Kramnik: “Nu am abordarea lui Kasparov- primul loc sau nimic”

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Gelfand-and-Kramnik.jpg

Gelfand si Kramnik inainte de runda 1| foto: chess-news.ru

Levon Aronian, adversarul tau din prima runda, ne-a spus ca acum ca a atins 2800 este relaxat si acum va incepe sa joace calm-  s-a ridicat greutatea psihologica. In timp ce tu, in ceea ce priveste ratingurile, in ultima perioada nu ai mai ajuns acolo unde erai odinioara. Te impovareaza asta cu ceva?

Nu cred ca Levon se va relaxa deoarece 2800 este un numar destul de arbitrar. Mi se pare ca in ceea ce priveste lista rating oaba cand nu esti numarul 1 in lista nu poti sa te relaxezi niciodata, daca esti un sahist ambitios. Si amandoi suntem, desigur, sahisti ambitiosi. Asa ca nu cred asta. Sunt absolut sigur ca el va incerca sa devina numarul unu mondial, asa cum voi incerca si eu, dar in general la felul in care functioneaza sahul primul loc in listele ELO nu este la fel de semnificativ ca titlul de Campion Mondial. Asa ca pentru mine, desigur, ciclul curent si viitoarele Meciuri ale Candidatilor de anul viitor sunt mult mai importante. Voi incerca sa castig acolo si sa il intalnesc pe Anand intr-un meci. Ratingul ELO, pe de alta parte, este ceva incidental. Desigur mi-ar placea sa creasca tot mai mult, dar, din nou, nu este atat de crucial pentru mine, in special datorita faptului ca am fost deja primul. Levon nu a facut asta inca, este ceva ce el inca mai are de cucerit. Eu am fost deja peste 2800, si am fost si numarul unu, asa ca, din nou, ar fi ceva frumos sa mai reusesc acestea din nou dar mai putin important pentru mine decat a fost prima data. Desigur mi-ar placea sa-mi cresc ratingul un pic, si de fapt lucrurile au mers destul de bine recent- ratingul meu a crescut gradual, incet dar sigur. Voi continua sa muncesc ca sa-mi maresc ratingul, dar, din nou, nu pun asta pe primul loc. Spre exemplu, sa castig un turneu major este, desigur, mai important pentru mine decat zece puncte rating. Este un fel de borna pe care sa mi-o reamintesc: am castigat Memorialul Tal de doua ori deja, mai mult, l-am castigat la distanta fata de urmatorii clasati. Ei bine, asta este o amintire frumoasa. Cat despre ratinguri- ei bine, am fost primul, al doilea, al treilea, dar toate astea se uita foarte rapid.

Am inteles corect ca intentionezi la modul serios sa lupti pentru titlul de Campion Mondial si ca atingerea acestui obicetiv nu este mai putin importanta decat a fost prima data?

Este pur si simplu diferit. Este important, dar intr-un mod diferit. Desigur, daca imi propun un obiectiv atunci doar acela conteaza- ce altceva? Am castigat deja multe turnee, si altele. Dar as spune ca este o motivatie total diferita. Are o savoare total diferita; este mai mult un fel de test, ca sa-mi dovedesc ceva… In timp ce inainte era probabil mai mult o zbatere de a ajunge in varf, sa extrag maximul, nu ar fi o mare dezamagire pentru mine acum daca lucrurile nu ar merge. Dar, ciudat cum ar suna, in ciuda a toate, sper cu adevarat ca se va intampla, si muncesc din greu si in general iau lucrurile in serios. Este mai mult un fel de teste pentru mine decat o incercare de a demonstra ceva, deoarece, in primul rand, nu asta este filozofia mea, si in al doilea rand- nu am nimic de demonstrat cuiva in acest moment in sah. Dar pentru mine ar fi… As spune ca sunt un perfectionist prin natura, si daca fac un lucru vreau sa il fac cat mai bine posibil. Si in situatia prezenta nu poate exista decat un titlu de Campion Mondial. Asa ca daca nu il obtin (ceea ce, desigur este foarte posibil), voi simti ca nu am ajuns pe cat de departe as fi putut, cel putin in acesti ani, din 2008 incoace. Ca nu mi-am atins obiectivul. Dar voi incerca.

Atunci, ce reprezinta Memorialul Tal pentru tine? O etapa in pregatire? Sau ceva important in sine…

Nu, toate turneele sunt mai mult sau mai putin o etapa in pregatire. Dar, desigur, acesta este un turneu prea serios ca sa-l consider pur si simplu un antrenament. Imi doresc de asemenea sa castig turneele mari deoarece ele sunt repere in biografia unui sahist. Nu am abordarea lui Kasparov– primul loc sau nimic. Nu am avut niciodata abordarea asta, apropo. Dar biografia mea sahista arata ca poti ajunge in varf si fara asta. Eu nu am avut niciodata genul asta de abordare. Chiar si cand am jucat meciul cu Kasparov nu am avut mentalitatea ca trebuie sa castig cu orice pret. Nu, pur si simplu am jucat, nu m-am gandit la rezultat si am aratat de ce sunt capabil. Asta este mai mult sau mai putin aceeasi abordare pe care o am acum in turnee. Nu cred ca trebuie cu orice pret sa iau locul unu. Pur si simplu apar si incerc sa intru in cea mai buna forma, sa ma pregatesc pentru turneu cat mai bine posibil si sa arat de ce sunt capabil. Si apoi ce se intampla se intampla. Nu eram fixat pe rezultat inainte iar acum sunt si mai putin fixat pe rezultat, in particular pentru ca este pur si simplu un turneu international. Dar, desigur, pe masura ce turneul avanseaza, incerci sa castigi turneul. Cu atat mai mult cu cat se joaca in Moscova, si turneul este foarte puternic.  Pana la urma trebuie sa muncesti serios.

Regreti faptul ca “clientul” tau nu joaca la Memorialul Tal?

(NT- Intrebarea este o aluzie la o gluma facuta de Kramnik, care a declarat dupa turneul de la Bilbao ca Carlsen este ‘clientul’ lui)

Ei bine…nu este vorba chiar de regret. As fi preferat ca el sa joace, impreuna cu Anand, pe care in mod clar nu il pot numi ‘client’. Nu, pur si simplu imi place ca turneele sa fie mereu cat mai puternice. De fapt, pentru mine este ideal ca sa joace cei mai buni, deaoarece asta imi da o motivatie in plus sa arat de ce sunt capabil. De aceea, apropo, am reusit destul de des sa castig turnee foarte puternice, inclusiv ultimul Memorial Tal si acum Bilbao- deoarece cumva am o motivatie in plus in a-i invinge pe Carlsen sau Anand, spre exemplu. Dar fiecare isi are planurile lui, si turneul este destul de puternic oricum. Pe de alta parte, este bine sa vezi si alti jucatori, deoarece ceilalti am jucat intre noi foarte des in alte turnee, si devine un pic plictisitor. In orice caz toti 3 vom juca la Londra, si din nou la Wijk-aan-Zee, asa ca vom juca destul si intre noi.

http://www.chessintranslation.com/2010/11/kramnik-i-dont-have-kasparovs-approach-first-place-or-nothing/

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • ovidiu_3003

    Kramnik a fost mereu favoritul meu …dar ar fi ceva fabulos sa redevina campion mondial .

    noiembrie 11, 2010 - 6:36 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.