Documentele Gossage-Vardebedian (3)

CLICK AICI PENTRU PARTEA I

CLICK AICI PENTRU PARTEA II

Cine nu a auzit de Woody Allen? In Romania, probabil destul de multi oameni. Fragmentul de mai jos face parte dintr-o culegere de 46 povestiri tradusa si pe la noi.

Este vorba despre o partida de sah jucata prin corespondenta, iar schimbul de scrisori dintre cei doi adversari este foarte amuzant.

Documentele Gossage-Vardebedian
de Woody Allen (partea 3)

Vardebedian:

Tocmai am terminat de examinat ultima ta scrisoare, cea care contine o mutare patruzeci si sase cam bizara, prin care regina mea e indepartata de pe un patrat pe care nu mai sta de unsprezece zile. Calculand cu rabdare, cred ca am descoperit cauza confuziei tale si a neantelegerii faptelor date. Este imposibil ca tura ta sa fie in patratul al patrulea de la rege, sansele sunt la fel de mici ca acelea de a gasi doi fulgi de zapada identici; daca vei verifica a noua mutare a partidei, vei vedea foarte clar ca tura ta a fost capturata de mult. Mai mult, a fost acea combinatie sacrificiala indrazneata care te-a descentrat si te-a costat amandoua turele. Ce cauta ele pe tabla acum?

Iti ofer, pentru a putea aprecia ce s-a intamplat, urmatoarele: intensitatea incursiunilor si schimbarile de situatie spectaculoase de la mutarea douazeci si doi incolo te-au adus intr-o stare de usoara disociere si, dornic sa te mentii pe pozitii, ai trecut cu vederea ca obisnuita mea scrisoare nu isi facea aparitia si, in schimb, ti-ai mutat propriile piese de doua ori, ceea ce ti-a oferit un avantaj oarecum incorect, nu crezi? Am terminat cu asta, iar reconstituirea anosta a pasilor pe care i-am urmat ar fi anevoioasa, daca nu cumva imposibila. In consecinta, cred ca metoda cea mai buna de a rectifica aceasta eroare este sa-mi dai ocazia de a face doua mutari consecutive de data aceasta. Asa ar fi corect.

Astfel, in primul rand, iti capturez nebunul cu pionul. Apoi, din moment ce regina ta ramane fara aparare, o capturez si pe ea. Cred ca acum putem continua nestingheriti cu urmatoarele mutari.

Cu stima,

Gossage

P.S. Atasez o diagrama din care reiese cum arata noua tabla, pentru a te edifica inainte de urmatoarea mutare. Dupa cum vezi, regele tau e blocat, singur si lipsit de aparare in centru. Numai bine.

G.

(Va Urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.