Documentele Gossage-Vardebedian (4)

CLICK AICI PENTRU PARTEA I

CLICK AICI PENTRU PARTEA II

CLICK AICI PENTRU PARTEA III

Cine nu a auzit de Woody Allen? In Romania, probabil destul de multi oameni. Fragmentul de mai jos face parte dintr-o culegere de 46 povestiri tradusa si pe la noi.

Este vorba despre o partida de sah jucata prin corespondenta, iar schimbul de scrisori dintre cei doi adversari este foarte amuzant.

Documentele Gossage-Vardebedian
de Woody Allen (partea 4)

Gossage:

Am primit ultima ta scrisoare azi si, cu toate ca nu reusea sa fie coerenta, am inteles de unde provine stupoarea ta. Din diagrama pe care ai atasat-o, imi este foarte clar ca de sase saptamani incoace jucam doua jocuri complet diferite – eu, in conformitate cu corespondenta noastra, tu mai degraba in functie de cum ti-ai imaginat lumea decat urmand un sistem rational. E imposibil ca mutarea calului, cea despre care presupunem ca s-a pierdut la posta, sa fi fost a douazeci si doua, pentru ca piesa era atunci chiar la margine, iar prin mutarea pe care ai descris-o ar fi ajuns undeva pe masa de cafea, in afara tablei de joc. Cat despre acordarea a doua mutari consecutive, pentru a compensa acea mutare despre care presupunem ca s-a pierdut, desigur, glumesti. Iti voi accepta prima mutare (imi capturezi nebunul), dar pe cea de-a doua n-o pot permite si, intrucat era randul meu, ma razbun prin capturarea reginei tale cu tura.Faptul ca tu sustii ca nu mai am ture e putin important in prezent, pentru ca e suficient sa privesc tabla ca sa le vad topaind cu iscusinta si vigoare.

In cele din urma, diagrama in care visezi tu cum ar arata tabla de sah indica o abordare iresponsabila a jocului, in stilul Fratilor Marx si care, desi amuzanta, arata ca n-ai asimilat Strategia Nimzowitsch, pe care ai sustras-o din biblioteca iarna trecuta, ascunzand-o sub pulover – te-am vazut. Iti sugerez sa studiezi cu atentie diagrama pe care ti-o trimit si sa-ti rearanjezi tabla de sah corespunzator, pentru a putea incheia cu un oarecare grad de precizie.

Cu speranta,

Vardebedian

(Va Urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.