Cainele batran si smecheriile lui

Zilele trecute dadeam cu matura prin calculator, incercand sa fac putina ordine in chestiile care sunt prin el. Am dat din intamplare de articolul urmator, care, din cate se pare, nu mai exista pe Internet in varianta originala. Ce mi-a atras atentia asupra lui in primul rand este o referire la un citat din Larsen, care la randul lui, face referire in citatul sau la Philidor. Cu totii invatam la inceput de cariera cateva principii de baza enuntate de catre Capablanca, chiar daca nu stim ca el este cel care le-a enuntat. Unul dintre ele se refera la finalurile de nebuni si pioni, si suna cam asa: “Cand adversarul are nebun, asezati pionii proprii pe campuri de culoarea celor pe care se deplaseaza nebunul respectiv. Daca dvs aveti nebun, asezati pionii proprii pe campuri de culoare opusa celor pe care se deplaseaza acest nebun, aceasta indiferent daca adversarul are sau nu nebun.”

In articolul care urmeaza, printre multe alte chestiuni importante, se face referire la o exceptie la principiul aplicat mai sus

_____________________________________________________

Traducere dupa “The Old Dog’s New Tricks” de Costas Karayannis

Fiti avertizati: felul in care jucati sah se va schimba pe masura ce veti inainta in varsta! Asta nu se intampla peste noapte- schimbarea este o afacere insidioasa, dar pana la urma veti fi fortati sa acceptati ca nu mai sunteti jucatorul care erati odinioara. Semnele vizibile ale metamorfozei vor fi usor de vazut. Victoriile si infrangerile nu vor produce aceleasi fluctuatii emotionale ca odinioara. Inclinatia de a studia teoria deschiderilor va disparea. Cumva, veti reusi sa va autoconvingeti ca a juca 1.g3 cu Albul este interesant si inovativ. Cu Negrul veti juca 1…d6 (si/sau 1…g6- AS) impotriva la orice. De fapt, chiar daca veti dori, nu veti fi in stare sa memorati linii teoretice lungi, deoarece puterea dumneavoastra de memorare va deveni impredictibila.

http://sciconrev.org/uploads/2007/04/cov_memory.gif

Articolul pe care l-ati citit abia saptamana trecuta- in care sunt explicate ultimele nuante din Siciliana Najdorf- va va aparea in memorie invaluit in ceata; mai mult, din motive inexplicabile, propozitii (ba chiar paragrafe intregi!) din carti de sah pe care le-ati citit in adolescenta va vor aparea in minte din cand in cand. Nu doar autorul acestor randuri gandeste asta. Bent Larsen a scris: “Probabil ca imbatranesc deoarece imi amintesc aceste partide din copilarie mai bine decat majoritatea partidelor din turneele recente.”

https://sahcuceausescu.ro/wp-content/uploads/2010/11/bentlarsenechecs-bent-larsen-chess.jpg?w=300

Bent Larsen

Citatul provine din cartea “Karpov versus Korchnoi, Campionatul Mondial 1978”, cartea lui Larsen despre meciul pentru titlul mondial disputat ina cel an in Baguio City, si prima mea carte de sah pe care am cumparat-o vreodata. Trebuie sa recunosc ca la vremea aceea, avand 13 ani, mi-a fost imposibil sa inteleg multe din cele scrise in acea carte. Totusi, erau multe alte lucruri pe care nu le intelegeam la acea varsta: fetele, trigonometria, si ciudatele fire de par ce imi apareau pe tot corpul, ca sa numesc cateva. La aceasta lista a lucrurilor pe care nu le intelegeam am adaugat si observatiile lui Larsen. Pana la urma, cat de semnificativ putea sa fie ce scria el acolo? Pana la varsta de circa 17 ani imi puteam aminti cu usurinta fiecare mutare a fiecarei partide comentate pe care o puneam pe tabla… De-a lungul anilor, am neglijat excelenta carte a lui Larsen, ceea ce este o rusine intrucat contine cateva comentarii foarte bune si incursiuni ocazionale in mintea unui sahist puternic. Spre marea mea surpriza, un pasaj din aceasta carte mi-a venit recent in minte, atunci cand am fost confruntat cu problematica pozitie ce urmeaza.

NN – Costas Karayannis

La prima vedere, pozitia pare ca este remiza. Materialul este egal si majoritatea de pioni a Negrului de pe flancul regelui este blocata. Totusi, in timpul ce ma gandeam, mi-am reamintit un citat de-al lui Larsen: “Traiasca Philidor! Operele lui sunt aproape uitate, dar in sah lumea isi aminteste de el ca de cel mai puternic jucator al secolului 18 si ca un important ganditor si scriitor. El a inteles ca nu este intotdeauna gresit sa iti plasezi pionii pe aceeasi culoare cu nebunii. El a spus ca este corect sa se procedeze asa pe flancul unde trebuie sa te aperi!”.

https://sahcuceausescu.ro/wp-content/uploads/2009/01/philidor_analizajocului_de-_sah.jpg?w=300&h=243

Finalurile de nebuni sunt mai complicate decat apar la prima vedere si, desi urmatoarea mea mutare imi venise in gand mai devreme, am avut curajul sa o efectuez abia acum, cand stiam ca mutarea are o baza tehnica.

41…a4! In mod scandalos, Negrul a plasat un pion pe un camp alb, oferind nebunului advers o tinta. Fara nici un dubiu, aceasta mutare ar putea sa deranjeze sensibilitatile pozitionale ale unora, dar aici principiul lui Philidor primeaza. Dupa mintea mea, a4 este cea mai buna mutare valabila pentru Negru. Lasand citatele la o parte, sa ne aruncam o privire asupra caracteristicilor cheie ale pozitiei:

– mutarea a4 paralizeaza flancul damei al Albului, imobilizandu-i acestuia majoritatea de pioni de aici. Daca pionul a4 nu cade, Albul nu va putea sa obtina un pion liber;

– mutarea a4 castiga spatiu, lucru important intr-un final;

– pe flancul regelui, Negrul are majoritatea de pioni, si data fiind imobilitatea pionilor Albului de pe flancul damei, Negrul are acum efectiv un pion in plus.

Toate aceste caracteristici ale pozitiei sugereaza un plan. Daca Negrul ar putea sa forteze schimbul nebunilor si sa joace g4 inainte ca regele Albului sa ajunga pe acel camp, el este castigat. Analizele mele s-au concentrat astfel pe aceasta idee. 42.Kd3 Bc4+ 43.Kd2 Kd6 O mutare conform planului Negrului. El intentioneza sa joace Be6, alungand nebunul Albului dupa g4, dupa care va juca g4 si g3, fixand un alt pion al Albului pe alb; Albul va trebui astfel sa previna permanent strapungerea f4-f3. 44.Ke1 Be6 45.Be2 Daca Albul ar fi jucat 45. Bd1 as fi intentionat sa raspund 45…Bd7. In pozitii in care incerci sa-l faci pe adversar sa ramana fara mutari utile, fiecare impingere de pion este din ce in ce mai importanta, deoarece tempo in plus sau in minus este decisiv mai tarziu in partida. 45…g4 46.Bb5 Bd7 47.Be2 Kc5 48.Bd1 Kc4 Dupa ce am cucerit spatiul necesar pe flancul regelui, am inceput sa manevrez pe celalalt flanc. Desi majoritatea mea pe flancul regelui era un atuu, aveam nevoie sa creez o “a doua slabiciune”. Cred ca asta este ceva ce stie orice copil rus care studiaza la scolile lor de sah. Din pacate, eu am crescut in Estul Londrei si nu am aflat de acest principiu decat dupa ce am trecut de 20 de ani. Practic, Albul trebuie in mod constant sa aiba grija ca Negrul sa nu fac dama pe flancul regelui, si sa nu patrunda cu regele la pionii de pe celalalt flanc. Dupa ce Negrul va juca g4-g3, Albul va avea 3 slabiciuni: pionii izolati fixati de la g2 si e4, si gaura de pe campul b3. 49.Kd2 g3 50.Kc2 Be6 51.Be2+ Kc5 52.Kd2 Bc4 Din nou nebunul Albului este fortat sa cedeze teren. De la f3, nebunul Albului poate sa apere ambii pioni slabi, dar unde mai poate el sa mute de acolo? 53.Bf3 Bf1 Nebunul a patruns pe un camp de unde ataca pionul g2. Asta este doar o mica victorie, deparece f1 nu este obiectivul principal. Albul poate sa apere acest pion cu nebunul de la f3 si sa-si foloseasca regele pentru a-si apara flancul damei. Ceea ce i-ar placea Negrului in mod ideal ar fi ca nebunii sa fie asezati astfel incat nebunul Albului sa fie blocat la apararea pionilor, iar cel al Negrului sa aiba libertatea de a pendula pe o diagonala atacand in acelasi timp una dintre slabiciunile Albului. El ar putea sa faca asta pe diagonala a8-d5, dar mult mai bun ar fi un transfer al nebunului pe diagonala b1–d3. De aici nebunul nu numai ca ar hartui pionul e4, dar ar interfera regelui Albului pe flancul damei. 54.Ke1 Bd3 55.Kd1 Kc4 56.Kd2


Negrula realizat progrese considerabile. Regele sau se indreapta catre campul b3, in timp ce Albul a fost virtual imobilizat. 56…b5 Tempoul de rezerva pe care Negrul si l-a pastrat in rezerva este folosit acum cu efect decisiv. Albul este nevoit sa cedeze teren. [56…Bf1 57.Ke1 Bd3 58.Kd2; 56…Bb1 57.Kc1 Bd3 58.Kd2] 57.Kd1 Kb3 58.Kd2 [58.Kc1 Ka2 –+(58…Bc2 59.Bg4 Bxe4?? 60.Be6+ cu mat!) ] 58…Bb1 59.Kc1 Ka2


Zugzwangul produce intotdeauna o placere estetica, si aici pozitia neobisnuita a regelui si a nebunului Negrului mareste efectul estetic. Indraznesc sa spun ca aceasta culme a planului Negrului este superba. 60.Bg4 Disperare [60.Be2 Bxe4 61.Bxb5 f3! –+] 60…Bxe4 61.Be6+ Ka1 0–1

AICI SE POT VEDEA MUTARILE!

Un final satisfacator. In ciuda introducerii pesimiste la acest articol, am aflat ca a imbatrani nu este chiar atat de rau pentru un sahist. Ce se pierde ca memorie se compenseaza ca experienta si asta se manifesta cel mai probabil in finalurile de partida.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.