acest gen din cadrul Academiei Naționale de Șah din Moldova. Consider că a fost o reușită pentru noi. Copiii au învățat foarte multe în acest cantonament și sperăm pe viitor că aceasta se va reflecta în rezultatele lor în competiții.

Copiii s-au descurcat așa cum ați preconizat sau ați avut alte așteptări de la ei?
Copiii s-au descurcat destul de bine, au fost atenți la lecții, au fost buni la dezlegări, suntem mulțumiți de evoluția lor în acest cantonament.

Cum e să ai grijă de atâția copii mai multe ore pe zi decât în timpul orelor?
E mai epuizant, antrenorii trebuie să se concentreze mai mult. Scopul final e ca copiii să învețe cât mai mult din aceste lecții, iar antrenorii sunt astfel mulțumiți de succesul elevilor.

Știm că au fost și copii care nu învață în Academie! Față de cei care studiază în ANȘM, ce rezultate au avut primii?
În mod normal ceilalți copii iau exemplu de la cei care sunt în Academie și încearcă să-i urmeze, încearcă să fie la fel de exemplari și cei din afara Academiei. Așa că, pot spune că s-au descurcat foarte bine!

Care au fost cele mai interesante momente din timpul școlii de vară?
Proba de dezlegări, orele de psihologie sportivă, sportul, în sport au fost multe momente amuzante și, desigur, unele lecții pe care domnul Soltanici și eu le-am predat.

Ce întrebări ale copiilor v-au mirat cel mai mult?
Erau multe întrebări amuzante, de genul „Când va fi prânzul?”, sau „Dacă mai e mult până ne iau părinții?”. Ca antrenori, am făcut față acestor întrebări, ne-am coborât la nivelul copiilor și am depășit momente de acest gen.

E greu să predai șahul mai multor copii odată?
Bineînțeles că e mai greu lucrul în grup decât individual. Cred că antrenorii deja s-au deprins să lucreze cu mai mulți copii odată și nu cred că a fost foarte dificil.

Care au fost activitățile de bază care îi mobilizau pe elevi?
Programul de bază era următorul: dimineață era ora de sport, apoi 2 ore și jumătate de șah intensiv. Am trecut toate fazele, deschiderea, jocul de mijloc, finala! Mai târziu era prânzul, o mică pauză și apoi 3 ore de șah intensiv. În fiecare zi erau aproximativ 6 ore de șah intensiv. La fel, au fost și lecții de compoziție pentru copii, unde trebuiau să dezlege diferite poziții.

Ce ar trebui să știe părinții care doкesc să-și dea copiii la școala de vară?
Școala de vară este una din puținele metode de studiere intensivă a șahului. Este un mod foarte eficient de a instrui copiii. Când faci o zi de șah și apoi o săptămână nu joci deloc, e dificil. Când faci 10 zile în continuu, copiii prind foart multă informație. Toți copiii ies cu ceva cunoștințe din cantonament.

Cum a decurs turneul final?
De la început am împărțit copiii în 2 grupe, una avansată și a doua cu începători. La final am combinat grupele, au fost între 20 și 25 de jucători, sistem elvețian, 7 runde. Cred că a fost interesant pentru ei, cei începători au avut șansa să joace cu cei avansați. A fost bine!

Amintim că doritorii de a participa la a doua Academie Șahistică de vară se pot înscrie printr-un apel la secretariatul Academiei Naționale de Șah, telefon: 022 222 646 .

Articol publicat pe http://www.sah.md/news-details.action?newsId=135

1 Comentariu

  • Nedelcu Cristian

    Am citit si recitit de foarte multe ori acest interviu .Baltag ne spune cu cuvintele lui urmatoarele :- Sahul este un sport extrem de greu pentru care trebuie sa ai har …e ceva ce nu se poate invata ,nici castiga prin efort.

    iulie 28, 2012 - 7:36 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.