Zi: 27 martie 2012

Confesiunile unui amator – 4 – Maturi diferite si numele lor

Recent, dr. John Nunn a publicat o carte interesanta intitulata “1001 Deadly Checkmates” – in traducere aproximativa “1001 de maturi mortale“. Ce mi-a placut la aceasta carte este ca autorul s-a documentat mai ales din partide jucate in ultimii ani, iar cantitatea de material “refolosit” din alte carti este aproape zero.

Sa nu ignoram totusi materialul clasic, cu tipurile de mat care exista si sunt absolut esentiale de stiut – pana la urma, cele mai de baza lectii in sah incep cu mat cu dama si rege contra rege, nu? In plus, ar fi pacat sa poti sa castigi o partida dar sa nu vezi matul pentru ca nu recunosti “modelul” (mai multe despre “pattern recognition” – recunoasterea modelelor tipice din sah – in alta emisiune!).

Variantele prezentate sunt jucate in partide; desigur exista si variante in care matul poate fi evitat pentru cateva mutari in plus cu pierderi decisive de material; cel mai important este sa prezint amenintarea de mat care face ca partida sa fie castigata prin pierdere de material in cel mai rau caz, daca nu chiar prin mat direct!

Matul Anastasiei (dama, cal si turn):

Citeste Articolul
  • 27
  • 1672
  • 0

Miniatura zilei (375): In cautarea lui… Fischer!

    

Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Manfred Fischer 1946 – Fabian Stotyn 2052

Niedersachsen-ch Open 2010  ·  A40: Unusual replies to 1.d4 (A40)

Citeste Articolul
  • 14
  • 468
  • 0